Ταραντίλης: Αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Αύριο η εισήγηση της επιτροπής

Ταραντίλης: Αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Αύριο η εισήγηση της επιτροπής

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την διαδικασία εμβολιασμού, την Σύνοδο Κορυφής, τις διερευνητικές επαφές και την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν

tarantilis-356
Το ζήτημα της επανέναρξης λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων ήταν, μεταξύ άλλων, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την αγωνία της κυβέρνησης για τα σχολεία. «Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, όσο πετυχημένη κι αν είναι. Γι΄αυτό κιόλας εκφράζουμε την αγωνία μας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής αύριο», είπε.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωσή του, με αναφορά στην αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης, η κυβέρνηση συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν και τονίζει πως η Ελλάδα επιθυμεί «περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και των δύο φίλων λαών, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν ως έναν έμπειρο πολιτικό «που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι, επίσης, ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως χθες ήταν μία ιστορική ημέρα καθώς «η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947, κατά περίπου 10%».

Κλείσιμο
Αναφερόμενος δε και στο δικαίωμα της Ελλάδας για αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες περιοχές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε είναι ένα δικαίωμα «το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει». «Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες» συμπλήρωσε και είπε πως «με την ίδια αυτή απόφαση η Κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Για την πανδημία και τον εμβολιασμό

Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για την διαδικασία του εμβολιασμού, είπε πως διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα απέναντι στον ιό σε συνδυασμό με την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.

Αναλύοντας ο κ. Ταραντίλης είπε: «Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη λεγόμενη άμυνα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε - ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών - με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

»Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το Ελληνικό Κράτος στον χώρο της υγείας- προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες - κάποιοι και με τη δεύτερη δόση - ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας».

Στην συνέχεια ο Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε πως όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση.

«Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης» είπε ο κ. Ταραντίλης. «Επιπροσθέτως, ήδη από χθες προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής η οποία πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Χρήστος Ταραντίλης είπε πως «τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε».

Μιλώντας για όσα θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του είπε:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

«Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου», είπε ο κ. Ταραντίλης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μαδρίτη: Τέσσερις οι νεκροί από την έκρηξη

68 Πανεπιστημιακοί στο πλευρό του Κουφοντίνα - «Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση»

Πέρλες, γάντια και μοβ χρώμα: Τα ενδυματολογικά σύμβολα στην ορκωμοσία Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης