Σκληρές εικόνες: Φρικτός θάνατος Αφροαμερικανού στη Μινεσότα - Κατακραυγή για τους αστυνομικούς
Η φρικιαστική σκηνή εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας και βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς που μάταια παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ - Δείτε το βίντεο - Σκληρές εικόνες
Σάλο στις ΗΠΑ και παρέμβαση από το FBI προκάλεσε οθάνατος Αφροαμερικανού μετά τη βίαιη προσαγωγή του από αστυνομικούς με την οικογένεια του Τζορτ Φλόιντ να καταγγέλλει την «υπερβολική και απάνθρωπη» χρήση βίας και τον ρατσισμό της αστυνομίας στη Μινεσότα.
Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.
Η φρικιαστική σκηνή εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας και βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς που μάταια παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live διακρίνεται ο άνδρας αυτός, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος δίπλα στο περιπολικό, με έναν αστυνομικό να τον έχει ακινητοποιήσει βάζοντας το γόνατό του στον λαιμό του.
Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογγάει και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.
«Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του», ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει μετά από αρκετά λεπτά.
Κλείσιμο
Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο.
Το απόγευμα της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πόλης στην οποία σημειώθηκε το περιστατικό φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν μπορώ να ανασάνω»,«βάλτε στη φυλακή τους λευκούς αστυνομικούς (KKKops)» και «συλλάβετε την αστυνομία».
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν, μάλιστα, και πορεία προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα πετώντας αντικείμενα και βάφοντας με σπρέι περιπολικά με αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης.
Οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με κόσμο να επισκέπτεται την περιοχή στην οποια έγινε η βίαιη προσαγωγή και άφηνε λίγα λουλούδια στο σημείο. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα: «Σταματήστε να σκοτώνετε τους μαύρους».
Ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ έκανε λόγο για «υπερβολική και απάνθρωπη» χρήση βίας για ένα «μη βίαιο αδίκημα» και ζήτησε να σταματήσει η αστυνομία να υποτιμά τη ζωή των Αφροαμερικανών πολιτών.
Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο αυτή τη «φρικιαστική» πράξη, κατηγορώντας τον αστυνομικό για «έλλειψη ανθρωπιάς». «Το να είσαι μαύρος δεν θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της θανατικής καταδίκης», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Ο αρχηγός της αστυνομίας δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση αυτήν ενώ όπως έγινε γνωστό για το συγκεκριμένο περιστατικό απολύθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.
Four responding MPD officers involved in the death of George Floyd have been terminated.
Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κάθε σταγόνα φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ μας θυμίζει ότι η ενυδάτωση δεν είναι μόνο καθημερινή συνήθεια, αλλά μια πράξη φροντίδας για τον οργανισμό και τη φύση.
Οι καινοτόμες φόρμουλες της LA VIE EN ROSE χαρίζουν μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης και αναζωογόνησης – Τα premium πασχαλινά δώρα με πραγματική αξία και ορατά αποτελέσματα.
Οι πρόσφατοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα ανέδειξαν το πρόβλημα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους, αλλά συνολικά την ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους. Και αυτό ενώ η λύση είναι και απλή και προφανής.