Αλέξης Τσίπρας: Αν συμβεί κάτι με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας

Αλέξης Τσίπρας: Αν συμβεί κάτι με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας

Ζήτησε ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν ανέτοιμη - Χαρακτήρισε το «νόμο και τάξη» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «τρόμο και πάταξη»

w11-122518w01150003w04173804tsipras40-thumb-large
Για τα ελληνοτουρκικά, το κοινωνικό μέρισμα, τη στάση της αστυνομίας, αλλά και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1.

Κάνοντας αρχικά μια αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του τόνισε ότι επετεύχθη η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. «Ήταν επείγουσα ανάγκη να το πράξουμε. «Η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι «είμαστε ανοιχτοί στην αυτοκριτική.

«Εγώ στην εξωτερική πολιτική δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα βγω να λαϊκίσω. Εκεί που χρειάζεται συναίνεση, θα τη δώσω» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα, άσκηση δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις παροχές της. «Πέρυσι τέτοιο καιρό έδωσα μέρισμα σε 3.000.000 συμπολίτες μας και τώρα το πήραν μόλις 200.000 νοικοκυριά» είπε και χαρακτήρισε το μέρισμα κοροϊδία και απάτη! «Χορταίνει κανείς με υποσχέσεις;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι τον ίδιο τον κατηγορούσαν ότι έδινε ψίχουλα.

«Εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και από τον Σεπτέμβρη έως και τον Ιούλιο του 2019 δώσαμε σε μόνιμα μέτρα 3 δις ευρώ. Όταν εμείς τα δίναμε αυτά, έλεγαν ότι είναι ψίχουλα και παροχές» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι η δική του κυβέρνηση έδωσε τρία δισεκατομμύρια, την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει μόλις 300 εκατομμύρια.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών συνεχίζει να έχει δυσκολίες» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι οι συνταξιούχοι έχουν πλέον καταλάβει τι γίνεται, καθώς δεν πήραν καν μέρισμα.

Κλείσιμο
Για τη 13η σύνταξη είπε ότι η δική του κυβέρνηση την ψήφισε ως μόνιμο μέτρο και η Νέα Δημοκρατία θα την ξεφηφίσει. «Μας κατηγορούσαν για τρικ με την 13η σύνταξη αλλά η πολιτική μας έδωσε αποτελέσματα» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει την ασφάλιση.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι κυβέρνηση απάτης στα πλεονάσματα, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο φορολογικό. Πρόσθεσε δε ότι είναι συνειδητή εξαπάτηση να μιλάς για 4ο μνημόνιο ενώ δανείζεσαι από τις αγορές.

«Ανέλαβα την διακυβέρνηση για να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά. Παραδεχθήκαμε ότι δεν τα βγάλαμε όσο γρήγορα θέλαμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ρητορική μάχης από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ότι έφυγαν οι δανειστές από το κεφάλι μας δεν ήταν μια φυσική εξέλιξη. Φθάσαμε μέχρι τέλος για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» δήλωσε.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τα όσα ακούγονται για επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις εκλογές, απάντησε: «Επανήλθαμε στην κανονικότητα αλλά δεν τρώγεται η κανονικότητα. δεν χορταίνει κανείς με κανονικότητα».

Σχετικά με τα επεισόδια αστυνομικής βίας, τόνισε δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει νομιμότητα.

«Και εμείς αδειάσαμε καταλήψεις αλλά όχι με τέτοιο τρόπο. Δεν στήναμε σόου, δεν το κάναμε σε ζωντανή σύνδεση» είπε και σχολίασε την επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι:

«Το πιο σοκαριστικό στην υπόθεση Ινδαρές ήταν το ότι δεκάδες παπαγαλάκια περνούσαν την ίδια γραμμή ότι έδειρε αστυνομικό, ότι αντιστάθηκε, τη στιγμή που ο σκηνοθέτης το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί την οικιακή του ειρήνη και βρέθηκε δαρμένος».

«Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ζούμε σε μια περίοδο εικονικής πραγματικότητας. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται από όλους, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τον εισαγγελέα, τον πολιτικό και τον αστυνομικό πάνω από όλα. Θέλουμε κατάσταση φαρ ουέστ και σερίφηδες να εφαρμόζουν τον νόμο όπως θέλουν;» διερωτήθηκε.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν ζήτησαν ούτε μία συγνώμη στην οικογένεια Ινδαρέ και σημείωσε ότι περνούν το μήνυμα στους αστυνομικούς, ότι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν και στους πολίτες ότι δεν υπάρχει νόμος παρά μόνο για τους ισχυρούς.

«Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί σε όλα να κινείσαι με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων» συμπλήρωσε. «Κανονικότητα είναι να περπατάς στο Μαρούσι να βλέπεις εικόνες όπως στη λωρίδα της γάζας; Μας έλεγαν ότι ο Ρουβίκωνας θα σταματήσει όταν βγουν. Σταμάτησε; Όχι! έχουμε συνεχώς καταδρομικές επιθέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατίας μας. Πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής στο σπίτι του, στη δουλειά του. Είναι μια έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική. Δεν είναι νόμος και τάξη αυτό που κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι τρόμος και πάταξη» κατέληξε.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε την ανησυχία του κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιφυλακτική, όπως είπε.

«Ήταν μάλλον ανέτοιμη η κυβέρνηση. Είμαστε σε αυτόν τον τομέα θύμα της επιτυχίας που είχαμε το προηγούμενο διάστημα» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολυφωνία. «Άλλα λέει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο κ. Βαρβιτσιώτης στη Βουλή» εξήγησε.

«Εγώ δεν είμαι της λογικής των κυρώσεων, αλλά είναι αποτρεπτικό όπλο για τα χειρότερα» είπε. Σε ερώτηση για το εάν φοβόταν ως πρωθυπουργός ένα θερμό επεισόδιο, απάντησε: «Αν σας έλεγα ότι δεν φοβόμουν, θα σας έλεγα ψέματα»!

Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε και τον κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «εάν συμβεί κάτι θα είμαστε μόνοι μας. Χρειάζονται ευρωπαϊκές κυρώσεις ακόμα και με βέτο. Δεδομένοι δεν πρέπει να είμαστε για κανέναν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης