Μητσοτάκης: Ντροπή για τη Δημοκρατία η καταδίωξη της «Athens Review of Books»

mitso09

Με αφορμή τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού The Athens Review of Books, «ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα»,  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως χωρίς ελευθερία του λόγου και του Τύπου δεν υπάρχει Δημοκρατία

Χωρίς ελευθερία του λόγου και του Τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του, με αφορμή τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού The Athens Review of Books, «ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία και πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. «Αν συνεχιστεί, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση», σημειώνει χαρακτηριστικά και υπενθυμίζει πως η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου τη ΝΔ για το 100ό τεύχος:

«Παρακολουθώ το περιοδικό The Athens Review of Books από τα πρώτα τεύχη του. Κάθε φορά που το διαβάζω δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κυκλοφορεί κάθε μήνα, στη μικρή ελληνική αγορά, ένα τέτοιας ποιότητας έντυπο. Το ελληνικό αντίστοιχο του The New York Review of Books ‒με το οποίο άλλωστε συνεργάζεται‒ κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα και έντονη παρουσία στον χώρο της διακίνησης των ιδεών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Τώρα, στο κατώφλι 10 χρόνων κυκλοφορίας του, με υπό έκδοση το 100ό τεύχος του, έχει πλέον κατακτήσει όχι μόνο διεθνές κύρος, αλλά και μια πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτοτυπία: κινδυνεύει να κλείσει διότι ο πρόσφατα αποπεμφθείς Υπουργός Εξωτερικών έβαλε σκοπό του να το εξοντώσει.

Με πρόσχημα μια επιστολή αναγνώστη που τον χαρακτήριζε φανατικό σταλινικό, ο κ. Ν. Κοτζιάς έσυρε το περιοδικό στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση» 250.000 ευρώ. Ως Υπουργός Εξωτερικών, επί 3,5 χρόνια χρησιμοποίησε με αθέμιτο τρόπο την κρατική εξουσία για την ιδιωτική του αντιδικία προκειμένου να συντρίψει το περιοδικό, με δικηγόρους τους Ι.Κ. Μαντζουράνη και Φ. Κρανιδιώτη. Μόλις πρόσφατα ωστόσο, ο διώκτης του περιοδικού ομολόγησε δημοσίως ότι «εθήτευσε στον σταλινισμό», ενώ στην αγωγή του αυτό το θεωρούσε… συκοφαντία.

Ένα περιοδικό όπως το Athens Review of Books, επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει, όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσχυντη χρήση των μηχανισμών τού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως χωρίς ελευθερία του λόγου και του Τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου και ειδικότερα ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα. Ήδη φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν χρειαστεί θα το ξαναφέρουμε στην Oλομέλεια. Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. Αν συνεχιστεί, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση.

Εύχομαι στην Athens Review of Books να συνεχίσει τις επιτυχίες, να θέτει πάντα ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας και να χιλιάσει τα τεύχη της!».

Σταύρος Θεοδωράκης: Να σταματήσουμε την παράλογη και εκδικητική βία

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράλογη και εκδικητική συμπεριφορά που έχει ως στόχο να φιμωθεί μια ανεξάρτητη «ενοχλητική» φωνή» αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες που ενθαρρύνει και ενισχύει ποικιλοτρόπως τέτοιου τύπου διώξεις» τονίζει.

Ολόκληρη η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού

«Μετά από 100 τεύχη Athens Review of Books μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα πια για ένα φιλελεύθερο εκδοτικό φαινόμενο που προσφέρει πολλά στην κριτική σκέψη, τη γνώση και τον διάλογο. Δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα, συγκέντρωσε σημαντικούς Έλληνες και πολλούς διαπρεπείς ξένους διανοούμενους και αυτά είναι μόνο καλά όταν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι ο τόπος μας λυμαίνεται κατά εποχές από δημαγωγούς και συντηρητικές μέχρι και ψεκασμένες θεωρίες.

Ποιος μπορεί να αγνοήσει τόσα πρωτότυπα και υψηλής ποιότητας αφιερώματα σε έλληνες και ξένους συγγραφείς και στοχαστές; Μια μαχητική φωνή για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, και ανυποχώρητη στις μάχες για την ελευθερία της έκφρασης, για την ελευθεροτυπία, για κράτος δικαίου, τον πυρήνα δηλαδή της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Το Ποτάμι από την αρχή, επανειλημμένα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις έχει καταδικάσει την δικαστική καταδίωξη της Athens Review of Books από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράλογη και εκδικητική συμπεριφορά που έχει ως στόχο να φιμωθεί μια ανεξάρτητη «ενοχλητική» φωνή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες που ενθαρρύνει και ενισχύει ποικιλοτρόπως τέτοιου τύπου διώξεις. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος έφερε πρόσφατα το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα επιμείνουμε λοιπόν. Για να υπάρξει γρήγορη απελευθέρωση από την ομηρεία. Για να κρατήσουμε στα χέρια μας εκατοντάδες ακόμη τεύχη της Athens Review of Books.

Άλλωστε τα πρώτα εκατό ήταν δύσκολα!»

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Χωριάτης

Το συγκεκριμένο είναι μείζον θέμα δημοκρατίας και πρέπει να αναλυθεί στις σημαντικές παραμέτρους που έχει. Καταρχήν δεν έπρεπε ούτε να αναρτηθούν οι γραφές των ηλίθιων με τα 0.60, απλά γιατί μόνο βρίζουν και δεν προσφέρουν κάτι στην συζήτηση. Ο Μητσοτάκης και ο Θεοδωράκης δεν αγγίζουν το πολιτικό πρόβλημα σφαιρικά. Μπορεί το κάθε περιοδικό να συκοφαντεί κάθε πολίτη ή πολιτικό; Όχι, και θα πρέπει να το πληρώνει. Μπορεί η επιστολή αναγνώστη που λέει κάποιον "σταλινικό" να οδηγεί στο κλείσιμο ενός περιοδικού; Όχι, και εδώ είναι θέμα λειτουργίας της δικαιοσύνης. Μείζον θέμα δικαιοσύνης. Μπορεί ο εν ενεργεία πανίσχυρος υπουργός με τους μηχανισμούς που διαθέτει και τους μεγαλοδικηγόρους του, να μπαίνει σε δίκαιη δίκη με έναν απλό πολίτη; Υπάρχει αντίστοιχη προστασία του πολίτη από την αντιδημοκρατική πολιτική ισχύ του υπουργού και την δυνατότητά του να επηρεάσει δικαστικές αποφάσεις; Προτείνω λοιπόν για το διάστημα που ισχύει η ασυλία του πολιτικού να μην μπορεί να προβεί και αυτός σε διωκτικές νομικές ενέργειες κατά πολιτών για καθαρά πολιτικά ζητήματα. Ναι μεν δίωξη, αλλά εκδίκαση αφού πάψει ο διώκτης να έχει άνιση ισχύ. Δικαιοσύνη αμφίδρομη

Koύλης - Τσίπρας, o Mπόλεκ και ο Λόλεκ του κοινοβουλίου

Πες τε μου εσείς πως αυτή η "αγία" οικογένεια έχει φτιάξει μια τεράστια περιουσία δίχως να έχουν έναν επιχειρηματία, έναν γιατρό, έναν δικηγόρο ρε αδερφέ, έναν έμπορο... κάτι τέλος πάντων! Όλα τα "έσοδά" τους είναι από την πολιτική!

Γιώργος

Επιλεκτική ελευθεροτυπία και ελευθερία του λόγου... δεν καταργεί όμως κανένας τους, τους νόμους που επιτρέπουν τις διώξεις... για να μπορούν να διώκουν όποιον θέλουν... όποτε θέλουν...

Από ...ΟΛΑ όσα συμβαίνουν....

Από όλα όλα όσα τραγικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό εδώ στο Ελλαδιστάν...αυτό σου κίνησε το ...ενδιαφέρον(!) ωρέ Κούλη?? Ξαναγύρισε καλύτερα στο μπιλιάρδο μα περνάει πιό παραγωγικά εκεί η ώρα σου!!!!!

Δεν έχεις ιδέα για το θέμα, έτσι;

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 74η θέση παγκοσμίως στην ετήσια κατάταξη αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, πληροφοριακά...

ΟΙ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Φ.ΣΑΒΙΝΙ

Υπερασπιση, το πανθεον δημοκρατικης δικηγοριας... Πληθων

Κούλης

Παραπατώ και τίποτ' άλλο δε ζητώ, να δω τον εαυτό μου πρωθυπουργό έστω και σε καθρέπτη.

Προσπαθησε...

Πολυ αδυναμο το σχολιο σου και προδιδει ελλειψη φανατσιας. Προσπαθησε περισσοτερο για να κρατησεις τη θεση σου - να κερδιζεις τα 0.60 που σου δινει ο Αλεξης για να σχολιζεις.

Ντροπή για τη δημοκρατία είναι σόι σου

Ο μέλλοντας πρωθυπουργός,γιος πρωθυπουργού μιλάει για δημοκρατία...

Ch

Προβλήματα που έχει ο κόσμος.... Θα ασχοληθείς κάποια στιγμή με τα επίκαιρα προβλήματα;;;

τον αθλιο σταλινοπροδοτη κοτζια

που μοιραζε τα κρυφα κονδυλια του υπεξ κατα το δοκουν ποτε θα τον βαλετε φυλακη ... οσο για τον βρωμικο παρελθον του καποιος επιτελους πρεπει να φερει τα ντοκουμεντα απο τα αρχεια της σταζι στην βουλη να δειτε τι σοι κουμασι και τι διπλος πραχτορας ειναι αυτος ο γκαουλαιτερ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mits555

Η δική μας δουλειά δεν είναι να μπλεκόμαστε στα πόδια των επιχειρησιακών την ώρα της κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός, έπειτα από την επίσκεψή του στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής

52
ozersai1

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ζητά συνεταιρισμό αντί για ομοσπονδία – Διαμηνύει ότι το ψευδοκράτος δεν θα συζητήσει για τα Βαρώσια εάν η Κύπρος δεν συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου

1
mitsotakis_maximou2

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συναρμόδιους υπουργούς - Στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς

2
Anastasiades_Akinci_Slider1

Θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών στην Κύπρο για το πώς θα προχωρήσουν πριν απευθυνθούν στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών