Θρίλερ οι αμερικανικές εκλογές

Θρίλερ οι αμερικανικές εκλογές

Σε ντέρμπι εξελίσσεται η αναμέτρηση Ομπάμα –Ρόμνεϊ
-Η δημοσκόπηση του ABC News και της Washington Post δίνει ποσοστό 48% και στους δύο υποψηφίους

Υπέρ των ταυρομαχιών ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας
Θρίλερ οι αμερικανικές εκλογές
Στην τελική ευθεία έχει μπει η αναμέτρηση μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ ενόψει της διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών την Τρίτη.  Σε ντέρμπι φαίνεται να εξελίσσεται η αναμέτρηση των δύο ανδρών καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση- που πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις εικοσιτατράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες- οι δύο υποψήφιοι «ισοβαθμούν» με ποσοστό 48%. Ωστόσο υπάρχει διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες. Για παράδειγμα τον Ομπάμα προτιμούν με διαφορά 6% από τον Ρόμνεϊ οι γυναίκες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίζει με διαφορά 7% την προτίμηση των ανδρών. Το 20% των λευκών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του Ρόμνεϊ και ο Ομπάμα συγκεντρώνει το 59% των ψήφων των άλλων. Όπως και στις εκλογές του 2008, οι νέοι (25%) είναι υπέρ του Ομπάμα, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (12%) στηρίζουν τον αντίπαλό του.

Δέκα είναι οι πολιτείες κλειδιά που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής  Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Φλόριντα (29 εκλέκτορες) Πενσιλαβάνια (20 εκλέκτορες) Οχάϊο (18 εκλέκτορες) Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες) Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) Κολοράντο(9 εκλέκτορες) Αϊόβα (6 εκλέκτορες) Νεβάδα (6 εκλέκτορες) Νιού Χάμσαϊρ (4 εκλέκτορες). Συνολικά ο νικητής  χρειάζεται 270 εκλέκτορες.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα παλεύει να κρατήσει την προεδρία μετά από τέσσερα χρόνια και από μια ιστορική νίκη,  προσπαθώντας να κρατήσει τις κεντροδυτικές πολιτείες που τον στήριξαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.
Κλείσιμο

Από την άλλη, ο Ρόμνεϊ, στις τελευταίες ημέρες της υποψηφιότητάς του εργάστηκε για να αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό που διατρέχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει για την οικοδόμηση μιας Εκλογικής Κολεγιακής πλειοψηφίας. Αγωνίστηκε για την εξασφάλιση κρίσιμων πολιτειών όπως η Φλόριντα και η Βιρτζίνια. Όμως, έπειτα από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, μήνες προεκλογικής εκστρατείας και τρία τηλεοπτικά debates με μεγάλη τηλεθέαση, ο προεκλογικός αγώνας  κλειδώθηκε στην… ισοπαλία. Την Τρίτη θα μάθουμε τελικά ποιος έχει δίκιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης