Εκτός από πρόεδρο, οι Αμερικανοί αποφασίζουν για χρήση κάνναβης και γάμους ομοφυλοφίλων

Εκτός από πρόεδρο, οι Αμερικανοί αποφασίζουν για χρήση κάνναβης και γάμους ομοφυλοφίλων

Εκτός από το δίλημμα Ομπάμα - Ρόμνεϊ, οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ θα τοποθετηθούν σε διάφορα θέματα από τη φορολογία, ως την κάνναβη και τους γάμους των ομοφυλοφίλων θέμα για το οποίο ψηφίζουν σε Μέριλαντ και Ουάσιγκτον

Εκτός από πρόεδρο, οι Αμερικανοί αποφασίζουν για χρήση κάνναβης και γάμους ομοφυλοφίλων
Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, πληθώρα ψηφοφοριών διεξάγεται σήμερα στις ΗΠΑ, τόσο σε εθνικό επίπεδο, για την ανανέωση της σύνθεσης του Κονγκρέσου, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στις πολιτείες και τις πόλεις.
 
Παραδοσιακά, όλες οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται την ίδια ημέρα, την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Το εκλογικό σώμα παίρνει πολύ μακριά ψηφοδέλτια, ενίοτε ψηφοδέλτια πολλών σελίδων, στα οποία περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι για τις προεδρικές, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και, κατά περίπτωση, τη Γερουσία, τα πολιτειακά κοινοβούλια, όπως και σε διάφορες περιστάσεις για τις κομητείες και τους δήμους.
Κλείσιμο
 
Τα ψηφοδέλτια αυτά σχεδιάζονται και τυπώνονται από τις κομητείες και τις πολιτείες χωρίς την επέμβαση του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο δεν εμπλέκεται στη διοργάνωση των εκλογών.
 
Οι εκλογές στο Κογκρέσο γίνονται βάσει του μονοεδρικού πλειοψηφικού συστήματος σε έναν γύρο. Ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τους μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι αναδεικνύονται από την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία: στην περίπτωση αυτή, ο υποψήφιος που παίρνει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία κερδίζει το σύνολο των μεγάλων εκλεκτόρων της.
 
- Βουλή των Αντιπροσώπων: Ανανεώνεται το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής, στην οποία σήμερα την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, για δύο χρόνια. Η ψηφοφορία γίνεται ανά εκλογική περιφέρεια, καθεμία από τις οποίες εκπροσωπεί περίπου 700.000 κατοίκους. Ο αριθμός των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έχει αλλάξει από το 1913.
 
- Γερουσία: Ανανεώνονται για έξι χρόνια 33 έδρες (τις οποίες σήμερα κατέχουν 21 δημοκρατικοί, 2 ανεξάρτητοι, οι οποίοι ψηφίζουν με τους Δημοκρατικούς, και 10 Ρεπουμπλικάνοι) στις 100. Οι δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στο σώμα αυτό με 53 έδρες, αν ληφθούν υπόψη και οι δύο ανεξάρτητοι. Οι ψήφοι καταμετρώνται σε πανεθνικό επίπεδο. Βάσει του συντάγματος, κάθε πολιτεία διαθέτει δύο Γερουσιαστές, οι οποίοι δεν εκλέγονται ποτέ το ίδιο έτος.
 
- Κυβερνήτες: Συνολικά 11 πολιτείες και 2 διοικητικές περιφέρειες, το Πουέρτο Ρίκο και οι Αμερικανικές Σαμόα, στον Ειρηνικό, εκλέγουν νέο κυβερνήτη. Πολλές πολιτείες έχουν επιβάλει ένα όριο δύο θητειών, οι οποίες συχνά διαρκούν τέσσερα χρόνια, αλλά το Σύνταγμα κάθε πολιτείας καθορίζει αυτές τις παραμέτρους.
 
- Πολιτειακά κοινοβούλια: Περισσότερες από 6.000 έδρες ανανεώνονται σε 44 πολιτείες. Όλες οι πολιτείες, εκτός της Νεμπράσκα, έχουν δύο νομοθετικά σώματα, εν γένει μια Γερουσία και μια Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 60 από τα 99 πολιτειακά κοινοβούλια, αφού αφαίρεσαν 23 από τους δημοκρατικούς το 2010.
 
- Δημοψηφίσματα: το εκλογικό σώμα σε 38 πολιτείες ψηφίζει επίσης σε 174 δημοψηφίσματα που γίνονται για διαφόρων ειδών θέματα που εκτείνονται από τη φορολογία, ως την κάνναβη και τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα τοπικά κοινοβούλια προτείνουν ένα δημοψήφισμα στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο περίπου πενήντα δημοψηφίσματα θα γίνουν κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Μέριλαντ και της πολιτείας της Ουάσινγκτον κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης