Η «μάχη» σε Οχάιο και Φλόριντα

Η «μάχη» σε Οχάιο και Φλόριντα

Ο Ομπάμα παίρνει βραχεία κεφαλή σε όλες τις κρίσιμες Πολιτείες – Στήθος με στήθος στη Φλόριντα αλλά στον Ομπάμα η «τάση» - Ποιες Πολιτείες «κλείδωσαν» ήδη για τους δύο υποψηφίους

Η «μάχη» σε Οχάιο και Φλόριντα
Κορυφώνεται η  αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα μιας από τις κρισιμότερες και πιο  ενδιαφέρουσες εκλογικές αναμετρήσεις στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Ομπάμα και Ρόμνεϊ δίνουν μια μάχη κυριολεκτικά στήθος με στήθος, καθώς η εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου θα κριθεί στο νήμα και κυρίως σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, όπως το Οχάιο, η Φλόριντα και η Βιρτζίνια.

Με βάση τα μέχρι στιγμής  καταμετρημένα αποτελέσματα δεν  αποκλείεται τελικά τη μάχη να κρίνει ακόμα και η «μικρή» Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, των μόλις 4 εκλεκτόρων!

Το σίγουρο είναι πως  ο απερχόμενος πρόεδρος μέχρι  και τα ξημερώματα της Τετάρτης έχανε  σε απόλυτους αριθμούς ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σίγουρα και σε απόλυτο  αριθμό Πολιτειών. Αλλά oι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει στις Πολιτείες εκείνες που θα του διασφαλίσουν τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για την επανεκλογή του.

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο «χάρτης» των  Πολιτειών έδειχνε πως η δυναμική του Ομπάμα ήταν καλή στις κρίσιμες Πολιτείες, κάτι που αποτελεί και  τον μοναδικό δρόμο για να ξαναβρεθεί στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Κλείσιμο


Oι «μπλε» πολιτείες του Ομπάμα

Ο απερχόμενος  Πρόεδρος κερδίζει στο Βερμόντ που  αναλογεί σε 3 εκλέκτορες στη Νέα Υόρκη των 29 εκλεκτόρων, στο Νιου Τζέρσει με 14 εκλέκτορες και στο Ντελάγουερ, των μόλις 3 εκλεκτόρων και πέραν όλων των άλλων Πολιτείας στην οποία εκλέγεται ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μεγάλη, από ψυχολογικής άποψης, η επικράτησή του στη Μασαχουσέτη των 11 εκλεκτόρων, κυρίως γιατί αυτή είναι η Πολιτεία στην οποία διετέλεσε Κυβερνήτης ο μεγάλος του αντίπαλος Μιτ Ρόμνεϊ.
Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει στην «έδρα» του, στο Ιλινόι, και στο Ουισκόνσκιν, όπως και  στο Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), την Ουάσινγκτον (3 εκλέκτορες), το Μέιν (4 εκλέκτορες) και το Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες).


Οι  «κόκκινες» Πολιτείες του Ρόμνεϊ

Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ κερδίζει στην Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), στο Κεντάκι (8 εκλέκτορες), στη Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), τη Νότια Καρολίνα (9 εκλέκτορες), το Ουαόμινγκ (3 εκλέκτορες), το Τέξας (38), το Κάνσας (6 εκλέκτορες), τη Λουϊζιάνα (8 εκλέκτορες) και σε Νότια και Βόρεια Ντακότα, (συνολικά 6 εκλέκτορες). Ομοίως «κόκκινες» βάφονται οι Πολιτείες της Οκλαχόμα ( 7 εκλέκτορες), της Τζόρτζια (16 εκλέκτορες), του Τενεσί (11 εκλέκτορες), του Άρκανσο (6 εκλέκτορες), η Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), ο Μισισιπής (6 εκλέκτορες) και η Νεμπράσκα (όπου όμως ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίζει τους 4 εκ των 5 εκλεκτόρων).
Στο νήμα θα κριθεί κρίνεται η μάχη σε τρεις πολιτείες-κλειδιά, το Οχάιο, τη Φλόριντα και την Βιρτζίνια.

Εκεί η εικόνα, λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η  εικόνα δεν είχε ξεκαθαρίσει, με τις  ισορροπίες να είναι εξαιρετικά λεπτές και τις διαφορές σε ποσοστά να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της κάλπης.

Ενδεικτικό το γεγονός  πως στη Φλόριντα, των 29 εκλεκτόρων, λίγο μετά τις 4:30, το CNN μετέδιδε πως με καταμετρημένο το 82% των ψήφων προηγείτο ο Μπαράκ Ομπάμα με 51% έναντι 49% του Μιτ Ρομνεϊ, πλην όμως σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά ήταν περί τις 10.000  ψήφους σε καταμετρημένα 6,8 εκατομμύρια ψηφοδέλτια!

Την ίδια ώρα στη Βιρτζίνια των 13 εκλεκτόρων, με καταμετρημένο το 23% των ψήφων διατηρούσε προβάδισμα ο Μιτ Ρόμνεϊ έναντι του Μπαράκ Ομπάμα (57-41%).

Ενώ στο Οχάιο (18 εκλέκτορες), στο 40% των εκλογικών τμημάτων προηγείτο ο Ομπάμα με 52% έναντι 46% για τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Η εικόνα είναι εξαιρετικά «θολή» ακριβώς γιατί οι ισορροπίες είναι τέτοιες ώστε, όπως μετέδιδε το Sky News, ακόμα κι αν ο Ρόμνεϊ κερδίσει τελικά στη Φλόριντα και στο Οχάιο και πάλι θα μπορεί να χάσει την εκλογή, αν ο Ομπάμα πάρει το Νιου Χαμσάιρ – όπου φαίνεται να προηγείται -  των μόλις 4 εκλεκτόρων, που όμως θα του «κλειδώσει» το μαγικό αριθμό των 272 εκλεκτόρων!















Streaming Live by Ustream



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης