Μεσανατολικό: Ο στρατός του Ισραήλ κατέστρεψε ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς

Μεσανατολικό: Ο στρατός του Ισραήλ κατέστρεψε ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ - Από αύριο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας WSJ

sdgfgh
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι «κατέστρεψε» ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πόλη κάτω από την πόλη».

Στο βίντεο που ανέβασαν στο YouTube οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι «καταστρέψαμε σε 5 μέρες αυτό που η Χαμάς έφτιαχνε επί 10 χρόνια!».

IDF Destroys Hamas ‘Metro’ Terror Tunnels


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιθέσεις από αέρος και οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, πλήττοντας διάφορους στόχους, ανάμεσά τους το σπίτι του διοικητή της Χαμάς Χαν Γιούνις, ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι υπόγειες αυτές σήραγγες αυτά κατασκευάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών και μέσω αυτών η Χαμάς μετέφερε πυρομαχικά, τρόφιμα και μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Από αύριο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας WSJ

Πληθαίνουν τα σενάρια για τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» να αποκαλύπτει ότι από αύριο μπορεί να τεθεί να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός βάζοντας τέλος στην αιματοχυσία που ξεκίνησε στις 10 Μαίου.

Το επίμαχο δημοσίευμα διευκρινίζει ότι, οι αιγυπτιακές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης αποφέρουν καρπούς .

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή εφημερίδα «Ma'ariv», επικαλούμενη πηγή από το κυβερνών κόμμα Λικούντ, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα προκειμένου να βάλει τρικλοποδιά στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης του αρχηγού της αντιπολίτευσης , Γιαίρ Λαπίντ. «Ο Νετανιάχου διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα επειδή ο Λαπίντ έχει την εντολή σχηματισμού», λέει υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Δεν φαίνεται να έχει πραγματική επιθυμία να εξουδετερώσει τη Χαμάς. Οι σχέσεις μεταξύ των Αράβων στο Ισραήλ και των Εβραίων παραμένουν τεταμένες»... «Ο Νετανιάχου πάρει για τις πέμπτες εκλογές και κρατάει όμηρο τη χώρα».

Συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία θα έχει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρίσκεται από σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Aσκενάζι υποδέχθηκε τον Γερμανό υπουργό στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» και τον ευχαρίστησε για την «επίσκεψη αλληλεγγύης» εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του στη γερμανική κυβέρνηση για την υποστήριξή του στο Ισραήλ καθ 'όλη τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Ο Μάας θα έχει συνομιλίες εντός της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως επίσης με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν και τον Υπουργό Άμυνας Μπένι Γκάντζ.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε χθες το βράδυ ότι αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας Γάζας να καταλήξουν μέσα στις δύο επόμενες δύο μέρες», σε συμφωνία για εκεχειρία για την διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από την άλλη δεσμεύτηκε χθες να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως ότου αποκατασταθεί η ησυχία και η ασφάλεια.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα, συμπεριλαμβανομένων δύο που κατέστρεψαν δύο σπίτια στο νότιο κομμάτι της περιοχής. Οι γιατροί δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών στην πόλη Χαν Γιουνίςς στη νότια Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως αναφέρουν «οι Τimes of Israel».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέστρεψαν αρκετούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόγειας , ενός κέντρου διοίκησης και ελέγχου και δύο υπόγειων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Από την πλευρά της, η Χαμάς εκτόξευσε έναν αντιαρματικό πύραυλο που έπεσε σε άδειο λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο κοντά στα σύνορα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από τα θραύσματα που εκτοξεύτηκαν.

Δεν αναφέρθηκαν άλλοι τραυματισμοί στην επίθεση, η οποία συνέβη ακριβώς βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ.

Οι σειρήνες που προειδοποιούν για πυραυλικές επιθέσεις ήχησαν νωρίς την Πέμπτη στη νότια ισραηλινή πόλη Μπερσέμπα και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Γάζα. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ασκώντας πιέσεις στις ΗΠΑ να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός και εξέδωσε κοινή δήλωση με την Αίγυπτο και την Ιορδανία καλώντας «τα μέρη να συμφωνήσουν αμέσως για εκεχειρία».

Από την έναρξη των συγκρούσεων στις 10 Μαΐου, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας αναφέρουν ότι 228 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που επιδείνωσαν την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές στο Ισραήλ ανέρχεται σε 12. Στην περιοχή οι επανειλημμένες επιθέσεις πυραύλων προκάλεσαν πανικό και έστειλαν ανθρώπους στα καταφύγια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπουρλά: Η Pfizer θα βγάλει άμεσα νέο εμβόλιο που θα αποθηκεύεται σε απλό καταψύκτη

Ηράκλειο: Σε σοβαρή κατάσταση δύο γυναίκες, εξιτήριο για τον 35χρονο - Ερευνάται η εμπλοκή του AstraZeneca

Τροχαίο στο Κορωπί: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης