Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις υπάρχουν και στα ζώα

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις υπάρχουν και στα ζώα

Γιατί αναπτύσσονται σχέσεις του ίδιου φύλου και στο ζωικό βασίλειο - Με πάνω από 1500 είδη του ζωικού βασιλείου να εκδηλώνουν ομοφυλοφιλικές τάσεις, οι νέες έρευνες εστιάζουν στο εξελικτικό αυτό παράδοξο, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις και για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα

penguin
Η Νέα Υόρκη αποτελεί την Μέκκα της απελευθέρωσης και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Για πολλά ομοφυλόφιλα ζευγάρια η διάσημη πόλη είναι το ιδανικό περιβάλλον για να ζουν, αφού σίγουρα χαρακτηρίζεται ως gay friendly. Αυτό εκτείνεται σε όλα τα μέρη και είδη που ζουν σε αυτή, όπως και στην περίπτωση του Roy και του Silo που έγιναν ζευγάρι το 2000, ενώ αργότερα ανέθρεψαν μαζί ένα νεοσσό, που ονομάστηκε Tango, και έγιναν το θέμα του παιδικού βιβλίου And Tango Makes Three (2005). Όπως έχετε μάλλον ήδη καταλάβει, δεν πρόκειται για ένα απλό ζευγάρι, μα για ένα ζευγάρι πιγκουίνων, οι οποίοι ζούσαν μαζί στον ζωολογικό κήπο του Central Park. Τα δύο αρσενικά πτηνά περιέπλεκαν τους λαιμούς τους, φώναζαν ο ένας στον άλλον και έκαναν σεξ, γεγονός που αν και φαινόταν παράξενο στο κοινό, δεν αποτελεί πρωτοφανή κατάσταση.

pinguin-gay


Η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου έχει παρατηρηθεί σε περισσότερα από 1.500 είδη, από αράχνες και νηματώδεις - σκουλήκια - μέχρι ερπετά, πτηνά και θηλαστικά. Τα θηλυκά μπονόμπο - πίθηκοι -, για την ακρίβεια, τρίβουν τα γεννητικά τους όργανα μεταξύ τους πριν μοιραστούν μια κηρήθρα και οι αρσενικές ιπτάμενες αλεπούδες Bonin φλερτάρουν ενώ κουρνιάζουν για ζεστασιά, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της National Wildlife Federation.

Γιατί τα ζώα συνάπτουν σχέσεις με το ίδιο φύλο;

Για χρόνια αυτό έμοιαζε με ένα εξελικτικό παράδοξο που είχε προσελκύσει τα βλέμματα πολλών ερευνητών, καθώς ουσιαστικά δεν προσέφερε κανένα αναπαραγωγικό όφελος. Αν και οι αρχικές μεταφράσεις περιστρέφονταν γύρω από την ιδέα ότι τα ζώα κάνουν σεξ με άλλα ζώα του ίδιου φύλου, επειδή δεν κάνουν διακρίσεις και επειδή στην πραγματικότητα είναι πιο κοπιαστικό να ξοδεύεις χρόνο για να καταλάβεις αν ζευγαρώνεις με έναν σύντροφο του αντίθετου φύλου και πιο αποτελεσματικό από εξελικτική άποψη να είσαι λιγότερο σχολαστικός. Αυτό όμως φαίνεται να ανατρέπεται, ειδικά μετά από τα ευρήματα μιας νέας μελέτης μιας ομάδας Ισπανών ερευνητών που αντιτάχθηκε σε αυτή την θεωρία.

Κλείσιμο
Η έρευνα με τίτλο “Η εξέλιξη της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ίδιου φύλου στα θηλαστικά” από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, δίνει μια νέα προοπτική στο ζήτημα. Η μελέτη εξηγεί πως δεδομένου ότι δεν συμβάλλει άμεσα στην αναπαραγωγή, η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου θεωρείται εξελικτικό αίνιγμα. Ωστόσο, εξετάζοντας τα επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα, η συμπεριφορά αυτή δεν κατανέμεται τυχαία στις γενεαλογικές γραμμές των θηλαστικών, αλλά τείνει να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ορισμένες φυλές, ιδίως στα πρωτεύοντα θηλαστικά. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά ανάμεσα στο ίδιο φύλο - η οποία παρατηρείται σε 261 είδη θηλαστικών, περίπου το 5% του συνόλου των ειδών - μπορεί να διαδραματίζει προσαρμοστικό ρόλο στη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων και στον μετριασμό των συγκρούσεων. Με άλλα λόγια, βοηθά ενεργά στην επιβίωση ενός είδους.

Η ομάδα δεν λέει ότι αυτοί οι κοινωνικοί παράγοντες είναι οι μοναδικές αιτίες της εξέλιξης της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ίδιου φύλου, αλλά επιμένουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγηθεί από εξελικτική άποψη γιατί η συμπεριφορά αυτή έχει επιμείνει. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι αυτές οι συμπεριφορές βοήθησαν τα ζώα να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν θετικές σχέσεις μεταξύ τους και να συμφιλιωθούν μετά από συγκρούσεις και είναι πιο συχνή μεταξύ των ειδών θηλαστικών που ζουν σε κοινωνικές ομάδες, σε σύγκριση με εκείνα που είναι πιο μοναχικά. Είναι ιδιαίτερα συχνή στα πρωτεύοντα θηλαστικά - αναφέρθηκε σε 51 είδη, όπως οι λεμούριοι και οι πίθηκοι. Παράλληλα, αυτή η διάθεση παρατηρείται συχνότερα σε αρσενικά των αγελών όπου τα ενήλικα άτομά τους συχνά αλληλοσκοτώνονται σε συγκρούσεις.

Ανήκουμε και εμείς στο ζωικό βασίλειο όμως

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ερευνητικό “μονοπάτι” θα μπορούσε να συνδεθεί και ίσως να προσφέρει απαντήσεις για τους αντίστοιχους ανθρώπινους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Στην πραγματικότητα όμως οι ειδικοί δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε συσχέτιση. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούν όρους όπως "σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου ή διαφορετικού φύλου", αντί για ομοφυλοφιλία, προκειμένου να διαχωρίσουν τη συμπεριφορά των ζώων από τους ανθρώπους.

Ωστόσο, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα και τα ευρήματά της είναι άκρως σημαντικά, καθώς χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση ότι οι σεξουαλικές συμπεριφορές του ίδιου φύλου είναι κοινές σε όλο τον φυσικό κόσμο. Ακόμα και αν συχνά στο παρελθόν οι ανθρώπινες πολιτισμικές πεποιθήσεις έχουν εμποδίσει την παρατήρηση αυτού του γεγονότος ή την ερμηνεία του, φαίνεται ότι τελικά η επιστήμη αμφισβητεί αυτό που προσλαμβάνεται ως “φυσικό” και προσφέρει περισσότερες αποδείξεις ποικιλομορφίας παρά ομοιογένειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Δεσμεύουν τα ακίνητα της χήρας Τράγκα, της αφήνουν τη σύνταξη χηρείας

Γιάννης Στάνκογλου: Ζευγάρι με τη Σίσσυ Χρηστίδου; - Τι απαντά ο ίδιος

Ομόνοια: Αυστραλός ΥouΤuber την εξερευνά τη νύχτα και μένει άφωνος - «Ο χειρότερος δρόμος που έχω περπατήσει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης