Οστεοπόρωση: Τι την προκαλεί, πώς μπορούμε να την προλάβουμε
osteoporosis_logo
Με την υγεία των οστών μας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη υγεία μας, η οστεοπόρωση (και το «ξαδερφάκι» της, η οστεοπενία) αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό. Τί προκαλεί, όμως, τις δυο αυτές συγγενείς παθήσεις (η μία – η οστεοπενία – είναι προάγγελος της άλλης – οστεοπόρωση);

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία με την οποία τα οστά εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί από αυτούς δεν εξαρτώνται πάντα από εμάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ηλικία (άνω των 50 ετών), το φύλο (γυναίκα), την εμμηνόπαυση, το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης και το μικρό ύψος.

Οι ορμονικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα όσο μεγαλώνουμε μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά η αύξηση της παραθυρεοειδούς ορμόνης, η οποία ελέγχει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στα οστά μας. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ελεγχόμενες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
osteo


Το κάπνισμα, που οδηγεί σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής, το να είναι κάποιος ελλιποβαρής ή υπέρβαρος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η απουσία φρούτων και λαχανικών από τις διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και νατρίου, καθώς και η μη κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου ή βιταμίνης Β12, δύνανται όλα να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Κλείσιμο
Ορισμένα φάρμακα  μπορεί επίσης να προάγουν την απώλεια οστών. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τα στεροειδή, όπως γλυκοκορτικοειδή, τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για τη μείωση του οξέος του στομάχου, την κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, γνωστών ως εκλεκτικών αναστολέων υποδοχέα σεροτονίνης (SSRIs), ορισμένα φάρμακα διαβήτη τύπου 2 (όπως θειαζολιδινοδιόνες), τ’ αντισπασμωδικά, τα φάρμακα για την πρόληψη θρόμβων αίματος (όπως ηπαρίνη) και μερικές χημειοθεραπείες.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί ένα από αυτά τα φάρμακα και δεν είναι σίγουρος για το πως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών του, θα ήταν σίγουρα μία καλή ιδέα να συμβουλευτεί το γιατρό του, ώστε να μπορεί να κάνει μια σωστή επιλογή.

Προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας μπορεί επίσης να μας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Η κοιλιοκάκη, το πολλαπλό μυέλωμα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος, ο λύκος, η νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά μας - όπως μια θρεπτική διατροφή και η οστεογονική φόρτιση (μια νέα επαναστατική και απολύτως φυσική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας) - είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ειδήσεις σήμερα: 
 
Survivor: Το Twitter... δίκασε την Σαλαγκούδη: «Ζούμε τον πρώτο διορισμό σε ριάλιτι» - «Πώς βγήκε δημοφιλέστερη παίκτρια;»

Κόλαφος για το Μπάκιγχαμ: Κολλητή φίλη της Νταϊάνα «γράφει» όλη την 5η σεζόν του «Τhe Crown»

Ταραντίλης: Αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Αύριο η εισήγηση της επιτροπής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης