Αρμενία: Απειλεί με αποχώρηση από στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τη Ρωσία

Αρμενία: Απειλεί με αποχώρηση από στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τη Ρωσία

Η Αρμενία κατηγορεί τη Ρωσία πως δεν την έχει στηρίξει στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν

pasinian
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας άφησε ανοιχτό σήμερα το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η χώρα του από μια στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνησή του κατηγορεί τη Μόσχα ότι δεν τη στήριξε στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

"Δεν αποκλείω η Αρμενία να λάβει την απόφαση να αποσυρθεί από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)" εφόσον η συμμαχία αυτή δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, είπε ο Πασινιάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γερεβάν.

Η δήλωση αυτή γίνεται λίγες ημέρες πριν από τις συνομιλίες που πρόκειται να έχουν στη Μόσχα ο Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν συγκρουστεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με παρέμβαση της Ρωσίας επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός το 2020 και αναπτύχθηκε στην περιοχή μια ειρηνευτική δύναμη, ωστόσο το Γερεβάν την κατηγορεί για αδράνεια την ώρα που Αζέροι έχουν μπλοκάρει εδώ και πολλούς μήνες έναν οδικό άξονα κρίσιμης σημασίας ο οποίος συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Μπακού λέει ότι ο αποκλεισμός του δρόμου έγινε για λόγους ασφαλείας και η Αρμενία απαντά ότι οι Αζέροι δημιουργούν μια ανθρωπιστική κρίση.

"Αρχίσαμε να συζητάμε τα θέματα ασφαλείας με τους Δυτικούς εταίρους μας επειδή βλέπουμε ότι το σύστημα ασφαλείας στην περιοχή δεν λειτουργεί", πρόσθεσε ο Πασινιάν, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλουν το τελευταίο διάστημα η ΕΕ και οι ΗΠΑ για να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία, χωρίς ωστόσο αξιοσημείωτη επιτυχία.

Η Ρωσία "θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αρμένιους φίλους της" και θα συζητήσει και την "κοινή συμμετοχή στις δραστηριότητες της CSTO", διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Ο Ογάν στηρίζει Ερντογάν και «σβήνει» τις ελπίδες Κιλιτσντάρογλου για νίκη στον β' γύρο

Παρέδωσε τη διερευνητική ο Μητσοτάκης - Κάλπες στις 25 Ιουνίου, τα τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς

Exit poll: Οι πιέσεις και απειλές του ΣΥΡΙΖΑ μας εμπόδισαν να δημοσιοποιήσουμε αμέσως τα πραγματικά ευρήματα, λένε οι δημοσκόποι

-----

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης