Πρόκληση στο Αιγαίο - «Δεν παρασυρόμαστε από την Τουρκία» απαντά ο Πλακιωτάκης για το επεισόδιο στη Σάμο

Πρόκληση στο Αιγαίο - «Δεν παρασυρόμαστε από την Τουρκία» απαντά ο Πλακιωτάκης για το επεισόδιο στη Σάμο

«Η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

plakiotakis-68_2
To μήνυμα ότι η «Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο» έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, για το περιστατικό της τουρκικής προκλητικότητας στη Σάμο και το ναυάγιο στο στενό του Καφηρέα.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Πλακιωτάκη:

«Μέσα σ’ ένα 24ωρο, αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο».

«Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο».

Το χρονικό της τουρκικής πρόκλησης 

Νωρίτερα το μεσημέρι επεισόδιο σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σάμου με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. 

Δείτε το σχετικό βίντεο

Παρενόχληση σκάφους ΛΣ από σκάφος τουρκικής ακτοφυλακής σε επιχείρηση έρευνας & διάσωσης νότια Σάμου
Κλείσιμο


Σύμφωνα με την ενημέρωση, πρωινές ώρες της Τρίτης, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ν.μ. νότια της Σαμιοπούλας στη Σάμο, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Στη συνέχεια, η τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.

Oι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν, σύμφωνα με το Λιμενικό, το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης FRONTEX καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό FRONTEX για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Το ναυάγιο στο Στενό Καφηρέα

Όσον αφορά στο ναυάγιο στο Στενό Καφηρέα, εντοπίστηκε ακόμη ένας αγνοούμενος μετανάστης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό, ο άνθρωπος παρελήφθη και μεταφέρεται στην Κάρυστο.

Από το πρωί έχει βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό της ΕΚΣΕΔ, για τον εντοπισμό των ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος.

Σκάφος του Λιμενικού είχε εντοπίσει και περισυνέλλεξε νωρίτερα 9 αλλοδαπούς από τη βραχονησίδα Μανδηλού. Κατά δηλώσεις των μεταναστών στο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν 68 άτομα.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο αστυνομικοί ανάμεσα στους «8» στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις για τη δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου

Βίντεο: Αλβανοί αστυνομικοί παραδίδουν στους Έλληνες τον βιαστή του Παλαιού Φαλήρου στα σύνορα

Ζητείται κηπουρός για τους κήπους του Βασιλιά Κάρολου στο Μπάκιγχαμ - Η αμοιβή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης