Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Χτυπήσαμε ρωσική βάση με αμερικανικούς ATACMS

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Χτυπήσαμε ρωσική βάση με αμερικανικούς ATACMS

Οι ΗΠΑ δίσταζαν να παραδώσουν στην Ουκρανία το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα κρούσης από απόσταση, παρά το ότι το ζητούσαν επιμόνως οι Ουκρανοί

zelensky
Η Ουκρανία δηλώνει ότι κατέστρεψε εννέα ρωσικά ελικόπτερα σε δύο πόλεις στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στα ανατολικά της χώρας, με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίιρ Ζελένσκι να παραδέχεται ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι ATACMS.

Είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή για τη χρήση του αμερικανικού οπλικού συστήματος, το οποίο επιτρέπει στην Ουκρανία να χτυπά σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων.

Ως τώρα και επισήμως οι ΗΠΑ δεν είχαν παραδώσει στην Ουκρανία το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, παρά το ότι το ζητούσαν επιμόνως οι Ουκρανοί.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του την Τρίτη ο Ζελένσκι είπε ότι «οι συμφωνίες μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν εκπληρώθηκαν, με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Τα ATACMS το έδειξαν από μόνα τους».

Κλείσιμο


Σε ανακοίνωση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων αναφέρεται ότι χτυπήθηκε ένα σύστημα αεράμυνας και άλλος εξοπλισμός, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών, στις πόλεις Μπερντιάνσκ (στις 04:00, τοπική και ώρα Ελλάδος) και Λουχάνσκ (στις 11:00).

Το Μπερντιάνσκ απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη γραμμή του μετώπου, ενώ το Λουχάνσκ είναι σχεδόν 100 χιλιόμετρα μακριά.

Δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, προσθέτει το Κίεβο.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της επίθεσης ή κάποιο σχόλιο από τον ρωσικό στρατό, αναφέρει το BBC.



Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης του κατεχόμενου τμήματος της Ζαπορίζια, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας «αναχαίτισαν με επιτυχία τις εχθρικές ρουκέτες» πάνω από το Μπερντιάνσκ, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες για τις απώλειες και τις ζημιές ελέγχονται και θα δοθούν αργότερα.

Πάντως, μη επαληθευμένο βίντεο σε φιλορωσικό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που λέγεται ότι τραβήχτηκε στο Μπερντιάνσκ, φαίνεται να δείχνει εκρήξεις και πυραύλους, ενώ μια φωνή εξηγεί ότι χτυπήθηκε μια αποθήκη πυρομαχικών.


Ένας άλλος Ρώσος μπλόγκερ έγραψε για μια επίθεση σε ένα αεροδρόμιο με ρουκέτες ATACMS, προκαλώντας «σοβαρό πλήγμα» με απώλειες ανθρώπων και τεχνολογίας.

Τον Σεπτέμβριο έγινε λόγος για αποστολή πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ - αλλά τέτοια όπλα δεν εμφανίστηκαν ποτέ στον κατάλογο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 325 εκατ. δολαρίων για το Κίεβο εκείνου του μήνα.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι τέτοια όπλα μπορεί να βρίσκονται στην Ουκρανία. Πιθανόν είναι η πρώιμη παραλλαγή MGM-140A, μια έκδοση μικρότερου βεληνεκούς της οικογένειας όπλων με απόσταση κρούσης περίπου 160 χιλιομέτρων.

Για την Ουκρανία, η κατοχή συστημάτων ATACMS θα αποτελούσε αναμφίβολα σημαντική ενίσχυση των ικανοτήτων της να πλήξει βαθύτερα στο έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία.




Ειδήσεις σήμερα:

Κηφισιά: «Μου έριξε κουτουλιά, σφαλιάρα και μπουνιά στο πρόσωπο» λέει η 15χρονη που δέχτηκε επίθεση από ανήλικες

Άμεση ανάλυση Jerusalem Post: Γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

Βέλγιο: Εξηγήσεις για τον τρομοκράτη των Βρυξελλών ζητά ο πρωθυπουργός - «Γιατί βρισκόταν ακόμα στη χώρα;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης