Νέες πιέσεις των ΗΠΑ στην αντιπολίτευση των Σκοπίων: Ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νέες πιέσεις των ΗΠΑ στην αντιπολίτευση των Σκοπίων: Ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ με επιστολή του προς τον επικεφαλής του VMRO-DPMNE ζητά στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών - «Αφήστε τους βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς απειλές βίας, τιμωρίες και εξαναγκασμούς»

mitcel_main
Έντονες πιέσεις από την αμερικανική πλευρά δέχεται το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, που αρνείται να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κι ενώ στα Σκόπια η κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει αρχίσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Γουές Μίτσελ απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μίτσκοσκι και ζήτησε την υπερψήφιση της συμφωνίας.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη “Μακεδονία” να διασφαλίσει ένα λαμπρότερο μέλλον», τονίζει στην επιστολή του ο Μίτσελ και διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία. «Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια “καλύτερη συμφωνία”, δεν πιστεύουμε σε αυτό το σενάριο. Η συμφωνία προϋπέθετε συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που πιθανόν δεν θα έρθει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες», επισημαίνει.



«Έχουμε απογοητευτεί με τις θέσεις του VMRO-DPMNE»

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη στάση της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Κλείσιμο
«Δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη ότι έχουμε απογοητευτεί με τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNΕ, τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την τροποποίηση του συντάγματος. Οι πολίτες της “Μακεδονίας” από όλες τις κοινότητες και τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, στηρίζουν ισχυρά την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάτι που συμβαίνει από την ανεξαρτησία. Τώρα, είναι στο χέρι της βουλής να κάνει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα», αναφέρει.

«Αφήστε τους βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς απειλές βίας, τιμωρίες και εξαναγκασμούς»

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μίτσελ καλεί τον Μίτσκοσκι να «δημιουργήσει χώρο, δημόσια και ιδιωτικά, για βουλευτές από το κόμμα του για να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν στις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς απειλές βίας, τιμωρίες ή άλλες μορφές εξαναγκασμού».

«Είναι μία ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα σας, που χρειάζεται ηγεσία με θάρρος και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της “Μακεδονίας”, σας καλούμε να παραμερίσετε τα κομματικά συμφέροντα για να προωθήσετε το κοινό στρατηγικό συμφέρον και να διασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες σας, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια των Εθνών» καταλήγει στην επιστολή του.

Ρευστό παραμένει το σκηνικό στην ΠΓΔΜ

Συνεχίστηκε, για δεύτερη ημέρα σήμερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Εν τω μεταξύ, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ΄ οίκον περιορισμό που είχε επιβληβεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή. Πλέον, με την άρση του περιοριστικού αυτού μέτρου, οι δύο βουλευτές θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης