Μακροζωία: Ποιοι παράγοντες προσθέτουν χρόνια στο προσδόκιμο ζωής και ποιοι αφαιρούν

Μακροζωία: Ποιοι παράγοντες προσθέτουν χρόνια στο προσδόκιμο ζωής και ποιοι αφαιρούν

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών του Yale και του Πανεπιστημίου της Alabama

taxi1
Σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία φαίνεται ότι είναι η μόρφωση, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Yale και το Πανεπιστήμιο της Alabama-Birmingham.

Τα επιστημονικά ευρήματα φαίνεται να συσχετίζουν το μορφωτικό επίπεδο με το προσδόκιμο ζωής, διαπιστώνοντας ότι τα ποσοστά πρόωρου θανάτου είναι αυξημένα σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης

Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, η πνευματική διαύγεια… Πλήθος ερευνών έχει αποδώσει στα παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για τη μακροζωία. Νέα ευρήματα ωστόσο, αποκαλύπτουν πως το μυστικό της μακροβιότητας κρύβεται αλλού.

Η μόρφωση ως δείκτης μακροζωΐας

Οι ερευνητές έψαξαν τον ρόλο που διαδραματίζει η φυλή και το μορφωτικό επίπεδο στο προσδόκιμο ζωής και κατέληξαν πως ο καταλληλότερος δείκτης της μακροζωίας είναι η μόρφωση.

Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από περίπου 5.100 λευκούς Αμερικανούς και αφροαμερικανούς σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίοι εντάχθηκαν ως πειραματική ομάδα στην έρευνα 30 χρόνια πριν. Από την ομάδα των διερευνωμένων, 395 είχαν αποδημήσει.

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale και συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Brita Roy, αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, συχνά με παιδιά, πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Φυλετικές διαφορές στα ποσοστά και τις αιτίες θνησιμότητας

Η μελέτη αποκάλυψε τις φυλετικές διαφορές στα ποσοστά και τις αιτίες θνησιμότητας. Περίπου το 9% των αφροαμερικάνων συμμετεχόντων στη μελέτη απεβίωσαν σε νεαρή ηλικία σε σύγκριση με το 6% των λευκών συμμετεχόντων. Επιπλέον, οι αφροαμερικάνοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας ενώ για τους λευκούς, το AIDS αποτελούσε αιτία περισσότερων πρόωρων θανάτων. Οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος ήταν οι πλέον κοινές αιτίες θανάτου συνολικά.

Τα ποσοστά πρόωρου θανάτου σε συνάρτηση με το μορφωτικό επίπεδο παρουσίασαν επίσης σημαντικές διαφορές. Περίπου το 13% των ατόμων με λυκειακή μόρφωση πέθανε σχετικά νωρίς, σε σύγκριση με το 5% των απόφοιτων πανεπιστημίων. Στον συνυπολογισμό φυλής και εκπαίδευσης, τα ποσοστά πρόωρου θανάτου αφροαμερικανών και λευκών ήταν σχεδόν ίσα.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε όσο το επίπεδο μόρφωσης γινόταν χαμηλότερο, το προσδόκιμο ζωής μειωνόταν κατά 1,4 έτη.

Σύμφωνα με την Δρ. Roy, τα ευρήματα επιτείνουν την ανάγκη ίσης πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση ως όπλο για την αντιστροφή αυτής της ανησυχητικής τάσης μείωσης του προσδόκιμου ζωής στους ενήλικες.



Ειδήσεις σήμερα:

Στρεπτόκοκκος Α: Έξι θάνατοι παιδιών το 2023 στην Ελλάδα – Τι να προσέχουν οι γονείς

Η Ζωή το γύρισε στην καρδούλα και ετοιμάζει comeback στη Βουλή - Τα παρατράγουδα με τις λίστες

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Εννέα επικές ατάκες του «Καβαλιέρε» που θα μείνουν στην Ιστορία

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης