Illuminati (Ιλλουμινάτοι): Παγκόσμιοι κυρίαρχοι ή πρωταγωνιστές μυθοπλασίας;

Illuminati (Ιλλουμινάτοι): Παγκόσμιοι κυρίαρχοι ή πρωταγωνιστές μυθοπλασίας;

Πότε ιδρύθηκε το Τάγμα των Illuminati και πότε διαλύθηκε; - Είναι αληθινά όλα όσα τους αποδίδονται ή πρόκειται για (μία ακόμα) θεωρία συνωμοσίας;

illoyminati
Η εποχή μας θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί και ως εποχή όπου κυριαρχούν οι θεωρίες συνωμοσίας. Σχεδόν για καθετί, υπάρχει πλέον και μία παραφιλολογία που σε κάποιες περιπτώσεις έχει κάποια βάση, ενώ σε άλλες, στις περισσότερες, αυτή η παραφιλολογία ξεπερνά και τα όρια του γελοίου…

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των θεωριών συνωμοσίας είναι και οι περίφημοι Illuminati ή Πεφωτισμένοι. Πολλοί έχουν ακούσει γι’ αυτούς αλλά λίγοι γνωρίζουν λεπτομέρειες. Σκεφτήκαμε λοιπόν να γράψουμε περισσότερα για τους Illuminati που όσο κι αν φαίνεται παράξενο υπήρξαν επίσημα σαν Τάγμα μόνο για δέκα χρόνια (18ος αιώνας) αλλά κυρίως χάρη σε κάποια βιβλία έγιναν παγκόσμια… διάσημοι μέχρι σήμερα.

Οι πρώτοι… Illuminati

Η λέξη Illuminati έχει λατινικές ρίζες. Το ρήμα illuminate (διαφωτίζω) σύμφωνα με το Merriam Webster, εμφανίζεται τον 15ο αιώνα. Προέρχεται από το λατινικό illuminates, όπου lumin είναι το φως. Γι’ αυτό οι Illuminati ονομάζονταν οι πρώτοι Χριστιανοί που θεωρούνταν ότι λάμβαναν επιφοίτηση με το βάπτισμά τους. Ακολούθησαν οι Ισπανοί Alumprados, οπαδοί μιας μυστικιστικής κίνησης του 16ου και του 17ου αιώνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Καθολική Εκκλησία… φρόντισε για την αμείλικτη καταδίωξή τους ενώ η Ιερά Εξέταση εξέδωσε τρία διατάγματα εναντίον τους (1568, 1574 και 1623). Illuminati αποκαλούνταν επίσης οι οπαδοί του Σουηδού φιλοσόφου και θεολόγου Emanuel Swedenborg (1668-1772). Όμως οι… γνήσιοι Illuminati που μας απασχολούν μέχρι σήμερα είναι τα μέλη του Τάγματος που ιδρύθηκε στη Βαυαρία το 1776.

Augustin_Barruel_par_Auguste_Pidoux
αρχειο_ληψης__2___3_
5aa1c1dd3a4f7519008b45fd


Η ιστορία των Illuminati

Η μυστική αυτή οργάνωση ιδρύθηκε στην πόλη Ίνγκολσταντ της Βαυαρίας την 1η Μαΐου 1776, από τον 28χρονο τότε Άνταμ Βαϊσχάουπτ (1748-1830), καθηγητή του Φυσικού και Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της βαυαρικής πόλης. Ο Βαϊσχάουπτ ήταν Εβραίος που ανατράφηκε ως Καθολικός, αργότερα όμως προσχώρησε στον Προτεσταντισμό. Ήταν ο πρώτος λαϊκός που πήρε αυτή τη θέση στο Πανεπιστήμιο και σύντομα βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τους Καθολικούς ιερείς και ακαδημαϊκούς.

Κλείσιμο
Ήταν γοητευμένος από τα παγανιστικά μυστήρια και τον Πυθαγόρα. Το 1774 εντάχθηκε στους Ελευθεροτέκτονες όμως δεν βρήκε σ’ αυτούς όσα περίμενε.

Έτσι μαζί με τέσσερις μαθητές και φίλους του, προχώρησε στην ίδρυση του Τάγματος των Illuminati. Το αρχικό τους όνομα ήταν «Perfectibilists» (αποδίδεται στα ελληνικά ως «Το Τάγμα των Τελείων») ενώ οι Illuminati ήταν γνωστοί και ως «Αρχαίοι Πεφωτισμένοι Προφήτες της Βαυαρίας». Στόχος του Βαϊσχάουπτ ήταν η τελειοποίηση του ατόμου αλλά και του κόσμου. Πίστευε ότι ο κόσμος μπορεί να τελειοποιηθεί αν καταργηθούν τα έθνη και οι θρησκείες. Ήταν αντίθετος στον θεσμό της μοναρχίας ενώ μακροπρόθεσμα στόχευε στην κατάργηση όλων των κοινωνικών δομών, ακόμα και του γάμου!

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Βαϊσχάουπτ που μορφώθηκε από Ιησουίτες, θέλησε να τους αντιγράψει. Αν και απεχθανόταν τις ιδέες τους, θαύμαζε την εσωτερική πειθαρχία τους. Ωστόσο οι πεποιθήσεις των Illuminati στις οποίες αναφερθήκαμε ήταν εντελώς αντίθετες με εκείνες των Ιησουιτών. Τα μέλη των Illuminati ήταν οργανωμένα σε πυρήνες που λογοδοτούσαν σε έναν Άγνωστο Ανώτερο διατηρώντας έτσι τη μυστικότητα.

Ο ιδρυτής τους διατηρούσε ακλόνητη πίστη στα μυστικά δόγματα και τις αρχαίες διδασκαλίες σοφίας που θεωρούσε ότι βρίσκονταν τόσο στην καρδιά του Ελευθεροτεκτονισμού όσο και του Ροδοσταυρισμού. Σταδιακά οι Illuminati άρχισαν να πληθαίνουν. Το 1779, είχαν 54 μέλη τους σε πέντε στοές (γνωστές ως «αποικίες») σε ολόκληρη τη Βαυαρία. Από τότε άρχισαν να εξαπλώνονται σταδιακά και έξω από αυτή κυρίως μέσω της διείσδυσής τους σε υπάρχουσες τεκτονικές στοές, τις οποίες κατόρθωναν να «καταλάβουν».

Μάλιστα το 1782 επιχείρησαν να «καταλάβουν» ένα ολόκληρο Τάγμα, το «Δόγμα της Αυστηρής Τήρησης» που είχε ιδρυθεί από τον Βαρόνο Καρλ Γκότχελφ φον Χουντ το 1754. Όταν αυτός πέθανε (1776), το Τάγμα του βρισκόταν σε παρακμή. Ο Βαϊσχάουπτ φρόντισε το 1777 να ενταχθεί στο Δόγμα της Αυστηρής Τήρησης. Καθώς οι Άγνωστοι Ανώτεροι του Τάγματος αυτού δεν είχαν αποκαλύψει ούτε τους εαυτούς, ούτε τα μυστικά τους, ο διάδοχος του φον Χουντ στην αρχηγία του Τάγματος, Φερδινάρδος, Δούκας του Μπρούνσβικ, ζήτησε από το Συνέδριο του Βίλχελμσμπαντ το 1782, να κρίνει αν υπήρχαν ποτέ Άγνωστοι Ανώτεροι. Στο συνέδριο υπήρχαν εκπρόσωποι από πολλά τεκτονικά Τάγματα και από τους Illuminati. Επειδή όμως η τακτική τους με την κατάληψη των τεκτονικών στοών είχε γίνει γνωστή, απέτυχαν να ελέγξουν το Δόγμα της Αυστηρής Τήρησης.

John_Robison
bpgzupsd1rv0609lihlp
unnamed__2___1_


Παρά τη δομή των Illuminati ως μυστική εταιρεία, οι επαναστατικές πεποιθήσεις τους άρχισαν να γίνονται γνωστές. Το Κράτος και η Εκκλησία συνασπίστηκαν εναντίον τους. Το 1784 ο Καρλ Τέοντορ, εκλέκτορας της Βαυαρίας απαγόρευσε όλες τις μυστικές εταιρείες και το 1785 οι Illuminati κατονομάστηκαν ως ΄΄ανατρεπτική οργάνωση΄΄. Ο Βαϊσχάουπτ απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο και εξορίστηκε από τη Βαυαρία. Μάλιστα, το 1786 οι βαυαρικές αρχές κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό εγγράφων των Illuminati και καταδίωξαν τα μέλη τους, τα περισσότερα από τα οποία έφυγαν απ΄τη χώρα. Ο Βαϊσχάουπτ εγκαταστάθηκε στη Γκότα της Σαξονίας, όπου έλαβε σύνταξη από τον Δούκα Ερνέστο Δ΄.

Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν κι έγραψε διάφορα βιβλία. Όμως οι Illuminati χωρίς αυτόν δεν μπορούσαν να υπάρξουν. Έγιναν κάποιες προσπάθειες από μερικά μέλη τους να ξανασυστήσουν το Τάγμα, όμως απέτυχαν. Έτσι, το 1786 θεωρείται ως έτος διάλυσης των Illuminati. Θα περίμενε κανείς ότι με δεκάχρονη μόνο ιστορία οι Illuminati θα είχαν ξεχαστεί. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά διακόσια και πλέον χρόνια μετά τη διάλυσή τους η φήμη τους εξακολουθεί να υπάρχει. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, γιαυτό ΄΄ευθύνονται΄΄ δύο βιβλία που γράφτηκαν το 1797 και το 1798, από δύο συγγραφείς που είχαν, ο καθένας ξεχωριστά, διαφορετικές επιδιώξεις. Στα βιβλία τους αυτά, εκτόξευαν διάφορες κατηγορίες εναντίον των Illuminati και έγραφαν γι΄αυτούς εντελώς απίθανα πράγματα. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τα βιβλία αυτά.

Τζον Ρόμπισον- Ογκιστέν ντε Μπαριέλ: οι πρώτοι… συνωμοσιολόγοι για τους Illuminati
To 1797, o Τζον Ρόμπισον καθηγητής Φυσικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έγραψε ένα βιβλίο με τον μακροσκελέστατο τίτλο: ΄΄Αποδείξεις Συνωμοσίας Εναντίον όλων των Θρησκειών και Κυβερνήσεων της Ευρώπης από τις Μυστικές Συναντήσεις των Ελευθεροτεκτόνων, των Illuminati και των Αναγνωστικών Εταιρειών Συλλεχθείσες από Αξιόπιστες Πηγές΄΄. Στη σημερινή εποχή των σλόγκαν και της ατάκας οποιοδήποτε βιβλίο με τόσο μεγάλο τίτλο δεν θα πουλούσε πιθανότατα ούτε ένα αντίτυπο!

Στην πραγματικότητα, ο Ρόμπισον στόχευε τους Ελευθεροτέκτονες στους οποίους άνηκε και ο ίδιος. Θεωρούσε ότι υπήρχε ο Βρετανικός Ελευθεροτέκτονισμός, που ήταν καλός, υγιής και κοινωνικά αποδεκτός κι από την άλλη κάποιες ΄΄ύποπτες΄΄ παραλλαγές του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τους Illuminati έγραφε ότι ήταν υπερ της κατάργησης όλων των θρησκειών και των κυβερνήσεων και πως ΄΄οι ηγεμόνες θα κυβερνούσαν τον κόσμο με ανεξέλεγκτη δύναμη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα έπαιζαν τον ρόλο οργάνων της φιλοδοξίας των άγνωστων ανωτέρων τους΄΄. Βέβαια, ο Ρόμπισον κάνει μερικά σοβαρά λάθη. Αναφέρεται στον φόβο ενός ηγεμόνα για τους Illuminati το 1772, τέσσερα χρόνια πριν την ίδρυσή τους, ενώ παραθέτει και ομιλίες που έγιναν σε τεκτονικές στοές μετά τη διάλυση των Illuminati.

Ο δεύτερος συγγραφέας που… απογείωσε τη φήμη των Illuminati, ήταν ο αβάς Ογκιστέν ντε Μπαριέλ, πρώην Ιησουίτης, που έγραψε τα «Απομνημονεύματα Χάριν της Ιστορίας του Ιακωβινισμού», ένα τετράτομο έργο που εκδόθηκε το 1797-1798. Ανάμεσα σε όλα όσα γράφει ο ντε Μπαριέλ, ξεχωριστή θέση κατέχει μια ιστορία που διαδόθηκε ευρέως τα επόμενα χρόνια κι έγινε μια από τις αιτίες για την εξάπλωση της φήμης των Illuminati. Συγκεκριμένα, γράφει ότι η πτώση τους άρχισε όταν έναν από τους αγγελιοφόρους τους ο Φραντς ή Γιάκομπ Λαντς χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε. Στις, τσέπες του βρέθηκαν κωδικοποιημένα μηνύματα από την Άνταμς Βαϊσχάουπτ, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τη βαυαρική Αστυνομία και οδήγησαν αμέσως στην απαγόρευση του Τάγματος από την Εκλέκτορα της Βαυαρίας. Επίσης ο ντε Μπαριέλ έγραψε ότι οι Illuminati «είχαν ορκιστεί μίσος εναντίον της Αγίας Τράπεζας και του θρόνου είχαν ορκιστεί να συντρίψουν τον Θεό των Χριστιανών και να εξαφανίσουν εντελώς τους βασιλιάδες της Γης».

Οι θεωρίες συνωμοσίες για τους Illuminati
Οι Ρόμπισον και ντε Μπαριέλ ήταν οι πρώτοι που με όσα έγραφαν στα βιβλία τους για τους Illuminati, ξεκίνησαν τις θεωρίες συνωμοσίας γι΄αυτούς. Ισχυρίζονταν ότι όχι μόνο δεν απέτυχαν να διεισδύσουν στους εκπροσώπους στο Συνέδριο του Βίλχελμσππαντ το 1782, αλλά εκτός από τη διείσδυση πέτυχαν και τη στρατολόγηση ορισμένων από αυτούς.
Και οι δύο συγγραφείς ισχυρίζονται ότι οι επαναστάτες Illuminati έπεισαν τους περισσότερους εκπροσώπους για την αξία του αγώνα τους, με αποτέλεσμα να είναι αυτοί που οργάνωσαν τη Γαλλική Επανάσταση το 1789. Φυσικά και υπήρχαν Ελευθεροτέκτονες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή οργανώθηκε και ξεκίνησε από συνωμοσία των Τεκτόνων και των Illuminati.

illuminat1-850x560
Adam_Weishaupt-Illuminati


Τη σκυτάλη από τους δύο αυτούς συγγραφείς , πήραν διάφοροι άλλοι που ισχυρίζονταν ότι μπορεί , επίσημα, οι Illuminati να διαλύθηκαν το 1786, ωστόσο πολλά μέλη τους πέρασαν στην παρανομία και έγιναν μέλη ή και ηγέτες σε διάφορες εταιρείες που ασκούν επιρροή μέχρι σήμερα. Στη Μεγάλη Σφραγίδα των Η.Π.Α που σχεδιάστηκε το 1782, ο Παντεπόπτης Οφθαλμός του Θεού πάνω από κόλουρη πυραμίδα, θεωρείται ευρέως, χωρίς όμως να είναι, σύμβολο των Illuminati.

Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, οι Illuminati οργάνωσαν την Αμερικανική Επανάσταση, τη Γαλλική Επανάσταση, τη Ρωσική Επανάσταση, διέδωσαν τον αθεϊσμό, δημιούργησαν τον Ο.Η.Ε, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται, ότι οι πραγματικοί Illuminati είναι τα μέλη της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, που ιδρύθηκε το 1954. Και άλλοι, ότι είναι το σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα Bohemian Grove (Βοημικό Άλσος ή Άλσος των Ανέμελων), που ιδρύθηκε το 1872 (ή το 1873), από βαριεστημένους δημοσιογράφους, αλλά στη συνέχεια έγινε πολύ σύντομα ΄΄καταφύγιο΄΄ πλούσιων αριστοκρατών που αγόρασαν ένα άλσος με σεκόιες στη Βόρεια Καλιφόρνια, που ονομάστηκε αργότερα Bohemian Grove. Τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ που μετέχουν σ΄αυτή την ΄΄κατασκήνωση΄΄ , όπως λέγεται, συνεδριάζουν και καθορίζουν την πορεία της παγκόσμιας πολιτικής.

Οι συνωμοσιολόγοι αναφέρουν ότι από το Bohemian Grove, πέρασαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι των Η.Π.Α των τελευταίων εκατό ετών, όσοι αναφέρονται στη λίστα του περιοδικού ΄΄Fortune΄΄, επίλεκτοι αλλοδαποί ηγέτες, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και διάφορες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο Χένρι Κίσινγκερ. Υποτίθεται ότι εκτός από τις συζητήσεις για την παγκόσμια πολιτική, οι συμμετέχοντες σ΄αυτή την ΄΄κατασκήνωση΄΄, σκηνοθετούν μια παγανιστική τελετή όπου, θυσιάζουν… ένα είδωλο σε μια γιγάντια πέτρινη κουκουβάγια, τον Μολώχ. Επίσης, συμμετέχουν σε όργια με πόρνες, ντύνονται τραβεστί κ.α. Οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά άνδρες και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι περνούν δύο εβδομάδες ανεμελιάς, οι δε τελετές είναι θεατρικές παραστάσεις που μιμούνται απλά τις μασονικές τελετές. Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί είναι οι Illuminati , πάντως η απροθυμία των ΜΜΕ να καλύψουν αυτή την παράξενη συγκέντρωση, είναι μάλλον περίεργη…
Πάντως όσοι εμπλέκουν τους Illuminati με τα περιβόητα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, σίγουρα κάνουν λάθος, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, αυτά είναι πλαστά.


Επίλογος
Μέλη των Illuminati, που είχαν υιοθετήσει ως σύμβολο την κουκουβάγια, σύμβολο της Μινέρβα της θεάς των Ρωμαίων, αντίστοιχης με τη θεά Αθηνά, ήταν σημαίνοντες αξιωματούχοι, επιστήμονες (όπως ο Ιταλοελβετός παιδαγωγός Πεσταλότσι) και συγγραφείς, με κορυφαίο τον Γκαίτε. Πάντως και σήμερα Illuminati εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γερμανία. Η έδρα τους έχει μεταφερθεί από το 1907 στο Βερολίνο. Στο Ίνγκολστατ, το μόνο που τους θυμίζει είναι μια αναμνηστική πλακέτα στο κτίριο όπου βρισκόταν η σάλα συγκέντρωσης των πεφωτισμένων . Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο νούμερο 23 της οδού Theressian. Οι Illuminati έχουν μάλιστα και ιστοσελίδα, όπου μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα γι΄αυτούς.
Βέβαια σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της φήμης των Illuminati έπαιξε το ομώνυμο βιβλίο του Νταν Μπράουν που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς (2009), σπάζοντας τα ταμεία.

Illuminati υπάρχουν και στην Ελλάδα από το 2016. Η ταυτότητα των μελών τους είναι άγνωστη όπως και οι τελετουργίες τους. Πάντως οι σκοτεινές αίθουσες όπου συγκεντρώνονται, το ξιφίδιο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι λεύκες προσωπίδες που καλύπτουν τα πρόσωπα των μελών τους και οι μαύρες μπέρτες που φορούν (άσπρη μπερέ φορά μόνο ο Μέγας Διδάσκαλος) , επιτείνουν ακόμα περισσότερα το μυστήριο απ΄ αυτούς και τις επιδιώξεις τους…
Πηγές: ΄΄1821+ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ΄΄, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΕΙΥΠΟΝ,2020
DAVID V.BARRETT, ΄΄ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ΄΄
ΤΖΟΕΛ ΛΕΒΥ,΄΄ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ΄΄, ΒΙΒΛΙΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ,2015
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης