Μάχη μέχρις εσχάτων στις κρίσιμες Πολιτείες

Μάχη μέχρις εσχάτων στις κρίσιμες Πολιτείες

Αισιόδοξοι οι συνεργάτες του Ομπάμα για την τελική επικράτηση σε επίπεδο εκλεκτόρων – 04:00 ώρα Ελλάδας: 123 εκλέκτορες για τον απερχόμενο Πρόεδρο, 152 για τον Ρόμνεϊ – Ιντιάνα, Κεντάκι, Δυτική Βιρτζίνια, Κάνσας, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Ντακότα, Τέξας κλειδώνουν για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Βερμόντ, Νέα Υόρκη, Μίτσιγκαν, Νιού Τζέρσεϊ και Μασαχουσέτη τον Μπαράκ Ομπάμα – Άπαντες περιμένουν Οχάιο και Φλόριντα να «βγάλουν» πρόεδρο

Ο ΠΑΟ κοιτάει και  Μπορντόν
Μάχη μέχρις εσχάτων  στις κρίσιμες Πολιτείες
Με τις κάλπες στο σύνολο των Πολιτειών στην Ανατολική  Ακτή των ΗΠΑ να έχουν ήδη κλείσει  και με την καταμέτρηση των  ψήφων να δίνει ήδη το στίγμα ενός «ντέρμπι», επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις όλων όσοι διατείνονταν πως οι προεδρικές εκλογές του 2012 θα μετατραπούν σε θρίλερ.
 

Μετά τα πρώτα exit polls και την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων η αισιοδοξία στο στρατόπεδο των συνεργατών του απερχόμενου Προέδρου Ομπάμα ενισχύεται παράλληλα όμως με μια υφέρπουσα ανησυχία.
Επί της ουσίας οι συνεργάτες του Ομπάμα εκτιμούν και δεν δίστασαν σε ορισμένες περιπτώσεις να το δηλώσουν στα αμερικανικά ΜΜΕ, πως ο πρόεδρος θα συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την επανεκλογή του. Παράλληλα όμως ανησυχούν ότι σε εθνικό επίπεδο ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα εξασφαλίσει τον απόλυτο αριθμό ψήφων, γεγονός που δεν θα του στερήσει μεν μια νέα θητεία, θα τον βγάλει όμως σαφώς «τραυματισμένο» και σαφέστατα ενοχλημένο για την απήχησή του στο εκλογικό σώμα.
 
Κλείσιμο

Με βάση τα αποτελέσματα που είχαν «κλειδώσει» περί τις 3:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Ομπάμα κερδίζει στο Βερμόντ, στη Νέα Υόρκη, στο Μίτσιγκαν, στο Νιού Τζέρσεϊ και προηγείται οριακά στη Φλόριντα με λίγες εκατοντάδες ψήφους διαφορά, με καταμετρημένες περίπου 7 εκατομμύρια ψήφους (!), κυρίως όμως κερδίζει στην Μασαχουσέτη, μια έκπληξη καθώς πρόκειται για την Πολιτεία «έδρα» του Ρόμνεϊ.
 

Μάλιστα αρκετοί είναι  αυτοί που προβλέπουν ότι η  ψήφος στη Φλόριντα θα είναι μια  επανάληψη του θρίλερ του 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους κέρδισε τον Αλ Γκορ στην… παράταση και αφού προηγουμένως είχαν επανακαταμετρηθεί χιλιάδες ψήφοι και εκδικάστηκαν ενστάσεις. Ενδεικτικό είναι πως δεκάδες νομικοί αναλυτές και δικηγόροι και από τις δύο παρατάξεις έχουν στρατοπεδεύσει στο Οχάιο, όπου όλοι εκτιμούν ότι η διαφορά στις ψήφους θα είναι τέτοια που θα επιδέχεται ενστάσεων, δεν αποκλείεται όμως το ίδιο να χρειαστεί τελικά να γίνει και στη Φλόριντα!
 

Ο Ρόμνεϊ πάντως κερδίζει καθαρά Ιντιάνα, Κεντάκι, Δυτική Βιρτζίνια, Κάνσας, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Ντακότα και Τέξας.
 

Νωρίτερα πάντως αίσθηση  είχε προκαλέσει ρεπορτάζ του CNN που έκανε λόγο για μια μυστική δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό των Ρεπουμπλικάνων και φέρεται να έδειξε ότι ο Ρόμνεϊ χάνει το Οχάιο, ίσως και με 5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά! Κάτι που δείχνουν και τα πρώτα αποτελέσματα της Πολιτείας που πριν τις 4 το ξημέρωμα ώρα Ελλάδας έδειχναν σαφές προβάδισμα για τον Ομπάμα.
 

Σε κάθε περίπτωση η προσέλευση στις κάλπες είναι μέγιστης σημασίας σε αυτή την προεδρική εκλογή που ούτως ή άλλως θα κριθεί στο νήμα.
 
Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 6.00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης για να μεταδοθεί από τα αμερικανικά Μέσα ένα πρώτο αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο καθώς τότε κλείνουν και οι τελευταίες κάλπες σε Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη..















Streaming Live by Ustream



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης