Ποιος είναι ο εμβολιασμός που δεν πρέπει να αμελούν οι γονείς

Ποιος είναι ο εμβολιασμός που δεν πρέπει να αμελούν οι γονείς

Η προστασία από τον κορωνοϊό παραμένει μείζονα προτεραιότητα, ωστόσο, δεν είναι ο συγκεκριμένος ιός ο μόνος «αόρατος εχθρός» από τον οποίο πρέπει να προφυλαχθούν τα παιδιά και οι έφηβοι.

menigg1


Ο Σεπτέμβριος σημαίνει το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή στην καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς, μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά βρίσκονται ήδη στις σχολικές αίθουσες, στις κάθε είδους δραστηριότητες, στα πάρκα και στις πλατείες, ξαναβρίσκουν τους φίλους τους, τα παιχνίδια, τα ενδιαφέροντά τους.

Η προσοχή των οικογενειών στρέφεται και πάλι στην προστασία των μελών τους από την Covid-19, ειδικά εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι σίγουρα τα παιδιά μικρής ηλικίας. Οι γονείς όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι θα πρέπει να φροντίσουν και για τη θωράκιση της υγείας των παιδιών από άλλους κινδύνους, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά δυνητικά μπορεί πλέον να είναι και μεγαλύτεροι.


Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω… εμβολιαστικού κενού
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, αλλά και του φόβου των γονέων ότι η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά τους στον κορωνοϊό.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τον Μάρτιο του 2021 είχε ήδη επισημάνει ότι η πανδημία «έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων». Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «...αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%»

Γι’ αυτό, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους γονείς, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους έχουν λάβει όλα τα προγραμματισμένα εμβόλια αλλά και να προγραμματίσουν τις επόμενες δόσεις των εμβολίων που εκκρεμούν, μένοντας ενημερωμένοι για πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν και για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.


Η επικίνδυνη μηνιγγίτιδα Β
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Κλείσιμο
Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες. Οι γονείς όταν επισκεφτούν τον παιδίατρό τους, καλό θα είναι να ενημερωθούν για τη μηνιγγίτιδα Β και την σημασία της πρόληψης.


Ποιος μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο
Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.


Η σημασία της πρόληψης
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.


Συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης