Άνοια: Oδηγίες για την προληπτική αντιμετώπισή της δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

dementia

Διαβάστε τις 11 οδηγίες για την αντιμετώπιση της άνοιας - Κόψτε το κάπνισμα - Ακονίστε το μυαλό σας με σταυρόλεξα - Μην καταφεύγετε σε βιταμίνες - «Ναι» στη μεσογειακή διατροφή, την άσκηση και τους φίλους - «Όχι» στο πολύ αλκοόλ

Υποβαθμίζοντας το ρόλο των βιταμινών στην αντιμετώπιση της άνοιας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε για πρώτη φορά έναν κατάλογο με έντεκα χρήσιμες οδηγίες.

Η άνοια, που πλήττει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δεν είναι φυσική ή αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, όπως προκύπτει από τη μελέτη του διεθνούς οργανισμού. Βεβαίως, η προχωρημένη ηλικία είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου, όπως επίσης και οι γενετικοί παράγοντες. Ωστόσο, την εκδήλωση της ασθένειας μπορούμε να την φρενάρουμε, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ οι βιταμίνες δεν αποδεικνύεται ότι θωρακίζουν τον οργανισμό από την ασθένεια.

Αντιθέτως, η μεσογειακή διατροφή όπως και η σωματική και πνευματική άσκηση προστατεύουν τον άνθρωπο από την άνοια, όπως υπογραμμίζεται στην μελέτη.

Η καλή διατροφή βοηθά τον οργανισμό σε αντίθεση με τις βιταμίνες, οι οποίες δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη θετική επίπτωση.

Για την πνευματική άσκηση, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να πιστοποιούν ότι πράγματι αποδίδει, ωστόσο πολλές έρευνες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη, όπως αναφέρει στις ανακοινώσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έντεκα οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την προληπτική αντιμετώπιση της άνοιας

1) Άσκηση: Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητη για ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από ποδηλασία έως και νοικοκυριό.

2) Κόψτε το κάπνισμα:Βλάπτει όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό.

3) Τρώτε σωστά και ποιοτικά: ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή.

4) Μην καταφεύγετε στις βιταμίνες καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας.

5) Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ. Αν και κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μία ήπια κατανάλωση μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει από την άνοια, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια υπόθεση.

6) Ακονίστε το μυαλό σας: Μελέτες δείχνουν ότι ασκήσεις όπως το σταυρόλεξο είναι επωφελή.

7) Να συναναστρέφεστε με φίλους , να είστε κοινωνικοί. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινωνική συμπεριφορά ανακόπτει ή επιβραδύνει την άνοια.

8) Προσέξτε την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει σχέση μεταξύ άνοιας και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

10) Εάν είστε διαβητικός μην αμελείτε την θεραπεία. Όταν το σάκχαρο είναι ρυθμισμένο , τότε μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζονται με την πάθηση του διαβήτη,συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

11) Προσέξτε την υψηλή χοληστερόλη: Θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

elsa

Σαχλαμάρες και απόλυτα συνήθη BS από τον ΠΟΥ/ΟΗΕ. Όλα εξαρτώνται από το ειδικό DNA κάθε ανθρώπου. Ο μπαμπάς μου ήταν ένας απίστευτα μορφωμένος άνθρωπος και κατέληξε με Alzheimer's. Η μεσαία αδελφή του, εξίσου μορφωμένη, υπέφερε από την ίδια ασθένεια. Η μικρότερη αδελφή τους, χωρίς ανώτερη εκπαίδευση, ούτε καν γυμνασίου, ήταν η μόνη σε ολόκληρη την οικογένεια που δεν υπέφερε από Alzheimer's και αντίθετα με τους δύο πρώτους, δεν είχε λύσει ποτέ ούτε ένα σταυρόλεξο. Κανείς από τους τρεις δεν πήρε βιταμίνες, έτρωγαν υγιεινά, έπιναν μόνο ένα ποτήρι ή δύο κρασί σε κοινωνικές περιστάσεις, και κανένας δεν υπέφερε από υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης