Εκλογές στο Ισραήλ - Οι εύθραυστες συμμαχίες και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Εκλογές στο Ισραήλ - Οι εύθραυστες συμμαχίες και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή των Ισραηλινών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, τις πέμπτες στη χώρα μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια

ekloges-israil
Το Ισραήλ επέστρεψε στις κάλπες σήμερα, για πέμπτη φορά μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών.

Η παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Λικούντ (δεξιά), ενδέχεται να γίνει ξανά το κυβερνών κόμμα στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Μένει όμως να αποδειχθεί το εάν και κατά πόσον η συμμαχία της δεξιάς με υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Το κυβερνητικό μπλοκ υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ αποτελείτο από συνολικά οχτώ παρατάξεις (ανάμεσα στις οποίες ήταν και μια αραβική – ισλαμιστική). Το μόνο που ένωνε αυτά τα κόμματα, σύμφωνα με ανάλυση του Gzero, ήταν η «αντιπάθειά» τους για τον Νετανιάχου και τελικά κατέρρευσε το περασμένο καλοκαίρι.

Παρά τα νομικές περιπέτειες - ή ίσως εξαιτίας τους - το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου παραμένει το μεγαλύτερο του Ισραήλ. Και πάλι, αναμένεται να κερδίσει τα μέγιστα από οποιοδήποτε κόμμα, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει περίπου 30-31 από τις 120 έδρες.

Ο Λαπίντ είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις με περίπου 24-27 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι ο Νετανιάχου πιθανότατα θα έχει την πρώτη ευκαιρία να προσπαθήσει να πείσει άλλα κόμματα να συμμετάσχουν στον συνασπισμό του – ένα επίπονο έργο.

Εάν ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 61 εδρών, τότε το Ισραήλ θα διεξαγάγει έκτες εκλογές την άνοιξη

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα έξιτ-πολ και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.  Το αποτέλεσμα της τελικής καταμέτρησης θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Από το πρωί, πολιτικοί όλων των κομμάτων πολλαπλασίασαν τις προτροπές τους προς τα 6,8 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, που ελπίζει ότι αυτές οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή του στον πρωθυπουργικό θώκο, περιόδευσε στα προάστια του Τελ Αβίβ «για να διασφαλίσει ότι όλος ο κόσμος θα βγει έξω για να ψηφίσει» το κόμμα του, το Λικούντ. «Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία», τόνισε.

Απέναντι στον συνασπισμό της δεξιάς, ο 58χρονος Γιαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργός από τον Ιούλιο και αρχηγός του κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), όπως και επικεφαλής ενός μοναδικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ καθώς ενώνει παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου, της δεξιάς και ένα αραβικό κόμμα, προσπάθησε να πείσει ότι η πορεία που χαράχτηκε αυτούς τους τελευταίους μήνες πρέπει να συνεχιστεί.

Κλείσιμο
«Ψηφίστε σήμερα για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον της χώρας μας. Ψηφίστε σωστά!», δήλωσε νωρίτερα ο Λαπίντ, ο οποίος ψήφισε στο προπύργιό του στο Τελ Αβίβ, αφού επισκέφθηκε τον τάφο του πατέρα του, πρώην υπουργού και δημοσιογράφου Τόμι Λαπίντ. 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση στο Αιγαίο - «Δεν παρασυρόμαστε από την Τουρκία» απαντά ο Πλακιωτάκης για το επεισόδιο στη Σάμο

Θεσσαλονίκη: Δεν είμαι κλέφτης για να με δικάζουν, λέει η γιαγιά με τα τερλίκια που αθωώθηκε

Μάριος Παπαγεωργίου: Δύο αστυνομικοί ανάμεσα στους «8» στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις για τη δολοφονία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης