Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντίθετος με τη κατάπαυση του πυρός ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντίθετος με τη κατάπαυση του πυρός ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας

Η Χαμάς «ήθελε καύσιμα, απελευθέρωση τρομοκρατών, παύση επιχειρήσεων και απαγόρευση πτήσεων και το πέτυχε», έγραψε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ

ben-gvir
Ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του για το Παλαιστινιακό ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, διατύπωσε εκ νέου την αντίθεσή του στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της χώρας του και της Χαμάς για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

«Η Χαμάς ήθελε αυτή τη διακοπή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», έγραψε την Τετάρτη στο X ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ήταν μεταξύ των υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης που ψήφισαν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας στο υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ της Τρίτης.



Κλείσιμο
Σε μακροσκελή ανάρτησή του, ο ακροδεξιός υπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά που κρατά ομήρους επειδή η κατάστασή τους προκαλεί μεγάλες «διεθνείς πιέσεις» στην ισλαμιστική οργάνωση.

Η Χαμάς ήθελε επίσης να λάβει «σε αντάλλαγμα καύσιμα, απελευθέρωση τρομοκρατών, παύση (στρατιωτικών) επιχειρήσεων και ακόμη και απαγόρευση πτήσεων. Όλα αυτά τα πέτυχαν», έγραψε.

Η κατάπαυση του πυρός θα δώσει στη Χαμάς χρόνο να ανεφοδιαστεί, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.

Αναφέρθηκε σε συμφωνία του 2011 που παραμένει μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη στο Ισραήλ. Τότε, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι - συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ- αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείτο όμηρος από τη Χαμάς για πέντε χρόνια.

Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας έχει αποκλειστεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τον περασμένο Μάιο ο Μπεν-Γκβριρ είχε μηνύσει οργάνωση που τον παρουσίαζε ως αρνητή στράτευσης (η οποία είναι υποχρεωτική στη χώρα) και ζητούσε υψηλή αποζημίωση. Ο δικηγόρος του, ανέφερε η Jerusalem Post, εξηγούσε ότι ο Μπεν Γκβιρ ήθελε να καταταγεί, αλλά δεν του επιτράπηκε, υπονοώντας ότι αυτό έγινε για τις ακραίες πολιτικές του θέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες: Οι αλλαγές που έρχονται και πώς επηρεάζουν την τσέπη μας

Μέσω διαρροής απάντησε ο Μπραντ Πιτ για τη Ζαχάρα και τον Παξ - Η μπηχτή για την Τζολί

Φωτογραφίες: Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης