LIVE

Κορωνοϊός

Ταραντίλης: Αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Αύριο η εισήγηση της επιτροπής

tarantilis-356

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την διαδικασία εμβολιασμού, την Σύνοδο Κορυφής, τις διερευνητικές επαφές και την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν

Το ζήτημα της επανέναρξης λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων ήταν, μεταξύ άλλων, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την αγωνία της κυβέρνησης για τα σχολεία. «Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, όσο πετυχημένη κι αν είναι. Γι΄αυτό κιόλας εκφράζουμε την αγωνία μας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής αύριο», είπε.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωσή του, με αναφορά στην αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης, η κυβέρνηση συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν και τονίζει πως η Ελλάδα επιθυμεί «περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και των δύο φίλων λαών, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν ως έναν έμπειρο πολιτικό «που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι, επίσης, ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως χθες ήταν μία ιστορική ημέρα καθώς «η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947, κατά περίπου 10%».

Αναφερόμενος δε και στο δικαίωμα της Ελλάδας για αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες περιοχές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε είναι ένα δικαίωμα «το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει». «Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες» συμπλήρωσε και είπε πως «με την ίδια αυτή απόφαση η Κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Για την πανδημία και τον εμβολιασμό

Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για την διαδικασία του εμβολιασμού, είπε πως διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα απέναντι στον ιό σε συνδυασμό με την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.

Αναλύοντας ο κ. Ταραντίλης είπε: «Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη λεγόμενη άμυνα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε - ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών - με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

»Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το Ελληνικό Κράτος στον χώρο της υγείας- προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες - κάποιοι και με τη δεύτερη δόση - ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας».

Στην συνέχεια ο Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε πως όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση.

«Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης» είπε ο κ. Ταραντίλης. «Επιπροσθέτως, ήδη από χθες προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής η οποία πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Χρήστος Ταραντίλης είπε πως «τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε».

Μιλώντας για όσα θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του είπε:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

«Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου», είπε ο κ. Ταραντίλης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μαδρίτη: Τέσσερις οι νεκροί από την έκρηξη

68 Πανεπιστημιακοί στο πλευρό του Κουφοντίνα - «Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση»

Πέρλες, γάντια και μοβ χρώμα: Τα ενδυματολογικά σύμβολα στην ορκωμοσία Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Ελένη

Ανοίξτε τα ΣΗΜΕΡΑ κιόλας κι όχι τον Φεβρουάριο! Εμάς τους γονείς απασχολεί πρώτα απ'ολα η ψυχική υγεία και η ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας! Από τον κωρονοϊό κινδυνεύουν πολύ λιγότερο απ'όσο κινδυνεύουν από άλλους ιούς, όπως έχει αποδειχθεί από τοσες έρευνες. Αλλά από την μυωπία, ημικρανία, κύφωση, κατάθλιψη κι επιθετική συμπεριφορά υποφέρουν ήδη! Όσο για την τηλεκπαίδευση, πολλοί καθηγητές κάνουν μεγάλη προσπάθεια και καταβάλουν πολύ κόπο, αλλά η δια ζώσης διδασκαλία κι η διάδραση με τους συμμαθητές είναι αναντικατάστατα για τους εφήβους!

Elly

Εμάς τους γονείς απασχολεί πρώτα από όλα 100% η υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας!!! Και ας μην επιμένουν διάφοροι "ειδικοί" στο παραμύθι ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν ! "Σχεδόν 1.640.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην αμερικανική επικράτεια, αριθμός που αναλογεί στο 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας." Επίσης τώρα έχουμε και την μετάλλαξη του ιού που έγινε πιο μεταδοτικός! Πρώτο Θέμα 04/01/2021, 22:15 :..«H επιδημιολογική έκθεση του Imperial College- London, για τη μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορωνοϊού.... Η «μετάλλαξη του Λονδίνου» έχει αυξημένη μεταδοτικότητα στην ηλικία 10 - 19.....Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση ιών που ξεκινά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες αναπόφευκτα εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους και οδηγεί στην περίπτωση του κορωνοϊού και σε σοβαρή ασθένεια. Έχουμε δει αυτό το μοτίβο στο παρελθόν."... Επίσης: "Οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενώ η πιθανότητα αερομεταφερόμενης μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους είναι εξαιρετικά χαμηλή, στους εσωτερικούς χώρους, και δη σε εκείνους με υψηλή συνάθροιση ατόμων, ακόμη και η χρήση μάσκας προσώπου προσφέρει ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ!". ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΌ ΆΡΑΓΕ ΑΝΟΊΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΕΠΟΧΉ;;;;

Μυρτώ

Αυτό που λέτε πως τα σχολεία είναι κλειστά με ξεπερνά Κάνουμε τηλεκπαιδευση από την πρωτη στιγμή αφιερώνοντας πολύ περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία του μαθήματος. Έχουμε εντρυφήσει σε θέματα τεχνολογίας χωρίς καμία υποστήριξη από το υπουργείο ( μήνες μετά θυμήθηκαν να μας εκπαιδευσουν) Αγοράσαμε πολλοί καινούργιο εξοπλισμό, κάναμε αναβάθμιση σύνδεσης για να είμαστε συνεπείς απέναντι στα παιδιά αλλά όλοι επιμένουν 0ως τα σχολεία είναι κλειστά. Ε, λοιπον όχι. Τα σχολεία ήταν κλειστά στην πρώτη καραντίνα, αν και προσωπικά έστελνα σε όλα τα τμήματα υλικό και δουλεύαμε εξ αποστάσεως από την δεύτερη εβδομάδα. Σ αυτή την καραντίνα γίνεται μάθημα. Όχι το ιδανικό αλλά για όποιον θέλει πραγματικά να μάθει και για όποιον θέλει πραγματικά να δουλέψει, μπορεί να το κάνει. Η παιδεία είναι σημαντική αλλά όχι περισσότερο από την υγεία. Να ανοίξουν τα σχολεία αλλά ε ασφάλεια. Ας μη χάσουμε αλλά αγαπημένα πρόσωπα

Ψεκασμενος

Για να εισελθεις στην χωρα θελεις ρ. τεστ . Γιατι να μην γινει και σε ολους τους χωρους συναθροισεων αυτο ;;; Με αρνητικο μπαινεις , με θετικο καθεσαι εξω ... Ποσο απλα ειναι !

θεοτρελος

αγωνια λεει για τα σχολεια! 3 μηνες κλειστα! προτερεοτητα της κυβερνησης! κ ολη μερα μας πριζουν για τα πρακτορεια! ψευτες κ υποκριτες μα θα φτασει η ωρα!

Ανοιξτε τα χτες !!

Τρεις μηνες κλειστα σχολεια!! Απαρεδεκτοι

S

Ουρτου

Ετσι...

...και ούτε εστίαση πριν τα μέσα Μαρτίου

κπξ

Τα σύνορα... πότε θα τα ανοίξεις ;; Στις εκλογές ;;; Εκεί να δείς ποσοστά.!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ & ΑΙΣΧΟΣ.!!! Από Νομό σε Νομό, απαγορεύομε και διατάσσομε ..... αλλά για Ντουμπάϊ, Ελβετίες, Σκόπια, Βουλγαρίες, Αλβανίες, επιτρέπομε.!!! Ρε μπάς και ψηφίσουν μόνον αυτοί.?? Όλα πιθανά είναι .!!

Νου

Νουμπαι 2 τεστ. Νομος 0 τεστ.

gπ βιοεπιστημων

καλύτερη η τηλεεκπαιδευση, έτσι ούτε κολλάμε ιούς κ γριππες, ούτε μάσκες κ κουβέρτες κ ένας να βηξει όλοι θα τρέμουν? ένα κρούσμα κ όλοι καραντίνα... Κ χάθηκαν οι πανελλήνιες. Όταν λήξει το θέμα για όλη την Γη, τότε να ανοίξουν τα σχολεία κ ξανά με κάποια μέτρα προστασίας, διότι υπάρχουν κ οι γριππες κλπ Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης