Ο Αμερικανός Τζορτζ Χόρτον «απαντά» στον Ερντογάν: Ποιοι έκαψαν τη Σμύρνη το 1922

Smyrna

Η διαστρέβλωση της ιστορίας από Αλβανούς, Σκοπιανούς και Τούρκους – Ποιος ήταν ο Τζορτζ Χόρτον - Τι γράφει για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922

Τις τελευταίες μέρες ακούμε από πολιτικούς, επιστήμονες κλπ. των γειτονικών χωρών, πράγματα τα οποία ξεπερνούν κάθε λογική, διαστρεβλώνουν την ιστορία και την πραγματικότητα και προσβάλλουν βάναυσα τη χώρα μας.

Ακούσαμε, μεταξύ άλλων ότι ο Αχιλλέας ήταν Αλβανός και ότι η Τροία ήταν αρχαία αλβανική αποικία που δέχτηκε επίθεση από τους Έλληνες!
Προφανώς, τα ομηρικά έπη, γράφτηκαν από κάποιον αρχαίο Αλβανό ποιητή…

Σε ποια γλώσσα αλήθεια; Και με τη χρήση ποιου αλφαβήτου; Μήπως αυτού που καθιερώθηκε το 1908, καθώς ως τότε οι Αλβανοί χρησιμοποιούσαν διάφορα άλλα αλφάβητα (ελληνικό, κυριλλικό, αραβικό κλπ.).

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η "Ιλιάδα" και η "Οδύσσεια" υπήρχαν σε προφορική μόνο μορφή αρχικά, από τα χρόνια του Πεισίστρατου στην αρχαία Αθήνα (6ος π.Χ. αι.), οπότε καταγράφηκαν για πρώτη φορά, υπάρχουν και σε γραπτή μορφή. Πού ακριβώς βρισκόταν τότε οι πρόγονοι των σημερινών Αλβανών; Μήπως δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι;

Ορισμένοι στα Σκόπια, σε μικρότερο βαθμό τελευταία λόγω των διαπραγματεύσεων για το όνομα της FYROM, θεωρούν Σκοπιανό τον Μέγα Αλέξανδρο ή τους εαυτούς τους απογόνους του.

Δυστυχώς η επίσημη ελληνική πολιτεία αλλά και η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, συνήθως σιωπούν. Μπορεί αυτά να είναι και να ακούγονται φαιδρά, αλλά η διεθνής κοινή γνώμη, δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει όλη την ελληνική ιστορία. Παγιώνονται έτσι διεθνώς κάποιες ανιστόρητες απόψεις και αν συνεχίσουμε να είμαστε αδρανείς και υπερόπτες, θεωρούμε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε κάποια στιγμή μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και, μη αναστρέψιμες, οδυνηρές καταστάσεις.

Για τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς, εκείνο που έχουμε να πούμε προς το παρόν, είναι ότι συμμεριζόμαστε την δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκονται, καθώς η ιστορία τους ξεκινά πολύ αργότερα από την ελληνική ,αυτό δεν σημαίνει όμως ότι νομιμοποιούνται να καπηλεύονται και να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία, για να αποδείξουν ότι είναι πανάρχαιοι λαοί. Δυστυχώς γι' αυτούς, είναι επήλυδες… Και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Σμύρνη.

Εκείνοι φυσικά που κατέχουν τα πρωτεία στη διαστρέβλωση της ιστορίας και της πραγματικότητας, είναι οι Τούρκοι. Είδαμε σε πρόσφατο άρθρο μας τα ατράνταχτα ντοκουμέντα με τα οποία αποδεικνύεται ποια είναι η πραγματικότητα για τα σύνορα στα Δωδεκάνησα και τι προβλέπουν οι διεθνείς Συνθήκες, τις οποίες έχει υπογράψει και η ίδια η Τουρκία.

Και ξαφνικά, λίγες μέρες μετά την αδόκητη "επίθεση φιλίας" προς τη χώρα μας, έρχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη, να δώσει νέα διάσταση στη λέξη "παραχάραξη". Σε ομιλία του στο εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, είπε τα εξής:
"Το μεγαλύτερο χτύπημα που δόθηκε σε αυτή την ωραία πόλη ήταν από τους Έλληνες στρατιώτες, που έκαψαν τη Σμύρνη την ώρα που υποχωρούσαν.
Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έκαναν αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτή την περιοχή".

Είναι αναμφίβολο, πως αν υπήρχε Νόμπελ θράσους και τερατολογίας, ο Ερντογάν θα το έπαιρνε χωρίς αντίπαλο… Επειδή όμως, πέρα από επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, θεωρούμε ότι ο "σουλτάνος" δεν λέει τίποτα στη τύχη, καλό είναι να θυμίσουμε τι ακριβώς έγινε στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο(με το νέο ημερολόγιο) του 1922. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά βιβλία που αναφέρονται στη μικρασιατική καταστροφή. Επιλέξαμε στο σημερινό μας άρθρο, να αντλήσουμε πληροφορίες μόνο από το βιβλίο του Αμερικάνου Τζορτζ Χόρτον "Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ: 1922 Η Μικρασιατική Καταστροφή".

Ποιος ήταν ο George Horton

Ο Τζορτζ Χόρτον, ήταν Αμερικανός διπλωμάτης, λογοτέχνης και φιλέλληνας. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1859 στο Ferville της Νέας Υόρκης. Ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μετά την αποφοίτησή του, το 1878, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στις εφημερίδες "Chicago Times Herald" και "Chicago American". Έγραψε 18 λογοτεχνικά έργα, η πλοκή των περισσοτέρων από τα οποία διαδραματίζεται στην Ελλάδα.
Υπήρξε πρόξενος των Η.Π.Α. στην Αθήνα (1893 – 1898 και 1905 – 1906), στη Θεσσαλονίκη (1910 – 1911) και στη συνέχεια στη Σμύρνη (1911 – 1917 και 1917 – 1922).

GEORGE_HORTON


Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής της πόλης, στην οποία παρέμεινε μέχρι που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στις 13 Σεπτεμβρίου 1922, συμβάλλοντας στη διάσωση και μεταφορά των Μικρασιατών στα γειτονικά ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, τοποθετήθηκε πρόξενος των Η.Π.Α. στη Βουδαπέστη όπου παρέμεινε ως τη συνταξιοδότησή του, το 1924. Το 1909, παντρεύτηκε ,,σε τρίτο γάμο, την Αικατερίνη Σακοπούλου, κόρη του διπλωμάτη Νικόλαου Σακόπουλου και της Σμυρνιάς Ουρανίας Ηλιάδη. Πέθανε στις Η.Π.Α. το 1942.

Η κόρη του από τον γάμο αυτό Νάνσυ Χόρτον, γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 2016!

Η Νάνσυ Χόρτον
ΝΑΝΣΙ_ΧΟΡΤΟΝ_1Όπως αναφέραμε, εδώ χρησιμοποιήσαμε στοιχεία μόνο από το βιβλίο του Horton "Η Μάστιγα της Ασίας", καθώς ήταν "ουδέτερος" και αυτόπτης μάρτυρας. Έλληνες συγγραφείς, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι μεροληπτούν σε βάρος των Τούρκων ενώ άλλοι ξένοι συγγραφείς, δεν ήταν παρόντες στα γεγονότα.

Το βιβλίο "Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ", άργησε να δημοσιευθεί στη χώρα μας για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (!). Δημοσιεύθηκε σε συνέχειες το 1927 στη εφημερίδα "Εστία", ενώ εκδόθηκε σε βιβλίο για πρώτη φορά το 1980…

Το βιβλίο που έχουμε στην διάθεση μας, έχει κυκλοφορήσει σε Α' έκδοση τον Σεπτέμβριο του 2016 από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ Α.Ε.Ε.
Όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίο ο Giles Milton (γεν. 1966), το βιβλίο αμαυρώνεται από τις προκαταλήψεις του συγγραφέα του. Ο συνετός αναγνώστης θα αντιμετωπίσει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τους εξωπραγματικούς ισχυρισμούς του για το Ισλάμ και τους Τούρκους. Η γλώσσα του συχνά είναι σκόπιμα εμπρηστική, εν μέρει επειδή ήθελε να σοκάρει και να προκαλέσει το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο. Όμως, παρ' όλα αυτά τα ελαττώματα, η "Μάστιγα της Ασίας", είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όποιον ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα να κατανοήσει τα πολύπλοκα και αποφεύξιμα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της πόλης της Σμύρνης, η οποία δίκαια είχε επονομαστεί "Μαργαριτάρι της Ανατολής".

Το βιβλίο προλογίζει κι ένας σύγχρονος του Horton, ο Αμερικανός δικηγόρος και διπλωμάτης James W. Gerand (1867 – 1951), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Εδώ έχουμε επιτέλους την αλήθεια για την καταστροφή της Σμύρνης και τη σφαγή ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της με βάση την περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα…"

Ο James W. Gerand
JamesWGerard


Το γεγονός ότι είκοσι αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού ένα μικρό και οπισθοδρομικό έθνος όπως οι Τούρκοι μπόρεσε να διαπράξει τέτοια εγκλήματα σε βάρος του πολιτισμού και της προόδου του κόσμου είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό σε όλους τους ευσυνείδητους ανθρώπους…
Αδιαφορήσαμε όταν οι χριστιανοί που πέθαιναν ζητούσαν τη βοήθειά μας, καθώς γνώριζαν πολύ καλά ότι η Αμερική ήταν η μοναδική τους ελπίδα και τώρα φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση σε αυτή τη χώρα να εμφανίσουν τους Τούρκους ως αθώους και να παραβλέψουν τα εγκλήματά τους για να εξασφαλίσουν υλικά οφέλη από αυτούς…".

