NASA: Συγκλονιστικές εικόνες από τη στιγμή που αεροσκάφη «σπάνε» το φράγμα του ήχου

NASA: Συγκλονιστικές εικόνες από τη στιγμή που αεροσκάφη «σπάνε» το φράγμα του ήχου

Οι μαγευτικές εικόνες της NASA αποτυπώνουν για πρώτη φορά την αλληλεπίδραση των κρουστικών κυμάτων που δημιουργούνται από δύο υπερηχητικά αεροπλάνα εν πτήσει

nasa-1
Συγκλονιστικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA «αιχμαλωτίζουν» τη στιγμή που δύο υπερηχητικά αεροσκάφη «συγκρούονται» με το φράγμα του ήχου, προκαλώντας κρουστικά κύματα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Όπως εξήγησε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι φωτογραφίες ελήφθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα αεριωθούμενο αεροσκάφος ικανό να αναπτύσσει υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς να προκαλεί ηχητική έκρηξη, το λεγόμενο «sonic boom».

Χρησιμοποιώντας μια πρόσφατα αναβαθμισμένη τεχνολογία φωτογραφίας air-to-air, που χρειάστηκε 10 χρόνια για να αναπτυχθεί, οι μαγευτικές εικόνες της NASA αποτυπώνουν για πρώτη φορά την αλληλεπίδραση των κρουστικών κυμάτων που δημιουργούνται από δύο υπερηχητικά αεροπλάνα εν πτήσει.

Στις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα βλέπουμε τα δύο υπερηχητικά jet τύπου T-38 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στο ερευνητικό κέντρο της Αεροπορικής Βάσης Edwards στην Καλιφόρνια.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, αν κοιτάξει κανείς το πίσω Τ-38, μπορεί να δει τα κύματα να αλληλεπιδρούν σε μια καμπύλη» εξηγεί ο Neal Smith, ερευνητής της NASA. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δεύτερο T-38 πετάει πίσω από το προπορευόμενο αεροσκάφος, οπότε τα κρουστικά κύματα διαμορφώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που αλληλεπιδρούν αυτοί οι κραδασμοί».

Τα κρουστικά κύματα που παράγονται από υπερηχητικά αεροσκάφη είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του φαινομένου «supersonic boom» όταν «συγχωνεύονται» διασχίζοντας την ατμόσφαιρα, γεγονός στο οποίο οφείλονται οι περιορισμοί όσον αφορά τη διάσπαση του φράγματος του ήχου πάνω από τη γη.

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA
Κλείσιμο
nasa-1



nasa-2
nasa-3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης