Σκοπιανό: Υπερψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές θέλουν οι Βρυξέλλες, «διαρρέει» η Αθήνα

tsipras_zevmesa

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η «Αυγή», η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια - Στο τραπέζι και διπλή ονομασία από την ΠΓΔΜ 

Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής», που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ακόμα πως οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική, όπως τονίζεται, με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του "Μακεδονικού"».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:

«Τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του "Μακεδονικού" αναδεικνύει η πληροφορία, που φέρνει στο φως η "Αυγή" της Κυριακής, ότι έγινε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου για έγκριση της τελικής λύσης με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του "Μακεδονικού" θα “ξεκλειδώσει” τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για “κλείδωμα” τυχόν “κερκόπορτας” προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Τούτων δοθέντων, στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά το "Μακεδονικό" είναι μία -αλλά μεγάλη και σοβαρή...- ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια.

Αντιπολίτευση εδώ και εκεί

Με δεδομένο λοιπόν το διεθνές ενδιαφέρον για την έκβαση των εν εξελίξει συζητήσεων, τα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα και στα Σκόπια. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι έγινε γίνει αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του θέματος - και κάπως έτσι ερμηνεύεται η έως τώρα προσεκτική στάση του, παρά το γεγονός ότι το VMRO συνεχίζει να ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι. Αντιθέτως, ενώ τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει και στον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, ο τελευταίος ως τώρα κάθε άλλο παρά... προσεκτικός έχει φανεί. Στον αντίποδα, ειδικά μετά τα δύο συλλαλητήρια για το "Μακεδονικό" και με φόντο τις ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις από τους “σαμαρικούς”, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναγκαστεί να “αγκαλιάσει” τα συλλαλητήρια και τους “μακεδονομάχους” και έχει ταχθεί εναντίον της λύσης γενικώς, λέγοντας ότι το θέμα... “δεν είναι της παρούσης”. Συν τοις άλλοις, η Ν.Δ. έχει θέσει και θέμα δεδηλωμένης με αφορμή τη διακήρυξη του Π. Καμμένου πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”, ενώ ουδείς μπορεί να βασιστεί και στις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, λόγω διαρκών... παλινωδιών.

Πρόταση για "180"

Επειδή λοιπόν η εθνική υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι δυνάμεις της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι... αντιστρόφως ανάλογη της υπευθυνότητας των “ομολόγων” τους στην ΠΓΔΜ, φαίνεται πως ουδείς στις Βρυξέλλες έχει πειστεί πως ακόμη κι αν Αθήνα και Σκόπια δώσουν... αύριο το πρωί τα χέρια, αυτό θα αποτελέσει μια συμφωνία με μέλλον και προοπτική. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης καλοπροαίρετων εισηγήσεων και παραινέσεων να ζητήσει την υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το "Μακεδονικό" με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων αυτών είναι να πρόκειται για μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια και σταθερότητα, η οποία θα διασφαλιστεί από την ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντ. Μογκερίνι. Μάλιστα, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Βεβαίως, επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς... κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ν.Δ. έχει αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστη, αλλά και πως εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μια στέρεη συμφωνία πνοής, που θα κινείται στο πλαίσιο των ελληνικών "κόκκινων γραμμών", τότε αυτή η συμφωνία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

Εξάλλου, προσώρας προέχει να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και να φτάσουν στην πολυπόθητη συμφωνία -είναι νωρίς, μ’ άλλα λόγια, για να συζητήσει κανείς τον τρόπο επικύρωσής της από την ελληνική Βουλή. Και όταν έρθει αυτή η ώρα, η κυβέρνηση θα σταθμίσει όλα τα πολιτικά δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της. Ωστόσο, όποιες κι αν είναι αυτές, το μόνο ώς τώρα βέβαιο είναι ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό πολιτικό σύστημα - και δη στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης...

Επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Άλλωστε, ακόμη και τώρα που έχει κορυφωθεί η κινητικότητα μεταξύ Αθηνών - Σκοπίων και κάθε μέρα που περνά κρίνεται καθοριστική για την έκβαση των συζητήσεων περί το "Μακεδονικό", ο Κυρ. Μητσοτάκης φροντίζει να στέλνει μηνύματα κατά κάθε ενδεχομένου συναίνεσης - κι ας έχει διαβεβαιώσει, στις διεθνείς επαφές του, για την υποτιθέμενη βούλησή του να βρεθεί λύση. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι προχθές, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αρμόδιες “γαλάζιες” πηγές έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι ο κ. Μητσοτάκης “επισήμανε στον κ. Παπανδρέου πως την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής τη φέρει αυτονοήτως η κυβέρνηση”, ενώ “τού ανέλυσε τις δικές του σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιλογές του κ. Τσίπρα, τις οποίες, άλλωστε, έχει διατυπώσει, ως οφείλει, δημοσίως”.

Πρόταση διπλής ονομασίας στο τραπέζι από την ΠΓΔΜ

Μια λεπτή και ευαίσθητη διαπραγμάτευση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συμβιβαστεί η ελληνική “κόκκινη γραμμή” για χρήση τής υπό διαπραγμάτευση ονομασίας “erga omnes” με την πολιτική δυσχέρεια της κυβέρνησης Ζάεφ να αλλάξει το σύνταγμα της γείτονος εδώ και τώρα βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Μετά τις απανωτές επαφές και συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ επεξεργάζονται και διαπραγματεύονται σκληρά τη νομική και διπλωματική φόρμουλα μιας υπό εξέταση συμφωνίας που περιέχει “βήματα” και “στάδια” και οδηγεί στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος παράλληλα με τους απαραίτητους σταθμούς στον δρόμο προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά απορρίφθηκε και άλλη μία "φρέσκια" πρόταση που κατέθεσε η πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στο σύνταγμα μαζί με... τη νέα ονομασία. Για παράδειγμα, μία φράση του τύπου “Η συμφωνημένη ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Άνω Μακεδονία” εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ως πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και να διασφαλίζει την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης Ζάεφ για επικύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, επειδή το πρώτο σκέλος... δεν ισχύει, η πρόταση βρίσκεται εκτός τραπεζιού, καθώς παραβίαζε τη βασική ελληνική "κόκκινη γραμμή".

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ είναι διαρκείς, αλλά και ότι... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις σημειώσουν τα επόμενα 24ωρα περαιτέρω πρόοδο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ στη Σόφια, την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Και αν γίνει αυτή η συνάντηση, μπορεί να αποδειχθεί και ιστορική....».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (88)

Γελαμε με τα χαλια σας

Τι γινετε εδω μεσα. Τα σκληρα λαμογια του λαμογισταν φοβεριζουν τους παντες. Τρεμει ο πλανητης λεμε. Αντε ρε κουραμπιεδες.....

Πετρογιάννης

Πω-πω, πρέπει να αναστήσουμε τον Ελ Γκρέκο για να μας κάνει κανένα τρίπτυχο. Ο πίνακας της προδοσίας πρέπει να χωρά μέχρι 180 ή και παραπάνω Εφιάλτες δηλαδή Συριζοκαμμένους και ποταμίσιους!

Mike

Ας γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή να δούμε ποιοι είναι οι 180... Πού θα πάνε μετά;;;

Eνοχ

Ας ονομαστούν "Vardarska" να μπούνε αυριο το πρωί κιόλας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ...

Μάλιστα...

Μπράβο στον Κούλη!!! Βλέπω αρχίζει και καταλαβαίνει τι γίνεται για αυτό είναι αντίθετος στη "συριζαίικη λύση"!!!

Ιδου η Ροδος ιδου και το ΠΗΔΗΜΑ

Ψάχνουν συνεργάτες στην Προδοσια.... οχι πως μεσα στην Βουλη δεν θα τους βρουν. Και οι κλεφτο-πασοκοι αλλα και αρκετοι στην ΝΔ πρόβλημα δεν θα εχουν να ξαναψηφίσουν αλλο ενα ΣΥΡΙΖΑικο έκτρωμα οπως εχουν αποδείξει. Απλα ειναι χεσμένοι να τους διευκολύνω ομως ....Δεν θελουν Δημοψήφισμα ? ΟΚ ας οδηγήσουν την χωρα σε πρόωρες εκλογές με το ερώτημα την θεση καθενος στο Σκοπιανο και στην Προδοτική Πρόταση που θα μας φερει η αθλια Αριστερατζα.... και αν ο λαος δωσει πλειοψηφια στους άθλιους που θα το στηριξουν ΟΚ ...Αν οχι θα πανε πολλοι στα σπίτια τους! Απο την άλλη μερια θα εχει μιλήσει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όπως μας λενε και ξαναλένε οι αθλιαμπουρες του ταχα ΄συνταγματικού τοξου' Για νας σας δουμε μάγκες μας πόσα απίδια αντεχετε

Θάνος

Ωραία.Να ένας λόγος παραπάνω να πάμε σε εκλογές και να αραιώνουμε. Αν επιμένουν οι Βρυξέλλες.... υπάρχει λύση.

Χρήστος

Αν η κυβέρνηση πρεσβεύει την δημοκρατία να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα και να αφήσει τα περί πίεσης από τρίτους και τις λοιπές δικαιολογίες. Και δεν είναι απειλή να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ότι σπείρει αυτό θα θερίσει. Κανένας Έλληνας ανεξάρτητα κομματικών προτιμήσεων δεν αρέσκεται στο να πουλάει την ιστορία του.

Χρησταρα

Αντε και ψηφισατε ΟΧΙ, και; Ειναι γνωστοι με το ονομα Μακεδονια σε ολον τον πλανητη. Εσυ τι θα κανεις Χρησταρα;. Τα οπλα και θα τους εξαφανισεις; Θα κανεις πορειες και φραπε; Ταβλι και τσιπουρο; Παχια λογια στα μπλογκς; Τιποτε; Για πες μας ρε θηριο.

Τσκ

Δεν έμαθες πως η κυβέρνηση ξέρει να αλλάζει τα ΟΧΙ σε ΝΑΙ;

Πάνος

Ναι, θελουμε δημοψήφισμα, κάθε διαφορετική απόφαση της βουλής ειναι προδοσία. Δεν ψηφίσαμε κανέναν για για ξεπουλήσει τη Μακεδονία.

ολοι θα κριθουν.....

να ερθει στη βουλη λοιπον να δουμε εκτος απο τον τσιπρα που αγωνιζεται να μπουν οι βασεις στα σκοπια, κατ εντολη των αμερικανων, ποιος αλλος θα υπακουσει στας εντολας.....

τυφλαμαρα

Βασεις; Καινουργια αναλυση στο καφενειο;

Στηρίζουμε

επίλυση του σκοπιανού ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Οι εθνικιστές, οι φασίστες και οι υπερφίαλοι ψευτοπατριωλτες τύπου Μίκη Θεοδωράκη ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ!

"EΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ"<-----ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ.

Καληνύχτα, Τσιπροφασιστάκο!

Eδω και τώρα?

Οταν θα μιλάς για τον Μίκη Θεοδωράκη να πλένεις το στόμα σου πρώτα άθλιε!Ο σταλινοφασισμός και η αθλιότητά τους ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ο εν λόγω Συριζοσχολιαστης ειναι εθισμενος στη λεξη ''Φασίστες'' δειτε αναλυτικά παρακάτω

Ο εν λόγω Συριζοσχολιαστης ειναι εθισμενος στη λεξη ''Φασίστες'' ......επανεμφανιστηκε ως Φιλιώ 03/05/2018 υποστηριζοντας λάθρο που εστειλαν με βαρκα οι Τουρκοι στην κομοτηνη χρησιμοποιωντας μονοτονα τη λεξη φασιστες...επανεμφανιστηκε ως ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 30/04/2018 λέγοντας οτι υπαρχει δάσος στο Ελληνικο χρησιμοποιωντας ΠΆΛΙ μονοτονα τη λεξη φασιστες....Δυστυχως στα σεμιναρια επικοινωνιας που του εκαναν στη Κουμουνδουρου απο οτι φαίνεται μια λεξη του εμαθαν Φασιστας....για αλλαγη ρε φιλε γραψε και το μασιστας σε πηραμε χαμπαρι πρακτορακο!!!!! και σε βαρεθήκαμε.........

Μπράβο σου

Ποία λύση ρε φίλε ΔΕΝ είναι δικό μας πρόβλημα γιατί να το λύσουμε εμείς;

Θα σε ξεκοιλιασω απλυτε

σταλινικο τρολακι πίσω βρωμιαρη στον υπόνομο σου! Σλαβικό ξέπλυμα!

Εδώ και τώρα!

Πολύ σωστα. Αρκετά περιμέναμε. Οι σκοπιανοί πρέπει όπωσδήποτε να δεχτούν το βαρντάρσκα μπανοβίνα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Αρκετά. Αλλοιώς να μη σώσουν ποτέ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

notopoyloy708_0

«Να σταματήσει η κινδυνολογία για τα προϊόντα» ζήτησε η υφυπουργός Εσωτερικών και υποστήριξε ότι δεν έχει κατατεθεί σχεδόν καμία πρόταση από την γειτονική χώρα για κατοχύρωση προϊόντων με τον τίτλο «Μακεδονικό»

kalpes

Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικών προσφορών για την προμήθεια καλπών για τις ανάγκες των επερχόμενων εκλογών του 2019 προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών - Διορία... 2 ημερών στους ενδιαφερόμενους

2
gerovasili

Η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο υποστήριξε ότι υπήρξε συντονισμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή – Εξέφρασε ανησυχία για όσους γίνονται πατριδοκάπηλοι και διατυπώνουν ακραίο λόγο – Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

3
epitropi

Μια εκτύπωση στα αγγλικά από το site της κυβέρνησης των Σκοπίων έφερε στην Επιτροπή ο Κατρούγκαλος αντί του επισήμου κειμένου του Συντάγματος της πΓΔΜ - Κουμουτσάκος: Δεν μπορούμε να συζητάμε μέσα σε ένα πολιτικό κενό - Κερδίζει έδαφος στη ΝΔ η ιδέα κατάθεσης πρότασης μομφής την οποία τώρα δηλώνει πως θα υπερψηφίσει και ο Καμμένος

50