Η καταστροφή της Σμύρνης (Σεπτέμβριος 1922)

Το κεφάλαιο αυτό στο βιβλίο του Τζορτζ Χόρτον, ξεκινά ως εξής: "Η τελευταία πράξη στο τρομερό δράμα της εξόντωσης των χριστιανών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ο εμπρησμός της Σμύρνης από τα στράτευμα του Μουσταφά Κεμάλ… Ο αφανισμός της αρμενικής φυλής ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί το 1915 – 1916 και οι εύπορες και πολυάνθρωπες ελληνικές αποικίες, με εξαίρεση την ίδια τη Σμύρνη, είχαν καταστραφεί με θηριώδη τρόπο. Έκτοτε κυκλοφόρησε ευρέως μια ιδέα που φαίνεται να γίνεται όλο και πιο πιστευτή, ότι οι Τούρκοι άλλαξαν φύση από τη μια μέρα στην άλλη.
Όμως η καταστροφή της Σμύρνης έγινε το 1922 και καμία πράξη που διαπράχθηκε ποτέ από την τουρκική φυλή σε όλη την αιματοβαμμένη ιστορία της δεν είχε πιο απάνθρωπο και πρωτόγονο χαρακτήρα, ούτε και προκάλεσε σε μεγαλύτερο βαθμό τις χειρότερες μορφές ανθρώπινων δεινών που έχουν επιβληθεί σε ανυπεράσπιστους και άοπλους ανθρώπους.

Ήταν ένα μακάβριο και σατανικό φινάλε στην όλη φρικτή τραγωδία…"

Οι μαρτυρίες

Ο Αμερικανός ιστορικός William Stearns Davis (1877 – 1930), στο βιβλίο του "A Short History of the Near East" γράφει (σελ. 393):
"Οι Τούρκοι προέλαβαν κατευθείαν προς τη Σμύρνη, την οποία κατέλαβαν (στις 9 Σεπτεμβρίου 1922) και στη συνέχεια την πυρπόλησαν".

Ο William Stearns Davis
WILLIAM_STEARNS_DAVIS


Ο sir Valentine Chirol (1852 – 1929), Βρετανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, ιστορικός και διπλωμάτης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, γράφει στο βιβλίο του "The Occident and the Orient" ("Η Δύση και η Ανατολή") (1924) (σελ. 58):
"Αφού οι Τούρκοι συνέτριψαν τον ελληνικό στρατό, έκαναν στάχτη την ελληνική ουσιαστικά πόλη (τη Σμύρνη) ως απόδειξη της νίκης τους".

"Άνθρωποι αυτού του επιπέδου δεν κάνουν δηλώσεις χωρίς πρώτα να έχουν εξετάσει προσωπικά τα ιστορικά στοιχεία", γράφει χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Χόρτον.

Και συνεχίζει, γράφοντας ότι οι Έλληνες εξοντώθηκαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας και με φόνους και εκτοπισμούς ‘’καταστράφηκε ένας ακμαίος και ταχέως αναπτυσσόμενος πολιτισμός, το γκρέμισμα αγροικιών και χωριών και το ξερίζωμα αμπελιών. Όμως πολλοί Έλληνες που κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τη θάλασσα επέστρεψαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους μετά την αποβίβαση του Ελληνικού στρατού τον Μάιο του 1919 και άρχισαν να δουλεύουν φιλόπονα για να τα αντικαταστήσουν.

Ο Μουσταφά Κεμάλ αποφάσισε να καταστρέψει ολοκληρωτικά και αμετάκλητα τον χριστιανισμό στη Μικρά Ασία . Carthago delenda est (Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί). Το σχέδιο του, που αποκαλύφθηκε από την εφαρμογή του, ήταν να εγκαταλείψει για μερικές μέρες την πόλη στην καταστροφή και τη σφαγή, να εξοντώσει τους Αρμενίους κάτι που έδινε πάντα ιδιαίτερη ευχαρίστηση στους Τούρκους, να κάψει την πόλη και να οδηγήσει τους Έλληνες στην αιχμαλωσία’’.

Τα κύρια γεγονότα σε σχέση με την πυρπόληση της Σμύρνης, κατά τον Τζόρτζ Χόρτον, ήταν τα εξής :

i)                 Oι Τούρκοι φρουροί, δεν επέτρεπαν σε κανένα να μπει στην αρμενική συνοικία της Σμύρνης, όσο διαρκούσαν οι σφαγές
ii)                Οπλισμένοι Τούρκοι, ανάμεσα τους και πολλοί στρατιώτες, μπήκαν στη συνοικία και άρχισαν τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις καταστροφές.  Έβαζαν φωτιά σε διάφορα μέρη, τοποθετώντας τενεκέδες με πετρέλαιο ή άλλα εύφλεκτα υλικά μέσα στα σπίτια ή ρίχνοντας δεσμίδες από κουρέλια που είχαν βουτήξει σε πετρέλαιο, από τα παράθυρα των σπιτιών.
iii)               Τοποθέτησαν μικρές βόμβες κάτω από τις πλάκες των πεζοδρομίων, για να ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής από το πετρέλαιο με το οποίο Τούρκοι στρατιώτες είχαν ραντίσει τους δρόμους! Το πετρέλαιο εξάπλωσε τη φωτιά και την οδήγησε στην ευρωπαϊκή συνοικία όπου οι βόμβες τράνταξαν τους ετοιμόρροπους τοίχους.
iv)               Πυρπόλησαν την αρμενική συνοικία στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 (σημ: ο Χόρτον χρησιμοποιεί το νέο ημερολόγιο). Οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες είχαν περάσει από την Σμύρνη στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι Τούρκοι είχαν για πέντε μέρες τον έλεγχο της πόλης. Στο χρονικό αυτό διάστημα λεηλατούσαν, βίαζαν και σκότωναν. Οι Χριστιανοί, έντρομοι, κρύβονταν στα υπόγεια των σπιτιών τους.
v)                Οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στο άκρο της αρμενικής συνοικίας, ενώ φυσούσε δυνατός άνεμος προς το χριστιανικό τμήμα και μακριά από το τουρκικό. Σ’ όλη τη διάρκεια της καταστροφής, η μωαμεθανική συνοικία ήταν φωτισμένη και ο κόσμος γιόρταζε χορεύοντας και τραγουδώντας…
Σε πρόσφατη ανάρτηση στο μπλογκ του, ο κορυφαίος Έλληνας μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος γράφει τα εξής:
«Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη στις 27-8-1922 (παλαιό ημερολόγιο). Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 31-8-1922 στην αρμενική συνοικία της πόλης.
Αν η φωτιά έμπαινε σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης στο διάστημα από τις 27 ως τις 30-8-1922 με τους Β-ΒΑ ανέμους που θα επικρατούσαν, η συνοικία που σίγουρα θα καιγόταν ήταν η τουρκική…».
Περισσότερα στοιχεία και έναν άκρως κατατοπιστικό χάρτη της Σμύρνης, με τη φωτιά και τους ανέμους τις μέρες της καταστροφής, θα βρείτε στο ziakopoulos.blogspot.gr (ανάρτηση: Κυριακή 29/4/2018).
vi)               «Οι Τούρκοι στρατιώτες οδήγησαν τη φωτιά στο καλοχτισμένο σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό τμήμα της Σμύρνης ρίχνοντας στους στενούς δρόμους πετρέλαιο ή κάποιο άλλο εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό» (Τζορτζ Χόρτον).
Ακόμα και το Αμερικανικό Προξενείο επιχείρησαν να πυρπολήσουν.
vii)             Τούρκοι στρατιώτες έγδυσαν τον δόκτορα Αλεξάντερ Μακλάχλαν, Πρόεδρο του Αμερικανικού Κολεγίου και αφαίρεσαν ένα μέρος της στολής ενός λοχία των Αμερικανών πεζοναυτών και τους έδειραν με ραβδιά. Μια διμοιρία Αμερικανών πεζοναυτών δέχθηκε πυρά.

Ο George Horton
GEORGE_HORTON_1


Για όσα έγιναν στη Σμύρνη από το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 1922, οπότε οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη, παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Τζορτζ Χόρτον:

«Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου άρχισαν οι λεηλασίες και οι σκοτωμοί. Όλη νύχτα ακούγονταν πυροβολισμοί από διάφορα μέρη της πόλης και το επόμενο πρωί εκ γενετής Αμερικανοί, άντρες και γυναίκες, άρχισαν να αναφέρουν ότι είδαν πτώματα να κείτονται στους δρόμους στο εσωτερικό της πόλης… Είδα εγώ ο ίδιος πολίτες οπλισμένους με δίκαννα να παρακολουθούν τα παράθυρα σπιτιών χριστιανών έτοιμοι να ρίξουν σε όποιο κεφάλι εμφανιζόταν. Είχαν τον αέρα κυνηγούν που κρύβονταν και καραδοκούν για να ρίξουν στη λεία τους. Εκείνο όμως που μου έκανε αξέχαστη εντύπωση ήταν η έκφραση στα πρόσωπά τους. Ήταν μία έκφραση εκστατικού μίσους και αγριότητας. Υπήρχε επίσης ένα στοιχείο θρησκευτικής αγαλλίασης, αλλά δεν ήταν ευχάριστο, ήταν η θρησκεία των Δυνάμεων του Σκότους».

Ο δόκτωρ Μέρφι

Τεράστια εντύπωση, μας προκάλεσε το παρακάτω περιστατικό που αναφέρει ο Τζορτζ Χόρτον:

"Ο δόκτωρ Μέρφι ήταν απόστρατος στρατιωτικός χειρουργός που είχε υπηρετήσει στις Ινδίες. Ζούσε στον Μπουρνόβα με τις δύο κόρες του, ένας ηλικιωμένος άνθρωπος με εξαιρετική στρατιωτική υπηρεσία. Ο σερ Χάρι (Λαμπ) (σημ: Βρετανός πρόξενος), μου αφηγήθηκε ότι οι Τούρκοι μπήκαν στο σπίτι του Μέρφι και είπαν στον γιατρό να μην φοβάται, δεν επρόκειτο να κάνουν κακό σε κανέναν. Είχαν έλθει απλώς για να βιάσουν τις γυναίκες (sic)".
Οι κόρες του Μέρφι ήταν κρυμμένες. Οι Τούρκοι άρπαξαν μια νεαρή και όμορφη υπηρέτρια, την οποία βίασαν, αφού χτύπησαν στο κεφάλι με μουσκέτα (εμπροσθογεμή πυροβόλα) τον δόκτορα Μέρφι τον οποίο και κλότσησαν, καθώς προσπάθησε να τους αποτρέψει. Αφού πραγματοποίησαν τον φρικτό σκοπό τους, έφυγαν. Ο δόκτωρ Μέρφι πέθανε από τα τραύματά του ενώ "οι γυναίκες ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατες από τον τρόμο…".

Μια "ουδέτερη" μαρτυρία

Μια κυρία, εξαιρετικής υπόληψης, που δεν ήταν ούτε Ελληνίδα ούτε Αρμένισσα, έγραψε μια επιστολή σε φίλο της στις Η.Π.Α. (22/9/1922):

"…Είναι εντελώς ξεκάθαρο για μένα ότι υπήρχε ένα σαφές σχέδιο να καεί η χριστιανική συνοικία αφού πρώτα λεηλατηθεί. Η ώρα που έβαλαν τη μεγάλη φωτιά ήταν όταν ο άνεμος φυσούσε μακριά από την τουρκική συνοικία…

Είμαι σίγουρη ότι οι τουρκικές αρχές θα πουν ότι την πόλη τη πυρπόλησε είτε ο ελληνικός στρατός που υποχωρούσε είτε οι Αρμένιοι. Και αυτό ακριβώς έγραψαν οι ιταλικές και γαλλικές εφημερίδες. Μην πιστεύεις ούτε λέξη! Σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι εκτός από αυτούς που είχαν καταφύγει σ' εμάς (σημ: τους Αμερικανούς), σκοτώθηκαν μία ή δύο μέρες – ή και παραπάνω – πριν αρχίσουν οι φωτιές. Οι Έλληνες στρατιώτες είχαν περάσει ήσυχα από τα προάστια πριν από τρεις τέσσερις μέρες.

Όλη η πόλη ήταν υπό πλήρη στρατιωτικό έλεγχο από το απόγευμα του Σαββάτου και οι φωτιές άρχισαν την πόλη. Οι Τούρκοι, Τσέτες (Τούρκοι αντάρτες που συγκροτημένοι σε εθελοντικά σώματα ή συμμορίες έδρασαν εναντίον των Ελλήνων στη Μικρά Ασία) η τακτικοί ή και τα δύο, έκαψαν την πόλη για να εξαφανίσουν τους νεκρούς αφού είχαν πάρει τα λάφυρά τους".

Oι τσέτες έφιπποι
Tsetes


"Αυτή η δύσμοιρη πόλη πυρπολήθηκε μεθοδικά από τους στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ για να ξεριζωθεί ο χριστιανισμός από τη Μικρά Ασία και να γίνει αδύνατη η επιστροφή των χριστιανών. Οι Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν φωτιά στη Σμύρνη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922" (Τζορτζ Χόρτον).
"Ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν δηλώσει ότι γνωρίζουν μόνο ένα γεγονός στα παγκόσμια χρονικά που να μπορεί να συναγωνιστεί την καταστροφή της Σμύρνης και του χριστιανικού πληθυσμού της από τους Τούρκους σε αγριότητα και έκταση και σε όλα τα στοιχεία της φρίκης, της σκληρότητας και του ανθρώπινου πόνου και αυτό ήταν η καταστροφή της Καρχηδόνας από τους Ρωμαίους.

Κλείνουμε κάπου εδώ το άρθρο αυτό, με όσα συγκλονιστικά γράφει ο Τζορτζ Χόρτον. Ελπίζουμε να διαφωτίσαμε τους αναγνώστες του protothema. gr και να διαλύσαμε, τυχόν αμφιβολίες, για το ποιος έκαψε τη Σμύρνη. Στο θέμα αυτό, θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία, αναμένοντας πάντα τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων…

Πηγή: ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΡΤΟΝ: "Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ: 1922 – Η Μικρασιατική Καταστροφή", εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2016.

ΣΧΟΛΙΑ (63)

dfg

Δεν χρειαζόταν να τα γράψετε όλα αυτά.. Τα διδαχθήκαμε και τα διδασκόμαστε στο σχολείο στο μάθημα της ιστορίας και μάλιστα με περισότερες λεπτομέρειες.. Καλύτερα να κάνετε ένα αφιέρωμα στην ιστορία της Βενεζουέλας για την οποία ξέρουμε ελάχιστα..

Ηλιας

Δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα απ τη συλλογικη ενοχη.κανει τη ζωη εφιαλτικη.οι ανθρωποι αυτοι ειναι καταδικοι του ιδιου του εαυτου τους.ζουν" στενοντες και τρεμοντες" δηλαδη με τον τρομο του εγκληματια.κι οσο μεγαλυτερος ειναι ο παροξυσμος ενοχης αλλο τοσο αυξανει η επιθετικοτητα,με την οποια δηλωνεται η "αθωοτητα" του εγκληματια και η ενοχη του θυματος.ομως αυτη η επιθετικοτητα ,ως σκιαμαχια,δηλαδη παλη με την ενοχη,ειναι παντα ενοχικη και αυτοκαταστροφικη μακροπροθεσμα.ο εγκληματιας στο τελος,παντα αυτοκαταστρεφεται στην παλη του να φωναζει επιθετικα οτι" οχι εγω.οι αλλοι". Οταν τα πραγματα φτανουν σ αυτη την κορυφωσι ενοχης,ο λαος αυτος αυτοκαταστρεφεται συλλογικα,στρεφοντας την ενοχικη επιθετικοτητα του εναντια στον εαυτο του.και καταρρεει καθε οργανωσι του

Σαπιο κρατος

Σαπιο κράτος χωρις ηθικες αξιες η Τουρκια.Σταματηστε να ταξιδευεται προς την Τουρκια...Μην αφηνετε χρηματα σε αυτους.Δεν το αξιζουν....Ο ελληνας υπέφερε τη σκλαβια απο αυτους καιπαρόλα αυτά με την εγκληματικη και απανθρωπη σταση του προς την Ελλάδα δεν του κάνουμε πόλεμο.Αυτος ειναι ο Ελληνας..Εχει υπομονή...Αλλά και ηυπομονή έχει ταόρια της...

Κάποιος

Και με τι θα τους επιτεθούμε;Με την ορθογραφία σου;

ιστορικες μνημες

Ῥιζοσπάστης 12 Ἰουλίου 1935 “Επιδιώξαμε” την “ήττα στην Μικρά Ασία” «Αν δεν νικιόμασταν στη Μ.Ασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και εμείς μεγάλη Ελλάδα. Τη “λευτεριά” μας θα την στηρίζαμε στην υποδούλωση του Τουρκικού λαού. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε. Το αποκρούουμε κατηγορηματικά. Η αστικοτσιφλικάδικη Ελλάδα στη Μ.Ασία πήγε όχι σαν εθνικός απελευθερωτής μα σαν ιμπεριαλιστική δύναμη, όργανο των εγγλέζων μεγαλοκαρχαριών. Πήγαινε όχι μόνο για να διαιωνίσει την ξενική κυριαρχία πάνω στον Τουρκικό λαό μα και να κάνει την Τουρκία αντισοβιετικό ορμητήριο. Γι’ αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία μα και την επιδιώξαμε».

Αισχίνης

Ξέχασες να γράψεις για τα σαμποτάζ στα τρένα με τα εφόδια για το μέτωπο της Μικράς Ασίας που πανηγύριζαν οι σύντροφοι, για την προπαγάνδα κατά της εκστρατίας και άλλα πολλά.... για τα λαγούμια του Γράμμου που όταν τα καταλάμβανε ο ελληνικός στρατός το 48 ήταν γεμάτα κομιτατζήδες, για τους τσάμηδες της Ξ.Ι.Λ.Ι.Α. που πολεμούσαν χέρι χέρι με τον Βελουχιώτη και φυσικά τους σημερινούς εφιάλτες..... Αλέξη, Τασία κ.ο.κ. που παρέδωσαν την θάλασσα στις ορέξεις του Σουλτάνου και γίνεται επιδοτούμενη λαθροαπόβαση από μουσουλμάνους.....

ΒΙΘΥΝΟΣ

Εκτός από την επίσημη ανακοίνωση - ομολογία, την προδοσία αυτή την αναλύει λεπτομερώς ο Λευτέρης Σταυρίδης στο βιβλίο "Τα παρασκήνια του Κ.Κ.Ε." (έκδ. Ελεύθερη Σκέψη), τότε μέλος της Κ.Ε. Όποιος το διαβάσει θα φρίξει.

Μαρία

Συγχαρητήρια για τα εμπεριστατωμένα σχόλια σας. Τι απαντούν οι προδότες κομμουνιστές;;;

"Προδοτης" κομουνιστης

Σας απανταμε οτι ειστε για το τρελαδικο και μετα απο ολα αυτα τα ωραια και εθνικοφρωνα μπορειτε να πουλησετε παλι καμια Κυπρο για το καλο του ΝΑΤΟ σας..

Ε.Σταμιρης

Στο κειμενο του χορτον καταγραφονται μονο τα γεγονοτα μεσα απο μαρτυριες αλλα και βιωματα του συγγραφεως,τα αιτια ειναι αλλα,και εχουν να κανουν με τη διχονια και την μισαλοδοξια των Ελληνων.Ο Βενιζελος εχασε τις εκλογες με το συνθημα "εξω οι κλεφτες"κατοπιν εξαπολυθηκε ενα πογκρομ εναντιων των Βενιζελικων ακομη και στο μικρασιατικο εκτρατευτικο σωμα,με αποτελεσμα λαθος ανθρωποι να παρουν λαθος αποφασεις ,και σε πολιτικο επιπεδο-εγκαταληψη της ανταντ και φιλογερμανικες πλεον βλεψεις-και σε στρατιωτικο επιπεδο -η αποφαση για καταληψη της Αγκυρας.Σ'ολα αυτα πρωταγωνιστικο ρολο επαιξε ο βασιλιας ο οποιος φερει και την μεγιστη των ευθυνων καθως και οσοι τον επαναπατρισαν-ο Βενιζελος τον ειχε διωξει-Αυτα.

Μαρία

Που είναι οι Έλληνες ιστορικοί, οι διανοούμενοι, οι πολιτικοί μας; Γιατί δεν απαντάει κανείς; Οι κυβερνώντες αριστεροί ξέρουμε ότι είναι απάτριδες. Τι κάνουν οι υπόλοιποι; Ντροπή!

Σβεντ

Για όσους δεν γνωρίζουν : ο Ερντογάν απλώς επανέλαβε την ιστορική άποψη που εκφράζουν οι Τούρκοι Πανεπιστημιακοί, θέση που φυσικά υπάρχει και στα σχολικά τουρκικά εγχειρίδια. Τώρα γιατί το ξεφούρνισε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι ένα άλλο θέμα.

Φιλέλληνες!

Πάντα αγαπούσατε αυτόν το δοξασμένο λαό, τον ελληνικό! Και πάντα εσείς μας σώζατε από τους εχθρούς και τις δικές μας κακοτοπιές! Για ποιον λόγο; Γιατί ο πανάρχαιος πολιτισμός μας ήταν η αφετηρία και για τον δικό σας πολιτισμό! Και αυτόν τον ένδοξο λαό, μ΄ αυτό το παρελθόν, δεν το χαρίζετε σε κανέναν! Εύγε, κ. Χόρτον!

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι μόνοι υπεύθυνοι για τη μικρασιατικη καταστροφή και τις ανταλλαγές πληθυσμών είναι οι αγγλογάλοι που φρόντιζαν να πιάσουν πόστα για τα μελλοντικά γεωπολιτικά τους παιχνίδια και συμφέροντα. Αν εμείς οι νεοέλληνες αυτό το κάνουμε γαργάρα και τα ρίχνουμε όλα στους "κακούς" τούρκους, αυτό δείχνει μόνο ένα πράγμα. Ότι είμαστε πολύ λίγοι. Όσο για τους απογόνους του Αχιλλέα, του Αινεία,του Εκτορα και του Μεγαλέξαντρου, εκτός τους αφθόνου γέλιου που προκαλούν να παρατηρήσουμε ότι διδάσκονται από εμάς, τους νεοέλληνες οι οποίοι επίσης προκαλούμε πολύ γέλιο με τις απίθανες θεωρίες μας περί εκλεχτότητας μας. Γιατί οι φάτσες μας, η κουλτούρα μας και το IQ μας δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Έτσι σου είπαν να γράψεις ..

...στο τουρκικο προξενείο????Οι αγγλογαλλοι έσφαζαν Αρμένιους,Πόντιους,Αζερους,Μικρασιάτες και αργότερα Κούρδους???Μπορεί ηθικοί αυτουργοί λόγω συμφερόντων να ήταν οι Αγγλογαλοι αλλά αυτό δεν ξεπλένει την παγκόσμια ιστορία από το αίμα και τις γενοκτονίες σας μογγολακι.Οσο για εμάς τους Έλληνες έχετε φαγωθεί να μας προπαγανδισετε ότι δεν είμαστε γνήσιοι.Ενα θα σου πω:"Πας μη Ελλην Βαρβαρος".Καταλαβες κατακάθι πανσπερμίας αράβων, μογγολων,Κούρδων?

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Που να καταλαβεις φτωχε φασιστακο με το λιγο, αυτο του κοκορα μυαλο που διαθετεις!Απλα, οι αγγλογαλοι ενθαρυναν τους "ελληνες" του ελλαδιτικου στρατου να σφαζουν μουσουλμανους στη Σμυρνη,"αναψαν" τους τουρκους, μετα εκαναν οτι "παρεξηγηθηκαν" επειδη ο γερμανοφιλος Κωνσταντινος Β επανηλθε σαν βασιλιας, "συμβουλεψαν" τον πιστο τους υπαλληλο Βενιζελο να το στριψει δια των εκλογων, εστειλαν τους τοτε ομοιδεατες σου στο Σαγγαριο, σταματησαν να τους δινουν πολεμοφοδια ενισχυωντας παραλληλα τον αντιπαλο και ιδου η .....καταστροφη!Ομως εσενα σου φταινε οι.....βαρβαροι, "πολιτισμενε" μου!Κοιτα, ενας αχρηστος ποτε δεν μπορει να ξεφυγει απο τη μοιρα του! Συνεχισε ετσι, μεχρι να μεταλαχτεις (σε κανενα Γιγιτ Μπουλουτ)

Η Ωμή βλακεία

Σε λίγο θα μας πεις ότι ο Βενιζέλος έκανε νοθεία για μην εκλεγεί καν βουλευτής! Ψεκασμένος είσαι; Tι πίνεις και δε μας δίνεις; Και ναι, ναι, "έκαναν ότι παρεξηγήθηκαν"! Όταν αγγλογάλλοι την περίοδο εκείνη είχαν τη Γερμανία άσπονδο εχθρό. Α ρε καημένε, κάνεις και μαθήματα στους άλλους... Δε μας λες κιόλας, γιατί οι Ρώσοι ήταν "παρεξηγημένοι" μαζί μας και υποστήριζαν τους Τούρκους;

H Ωμή βλακεία

Και αγαπητέ ψεκασμένε συνομωσιολάγνε, αντί να λες παραλογισμούς, καλό θα ήταν να πας στο Project Gutenberg και να κατεβάσεις (είναι δωρεάν και νόμιμο) το βιβλίο "Greece And the Allies 1914-1922", του G.F. Abbott, έκδοση 1922, για να καταλάβεις ότι η πραγματικότητα, εξηγείται καλύτερα με τη λογική, παρά με τους ψεκασμούς.

Αντε παλι

Παλι με τις ωμες αληθειες; Η εθνομηδενιστικη θολοκουλτουρα σε ολο της το μεγαλειο. Οι Ελληνες ουτε λεμε οτι ειμαστε ο επιουσιος λαος σαν τους Εβραιους, ουτε μιλαμε για αρεια φυλη, σαν τους ναζιστες. Αλλα η ιστορια μας ειναι κατι το οποιο δεν το διαπραγματευομαστε. Η ιστορικη συνεχεια εχει να κανει με την κληρονομια μας σαν λαος, σαν γενος. Ετσι κι αλλιως τα ιδια χαρακτηριστικα καλα ή κακα τα βλεπουμε διαχρονικα στους Ελληνες απο τα ομηρικα επη μεχρι σημερα. Δηλαδη ο ατομισμος και εγωισμος του Αχιλλεα, ο οποιος για μια προσβολη τα σπαει με τους συμπατριωτες του, σε τι διαφερει απο αυτον του σημερινου Ελληνα, αφαιρωντας βεβαια τα μυθολογικα στοιχεια; Οσο για τους Τουρκους εχει να κανει με μια συγκρουση γεωπολιτικη, ιστορικη και πολιτισμικη, μεταξυ δυο κοσμων, και δυο κοσμοθεωριων, του Ελληνισμου και του Τουρκισμου. Ειναι μια χιλιοχρονη συγκρουση, η οποια εχει αρκετα επεισοδια, τα οποια δυσκολα μπορουν να παραβλεθουν. Βεβαιως και οι ευθυνες των μεγαλων δυναμεων ειναι μεγαλες, αλλα και αυτες αναλογα με τα συμφεριντα τους κινουνται, οπως και σημερα.

Η ωμή βλακεία

H βλακεία είναι, ότι όταν πας σε πόλεμο με υποστήριξη μεγάλων, δεν αλλάζεις ηγεσία στη μέση του πολέμου, εκλέγοντας εχθρό των υποστηρικτών σου, γιατί μάλλον δε σε υποστηρίζουν για την ψυχή της μάνας της. Οι Τούρκοι έμειναν φιλορώσοι μέχρι το τέλος και στην πλατεία ταξίμ ο Κεμάλ έβαλε τους Ρώσους Βοροσίλωφ και Σούτζε στο άγαλμα της νίκης, ακριβώς πίσω του, γιατί αυτοί τον στήριξαν μέχρι τέλους, όταν εμείς από φιλοαγγλική κυβέρνηση, το γυρίσαμε σε φιλογερμανική.

Ωμός

Πράγματι αυτό δείχνει η φάτσα σου !

Η αλήθεια είναι ΑΛΛΗ

για την μικρασιατική καταστροφή φταίει αποκλειστικά Ο ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ . Χωρίς εβραιομπολσεβικικη κυριαρχία στη Ρωσία θα είχαμε τους Ρώσους ως νικητές Του ΑΠΠ στήριγμα στη Μ ΑΣΙΑ και σήμερα θα ήμασταν για τη Ρωσική κοσμοκρατορια ότι είναι η Βρετανία για την αμερικανική αυτοκρατορία . Χάρη στην εβραϊκή συμμορία του Λένιν ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Σωτήρης Μπέλλος

To ιq το δικό σου σίγουρα είναι μονοψήφιο

Κρασοδημαρχος Σαλονικα

Για να τιμησουμε τον Κεμαλ του φτιαξαμε μουσειο και αδριαντα στην συμπρωτευουσα, διοτι χειριστηκε μ αυτον τον τροπο το συνωστισμο στο λιμανι της Σμυρνης οπως λεει και η Ρεπουση. Θα προτεινω στο δημαρχο Σκοπιων να βαλει κι αυτος ενα αγαλμα του Κεμαλ για να εχει και η Μακεδονια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lallas_art

Οι σπουδές του Δ. Λάλ(λ)α και η γνωριμία του με τον Ρ. Βάγκνερ- Ο έρωτάς του για την σύζυγο του Βάγκνερ Cosima - Η επιστροφή του στη Μακεδονία- Η άγνωστη επικοινωνία του με τον Ίωνα Δραγούμη - Ο ‘’Μακεδονικός Παιάν’’- Ο θάνατός του και η τραγική κατάληξη των έργων του

5
sitaras01

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις στη νέα στήλη «Καλό Βόλι», που θα σας συντροφεύσει μέχρι τις εκλογές, θα μιλήσουμε σήμερα για την αναγκαιότητα που ανάγκαζε τους προγόνους μας να συνοδεύουν τις όποιες τους δοσοληψίες με το Δημόσιο με «γρηγορόσημα» σε είδος ή σε χρήμα.

ekloges_ar


Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις στη νέα στήλη «Καλό Βόλι», που θα σας συντροφεύσει μέχρι τις εκλογές, θα μιλήσουμε σήμερα για τα πολύ παλιά ευκλεή χρόνια που ψήφιζαν με σφαιρίδια, μικρά σαν σκάγια –εξ ου και η μεταφορική χρήση της λέξης «βόλι»...

german-invasion-greece-1941-790x400

Οι πολεμικές προετοιμασίες στην Ελλάδα- Η γερμανική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία- Οι Γερμανοί επιτίθενται στη χώρα μας (Απρίλιος 1941)- Η γενναία ελληνική αντίσταση- Ενέργειες απαράμιλλου ηρωισμού που άφησαν άναυδους τους Γερμανούς- Η προέλαση των Γερμανών ως την ανακατάληψη της Αθήνας.

25
feraios_rigas_art

Άγνωστα στοιχεία από τη ζωή του Ρήγα – Η δράση και το όραμά του – Ο Θούριος και η Χάρτα – Η προδοσία του Οικονόμου – Το τραγικό τέλος του Ρήγα και των συντρόφων του – Έγγραφα από τα αρχεία της Αυστρίας και της Ρουμανίας

5