Τέρι Ο' Νιλ: Ο φωτογράφος που έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο που απαθανάτιζε τους αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής

Τέρι Ο' Νιλ: Ο φωτογράφος που έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο που απαθανάτιζε τους αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής

«Έσβησε» το 2019, όμως οι φωτογραφίες που άφησε πίσω του θα λάμπουν για πάντα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
neill-m
Ηταν ένα αγόρι από το Εσεξ, γιος Ιρλανδών μεταναστών και του άρεσε η τζαζ. Μεγαλώνοντας, έγινε ο εμβληματικός φωτογράφος που κατέγραψε υποδειγματικά την κουλτούρα της δεκαετίας του ’60. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη και έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

neill-3
Τέρι Ο’Νιλ
neill-1
Ντέιβιντ ΜπΟουι και Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο Μπέβερλι Χιλς (1974)
neill-2
Γκολντι Χοουν (1970)


Ο Τέρι Ο’Νιλ έζησε εκατό ζωές μέσα στα 81 του χρόνια φωτογραφίζοντας διασημότητες και άφησε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της ποπ κουλτούρας και της μόδας. Με τον φακό του αιχμαλώτισε το πνεύμα μιας ολόκληρης γενιάς: τη θεαματική άνοδο των Beatles και των Rolling Stones και τις χαλαρές στιγμές των κινηματογραφικών αστέρων: την Οντρεϊ Χέπμπορν να παίζει κρίκετ το 1966 σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα. Τον Σον Κόνερι στο σετ της ταινίας «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» να παίζει γκολφ στο «φεγγάρι». Την Μπριζίτ Μπαρντό να καπνίζει στα παρασκήνια του «Σάλακο» στην Ισπανία το 1968. Την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ντέιβιντ Μπόουι μεταμφιεσμένους σε εραστές για χάρη του. Στον φακό του έχουν ποζάρει από τους Ρότζερ Μουρ, Ράκελ Γουέλς, Σάρον Τέιτ, Πολ Νιούμαν, Κλιντ Ιστγουντ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ούρσουλα Αντρες μέχρι τη βασίλισσα Ελισάβετ, την Εϊμι Γουάινχαουζ και τους Μπέκαμ. Για αρκετά χρόνια συνόδευε στις περιοδείες διάσημους μουσικούς όπως ο Ελτον Τζον και ο Ντέιβιντ Μπόουι.

neill-4
Η ΦεΪ Νταναγουεϊ χαλαρωνει με το οσκαρ της στο Μπεβερλι Χιλς (1977)
neill-5
Μαρκ Χαμιλ και Καρι Φισερ για το «Star wars» (1977)


«Ολοι ήμασταν παιδιά στη δεκαετία του ’60. Μόλις ξεκινούσαμε, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι θέλαμε να γίνουμε. Δεν συνειδητοποιούσα τότε τη σημασία όσων συνέβαιναν. Και δεν ήμουν ο μόνος. Στην παρέα των Beatles και των Rolling Stones, φτιάχναμε σενάρια για το τι θα κάναμε όταν το πράγμα θα είχε ξεφουσκώσει. Ο Ρίνγκο μάζευε λεφτά για να ανοίξει κομμωτήριο στη φίλη του. Σχεδιάζαμε πώς θα πιάναμε δουλειά σε τράπεζα. Δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι ο κόσμος θα άλλαζε, γελούσαμε με τη σκέψη ότι ο Τζάγκερ θα έπαιζε ακόμα μουσική στα 40 του», θα ανέφερε χρόνια αργότερα ο Τέρι Ο’Νιλ σε συνέντευξή του.

neill-6
Κεϊτ Μοσ (1992)
neill-7
Λαϊζα Μινελι (1985)
neill-8
Μοχαμεντ Αλι (1972)


Κλείσιμο
Ο ίδιος φωτογράφιζε με καταιγιστικούς ρυθμούς για τις εφημερίδες ή τα περιοδικά χωρίς να συνειδητοποιεί τι σήμαινε εκείνη η δεκαετία για τον κόσμο και τον καθοριστικό ρόλο που θα έπαιζε στην εξέλιξή του. Απασχολημένος με τη δουλειά του, δεν συνειδητοποιούσε καν τη σημασία της.

neill-9
Ο Ελτον Τζον στο Dodger Stadium, στο Λος Αντζελες (1975)
neill-10
Μπιανκα Τζαγκερ (1970)


Ο κόσμος στον οποίο κινούνταν ήταν η μουσική, η μόδα, η τέχνη, ο κινηματογράφος. Ξεκίνησε όταν θρύλοι όπως οι Beatles, οι Rolling Stones, ο Μάικλ Κέιν, ο Βιντάλ Σασούν έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Κι εκείνος ήταν μαζί τους, δίπλα τους. Οταν στα μέσα των 60s συνάντησε τη σύζυγο του Φρανκ Σινάτρα, την Αβα Γκάρντνερ, εκείνη τον παρέπεμψε με προσωπική συστατική επιστολή στον ηθοποιό. Σύντομα ο Ο’Νιλ θα είχε πλήρη πρόσβαση στη ζωή του σταρ, θα τον ακολουθούσε παντού, θα τον φωτογράφιζε σε κάθε στιγμή του. «Στην πιο διάσημη φωτογραφία μου του Σινάτρα, όπου περπατάει σε έναν διάδρομο περικυκλωμένος από τους σωματοφύλακές του, υπάρχουν περισσότεροι από δέκα άνθρωποι στο πλάνο, κι όμως το βλέμμα σου πέφτει αμέσως πάνω του. Είχε αυτό το χάρισμα», θα ανέφερε αργότερα ο φωτογράφος μιλώντας για τον Σινάτρα και τη φιλία τους που κράτησε 30 χρόνια.

neill-11
Ο Φρανκ Σινατρα και οι σωματοφυλακες του καταφτανουν στο Μαϊαμι για τα γυρισματα του «Στα ίχνη ενός εγκλήματος» (1968)
neill-12
οι Beatles ηχογραφουν το «Please please me» στην αυλη των Abbey Road Studios (1963)
neill-13
Ενα τσιγαρο για την Μπριζιτ Μπαρντο πριν από τα γυρισματα του«Σάλακο» στην Ντοβιλ (1968)


Στις αρχές των 80s ο Ο’Νιλ θα απαθανάτιζε τη Φέι Ντάναγουεϊ ντυμένη με μια μεταξωτή ρόμπα να χαλαρώνει δίπλα στην πισίνα σε ένα έρημο ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χιλς, με εφημερίδες στο έδαφος και το Οσκαρ που είχε κερδίσει το περασμένο βράδυ να αστράφτει δίπλα της. Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και λίγο αργότερα παντρεύτηκαν. Καρπός του έρωτά τους είναι ο Λίαμ Ντάναγουεϊ-Ο’Νιλ. Ο γάμος τους κράτησε από το 1983 έως το 1987. Μετά τον χωρισμό τους ο φωτογράφος άφησε ανεπιστρεπτί το Χόλιγουντ. «Είναι ένας απίστευτα μοναχικός κόσμος», ήταν η δική του ατάκα, ενώ η Ντάναγουεϊ θα ομολογούσε ότι η σχέση τους την είχε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

neill-14
Η Οντρεϊ Χεπμπορν παιζει κρικετ σε διαλειμμα απο τα γυρισματα του «Δύο για τον δρόμο» (1967)
neill-15
Ο Σον Κόνερι παίζει γκολφ στη Σελήνη ως Τζέιμς Μποντ στα γυρίσματα του «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» στα Pinewood Studios (1971)


Ο Τέρι Ο’Νιλ δήλωνε πως δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει το μέγεθος της τύχης του. Παρότι πέρασε τη ζωή του ανάμεσα στους πιο διάσημους αυτού του κόσμου, είχε λίγο χρόνο και κυρίως διάθεση για να ζήσει τον λαμπερό τρόπο ζωής που ήταν διαδεδομένος στη Δυτική Ακτή του Μπέβερλι Xιλς. Για εκείνον το Λος Αντζελες ήταν μια παράξενη πόλη και προτιμούσε το Λονδίνο. Προς το τέλος του βίου του ομολόγησε σε μια κρίση συνειδητοποίησης ότι είχε ζήσει μια φανταστική ζωή. Οπως και ότι πλέον δεν υπήρχε κανένας γύρω του που θα ήθελε να φωτογραφίσει. Τα πραγματικά ταλέντα, όλοι οι σταρ που είχε ζήσει από κοντά είχαν πλέον αποχωρήσει. Για το έργο του η βασίλισσα Ελισαβετ τον τίμησε με το Μετάλλιο του Τάγματος. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, όμως, τα είδωλα του κινηματογράφου και της μουσικής τον τιμούσαν με την παραδοχή ότι ήταν τόσο χαρισματικός που όταν έμπαινε στο δωμάτιο το φώτιζε, όποιος κι αν ήταν ο διάσημος που θα ποζάριζε στον φακό του. Και έχει ζήσει και τη δική του αλησμόνητη στιγμή δόξας, όταν σε μια συναυλία του Ελτον Τζον ο καλλιτέχνης τον σύστησε στους 100.000 θεατές και εκείνοι τον επευφήμησαν. Ο Τέρι Ο’Νιλ έσβησε το 2019. Οι φωτογραφίες όμως που άφησε πίσω του θα λάμπουν πάντα ◆

neill-16
Οι Rolling Stones στο Λονδινο (1964)
neill-17
Τζουντι Γκαρλαντ και Λαϊζα Μινελι (1964)


Info
Φωτογραφική έκθεση «Stars» για τον Τέρι Ο’Νιλ, Μουσείο «Fotografiska», Νέα Υόρκη, έως τις 16/9



©Terry O'Neill/Iconic Images


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: «Ραντεβού» στα... τυφλά η νυχτερινή προσνήωση ενός Rafale σε αεροπλανοφόρο

Μύκονος: Τα βίντεο του ξενοδοχείου πρόδωσαν τον δράστη της κλοπής με λεία αξίας €320.000

Ισπανία: Στάχτες έγινε η πολυτελής θαλαμηγός επαγγελματία παίκτη πόκερ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης