Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25-26 Νοεμβρίου 1942)

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25-26 Νοεμβρίου 1942)

Ο σχεδιασμός από τη SOE – Η ομάδα «Harling» - Η συνάντηση Ζέρβα-Βελουχιώτη – Ο σχεδιασμός και η επιχείρηση – Η ανατίναξη της γέφυρας

Συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες 75 χρόνια από μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στη Φθιώτιδα, τη νύχτα μεταξύ της 25ης και της 26ης Νοεμβρίου 1942, από αντιστασιακούς του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και μιας ομάδας από Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Τουρκοκύπριους, όπως θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Ο Γοργοπόταμος 

Ο Γοργοπόταμος, είναι ποταμός του νομού Φθιώτιδας. Στην αρχαιότητα λεγόταν Δύρας. Το όνομά του είναι σύνθετο (γοργός + ποταμός) και δίνεται, γενικότερα, σε ποτάμια που ρέουν ορμητικά σε έντονες εδαφικές κλίσεις (Χαράλαμπος Συμεωνίδης, «ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝΥΜΙΩΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ, 2010). Πηγάζει από τις υψηλότερες κορυφές της Οίτης. Έχει μήκος 8 χλμ και συμβάλλει στον Σπερχειό (Μιχάλης Σταματελάτος – Φωτεινή Βάμβα-Σταματελάτου, ΕΠΙΤΟΜΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, εκδ. ΕΡΜΗΣ, 2006).

Το καλοκαίρι του 1942, ο Γερμανός στρατάρχης Erwin Rommel, επικεφαλής του Africa Korps και των δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική, πλησίαζε προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τον Ιούλιο του 1940, μετά την αποχώρησή της από τη Δουνκέρκη, η Μ. Βρετανία, με εντολή του Ουίνστον Τσόρτσιλ, είχε συγκροτήσει την SOE (Special Operations Executive), μια «Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων», για να αναλάβει όλες τις «βρόμικες» αποστολές που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο του πολέμου. Αρχηγός της SOE για τη Μέση Ανατολή ήταν ο λόρδος Glenconner και τη διοίκησή της στο Κάιρο είχε ο ταξίαρχος C. M. Keble. 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η SOE βρισκόταν σε κόντρα με άλλες βρετανικές υπηρεσίες, όπως τη Secret Intelligence Service (SIS).

Οι συμμαχικές δυνάμεις σκόπευαν να επιτεθούν στον Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν. Η σπουδαιότερη αρτηρία εφοδιασμού των Γερμανών στην Αφρική, περνούσε από την Ελλάδα, με τη σιδηροδρομική γραμμή που έφτανε Πειραιά και από εκεί τα διάφορα εφόδια κατέληγαν στην Κρήτη, και στη συνέχεια στο Τομπρούκ, τη Βεγγάζη και άλλες γερμανικές βάσεις. Η μικρή απόσταση της Κρήτης από τις ακτές της Αφρικής και οι αεροπορικές βάσεις των ναζί σε ελληνικά νησιά είχαν σαν αποτέλεσμα τα διάφορα εφόδια να φτάνουν στους προορισμούς τους με σχετικά μικρές απώλειες. Έτσι ο αρχιστράτηγος Μέσης Ανατολής Alexander, θεώρησε αναγκαία την καταστροφή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης -Αθήνας, έτσι ώστε να αχρηστευθεί για έξι εβδομάδες και να μπορέσει η 8η Στρατιά να επιτεθεί απερίσπαστη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Η επιχείρηση αυτή ανατέθηκε στη SOE.
Αυτό θα γινόταν με την ανατίναξη μίας από τις τρεις σιδηροδρομικές γέφυρες, που υπήρχαν στη Φθιώτιδα, της Παπαδιάς, του Ασωπού ή του Γοργοποτάμου. Θα υπήρχε επίσης συνεργασία με ομάδες Ελλήνων ανταρτών, τόσο του ΕΔΕΣ όσο και του ΕΛΑΣ.

Η ομάδα «Harling»

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία ομάδα από 12 άτομα που θα έπεφταν με αλεξίπτωτα στην Ελλάδα. Το κωδικό της όνομα ήταν «Harling». Διοικητής της ορίστηκε ο Άγγλος Συνταγματάρχης του Μηχανικού E. C. W. Myers και υποδιοικητής ο Ταγματάρχης Πυροβολικού C. M. Woodhouse. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι: John Cook, Ταγματάρχης, Tom Barnes και Arthur Edmonds, Νεοζηλανδοί, Έφεδροι Λοχαγοί Μηχανικού, ειδικοί σε ανατινάξεις μεγάλων κατασκευών και θερμοί φιλέλληνες.
Οι Άγγλοι Denys Hamson και Nat Barker, Έφεδροι Λοχαγοί Καταδρομών, ο επίσης Άγγλος, ινδικής καταγωγής Λοχαγός Μηχανικού Inder Gill και οι ασυρματιστές, λοχίες L. Wilmot, D. Philipps και M. Chittis. Τέλος, στην ομάδα Harling, μετείχε κι ένας Έλληνας. Ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Μαρτίνος, Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού και Αλεξιπτωτιστής, στον οποίο αργότερα απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του Βρετανού Λοχαγού, αρχικά και Ταγματάρχη στη συνέχεια.

Τα μέλη της ομάδας Harling, έπεσαν με αλεξίπτωτα στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου 1942 (οι οκτώ από τους δώδεκα) και στα τέλη Οκτωβρίου 1942 (οι υπόλοιποι τέσσερις).
 Σε μια σπηλιά της Γκιώνας, στις 13 Νοεμβρίου 1942, συναντήθηκαν όλα τα μέλη της ομάδας Harling. Εκεί, βρήκαν και τρεις ακόμα άνδρες. Τον Michael Khoury ή Μιχάλη, όπως ήταν γνωστός στην περιοχή και τους Τουρκοκύπριους Τζελάλ Νάαφι (Naafi) ή Γιάννη και Οσμάν Σούγκλι (Shugli) ή Παναγιώτη. Ο Michael Khoury, ήταν Χριστιανός Παλαιστίνιος που υπηρετούσε στον αγγλικό στρατό.

Αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς κατά την αποχώρηση των συμμάχων από την Ελλάδα, κατάφερε όμως να δραπετεύσει από το τρένο που μετέφερε τους αιχμαλώτους στον βορρά και τελικά εγκαταστάθηκε στη Στρόμη (Στρώμνη) Φωκίδας όπου οι κάτοικοι τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Οι δύο Τουρκοκύπριοι, με καταγωγή από την Πάφο, δραπέτευσαν κι αυτοί κατά παρόμοιο τρόπο από τους Γερμανούς. Ο Θεμιστοκλής Μαρίνος γράφει στο βιβλίο του, ότι ο μεν «Παναγιώτης, ήταν εντελώς ανειδίκευτος ο δε «Γιάννης», ήταν δεινός πεζοπόρος. Ήταν όμως πολύ πρόθυμοι και πρόσφεραν πολλά στην επιχείρηση, κυρίως σε βοηθητικές εργασίες. Γράφει επίσης ότι ήταν ένθερμοι φιλέλληνες, αργότερα άλλαξαν τα ονόματά τους σε χριστιανικά και τάχθηκαν υπέρ της ένωσης της μαρτυρικής Κύπρου με την Ελλάδα. 
Για την ιστορία, στην επιχείρηση Γοργοπόταμος, μετείχε κι ένας Ελληνοκύπριος, ο Παύλος Φλούρος από το Ριζοκάρπασο, ενταγμένος στις τάξεις του ΕΛΑΣ (θυμίζουμε ότι το 1942, η Κύπρος βρισκόταν ακόμα υπό αγγλική κατοχή).

Η απόφαση για ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου-Ο σχεδιασμός

Αρχικά, τα μέλη της ομάδας Harling ήρθαν σε επαφή με τους άνδρες του ΕΛΑΣ που είχαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.
Εκτός από τον Άρη Βελουχιώτη, οι συνεννοήσεις γινόταν με τους Νικηφόρο (Δημήτρη Δημητρίου) στρατιωτικό υπεύθυνο του ΕΛΑΣ και Πελοπίδα (Παντελή Λιάσκο). Ο Έντι Μάγιερς μαζί με τον Νικηφόρο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση πρέπει να γίνει στη γέφυρα του Γοργοπόταμου.

Ο υπαρχηγός της Harling, Κρις Γουντχάουζ, κατευθύνθηκε προς τον Βάλτο της Αιτωλοακαρνανίας για να έρθει σε επαφή με τον Ν. Ζέρβα ο οποίος επικεφαλής ομάδας ανταρτών τον ΕΔΕΣ, μαχόταν εναντίον Ιταλών.

Ο Θεμιστοκλής Μαρίνος, ο οποίος εμφανιζόταν ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού και έμεινε μαζί με άλλα μέλη της ομάδας Harling μερικές μέρες με άνδρες του ΕΑΜ, γράφει ότι ο Άρης Βελουχιώτης δεν εμφανιζόταν με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο και ότι σημαντικό ρόλο, έπαιζε στο ΕΑΜ ο πολιτικός καθοδηγητής «Περικλής»(Γεώργιος Χουλιάρας). 

Αναφέρεται ακόμα στον Άθω Ρουμελιώτη (πραγματικό ονοματεπώνυμο Σωτήρης Γκέκας). Ανάμεσα σ' αυτόν και τον Βελουχιώτη, ο οποίος τον χαρακτήριζε προδότη, υπήρχε διαμάχη για την ηγεσία του ΕΛΑΣ. Το ΚΚΕ, εμπιστευόταν περισσότερο τον Άθω ενώ αμφέβαλλε για τη συμμόρφωση του Άρη στις εντολές του κόμματος. Τελικά επικράτησε ο Άρης, ενώ ο Άθως Ρουμελιώτης αποχώρησε από τον ΕΛΑΣ.Στο μεταξύ ο Μάγιερς έφτασε στο χωριό Σακαρέτσι (Περδικάκι) του Βάλτου. Ο Ζέρβας, είχε ειδοποιηθεί από την Αθήνα, ότι θα έφτανε στην περιοχή Άγγλος αξιωματικός, χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία.

Αρχικά, ο υπαρχηγός της Harling, συναντήθηκε με τον υπασπιστή του Ζέρβα , λοχαγό Μιχάλη Μυριδάκη.

Στις 10 Νοεμβρίου 1942, ο Γουντχάουζ ο οποίος εμφανίστηκε ως Κρις ή Χρήστου, μαζί με τον Μυριδάκη, συναντήθηκαν με τον Ζέρβα στο χωριό Αργύρι το οποίο βρίσκεται στα σύνορα των νομών Άρτας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας.
Η συνάντηση Ζέρβα – Γουντχάουζ, έγινε στις 10 Νοεμβρίου 1942. Ο Θεμιστοκλής Μαρίνος, σημειώνει ότι: "…απετέλεσε κατ' εμέ, σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος, σωτήριο για το Έθνος. Γιατί οδήγησε τελικά στην ανάσχεση του υπαρκτού τότε κινδύνου υποταγής της χώρας στον ολοκληρωτισμό…".
Ο Ναπολέων Ζέρβας, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνάντησή του με τον Γουντχάουζ. Αλλά και ο Βρετανός εντυπωσιάστηκε από τον Ζέρβα και τον υπαρχηγό του Κομνηνό Πυρομάγλου.

Σε 2 μέρες, ο Ζέρβας με 100 περίπου άνδρες, ξεκίνησαν για να συναντήσουν τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Harling. Μεταξύ των ανταρτών του ΕΔΕΣ, επικρατούσαν ενθουσιασμός και αποφασιστικότητα. Μπαίνοντας στην Ευρυτανία, ο Ζέρβας έστειλε αδελφικό χαιρετισμό στον Βελουχιώτη, που βρισκόταν στο χωριό Παπαρούσι, καλώντας τον σε συνεργασία και ορίζοντας ως τόπο συνάντησης το χωριό Βίνιανη. Το πρωί της 14 ης  Νοεμβρίου 1941, έγινε η πρώτη ιστορική συνάντηση Ζέρβα – Βελουχιώτη – Γουντχάουζ. Εκεί συμφώνησαν να συνεργαστούν όλοι μαζί για την πραγματοποίηση της επιχείρησης. 
Στη Βίνιανη, έμειναν περίπου 20 άνδρες του ΕΛΑΣ και μια ομάδα ανδρών του ΕΔΕΣ για λόγους ασφαλείας.Στις 18 Νοεμβρίου, ο Ζέρβας έφτασε στη σπηλιά της Στρώμνης στη Γκιώνα, όπου συνάντησε τον Έντι Μάγιερς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Harling.

Συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όμως έπρεπε και ο Βελουχιώτης, άριστος γνώστης της περιοχής, να δώσει την έγκρισή του.

Ο Ζέρβας, όντας και εξαιρετικός διπλωμάτης όπως φαίνεται, συμφώνησε πρόθυμα να δοθεί συναρχηγία στον Βελουχιώτη, όχι μόνο από αβρότητα επειδή βρισκόταν στη "δική του" περιοχή, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους, επειδή στην επιχείρηση θα έπαιρναν μέρος περισσότεροι άνδρες του ΕΛΑΣ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, όπως γράφει ο Θ. Μαρτίνος που θυμίζουμε πήρε μέρος στην επιχείρηση, ήταν εξαιρετικές. Και οι μεν και οι δε, συνεργάζονταν επίσης άψογα με τα μέλη της ομάδας Harling.
Ωστόσο, η πίεση στον Βελουχιώτη, προερχόταν από την ΚΕ του Κ.Κ.Ε. Του ζητούσαν να μην πάρει μέρος στην επιχείρηση και να ξεμπερδεύει με τον Ζέρβα. Για τον σκοπό αυτό, στις 16 Νοεμβρίου επιτροπή του ΕΑΜ από τη Λαμία συναντήθηκε με τον Βελουχιώτη και τον πίεσε έντονα. Ο Άρης, αρνήθηκε. Εκμυστηρεύτηκε το γεγονός τόσο στον Κομνηνό Πυρομάγλου όσο και στον Κρις Γουντχάουζ.

Σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", στις 7/10/1976, ο υπαρχηγός του Ζέρβα είπε πως όταν ο Βελουχιώτης του ανέφερε το συμβάν, αιτιολόγησε την άρνησή του να συμμορφωθεί με τις "άνωθεν" εντολές ως εξής:

"Δεν θα αφήσω σ' εσάς την πρωτοβουλία, τώρα αρχίζει ο αγώνας, αυτοί στην Αθήνα είναι κόπανοι"(!).

Ο Θ. Μαρτίνος, γράφει τα εξής για τον Βελουχιώτη:

"Ο Άρης, άσχετα από τα πολύ σοβαρά ελαττώματα και τα αδίστακτα εγκληματικά ένστικτά του, που αργότερα εκδηλώθηκαν ωμά στην πράξη, ήταν γεννημένος ηγέτης με μεγάλη πολιτική διορατικότητα. Εκείνος διέβλεπε ότι θα ήταν καταστροφή για το μέλλον του ΕΛΑΣ εάν τότε, στην αρχή του αντάρτικου, γινόταν η συμμαχική επιχείρηση με δυνάμεις του Ζέρβα, στην περιοχή του ΕΑΜ, χωρίς τη συμμετοχή του. Ο ΕΔΕΣ θα έπαιρνε το προβάδισμα ενώ ο ΕΛΑΣ δεν θα μπορούσε πλέον να υπολογίζει στην υλική βοήθεια των Συμμάχων, ούτε στην ηθική υποστήριξη του κόσμου για εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τον οποίο πρόβαλε για την προσέλκυση των νέων που ήθελαν πραγματικά να πολεμήσουν τους κατακτητές.
Στο γενικό πολεμικό συμβούλιο που έγινε στο Μαύρο Λιθάρι, εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης, το οποίο είχαν ετοιμάσει, οι Ζέρβας και Μάγιερς. Ωστόσο λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και οι παρατηρήσεις του Βελουχιώτη. Ας δούμε σε γενικές γραμμές το σχέδιο για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Στο νότιο βάθρο της γέφυρας, βρισκόταν 80 Ιταλοί στρατιώτες, με πλήρη αμυντική οργάνωση της τοποθεσίας (συρματοπλέγματα, χαρακώματα, πολυβολεία από μπετόν αρμέ). Στο βόρειο βάθρο, υπήρχαν 30 άνδρες σε αντίσκηνα και μια κωνική σκηνή εκστρατείας. Στην επιχείρηση θα έπαιρναν μέρος 150 άνδρες του ΕΛΑΣ, 60 άνδρες του ΕΔΕΣ και η βρετανική αποστολή. Το νότιο βάθρο, θα δεχόταν επίθεση από 4 ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον έφεδρο υπολοχαγό Κωστούλα(Κώστα Καβρέντζο), ενώ στο βόρειο βάθρο, θα επιχειρούσαν 45 άνδρες του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τους ανθυπολοχαγούς Παπαχρήστου και Πετροπουλάκη. Δυο ομάδες του ΕΛΑΣ με 15 άνδρες η καθεμία κι ένας Βρετανός σαμποτέρ σε θέσεις ένα χιλιόμετρο βόρεια και νότια από τη γέφυρα, θα υπονόμευαν τη σιδηροδρομική γραμμή και θα εμπόδιζαν  την προσέγγιση εχθρικών ενισχύσεων. 15 άνδρες του ΕΛΑΣ, εφοδιασμένοι με μπιτόνια βενζίνης, θα βρίσκονταν στην ξύλινη οδική γέφυρα του Σπερχειού στον δρόμο Φραντζή – Λαμία.
Οι Βρετανοί σαμποτέρ με βοήθεια από 8 άνδρες του ΕΛΑΣ και 4 του ΕΔΕΣ θα ανατίναζαν τη γέφυρα. Γενικός αρχηγός της επιχείρησης ήταν ο Ναπολέων Ζέρβας. Ημερομηνία της επιχείρησης ορίστηκε η 22α-23η Νοεμβρίου. Και πάλι όμως ο Άρης Βελουχιώτης ζητούσε νέα παράταση 2-3 ημερών για να φτάσει η έγκριση της "Κεντρικής Επιτροπής ΕΑΜ" από την Αθήνα. Ο Έντι Μάγιερς έθεσε ως τελευταία προθεσμία την 25η Νοεμβρίου, μετά την οποία θα γινόταν η επιχείρηση έστω και χωρίς τη συμμετοχή των ανδρών του ΕΛΑΣ. Αν δινόταν και νέα αναβολή, θα χανόταν το πλεονέκτημα που έδινε το "γέμισμα" του φεγγαριού και θα μεγάλωνε ο κίνδυνος να διαρρεύσει το μυστικό στους Ιταλούς οι οποίοι είχαν ενισχύσει τη φρουρά στον Γοργοπόταμο και έκαναν διάφορα οχυρωματικά έργα.


Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Τελικά, οριστικοποιήθηκε ότι η επιχείρηση θα γινόταν το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 1942 και θα ξεκινούσε στις 23.00. Ο Βελουχιώτης είχε καθορίσει αυστηρά χρονικά πλαίσια για κάθε φάση της. Το σημείο απ' όπου θα ξεκινούσαν την επιχείρηση οι αντάρτες και οι σαμποτέρ ήταν μερικές εγκατελειμμένες παράγκες υλοτόμων στη νότια πλαγιά της Οίτης, σε απόσταση έξι ωρών από τη γέφυρα. Εκεί υπήρχε ένα παλιό πριονιστήριο ξυλείας ιδιοκτησίας Χονδρογιάννη, όπως γράφει ο Θ. Μαρτίνος. Το χιόνι που έπεφτε πυκνό είχε φτάσει σε ύψος τους 30 πόντους, δυσκολεύοντας τους αντάρτες…

Στις 24 Νοεμβρίου έγινε αναγνώριση του στόχου. Οι Ιταλοί φρουροί υπολογίστηκαν σε 120-140. Στους αντάρτες, ο αριθμός των οποίων διαφέρει από περιγραφή σε περιγραφή, προστέθηκε και ο… τοπικός λήσταρχος Καραλίβανος με 4 άνδρες του.

Ως ενδιάμεσος σταθμός από το παλιό πριονιστήριο μέχρι τον Γοργοπόταμο, ορίστηκε η τοποθεσία Πλακωτό απ' όπου ξεκίνησαν μέσα σε πυκνό σκοτάδι, ψιλόβροχο και δυνατό κρύο την κάθοδό τους οι αντάρτες γύρω στις 22.00. Λίγο πριν τις 23.00 κι ενώ όλα ήταν έτοιμα, ένα τρένο με κατεύθυνση προς τον βορρά πέρασε από τη γέφυρα. Ευτυχώς, αυτό έγινε πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Τελικά, η επίθεση ξεκίνησε με δεκάλεπτη καθυστέρηση με ταυτόχρονη επίθεση στο βόρειο και το νότιο τμήμα της γέφυρας. Οι κραυγές "αέρα" των ανταρτών και τα καταιγιστικά πυρά των όπλων τους έσπασαν τη σιγαλιά της νύχτας. Οι Ιταλοί απάντησαν αμέσως με βαριά πυροβόλα και αμυντικές χειροβομβίδες. Κάποια στιγμή, στο νότιο τμήμα οι αντάρτες, φοβούμενοι πιθανότατα την ύπαρξη ηλεκτροφόρων καλωδίων δίσταζαν να προχωρήσουν. Τότε ο Καραλίβανος με τους 4 άνδρες του, όρμησαν εναντίον των Ιταλών, παρασύροντας και τους αντάρτες. Σε 20' περίπου, εξουδετερώθηκαν και τα 4 φυλάκια που είχαν οι Ιταλοί στο νότιο τμήμα.

Στο βόρειο τμήμα όμως, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Είχε υποτιμηθεί η δύναμη των Ιταλών και η αμυντική τους οργάνωση. Τελικά, μετά από λυσσαλέα μάχη, επιτεύχθηκε και η εξουδετέρωση της φρουράς στον βόρειο τομέα. Οι σαμποτέρ, με επικεφαλής τον Νεοζηλανδό Τομ Μπαρνς τοποθέτησαν τα εκρηκτικά στον πύργο στήριξης της γέφυρας μετά από 45' περίπου. Η πυροδότηση έγινε. Η έκρηξη ήταν τρομακτική. Όλη η γύρω περιοχή σείστηκε, ενώ κομμάτια φλεγόμενου μετάλλου τινάχτηκαν σε μεγάλες αποστάσεις.

Από απροσεξία του, τραυματίστηκε ελαφρά ο αντάρτης του ΕΔΕΣ Γιώργος Ζαγκαεβιέρος. Ο Μπαρνς έκανε μετά από λίγο, διαπίστωσε ότι ναι μεν είχαν πέσει δυο τόξα της γέφυρας και είχε κοπεί ο πύργος, αλλά για να υποστεί τέτοια ζημιά η γέφυρα ώστε να απαιτηθούν 6 εβδομάδες για την επισκευή της, σύμφωνα με την εντολή που είχαν λάβει, έπρεπε να γίνει και δεύτερη ανατίναξη. Εκείνη την ώρα, έφτασε από τη Λαμία τρένο με ιταλικές ενισχύσεις και ξέσπασε νέα μάχη με τους αντάρτες.

Στο μεταξύ, μέσα σε 20 λεπτά οι σαμποτέρ, υπονόμευσαν (κυριολεκτικά) εκ νέου τη γέφυρα. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη που προκάλεσε τεράστιες ζημιές.

Γύρω στις 02.30 η επιχείρηση είχε τελειώσει. Ο Μιχάλης Μυριδάκης, υπασπιστής του Ν. Ζέρβα θυμίζουμε, πήρε ένα κομμάτι χαρτί από ένα ιταλικό φυλάκιο και έγραψε: "Εις οιωνός άριστος αμύνεσθε περί πάτρης" 25 Νοεμβρίου 1942, Ναπολέων Ζέρβας και το τοποθέτησε πίσω από ένα εικονοστάσι που βρισκόταν εκεί.

Οι Ιταλοί είχαν πολλούς νεκρούς. Από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον Γ. Ζαγκαβιέρο, τραυματίστηκε και ο Ανθυπολοχαγός του ΕΔΕΣ Σωτήρης Παπαχρήστου, επικεφαλής της ομάδας που επιτέθηκε στον βόρειο τομέα.

Μετά την ανατίναξη

Αλώβητοι οι αντάρτες και οι σαμποτέρ, έφθασαν αρχικά στο Πλακωτό και στη συνέχεια στο παλιό πριονιστήριο χωρίς άλλα προβλήματα.

16 αθώοι Έλληνες από την Υπάτη, εκτελέστηκαν στα ερείπια της γέφυρας. Επίσης εκτελέστηκε και ο Ιταλός διοικητής της φρουράς, αφού δικάστηκε από στρατοδικείο.
Η κίνηση στη γέφυρα αποκαταστάθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1943. Ο Ζέρβας επικηρύχθηκε από την ιταλική Διοίκηση Αθηνών για 100.000.000 δραχμές.

Τον πρόδωσε το σημείωμα του Μυριδάκη…

Στις 27 Νοεμβρίου, οι αντάρτες έφθασαν στο Μαύρο Λιθάρι, όπου τους επιφυλάχθηκε θριαμβευτική υποδοχή από τους κατοίκους του.

Σε σύσκεψη που έγινε εκεί, ο Έντι Μάγιερς συγχάρηκε τους Ζέρβα και Βελουχιώτη. Στον μεν Ζέρβα έδωσε 1.000 χρυσές λίρες, στον δε Βελουχιώτη 250, ο οποίος τις δέχθηκε με την προϋπόθεση ότι δεν θα γινόταν εκμετάλλευση του γεγονότος αυτού από τους Βρετανούς.
Στις 10 το πρωί της 28ης Νοεμβρίου ο Ζέρβας με τους άνδρες του και τα μέλη της ομάδας Harling ξεκίνησαν για τη βάση του ΕΔΕΣ στον Βάλτο.

Πριν την ανατίναξη της γέφυρας, οι Γερμανοί, που ανέλαβαν στη συνέχεια τη φρούρησή της, έστελναν καθημερινά στον Πειραιά 48 τρένα με εφόδια για τη Μέση Ανατολή. Καθώς η μάχη του Ελ Αλαμέιν είχε γίνει (23/10 – 5/11/1942) και ουσιαστικά ο πόλεμος στη Βόρεια Αφρική είχε κριθεί, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου είχε περισσότερο συμβολική σημασία ενώ ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία και το ηθικό των Ελλήνων και προκάλεσε ζωηρή αίσθηση διεθνώς, καθώς αποτελούσε μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές: ΘΕΜΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, "ΑΠΟΣΤΟΛΗ HARLING – 1942 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ)", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ 1994
ΤΑΣΟΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΦΩΝ ΤΟΛΙΔΗ, 1980.

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Ζέρβας!

Ξεσαλώστε φασιστάκια, εδώ είναι η γωνιά σας...

GEORGIA.

Στον Γοργοπόταμο οι Έλληνες ενωμένοι πέτυχαν μιά ιστορική νίκη κατά του Γερμανικού Στρατού Κατοχής.Σήμερα η Ελλάδα διαλυμένη,φτωχή, χρεοκοπημένη και διχασμένη βαδίζει στην απόλυτη καταστροφή.Οι Ισλαμιστές λαθρομετανάστες έχουν καταλάβει την χώρα μας και κανενας δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον νέο ζυγό που ο Τσίπρας, ο Καμμένος και η Νέα Τάξη έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα.

Νέα μπουρδολογία

Νέα Τάξη και κουραφέξαλα... Είναι παλιομοδίτικα αυτά, τα είχαν βγάλει διάφοροι μουρλοί γιουτιουμπάδες και παρανοϊκοί με σύνδρομα καταδίωξης, αλλά πέρασε τώρα η μόδα τους, ακόμα και μεταξύ των παρανοϊκών...

GEORGIA.

Ή Νέα Τάξη είναι εδώ μαζί με τα μνημόνια και τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες.Και όλα αυτά χάρη στον καραγκιόζη Τσίπρα που ψήφισαν κάτι ζώα σαν εσένα.

Νέα μπουρδολογία

Την ευφάνταστη λέξη "Νέα Τάξη" γιατί την χρειάζεστε; Μπορείτε, και πολύ σωστά, να κριτικάρετε τη λαθρομετανάστευση (παράνομη πράξη) και αυτούς που την ενθαρρύνουν, και, πολύ σωστά επίσης, και την καταστροφικότητας της αριστεράς (κρατισμός, αναξιοκρατία, κομματοκρατία και υπερφορολόγηση για τη χρηματοδότηση της νομενκλατούρας μας) ως επιλογή των αφελών κι αγράμματων ψηφοφόρων μας που γίνονται έρμαιο των ακραίων δημαγωγών. Δεν χρειάζεστε όμως κανέναν συνωμοσιολογικό όρο (π.χ. νέα τάξη, σόρρους, κλπ) για να περιγράψετε αυτές τις χαζοβιόλικες εκλογικές επιλογές μας.

ΚΛΑΡΑΣ ΑΘ

Αν ακούγανε τον Βελουχιώτη οι ανάξιοι του ΚΚΕ θα είμασταν και σε καλύτερη κατάσταση αλλά θα είχαμε γλυτώσει 73 χιλιάδες νεκρούς του εμφυλίου και όλα τα φασιστοειδή μετά το '44 που μας πίνουν το αίμα ακόμα βολεμένοι σε καρέκλες. Πενήντα πενήντα η ευθύνη ΚΚΕ (Ηγεσίας) και φασιστών (Παπανδρέου, Χίτες, Παπαδόγκονες Σουρλαίοι, Βουρλάκηδες). Ανιστόρητος όποιος έγραψε το άρθρο.

Πύρρος

Ο κ. Στουκας γράφει για την ανατιναξη της γέφυρας, ρε στο κέντρο, κι όχι για τα εσωτερικά του ΕΑΜ. ΞΕΚΟΛΛΑ

@ ΚΛΑΡΑΣ ΑΘ 02/12/2017 23:07

Αν ειχε η δημοσιογραφια πεντ-εξη σαν τον κ. Στουκα, η Ελλαδα θα ηταν σαφως πλουσιωτερη σε ιστορικη μορφωση. Κατα τα αλλα θελω να σε ευχαριστησω γιατι με τις γλοιωδεις ανοησιες σου μου αναζωοπυρωσες την ιστορικη μου γνωση.

Λαοκρατία

Οταν μιλάτε για τον Άρη Βελουχιώτη θα πλένετε το στόμα σας με σαπούνι φασιστάκια. Κανείς δεν φτάνει τον Άρη. Θα μείνει στην Ιστορία σαν ο μεγαλύτερος κατά συρροήν δολοφόνος , ο πιο αιμοδιψής ψυχανώμαλος που πέρασε ποτέ από τη χώρα και που σκότωνε ακατάπαυστα για να πραγματώσει ό,τί τού λέγε η ιδεολογία του! Ο Άρης ήταν πραγματικός φονιάς, ένα λυσσασμένο σκυλί που δίψαγε για αίμα, όπως πρέπει να είναι κάθε πραγματικός σταλινικός. Κομμουνιστής που δεν μπορεί να σφάξει και να κάψει δεν νοείται. Γιυτό είναι ίνδαλμα για την αριστερά και εμάς τους αριστερούς.

@

χαχαχα!! απλά Κ-Ο-Ρ-Υ-Φ-Α-Ι-Ο !!

Δυστυχως

ειναι μεσα στα γονιδια του λαου μας να διαστρεβλωνει τα παντα για δικη του τερψη και καταναλωση. Και αυτο δεν αφορα μονο τον διεστραμενο αρχιδολοφονο Κλαρα. Δειτε το γραφειο του Σπιρτζη οπου εχει αναρτησει ενα πορτραιτο του βρωμερου συμμοριτη. Δειτε τα σχόλιά γονων συμμοριτων. Δειτε την τυφλα και καταντια που εχει περιλουσει ολ αυτα τα καταλοιπα μιας απο τις πιο δολοφονικες ιδεολογιες του κοσμου που μαζι με το αλλο ακρο, τον ναζισμο, εχουν στο ποινικο του μητρωο εκατονταδες εκατομμυριων θυματων. Δειτε τους χαμαιλέοντες που απαρτιζουν την σημερινη συμμορια που κυβερνα. Δειτε τους πολιτικους αρουραιους και τυφλοποντικες που σαλταρουν απο το ενα καραβι στο αλλο οταν βουλιαζει.Αναρωτηθειτε γιατι. Δεν ειναι λαθος η ρηση "ο καθε λαος εχει την κυβερνηση που του αξιζει". Πιστευω πως τα γονιδια του λαου μας επαθαν αλλιωση με μετρο (και με μόνο μετρο) τις υλικες αξιες. Και αν βγει παλι ενα καινουργιος εθνοσωτηρας, κατι σαν και αυτον που εχουμε σημερα και ταξει αμύθητους θυσαυρους, προοδο, ευημερια και αφθονια αγαθων για ολους, θα παρει ανετα την απολυτη πλειοψηφια. Αρκει να ειναι τοσο χοντρα τα ψεμματα του και να εκφραζουν την οργη των μαζων στοχοποιοντας αλλους, κατα προτιμηση ξενους. Δειτε τις στατιστικες που ανεβοκατεβαινουν οταν η συμμορια μοιραζει τα χρηματα ολων για να δωσει λιγα ψιχουλα σε λιγους που καταντησαν παριες λογω της δικης της ανικανοτητας, βεβαια αφου προηγουμενως τους τα εχει παρει. Δειτε πως σημερα αρκει το ψεμα που ξεστομιζουν να ειναι τοσο χοντρο που να το πιστευουν οι δικοι τους με την δικαιολογια "για να το λενε, κατι ξερουν...". Αναρωτηθείτε γιατι οι παρίες, οι κουκουλοφοροι, οι αναρχικοι, οι ληστες, οι φονιαδες, οι εμπρηστες εχουν ολοι μα ολοι την φωλια τους στα σπιτια των απογονων του Κλαρα. Δυστυχως.

@

Είναι δεδομένο ότι η αριστερά θα είχε για ίνδαλμα ένα δολοφόνο και παιδεραστή, που σκότωσε 2-3 Γερμανούς και χιλιάδες Έλληνες.

Μην ξεχνάμε

ότι μιλάμε για τον ίδιο Βελουχιώτη που η φωτογραφία του δίνει το παρών στα γενέθλια των ριζο-σπαστικών Αριστερών του κ...ου και είναι σετ με τα cartoon πιατάκια για την τούρτα.

Ξξ

Μας εχετε πρηξει τα παρια με τον γοργοποταμο και τα πολυτεχνεια και οτι αλλη μακια μπορει να σκεφτειτε! Πανε αυτα. Τωρα εχει τροικα.

george

σωστός !!

Εθνικης αντίστασση έκανε ο ΕΔΕΣ...

...και όχι ο ΕΛΑΣ και οι κομμουνιστές. Αυτοί προετοιμάζανε να κάτσουν στο σβέρκο του ελληνικού λαού με το που θα τελείωνε ο πόλεμος, όπως το επιχείρησαν τον αιματοβαμμένο Δεκέμβρη του '44, και αργότερα με τον συμμοριτοπόλεμο ("εμφύλιο πόλεμο") του 1946-49. Ευτυχώς για τον λαό και την χώρα, ήταν οι μπαρουτοκαπνισμέμοι αντάρτες του ΕΔΕΣ, οι εθνικιστές του Αντων Τσαους, η Χωροφυλακή, ο Ιερός Λόχος, η οργάνωση "Χ" του Γρίβα-Διγενή (αργότερα Αρχηγού της θρυλικής Ε.Ο.Κ.Α.), και πιο μετά ο Ελληνικός Στρατός και οι γενναίοι ΜΑΥδες και Εθνοφύλακες, που αντισταθήκανε στους σοβιετόδουλους και τις εγκληματικές συμμορίες τους, και τους στείλανε εκεί που πραγματικά τους έπρεπε: στα σκουπίδια της ιστορίας, στα ξερονήσια και αρκετούς στην Κόλαση.

Ένα κάρο φιλοκαπιταλιστικές αγραμματοσύνες...

5.000 "άνδρες" ο ΕΔΕΣ, 250.000 ο ΕΛΑΣ. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα φασισταριά που ανέφερες, αγγίζαν τους 10.000 αλλά είχαν πάντα τις πλάτες των Ναζί ως γνήσια τσιράκια των Ελλήνων καπιταλιστών που πολεμούσαν από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου αν δεν ήταν ήδη εδώ να κάνουν μπίζνες με τους Ναζί... Στον εμφύλιο ο στρατός ο εθνικός είχε 130.000 "Έλληνες" τσιράκια των καπιταλιστών και καμιά 20.000 Άγγλους και Αμερικάνους που εναλλάχτηκαν και φυσικά τα αεροπλάνα και τις Ναπάλμ των Αμερικανών. Και τρία χρόνια τρώγατε την μια ψω...μη μετά την άλλη από 30.000 Κομμουνιστές ΆΝΤΡΕΣ και ΓΥΝΑΙΚΕΣ, όλα με κεφαλαία. Και αν δεν ήταν ο φίλος σας ο Τίτο από τα τέλη 1947-48 και μετά, τέτοιο δράμα με τον καπιταλισμό που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 που υπήρχε ένα τηλέφωνο σε κάθε γειτονιά και ένα αυτοκίνητο για κάθε 10 κατοίκους, να μην μιλήσω για τη μία τηλέοραση ανά οικοδομικό τετράγωνο, δεν θα υπήρχε. Ενδεικτικά αναφέρω τον καμμένο τον θείο μου στο Νευροκόπι, που μου έλεγε για τα κουμμούνια (Βούλγαροι) που πεινούσαν το 1987, αυτός καλλιεργούσε το χωράφι με την τσάπα και την ίδια ώρα ο Βούλγαρος απέναντι ήταν με το τρακτέρ. Είστε για το ψυχιατρείο φιλοκαπιταλιστές... Φτωχομπινέδες που γράφουν σχόλια για το μεροκάματο και βασιλικότεροι του βασιλέως. Ούτε για φτύσιμο.-

@

Μια παράγραφος βλακείες. Την εθνική αντίσταση την οργάνωσε και τη χρηματοδότησε η Αγγλία στην οποία ήμασταν υποτελείς και της οποίας την κυριαρχία ήρθε να αμφισβητήσει η Γερμανία. Όπως και η Αγγλία αργότερα καθάρισε το ΕΑΜ σαν αυγό. ΠΑΝΤΑ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΜΕ [...]. Τώρα εσύ κάτσε και κλάψε για τους φονιάδες του ΕΑΜ. Και για το βούλγαρο που είχε τρακτέρ θα σου πώ πολύ απλά πως αν είχε τρακτέρ και δεν πείναγε, δε θα έριχνε τον κομμουνισμό. Σε περίπτωση που το ξέχασες ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟ όχι η δύση. Άντε [...] που έχετε βρεί ένα αφήγημα φαντασίας και το τσαμπουνάτε παντού. Πές πές κάτι θα μείνει. Η Θεωρία σας είναι πως οι λαοί των κομμουνιστικών κρατών περνούσαν υπέροχα αλλά έριξαν τα καθεστωτα γιατί ήσαν αφελείς, οι δε δυτικοί πεινούσαν και υπέφεραν αλλά έμεναν στον καπιταλισμό γιατί ήσαν πάλι αφελείς. Κοινώς ΟΛΟΙ είναι αφελείς αλλά θα τους δείξετε το δρόμο εσείς ψυχωσικά κόκκινα φασιστάκια. Άντε να βρείς καμιά δουλειά [...]

@

Άκου να μαθαίνεις: 250.000 ήταν οι πορδές των ΕΛΑΣιτών κάθε φορά που αντίκρυζαν τις κάννες των ΕΔΕΣιτών και τον άλλων Εθνικιστών Καπετάνιων (Αντων Τσαους, Θύμιου Δεδούση, Βόϊδαρο - που καθάρισε τον Κλάρα χαχαχα , κ.α.) , και όχι φυσικά τα ανθρωπομαζώματα του ΕΛΑΣ, βλακάκο. Ούτε καν ο Κομμουνιστικός ("Δημοκρατικός") Στρατός - με τις βίαιες στρατολογήσεις, τα παιδομαζώματα, τους Σλαβομακεδόνες της ΣΝΟΦ-ΝΟΦ, τους ληστοσυμμορίτες κλπ. - δεν κατάφερε ποτέ να ξεπέρασει τις 40.000-50.000. Συνεπώς, αγράμματε, εκτός από Ριζοσπάστη βάλε να σου διαβάζουν (γιατί προφανώς αγνοείς γραφή και ανάγνωση) κείμενα και βιβλία απο έγκριτους και αναγνωρισμένους ιστορικούς, όπως Μαραντζίδη, Καλύβα, ΦλάΪσερ κ.α., και έχε κοντά σου για καλό και για κακό την αλοιφή για τα συγκάμματα. Όσο για τον Τίτο, έτσουξε πολύ όταν ο σύντροφος σας έκλεισε τα σύνορα, αλλά είχετε και αλλού τρύπες για να λουφάζετε - σε Αλβανία και Βουλγαρία. Αυτά τα λίγα, και μεγάλη μέρα αύριο, 3 του Δεκέμβρη, έναρξη της Μάχης του Μακρυγιάννη, όπου οι Ηρωϊκοί Χωροφύλακες σαν τον δώσανε και τον ήπιατε κρύο, χαχαχα!!

@

Τι ποσοστά παίρνει σήμερα το βουλγαρικό Κ.Κ. στις ελεύθερες εκλογές, ρε κορόϊδο;; Αφού ήταν τόσο καλός ο κομμουνισμός του Δημητροφ και του Ζίβκοβ, γιατί το μαυρίσζουν το ΚΚ οι Βούλγαροι;; πόσοι ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ & ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ γράφουν πια στο ΠΘ...

Ναπάλ, για την άμμο

Και πότε όλοι αυτοί οι μάγκες αντιπαρατέθηκαν με τακτικό τρόπο, ως οργανωμένος στρατός, απέναντι σε γερμανούς ή αργότερα τον ΕΣ ; Μία χειβομβίδα εδώ, μια νάρκη παραπέρα, μία έφοδος σε σταθμό 10-12 χωροφυλάκων, άντε και το ξεκοίλιασμα κατάκοιτων ασθενών στα νοσοκομεία δε νοείται ως -κανονικός- πόλεμος. Σωστά; Αλλά αφού τον γουστάρατε -τον κανονικό πόλεμο- γιατί θίγεσαι για τις ναπάλμ ως μέσον πολέμου; Επειδή χώνανε κεφάλια στην άμμο που είχαν γλυτώσει από τους φανοστάτες ;

ΚΥΠΡΙΟΣ

250 000 χιλιάδες αντάρτες που δεν μπόρεσαν να διώξουν 3 μεραρχίες; Εντελώς άχρηστοι δηλαδή - φυσιολογικό για αριστερούς φυσικά. Αλλά να μου πεις Γερμανούς πολεμούσαν; Βιάζαν και ξεκοίλιαζαν γυναικόπαιδα, οι δολοφόνοι...

Κνόδαλο

Νταβαρίτς, ανίδεε από στρατιωτική ιστορία, πάει το μυαλό σου τι σημαίνει 250.000 στρατός, ρε μαν ; Τόσοι, δεν βγήκαν ούτε στην Νορμανδία ρε μέγιστε !!! Πώς εφοδιάστηκαν με όπλα και πυρομαχικά όλοι αυτοί ρε σύντροφε; Πώς οργάνωσαν την επιμελητεία τους και τα νοσοκομεία τους ρε μπούφο ; Και εν τέλει, αν ήσαν τόσοι που ισχυρίζεσαι, μια ντουφεκιά στοχευμένη ο καθένας να έριχνε, η Κατοχή θα τελείωνε πάραυτα. Μέχρι 40 συμμορίες των 50 πειναλέων κατσαπλιάδων ήσαν που γυρνούσαν για πλιάτσικο εδώ κι εκεί ήταν η "αντίστασή" σας, που κατατρομοκράτησε την ελληνική ύπαιθρο την οποία υπερασπίστηκαν τα τάγματα ασφαλείας. Στο τέλος μαζέψατε και καμιά 15.000 "μακεδόνες" για να κάνετε σοσιαλιστική δημοκρατία της βαλκανικής ομοσπονδίας την Μακεδονία.

Πετρος

Ανιστορητοι υπαρχουν πολλοι, αν και οσοι καταφερονται εναντια στην Εθνικη Αντιστααη ειναι οι επιγονοι των ταγματαλητων. Πολυ καλα τα λεει ο Μ.ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνικη Εθνικη Αντισταση μαζι με αυτες της Γιουγκοσλαβιας και Πολωνιας ηταν οι μεγαλυτερες στην Ευρωπη. Βαρυτατες ηταν οι απωλειες των Ιταλων και στη συνεχεια και των Γερμανων απο τους Ελληνες αντιστασιακους. Το λυπηρο ηταν οτι μετα το μεγαλειο οδηγηθηκαμε στον αδερφοκτονο πολεμο.

ΕΠΕ

Αδερφοκτονο πολεμο που τον έκαναν ποιοί; Ήρθαν άλλοι αντιστασιακοί από το φεγγάρι και αιματοκύλησαν τη χώρα; Οι ίδιοι "ήρωες" του πρώτου αντάρτικου δεν ήταν; Για να καταλάβω δηλαδή. Οι Αμερικανοί που όπλισαν και στήριξαν τους Μουτζαχεντίν το 1979 στο Αφγανιστάν δημιουργώντας το τέρας του Ισλαμισμού που αργότερα αιματοκύλησε το (αρκετά σύγχρονο τότε) Αφγανιστάν με 25 χρόνια εμφύλιο, τί διαφορά έχει από τους Άγγλους που πήραν ένα μάτσο κολλημένους κουμουνιστές και τους όπλισαν για να σταματήσουν τους Ναζί και που άνδρωσαν μια ομάδα αλητών που αργότερα αιματοκύλησε την Ελλάδα; Και οι Μουτζαχεντίν με όσα ονόματα έχουν αλλάξει από τότε που αποκεφαλίζουν τον κόσμο για να τον σώσουν από την αμαρτία, τί διαφορά έχουν από τους κομμουνιστοσυμμορίτες που επίσεις κόβανε λαιμούς με κονσερβοκούτια για να τους σώσουν από τον καπιταλισμό; Δε μπαίνω καθόλου στο τί βοήθησε πραγματικά η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στην ουσία (πέρα από το να πεθάνουν εκατοντάδες έλληνες σε αντίποινα). Ξέρεις που είναι ο Γοργοπόταμος; Ποιές μεταφορές μπλόκαρε η ανατίναξη; Πέτρες από την Πελοπόνησσο; Τα έφορα μέρη της Ελλάδας είναι βόρεια του Γοργοποτάμου και οι μετακινήσεις του λιγοστού Γερμανικού στρατού στην Ελλάδα για άλλα μέτωπα γινόταν με καράβια. Ένας λαός που ζεί με μύθους από Εθνική Αντίσταση μέχρι Πολυτεχνείο

Κατευθυνόμενο βλήμα

Αξίζει να τονιστεί, ότι στον Γοργοπόταμο ο Βελουχιώτης κι ο ΕΛΑΣ έδρασε και συνεργάστηκε με ΕΔΕΣ και Άγγλους τελείως αυτόνομα, ενάντια στις υποδείξεις της νομεκλατούρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1984

Ξέρει κάποιος γνώστης ποσα θύματα ειχαν οι γερμανοι απο την εθνική αντίσταση και ποσα απο την γιουγκοσλαβικη αντισταση;

MIK

Σύμφωνα με τα Γερμανικά αρχεία στην Ελλάδα σκοτώθηκαν γύρω στους 350 Γερμανούς από τη δράση των διάφορων ανταρτικών ομάδων. Γύρω στους 700 πέθαναν από ελονοσία και τύφο. Για τη Γιουγκοσλαβία δεν ξέρω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ec_art

Πάμπλο Εσκομπάρ και Βιρχίνια Βαγέχο ενέπνευσαν για το  βιβλίο «Loving Pablo, Ηating Escobar» - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες που περιλαμβάνει, έγιναν ταινία, με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και την Πενέλοπε Κρουζ να υποδύονται τους «καταραμένους» εραστές

karagouna7

Ιστορικές αναφορές για τους Καραγκούνηδες – Ετυμολογική προσέγγιση της λέξης "Καραγκούνης" - Οι συνθήκες της ζωής των Καραγκούνηδων του Θεσσαλικού κάμπου – Η γενετική "αποκαλύπτει" την καταγωγή των Καραγκούνηδων.

5