Νέα στοιχεία για την καταστροφή της Σμύρνης – Η στάση του ΣΕΚΕ (Κ.Κ.Ε.)

smyrni_katastrophi

Μαρτυρίες για τις τραγικές στιγμές στην πρωτεύουσα της Ιωνίας – Το ΣΕΚΕ (Κ.Κ.Ε) και η σοβιετική στάση στο ζήτημα της Μικράς Ασίας

Πριν λίγες μέρες γράψαμε στο protothema. gr ένα άρθρο "απάντηση" στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την καταστροφή της Σμύρνης, με βάση όσα γράφει στο βιβλίο του ο, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων Τζορτζ Χόρτον, πρόξενος των Η.Π.Α. στην πόλη.

Επανερχόμαστε σήμερα με μερικά ακόμα στοιχεία, από περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, όπως επίσης και με τη στάση του Σ.Ε.Κ.Ε. (Κ.Κ.Ε.) και της τέως Ε.Σ.Ε.Δ. στο μικρασιατικό ζήτημα, καθώς ήταν πολλά τα σχετικά σχόλια των αναγνωστών στο προηγούμενο άρθρο.

Η καταστροφή της Σμύρνης

Ο Michael Llewellyn Smith στο βιβλίο του "Το Όραμα της Ιωνίας – Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία 1919 – 1922", παραθέτει μια σειρά από ντοκουμέντα για την καταστροφή της Σμύρνης. Το βιβλίο του γράφτηκε το 1973, πενήντα χρόνια σχεδόν μετά τα γεγονότα.

michael


Ωστόσο ο συγγραφέας έχει κάνει έρευνα σε βάθος και αντλεί στοιχεία από πηγές άγνωστες ως τότε.
"Το βράδυ της 27ης Αυγούστου/9ης Σεπτεμβρίου άρχισε η λεηλασία και η σφαγή, στην αρχή σποραδικά…
Τα σύμβολα της τάξης υπήρχαν. Περίπολοι της τουρκικής αστυνομίας τριγύριζαν στην πόλη. Αλλά γρήγορα φάνηκε καθαρά ότι η πειθαρχία ήταν επιφανειακή και περιοριζόταν στους κεντρικούς δρόμους, ενώ στους απόκεντρους Τούρκοι πολίτες, και αργότερα και Τούρκοι στρατιώτες , έπαιρναν εκδίκηση για τρία χρόνια ταπεινώσεων από τους Έλληνες.

smnnn


Η ιστορία αυτών των ημερών είναι συγκεχυμένη.
Όλοι όμως συμφωνούν ότι μια από τις αιτίες για την κατάλυση της τάξης ήταν το ασίγαστο μίσος μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων…"
Ο Τούρκος διοικητής είχε προμηθευτεί καταλόγους με ονόματα Ελλήνων και Αρμενίων που έδειξαν αντιτουρκική στάση τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί συλλαμβάνονταν ομαδικά, τους περνούσαν από στρατοδικείο και τους εκτελούσαν.

smyrni


Αρχικά, Τούρκοι μπήκαν στην αρμενική συνοικία.
Εκεί σκότωναν και λεηλατούσαν. Οι Αρμένιοι προσπάθησαν να αντισταθούν. Μάταια όμως. Αρμένιοι συλλαμβάνονταν ομαδικά, οδηγούνταν στο Κονάκ και εκτελούνταν. "Οι Βρετανοί πεζοναύτες στέκονταν εκεί δίπλα, σκόπιμα αδρανείς, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες κυνηγούσαν τους Αρμένιους και τους τρύπαγαν με τις ξιφολόγχες, ως τη θάλασσα κι έπειτα τους πυροβολούσαν εν ψυχρώ, καθώς κολυμπούσαν για να σωθούν" (M. Llewellyn Smith).

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, παραδόθηκε από τον διοικητή της πόλης Νουρεντίν πασά, στο μουσουλμανικό πλήθος για να τον κρίνει και να τον κάνει ό, τι θέλει… Οδηγήθηκε σ' ένα κουρείο, όπου αφού του φόρεσαν την άσπρη μπλούζα του κουρέα, άρχισαν να τον χτυπούν και να τον προπηλακίζουν. Στη συνέχεια, του επιτέθηκαν με μαχαίρια και τον ακρωτηρίασαν. Σύμφωνα με μια πηγή, ένας Τουρκοκρητικός στον οποίο ο Χρυσόστομος κάποτε είχε κάνει μια χάρη, έδωσε τέλος στην αγωνία του με τέσσερις πυροβολισμούς…

"Την Τετάρτη 31 Αυγούστου/13 Σεπτεμβρίου, νωρίς το απόγευμα, ξέσπασε πυρκαγιά στην αρμενική συνοικία, κοντά στο Αμερικανικό Διακολεγιακό Ινστιτούτο. Πιθανότατα την είχαν ανάψει, και ασφαλώς τη συνδαύλισαν, οι Τούρκοι. Η Αμερικανίδα μις Μίνι Μιλς, κοσμήτορας του Ινστιτούτου, παρακολούθησε Τούρκους που πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι με δοχεία βενζίνης, και η φωτιά φούντωνε στα σπίτια αμέσως έπειτα. Σε λίγες ώρες οι συνοικίες των ξένων στην πόλη ήταν μέσα στις φλόγες. Η κατεύθυνση του ανέμου ήταν τέτοια ώστε η τουρκική συνοικία έμεινε ανέπαφη".

smrnn


Αυτά γράφει ο M. Llewellyn Smith και προσθέτει:
"Μερικοί ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι οι Αρμένιοι μέσα στην απελπισία τους άναψαν τη φωτιά ή ότι φούντωσε τυχαία. Αλλά όλες οι ενδείξεις στρέφονται εναντίον των Τούρκων. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης ο αιδεσιμότατος Τσαρλς Ντόμπσον, που έμενε πρόσφυγας στο Λαζαρέτο της Μάλτας, σύγκρινε τις σημειώσεις του με πληροφορίες από άλλους πρόσφυγες και είδε ότι γενικά συμφωνούσαν πως υπεύθυνοι ήταν οι Τούρκοι".

Και παραπέμπει στη μαρτυρία του Ντόμπσον, στο έργο "Η Τραγωδία της Χριστιανικής Εγγύς Ανατολής" (Οικονόμου).
Αυτόπτες μάρτυρες της πυρκαγιάς, ήταν ο Μπέρτραμ Θέσιτζερ που βρισκόταν πάνω στο πλοίο "George V" και ο Γουόρντ Πράις, της εφημερίδας Daily Mail, που έστειλε μια δραματική ανταπόκριση στην εφημερίδα του:
"Όλες οι αποθήκες της Σμύρνης, τα κτίρια των επιχειρήσεων και οι κατοικίες των Ευρωπαίων, με άλλα κτίρια πίσω τους, καίγονται σαν μανιασμένα δαδιά".
Η αρμενική, η ελληνική και η "φράγκικη" ή ευρωπαϊκή συνοικία είχαν καταστραφεί τελείως. Μόνο οι εβραϊκές και οι τουρκικές συνοικίες έμειναν. Η ελληνική Σμύρνη χάθηκε για πάντα…

reff


Κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο του σημερινού μας άρθρου, με μερικά πρόσθετα στοιχεία από το βιβλίο του Τζόρτζ Χόρτον "Η Μάστιγα της Ασίας". Όπως γράφει, πρόκειται για λεπτομέρειες που έμαθε μετά την τραγωδία.
«Ένα πλήθος κατοίκων, άντρες, γυναίκες και παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί πάνω σε μια φορτηγίδα που βρισκόταν στο λιμάνι σε μικρή απόσταση από την προβλήτα, με την ελπίδα ότι κάποια άκατος της Αντάντ ή των Αμερικανών θα τους ρυμουλκούσε ως ένα πλοίο για να σωθούν. Οι Τούρκοι τους έριξαν πετρέλαιο και τους έκαψαν ζωντανούς».

Ανάμεσα στους άλλους μάρτυρες των εκτρόπων της Σμύρνης ήταν και ένας υπάλληλος της μεγάλης εταιρείας MacAndrews & Forbes με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Τα γραφεία τους στη Σμύρνη ήταν στην περιοχή που καταστράφηκε από τη φωτιά. Αυτός ο άνθρωπος είδε Τούρκους να ρίχνουν χειροβομβίδες μέσα σε κτίρια, τα οποία κατόπιν έπιασαν φωτιά" (μαρτυρία της Αμερικανίδας γιατρού Μ. Σ. Έλιοτ.) Και τέλος:
«Στεκόμουν μαζί με αρκετούς άλλους στο κατάστρωμα ενός πλοίου και παρακολουθούσα τη φωτιά, όταν είδα μερικά άτομα να ρίχνουν κάποιο υγρό στον τοίχο ενός από τα μεγάλα κτίρια που βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα.
Πολύ γρήγορα το κτίριο τυλίχτηκε από λαμπερές φλόγες.
Μπροστά από το κτίριο περιπολούσαν Τούρκοι στρατιώτες που δεν τους εμπόδισαν (μαρτυρία Αμερικανού αξιωματούχου της ΧΑΝ)».

Η στάση του Σ.Ε.Κ.Ε. – Κ.Κ.Ε. και της τέως, ΕΣΣΔ στο μικρασιατικό ζήτημα

Βασική πηγή μας στο κεφάλαιο αυτό, αποτελεί το βιβλίο του διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Βλάση Αγτζίδη, με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ».
Να θυμίσουμε ότι ο Β. Αγτζίδης ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 στο νομό Κιλκίς.

vlassi


Με την επικράτηση των μπολσεβίκων στη Ρωσία, ελήφθη η απόφαση για ειρήνευση με κάθε τρόπο με τους Γερμανούς-Αυστριακούς και τους Νεότουρκους. Οι συνομιλίες με τους Γερμανούς στην πολωνική πόλη Μπρεστ Λιτόφσκ (Brzesc Litewski), είχαν σαν αποτέλεσμα την παύση των εχθροπραξιών.

Στη Γερμανία και την Αυστρία από τον Γενάρη του 1918 ξέσπασαν μεγάλες απεργίες. Στους κόλπους της επαναστατικής κυβέρνησης υπήρχαν τρεις διαφορετικές απόψεις. Η θέση του Μπουχάριν και των Αριστερών Κομμουνιστών, κυρίαρχη αρχικά, για συνέχιση του πολέμου και μετατροπή του σε επαναστατικό, η άποψη του Τρότσκι «ούτε ειρήνη ούτε πόλεμος» και τέλος η άποψη του Λένιν για ειρήνη με τους Γερμανούς και τους Νεότουρκους με κάθε τίμημα.

Καθώς η επανάσταση στη Γερμανία καταπνίγηκε και δεν μπόρεσε να επικρατήσει, οι Σοβιετικοί ήρθαν σε επαφή με τον αυτοεξόριστο ηγέτη της Νεότουρκων Εμβέρ πασά. Επίσης, μέσω των Τούρκων κομμουνιστών του Μουσταφά Σουμπχί, που πήγε στη Ρωσία τον Μάιο του 1919, έγινε η πρώτη, έμμεση, επαφή, με το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ. Το φθινόπωρο του 1919, ο Εμβέρ πασάς προσκλήθηκε να πάει στη Μόσχα, από το Βερολίνο όπου βρισκόταν «και να προσπαθήσει εκεί να πραγματώσει το τολμηρό σχέδιο μιας σοβιετομουσουλμανικής συμμαχίας, μιας συμφωνίας ανάμεσα στο ρωσικό μπολσεβικισμό και τον τουρκικό εθνικισμό ενάντια στο βρετανικό ιμπεριαλισμό».

Σύντομα η σχέση Λένιν και Κεμάλ θα μετατραπεί σε σχέση φιλίας και συμμαχίας. Το εθνικιστικό κεμαλικό κίνημα μετατράπηκε σε «εθνικοαπελευθερωτικό και βοηθήθηκε με πολλούς τρόπους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιμπολσεβικική εκστρατεία που οργάνωσαν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι (1919-1920), όπως και ο έλεγχος των Στενών από τους συμμάχους.

Η προσέγγιση Σοβιετικών και Τούρκων εθνικιστικών, είχε τον χαρακτήρα στρατηγικής επιλογής και δεν αναιρέθηκε ούτε όταν οι κεμαλικοί δολοφόνησαν τον ηγέτη του τουρκικού κομμουνιστικού κόμματος Μουσταφά Σουμπχί, τη σύζυγό του και 14 ηγετικά στελέχη (Ιανουάριος 1921).

Στις 16 Μαρτίου 1921 υπογράφτηκε Συνθήκη Φιλίας και Αδελφοσύνης μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και εθνικιστικής Τουρκίας.

Την άνοιξη του 1922, σοβιετικός απεσταλμένος, πιθανότατα ο Καρλ Ράντεκ ήρθε στην Αθήνα για να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του Γιάννη Κορδάτου, πρόταση για παρέμβαση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό την παραμονή των Ελλήνων στην Ιωνία υπό καθεστώς αυτονομίας.
Η πρόταση αυτή ή δεν έφτασε ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση ή απορρίφθηκε.

Το ελλαδικό κομμουνιστικό κίνημα και η Μικρά Ασία

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ έγινε μεταξύ 4-10 Νοεμβρίου 1918, με συμμετοχή 1.000 και πλέον ατόμων.

Στο Συνέδριο αυτό ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για τα βαλκανικά ζητήματα, με κυριότερη τη θέση "Το σημερινό κράτος (δηλ. η Οθωμανική Αυτοκρατορία) να μεταβληθεί εις μίαν ομοσπονδίαν αποτελουμένην εξ αυτόνομων βιλαετίων δημοκρατικώς οργανωμένων…".

Η ένταξη του ΣΕΚΕ στην Κομιντέρν, επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν η κρίση στην Ανατολή. Η προσέγγισή του ΣΕΚΕ για τον πόλεμο στη Μικρά Ασία διαμορφώνεται από την απόφαση της Κομιντέρν που έφτασε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1920, γραμμένη στα γερμανικά με τίτλο: "Thesen und Revolutionen des zweitesa Welt Kongressen des Kommunistischen Internationalen".

Αποφασιστική είναι η επίδραση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της σοσιαλιστικής οργάνωσης Φεντερασιόν.

Από τις επίσημες αναλύσεις του ΣΕΚΕ, λείπει πλέον οποιαδήποτε αναφορά στους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Πλέον υπήρχαν μόνο τα συμφέροντα της "αγγλογαλλικής κεφαλαιοκρατίας". Το ΣΕΚΕ καλούσε τους "εργάτας και χωρικούς της Ελλάδος" σε αντιπολεμικό αγώνα.

Η αντιπολεμική εκστρατεία του ΣΕΚΕ, άρχισε με τη δημοσίευση σχετικών άρθρων στην εφημερίδα "Η Φωνή του Εργάτη". Προηγήθηκε έκκληση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας που βρισκόταν κάτω από βουλγαρικό έλεγχο, προς τους κομμουνιστές στρατιώτες να αντισταθούν στην εκστρατεία. Ακολούθησε η εκλογική συμμαχία με την αντιπολεμική, αντιβενιζελική, βασιλική παράταξη. Τα συνθήματα ήταν "οίκαδε", "επιστροφή από το μέτωπο", "αποχώρηση του στρατού από την Μικρά Ασία". Η επικράτηση των αντιβενιζελικών στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 και η επάνοδος του Κωνσταντίνου καθόρισαν τις περαιτέρω εξελίξεις.

Την Πρωτομαγιά του 1921, το ΣΕΚΕ οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη μεγάλες διαδηλώσεις, στις οποίες επικρατούν τα συνθήματα: "Κάτω ο πόλεμος" και "Συναδέλφωση των λαών πάνω από σύνορα και πατρίδες".

seke1


Τον Μάιο του 1921, ιδρύθηκε από το Κόμμα μια τριμελής Κεντρική Επιτροπή των Κομμουνιστών στρατιωτών του μετώπου για συντονισμό των αντιπολεμικών ενεργειών. Το σύνθημα "στα σπίτια μας", αρχίζει να διαδίδεται στο μέτωπο.
Ο "Ριζοσπάστης", γίνεται ανάρπαστος στη Μικρά Ασία.

Η κεμαλική προπαγάνδα εκμεταλλεύεται τα κυριότερα αντιπολεμικά άρθρα του, όπως και τα αντίστοιχα των αντιβενιζελικών εφημερίδων (μετά τον Νοέμβριο του 1920), τα ανατυπώνει και τα ρίχνει με αεροπλάνα στις ελληνικές γραμμές του μετώπου.

Έτσι, τον Αύγουστο του 1922, έχουμε την πλήρη κατάρρευση του μετώπου. Ο Δ. Λιβιεράτος γράφει:
"Μέσα σε λίγες εβδομάδες ολόκληρο το Μέτωπο καταρρέει, όχι τόσο από τα χτυπήματα του αντιπάλου, όσο γιατί οι Έλληνες στρατιώτες βαρέθηκαν να πολεμάνε και γυρίζουν στα σπίτια τους κάνουν "απεργία" πολέμου κατά μια έκφραση της εποχής!!!". Την ίδια άποψη διατυπώνει ο Philip Carabot, ενώ την ευθύνη του ΣΕΚΕ υπογραμμίζουν ο στρατηγός Παπούλας και ο αξέχαστος Άγγελος Ελεφάντης. Ο Αβραάμ Μπεναρόγια ισχυρίζεται ότι "η απεργία του στρατού στο μέτωπο έλυσε τη μικρασιατική τραγωδία".

Ο Νίκος Ψυρούκης, υποστηρίζει ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη η επιρροή των κομμουνιστών ηγετών, ώστε να καθορίσει τις εξελίξεις. Ο καθηγητής A. Νόβιτσεφ στο βιβλίο του Turtsia: Kratkayia Istoria, γράφει:
"Χάρη στην εκτεταμένη προπαγάνδα του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος που συνεργάστηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας… 100.000 φυγόστρατοι ή λιποτάκτες απέφυγαν τον ελληνικό στρατό… Ομάδες των κομμουνιστών παλαιμάχων της Μικράς Ασίας καυχιόνταν ότι είχαν παίξει "οργανικό" ρόλο διαδίδοντας τη σύγχυση και τον πανικό ανάμεσα στις ελληνικές μονάδες, τις κρίσιμες μέρες του Αυγούστου του 1922 όταν ο τουρκικός στρατός διέσπασε τις ελληνικές γραμμές.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έγραφε στον «Ριζοσπάστη» της 12/7/1935.
«Η Μικρασιατική Εκστρατεία δεν χτυπούσε μόνο τη νέα Τουρκία, μα στρεφότανε κι ενάντια στα ζωτικότατα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό κι εμείς όχι μόνο δε λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στα Μικρά Ασία μα και την επιδιώξαμε».

Πάντως όσοι φυγόστρατοι, λιποτάκτες καλύτερα, κατέφυγαν στη Σμύρνη όπου "ολίγοι πολίτες κομμουνιστάς, οίτινες τους περιέθαλπαν". Παρουσιάστηκαν, μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους, στον διοικητή της Νουρεντίν, φορώντας τη στρατιωτική τους στολή και ζήτησαν ειδική μεταχείριση. Ο σκληρός εθνικιστής Νουρεντίν δεν δέχτηκε το αίτημά τους και τους έστειλε ως αιχμαλώτους στα βάθη της Ανατολίας, απ' όπου ελάχιστοι επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης…

ΠΗΓΕΣ:
ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ, "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 2016
MICHAEL LLEWELLYN SMITH, "ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1919 – 1922", ΜΙΕΤ, 2009
ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΡΤΟΝ, "Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ, 2016.

ergatiko


ΣΧΟΛΙΑ (55)

Σοφούλης- Τζών Θεοτόκης - Πρίφτης

Γιατί τον Σεπτέμβρη αρχή του 1922 ο Μεταξάς απευθύνθηκε στους έγκλειστους του σεκε , για να σχηματίσουν κυβέρνηση οι Μοναρχικοί ( ο Μεταξάς εκπροσωπούσε τον Βασιλιά τον Τίνο - έτσι λέγανε τον Κων/νο τον -) με το σεκε - με πρωθυπουργό τον Μεταξά, για να αποτρέψουν την επερχόμενη λαίλαπα ( έτσι είπε ο Μεταξάς ) της επανάστασης του Πλαστήρα -Γονατά. Και ο Μεταξάς εξήγησε στον Κορδάτο- επικεφαλής των εγκλείστων του σεκε- ότι ,: μόνο εσείς του σεκε μπορείτε να αντιμετωπίσετε την επερχόμενη επανάσταση του Πλαστήρα. Οι του σεκε υπό τον Κορδάτο στην φυλακή ( που οι ίδιοι οι μοναρχικοί θέλανε να τους εκτελέσουν ώς εξιλαστήρια θύματα της καταστροφής ) αρνήθηκαν την συνεργασία με τον Μεταξά, που είχε ζητήσει και εχεμύθεια. Αλλά γιατί ο Μεταξάς απευθύνθηκε στο σεκε για να αντιμετωπίσουν από κοινό τον Πλαστήρα. -------Η κολεγγιά σεκε- Μεταξά από το 1922 μετεξελίχτηκε σε 30 χρόνια στο σύνθημα '' Τι Πλαστήρας Τι παπάγος... όλοι οι σκύλοι μια γενιά'' !!!!! Από τότε το 1922 τον ΣΕπτέμβρη τα είχε βρεί το Σεκε με τον Μεταξά. Και για τούτο η Δικτατορία του Μεταξά εξυπηρετούσε και τους Εγγλέζους δηλαδή τον Γεώργιο τον Β και το σεκε -κκε το 1936. Γιατί ο Μεταξάς απάλλαξε τους πολιτικούς απ την αντιμετώπιση του μπολσεβικισμού και επίσης γιατί ο Μεταξάς εξυπηρέτησε το σεκε -κκε και διέλυσε το κοινοβούλιο που τόσο αγωνιζόνταν το σεκε να το διαλύσει και κατάργησε τον κοινοβουλευτισμό, προετοιμάζοντας τις επιδιώξεις του σεκε για κατάληψη της εξουσίας επαναστατικά. Απλά ο Μεταξάς μόλις κήρυξε την δικτατορία- ανέστειλε άρθρα του συντάγματος την 04/08/1936 - για τούτο πανηγυρίζανε σε κάποια σπίτια της Αθήνας κάποιοι του Σεκε την ίδια βραδιά , ή τα πανηγύρια είχαν αρχίσει από νωρίτερα γιατί το ξέρανε οι του Σεκε , ο Μεταξάς επειδή δεν ήθελε σκοτούρες και να είναι και λίγο εξηρτημένος απομόνωσε το Σεκε στην εξορία και στην φυλακή. Από την 22 Ιουλίου του 1936 , όταν οι Σοφούλης -Τζών Θεοτόκης είχαν συμφωνήσει για κυβέρνηση συνεργασίας Λαικών και φιλελευθέρων και ειδοποίησαν τον Βασιλιά Γεώργιο Β, κινήθηκε ο μηχανισμός να κάμει δικτατορία ο Γεώργιος με τον Μεταξά. Αλλά το Σεκε ήταν ενήμερο από τότε λένε οι Αθηναικές πηγές----και το λέγανε χρόνια αυτές οι Αθηναικές πηγές -και μαζί ενήμερη ήταν και η τότε η εφημερίδα ριζοσπάστης .

Ο Κορδάτος ,o Στράτος, και ο Καρτάλης

Ο απεσταλμένος του Τρότσκι και Ζηνόβιεφ- δεν ειπώθηκε εγγράφψς ποτέ απ τον Κορδάτο ποιος ήταν - συναντήθηκε με τον Κορδάτο στους Αέρηδες, στο ΜΠάγκειο και στην Κηφισιά. Ο Κορδάτος συνάντησε τον Νικόλαο Στράτο ( τουφεκισθέντα λίγο μετά) υπουργό, και τον Αντώνη Καρτάλη ( πατέρα του Γιώργου Καρτάλη ) στο Ξενοδοχείο της Αγγλίας - Ερμού και Σύνταγμα γωνίας. Ο Στράτος τον καλοδέχτηκε και του είπε ότι θα το εξετάσει το θέμα αν πετύχει η κίνηση του Παπούλα - Μάιο του 1922- και καταρεύσει ο Γουναρισμός, ενώ ο Καρτάλης τον έβρισε και τον απείλησε τον Κορδάτο. Αλλά το σεκε δεν λέει ότι ο ΝΙκόλαος Στράτος τον καλοδέχτηκε τον Κορδάτο και ζήτησε και εχεμύθεια απ αυτόν και του είπε να περιμένει και αν επιτύχει το σχέδιο του Παπούλα θα εξετάσει το θέμα. Λέει μόνο ότι τον προπηλάκησε ο Βολιώτης Καρτάλης.!!!! Ακόμη η αιτιολογία που επικαλέστηκε ο Σοβιετικός απεσταλμένος- ο Ράντεκ ήταν τελικά αλλά ο Κορδάτος δεν το έγραψε ποτέ- ήταν ότι η Τουρκία μετά την επικράτηση του Κεμάλ θα πέσει στα χέρια των Δυτικών καπιταλιστών και της Αγγλίας. Για τούτο ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα στην μικρασιατική εκστρατεία ... για να μην πέσει η Τουρκία στα χέρια των καπιταλιστών !!! ( περίεργοι μπολσεβίκίστικοι συλλογισμοί ). Και η βοήθεια στην Μοναρχική τότε Ελλάδα θα γινόνταν αν η Ελλάδα θα αναγνώριζε την Σοβιετία Ντε Φάκτο . Αλλέως θα ανγνώριζαν τον Κεμάλ θα του δείνανε και όπλα και θα κατέσφαγε- όπως έκαμε τους ΜΙκρασιάτες.!!!! Και τελικά και με την βοήθεια της Σοβιετικής ένωσης η Τουρκία και ο Κεμάλ κατασφάξανε ακόμα και τις γάτες της ΜΙκρασίας που ήταν στα σπίτια των Ελλήνων της Ιωνίας και αυτό στο όνομα της διεθνιστικής Σοβιετικού και του σεκε τύπου αλληλεγγύης ενάντια στους ιμπεριαλιστές Άγγλους και Γάλους !!!!!! Μετά για χρόνια ολόκληρα ο Ανθρωπιστικός Σοβιετικός διεθνισμός πουλιώνταν ως ιδεολογικός μεζές στις κάθε λογής σοσιαλκουμουνιστικές διεθνείς. Το 1943 ο υπερδιεθνιστής σοβιετικός αρχηγός διέλυσε τα καφενεία των κουμουνιστικών διεθνών- για να μην πουλάνε μεζέ ξεροσφύρι τον σοβιετικό διεθνισμό- αφού πρώτα στο όνομα του διεθνούς διεθνισμού βραχυκύκλωσε όλα τα κουμουνιστικά κόμματα στον κόσμο- και το σεκε- με την συμφωνία Ρίμπετροπ- Μολότωφ. Και η συμφωνία αυτή έγινε για να μην πέσει η Ναζιστική Γερμανία στα χέρια των Εγγλέζων καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών και της λέσχης του Κλαιβέντεν των συντηρητικών της Αγγλίας.

Μαγιακόφσκι και Αχμάτοβα

Το ΣΕΚΕ μετεξελιχθέν - καθ υπαγόρευση Μπέρια και Ζντάνωφ και μιας γυναίκας των κομματικών σχολών κουτβ ( ακόμα και η σύζυγος του Γκορμπατσώφ ήταν ανηψιά του Γκρομύκο!!! ), μετεξελιχθέν στην Ελληνική ιστορική διαδρομή και κατόπιν , όλο αυτό το μόρφωμα μεταμετεξελίξεως , δεν μπορούσε παρά να θέλει να εγκλωβίζει σε ιστορικές ερμηνευτικές δουλείες την ιστορική αναφορά, εγκλωβίζοντας και τους μετέχοντες δήθεν ιστορικούς ερμηνευτές και ερευνητές κάτω απ την ιδεολογική σκοπιά που θέλει να κατευθύνει την ιστορική έρευνα, παρέχοντας και τα σκόπιμα περιορισμένα και επιλεγμένα αρχεία αν έχει , αλλά ανατρέχοντας και σε επιλεκτικές πηγές δικαίωσης της μορφωματικής του εντελέχειας. Εγκλωβίζουν έτσι - κατ ανάγκη απειρίας - τον κάθε εμπλεκόμενο ερευνητή , μέχρι ο ίδιος ο ερευνητής αυτοκατανοούμενος να καταλάβει τα στενά όρια που κινείται η απασχολησί του . Όπου βολεύεται η όλη ερευνητική του ΣΕΚΕ πρακτική, ανατρέχει στην μεγάλη ιστορία και όπου βολεύεται αλλέως ανατρέχει στην μικρή προσωποποιημένη ιστορία. Κάθε άλλη άποψη που δεν ικανοποιεί το όλο αυτό σκηνικό είναι ''προιόν αστικής παρακμής '' (με τις ίδιες λέξεις του σεκε εδώ και χρόνια ). Έτσι και ο αποκλεισμός λόγω ιδιωνύμου χρόνια ήταν μόνιμη επίκληση για την ερμηνεία της λαθολογίας ( εφευρέθηκε και αυτός ο όρος της ''λαθολογίας '' ), αλλά ταυτόχρονα και το αστικό καθεστώς - αυτό που κατάργησε τα ιστορικά χάλια του ιδιώνύμου - είναι και αυτό εξοβελιστέο , ώς ευρύτερο πλαίσιο ιστορικής αναφοράς και κυκλοφορίας των ερευνητικών απόψεων της '' αστικής παρακμής '' που δεν ικανοποιούν τα όσα το σεκε ως τις μέρες μας επιθυμεί.

1936 και Κούτβ και σεκε

Το σεκε ( από το 1924 με Σοβιετικόμουτβική παρέμβαση έγινε κκε ) ψάρευε και στο Λαικό μοναρχικό κόμμα Τζών Θεοτόκη - Τσαλδάρη κλπ και στους φιλελεύθερους Σοφούλη, με στόχο να συμφωνήσει με κάποιους δήθεν για την ανάδειξη προέδρου της βουλής, και με στόχο ουσιαστικά να τορπιλίσει κάθε συμφωνία προβοκάροντας τον παραπαίοντα κοινοβουλευτισμό από το 1933 και μετά. Και το περίεργο είναι ότι στο όνομα του Σοβιετικού λαικού μετώπου της εποχής - που και αυτό το κκε τότε το έβλεπε ιντριγκαδόρικα- το ΣΕΚΕ κκε δεν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον διώκτη του από το 1929 Βενιζελικό κόμμα Ιδιώνυμο, αφού πρώτα είχαν μάθει ότι οι επαφές με τους λαικούς δεν θα πέρναγαν αφού το μυρίστηκαν οι στρατιωτικοί.Την ίδια εποχή οι σχέσεις Χίτλερ -Στάλιν ήταν στα καλύτερά τους με τον εμπορικό εφοδιασμό της Γερμανίας με πρωτες ύλες και ενέργειακό ύλικό, για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, και το ΣΕΚΕ έβλεπε σε αυτή την συνεργασία την υποστήριξη της Σοβιετίας. Μην ξεχνάμε ότι ο Λιμενεργάτης τότε ΚΟυτβής diktat στην Ελλάδα αρχηγός του κκε ήταν μέλος του Σοβιετικού κκ και χρώσταγε την επιβολή του στους εγχώριους του κκε, στην υποστήριξη του Λαβρέντη Μπέρια και μιας γυναίκας στις κομματικές σχολές της ΚΟΥΤΒ ( στελεχών Ανατολικών χωρών ). Τι λαικό μέτωπο ήθελε το τότε ΣΕΚΕ κκε όταν αφάνισε όσα εγχώρια στελέχη έστειλε στην Σοβιετική ένωση και εξαφανίστηκαν. Γύρισε πίσω ο Σιάντος και 2-3 άλλοι). ???? Στην Αθήνα τότε- ξέρανε γιατί ο πρώην Γραμματέας του ΣΕΚΕ Σταυρίδης το μπάταρε στον αντικομμουνισμό στην σχολή ευελπίδων και την σφαγή και απαξία που έγινε στα εγχώρια στελέχη του ΣΕΚΕ , με απαίτηση της Σοβιετίας να ορίσει γενικό γραμματέα τον κουτβή που τον επέβαλε. Ή δεν είναι αλήθεια ότι την Κυριακή 4 Αυγούστου 1936 ώρα 20:00 το βράδυ ως 22:00 όταν τοιχοκολήθηκε το Μεταξικό διάταγμα της αναστολής άρθρων του Συντάγματος υπό τον φόβο της Γενικής απεργίας την ΔΕυτέρα 05/08/1936 , κάπου κάποιοι του σεκε κάνανε πάρτυ και γλέντια σε κάποια γειτονιά της Αθήνας σε κάποιο σπίτι, γιατί επαληθεύτηκε ο ριζοσπάστης που την ίδια μέρα το πρωί έγραψε- που το ήξερε??- ότι θα γίνει δικτατορία το βράδυ. Ευτυχώς στην Αθήνα υπήρχαν πολίτες που απ την καθημερινότητα ήξεραν αρκετά και έβλεπαν αρκετά και αυτοί ζούσαν για αρκετά χρόνια για να αφηγούνται. Ποιοι ήταν οι διαπραγματευτές μεταξύ ΣΕΚΕ κκε και Λαικού κόμματος , για την περίφημη μη υπογραφεισα συμφωνία΄το 1936 και ποιοι ήταν οι διαπραγματευτές μεταξύ ΣΕΚΕ κκε και Φιλελευθλερων Σοφούλη για το υπογραφέν σύμφωνο Σκλάβαινα Σοφούλη.????

ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ

Τι θα κάνει το ΚΚΕ αν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση;..... - Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟ είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΕΓΧΩΡΙΑΣ και ξένης....... Υπάρχει κανένας που δεν το κατάλαβε; Τα παιδιά μας θα σκοτώνονται για να υπερασπίσουν τη χώρα, ενώ το ΚΚΕ θα οργανώνει ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ αντάρτικο (παλιά μου τέχνη…) για να χτυπήσει την εγχώρια αστική τάξη!!!!...... ΑΡΘΡΟ 76 - ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ........19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 2013

ΑΠΟΡΙΑ

Τι εννοεις τι θα κανει το ΚΚΕ αν η Ελλαδα δεχτει επιθεση? Απο ποιον? Απο τη "συμμαχο" στο ΝΑΤΟ σας Τουρκια?Μα οι κομμουνιστες παντα το λεγανε οτι στο ΝΑΤΟ παμε σαν τα προβατα επι σφαγη.Και θελεις να σου πω? Κατα τη γνωμη μου θα επρεπε να μην πολεμησουν για το χατηρι των "ανηκωμεν εις την Δυσιν" αληταραδων που μας εχουν φτασει ως εδω, αλλα να εχετε χαρι που η μπαλλα θα μας παρει ολους και κανεις δεν μπορει να διαφοροποιηθει. ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αριστερος ειμαι, αλλα οχι ΚΚΕ.Ομως οι κατηγοριες κατα του ΚΚΕ ειναι γελοιες εις τον κυβο.

Άλαλος

Η ιστορία σε αυτή την άμοιρη χώρα έχει γραφτεί απο αίμα αθώων και ξεριζωμένων και εδώ φαίνεται ακόμα και τώρα ο ρόλος Ρεπούση Κυρίτση και όλων αυτών που εξυμνούν τους απέναντι..δεν είναι τυχαία η ρήση "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του"...Το άρθρο ανοίγει τις πτυχές απο μια πλευρά αλλά είναι η πλευρά του χαμένου..συνήθως ο νικητής γράφει την ιστορία όπως θέλει αυτός.

Κομμούνια δολοφόνοι!!!

Τα κομμούνια είναι οι μεγαλύτεροι σφαγείς της ανθρωπότητας: 65 εκατομμύρια ανθρώπους σκοτώσανε στη Κίνα, 20 εκατομμύρια σκοτώσανε στη Σοβιετική Ένωση, 2 εκατομμύρια σκοτώσανε στη Βόρειο Κορέα, 2 εκατομμύρια στη Καμπότζη και 1 εκατομμύριο στην Ανατολική Ευρώπη και εδώ στο Ελλαδιστάν τους έχετε καλούς και διαλεμένους, τιμάτε τον Mαρξ και ψηφίσατε το ΚΚΕ εσ. (ΣΥΡΙΖΑ) κυβέρνηση.

Αρετούσα

Απαπαπαπα!!!! Οι κουμουνιστές πότε δεν προέβησαν σε σφαγές. Γιατί δεν αναφέρεις τα γκούλαγκ; Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπήρξαν άνθρωποι με ιδανικά και όραμα, που όμως εξαπατήθηκαν από το κόμμα και το τραγικότερο είναι πως μέχρι σήμερα αρνούνται να το παραδεχτούν και βλέπεις νέα παιδιά να πιστεύουν σε κάτι που κατέρρευσε από μόνο του.

ΑΠΟΡΙΑ

Συγνωμη, αλλα αποτι καταλαβαμε, για τη μικρασιατικη καταστροφη, φταιει το....ΚΚΕ.Τι ποσοστα ειχε τοτε το ΚΚΕ ακριβως? Γιατι για να μπορεσει να επηρεασει τοσο τα γεγονοτα, πρεπει να επιανε κανενα.....30%.Ειχε τοση απηχηση? Αν οχι, οτι και να ειπωθει επι του θεματος, αποτελει ψεμα και φασιστικη προπαγανδα.Επισης, γιατι αποσιωπουμε οτι ο ελληνικος στρατος και οι ντοπιοι ανθρωποι του επι τρια χρονια στην περιοχη της Σμυρνης εσφαζαν και ληστευαν μουσουλμανους και βιαζαν τις γυναικες τους?Γιατι αποσιωπουμε οτι λογω αυτης της συμπεριφορας των ελληνων στη Σμυρνη, αλλα και καποιων ελληνοποντιων στον Ποντο, οι μουσουλμανοι εγιναν "τουρκοι" κατα των ελληνων?Τι ακριβως θελουμε απο το τοτε ΚΚΕ?Να μην ευαγγελιζεται τη συναδελφωση των λαων, αλλα να ειχε βγει με συνθηματα του τυπου "Σφαξτε τους μογγολους"?Τοτε δεν θα επρεπε να λεγεται ΚΚΕ, αλλα ΦΚΕ (Φασιστικο Κομμα Ελλαδας)Τελος ,γιατι συστηματικα κανουμε τους "κουτους" σχετικα με τον βρωμικο ρολο των δυτικων (στους οποιους ανηκωμεν) στη μικρασιατικη καταστροφη? Μηπως γιατι οντως "τους ανηκωμεν"?

Προς ΑΠΟΡΙΑ

Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις και μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Το κκε είχε μεν μικρή επιρροή, αλλά αγωνίστηκε συνειδητά για να επέλθει η καταστροφή και ως εκ τούτου έχει ευθύνη και συνενοχή στο έγκλημα. Ο Ελληνικός Στρατός έκανε κάποια εγκλήματα σε βάρος των τούρκων, αλλά τα έκανε κυρίως κατά την υποχώρηση όπου τον πολεμούσαν ακόμα και οι τούρκοι άμαχοι, ενώ τα εγκλήματά του ήταν ένα ελάχιστο κλάσμα σε σχέση με αυτά που έκαναν οι τούρκοι σε βάρος των Αρμενίων ,των Ποντίων και των Ασσυρίων. Εγκλήματα για τα οποία ποτέ δεν πλήρωσε η τουρκία, σε αντίθεση με τη Γερμανία που έχασε όλη την Ανατολική και την μισή Δυτική Πρωσσία με τη σύμφωνη γνώμη του ''διεθνιστή'' Στάλιν. Όποτε σας βολεύει ''δεν μπορούσαν να κρατηθούν τα εδάφη'' κι όποτε σας βολεύει αλλιώς διώχνετε ολόκληρα εκατομμύρια ανθρώπων από τις προαιώνιες πατρογονικές τους εστίες! Άει σιχτίρ πια, προδότες κομμουνιστές!

ΑΠΟΡΙΑ

Δηλαδη εσεις επιμενετε, οτι υπευθυνο της μικρασιατικης καταστροφης ηταν το τοτε ΚΚΕ του 2% για "συμβολικους" λογους, ενω τα αληταρια των συνταγματικων" κομματων που επηρεαζαν το 98% και ενεργουσαν για λογαριασμο ξενων συμφεροντων, ηταν "πατριωτες"?Αιδως αργειοι!!!!! Οσο για τα εγκληματα του ελ. στρατου δεν εγιναν κατα την υποχωρηση, αλλα συστηματικα επι τρια χρονια, μεχρι την υποχωρηση.Οι "ξυπνιοι" επιτελαρχες, νομισαν οτι οι τουρκοι, ηταν ....βουλγαροι.Η τρομοκρατια τους ειχε πιασει με τους βουλγαρους, ομως οι τουρκοι ηταν....αλλοι. Και την πληρωσαν οι φουκεραδες οι σμυρνιοι.Α, και το αλλο! Η θεση των κομουνιστων για συναδελφωση χριστιανων και μουσουλμανων, ηταν η μονη που ρεαλιτικα μπορουσε να αποτρεψει τη μικρασιατικη καταστροφη.

Αρετούσα

Θεωρώ πως το άρθρο αναφέρει πως το ΣΕΚΕ επηρεάστηκε από την από την δική του εξωτερική γραμμή, ώστε να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Κανείς δεν ανέφερε πως είναι ο βασικός υπεύθυνος, έχει όμως ένα μερίδιο ευθύνης. Δυστυχώς, οι μαύρες σελίδες της Μικρασιατικής Καταστροφής γράφτηκαν από πολλούς υπευθύνους.Τέλος, σίγουρα ο Ελληνικός στρατός κατά την παραμονή του εκεί από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών έως τον Αύγουστο του '22 δεν συμπεριφέρθηκε σαν κορασίδα σε μάθημα γαλλικών, αλλά θέλετε να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τις διώξεις του ελληνικού στοιχείου από τους Τούρκους από τα χρόνια της επαναστάσεως, ή το 1914; Το 1922 όσο και να ενοχλεί κάποιους σφαγιάστηκε το ελληνικό στοιχείο και εκδιώχτηκε βιαίως από τις πατρογονικές του εστίες, όπου ζούσαν αιώνες. "Κοιμήθηκαν νοικοκυραίοι και ξύπνησαν ζητιάνοι", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μ. Ιορδανίδου.

ΕΡΙΚΑ

ΜΟΝΟ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΣΩΘΗΚΑΝ....ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ !!!!!!

Το ΣΕΚΕ και ο Χάμφρευ Μπόγκαρντ

Το ΣΕΚΕ να κάμει ένα αντιδογματικό συνέδριο και να μελετήσει το θέμα της εξαφάνισης των όσων Ελλήνων κάλεσε η Σοβιετία στην Μόσχα το 1931 και επέστρεψαν μόνο 2-3 . ΔΕν βρέθηκε ούτε κοκκαλάκι ούτε από τον χαμό τους. Υπάρχουν φήμες ότι πέρασαν απ τον ΒΕρίγγειο πορθμό και πήγαν στην Αμερική και μετά από λίγα χρόνια έστησαν την υπόθεση ΜΑκάρθρυ. Υπήρχαν φήμες ότι κάποιοι απ αυτούς θεάθηκε στα έδρανα των πολιτών , που παρακολουθούσαν όλο το θλιβερό θέαμα της απολογίας του Χάμφρευ ΜΠόγκαρντ και του Τζών Γκάρφιλντ και του Ντάλτον Τράμπο στην επιτροπή ΜΑκάθρυ. Στην Αίθουσα ήταν και Λωρήν Μπακώλ , η σύζυγος του Μπόγκαρντ, με εμφανή την αγωνία για την έκβαση της κατηγορίας σε βάρος του συζύγου της. Αυτή είναι κοινωνική πληροφορία. Οι πληροφορίες λένε ότι Σε κάποια στιγμή κάποιοι απ αυτούς θεάθησαν να συζητούν με την Σούζαν Χαίηγουόρθ που ήταν και αυτή αντιμακαρθικιά και υποστηρίκτρια του των κατηγορουμένων. Κάποιος όμως το σφύριξε στην Χαιηγουόρθ και αυτή αποταβήχτηκε απ την συνομιλία μαζί των. Αυτά λένε οι κοινωνικές πληροφορίες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ΓΑΜΟΣ

Πλάνη ότι τα καγκέλια εμπνεύστηκε η Γωγώ Τσαμπά - Ποια είναι η «κοιτίδα» του δημοφιλούς αυτού χορού; - Ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς και ο τραγουδιστής Γιάννης Καψάλης, γιος του επίσης σπουδαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα Σταύρου Καψάλη, που ήταν ο πρώτος που πρόσθεσε το χαρακτηριστικό «Ωπωπωπω…»

hqdefault

Τα γεγονότα από τον Δεκέμβριο του 1913 ως τον Φεβρουάριο του 1914 – Η ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου – Ο αυτονομιστικός αγώνας των Βορειοηπειρωτών και οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης

26
monoviza_art

Η πριγκίπισσα Αργυρώ - Το Αργυρόκαστρο και η δολοφονία του γιου της -  Η φοβερή κατάρα της - Τι γράφουν για την Αργυρώ οι Ι. Λαμπρίδης, Κ. Κρυστάλλης και Ν. Πολίτης - Τα ιστορικά στοιχεία του θρύλου - Η Αργυρώ στην αλβανική παράδοση

16
lozani_art

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων - Οι μαξιμαλιστικές τουρκικές απαιτήσεις - Η στάση των Συμμάχων - Η στρατιά του Έβρου - Πώς αποφεύχθηκε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος στα τέλη Μαΐου 1923 - Η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης

15