ΝΔ: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε δικαιωμένος»

ΝΔ: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε δικαιωμένος»

Παυλόπουλος: Κορυφαίος πολιτικός ηγέτης - Τσίπρας: Συνέβαλε στην εμπέδωση της δημοκρατίας - Γεννηματά: Σημαντική προσωπικότητα - Θεοδωράκης: Θα σε θυμόμαστε με την κατσούνα - Βούτσης: Η τελευταία μεγάλη προσωπικότητα - Την Τετάρτη στη Μητρόπολη Αθηνών δημοσία δαπάνη η κηδεία του

ΝΔ: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε δικαιωμένος»
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρετά με μηνύματα του τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
, που «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Κλείσιμο
Έφυγε δικαιωμένος και πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που ταύτισε  τη ζωή του και την πολιτική του διαδρομή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και συνεχίζει: 
 
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα του δημόσιου βίου, που στη μεγάλη του διαδρομή άνοιγε δρόμους. Για αυτό και περνά στην ιστορία ως ένας πολιτικός πολύ μπροστά από την εποχή του.
 
Διακρίθηκε για την αντιστασιακή και αντιδικτατορική του δράση. Συνέβαλλε, όσο λίγοι, στην εθνική συμφιλίωση και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.
 
Ξεχώρισε με το ήθος του και με τη συνέπεια λόγων και έργων. Ήταν ένας φλογερός πατριώτης, ταυτισμένος με τον τόπο του, την Κρήτη και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου. Αγωνίστηκε για μια Ελλάδα υπερήφανη, στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων.
 
 Ήταν ο πολιτικός του ρεαλισμού, της συνεννόησης,  των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα. Με βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και στον διάλογο, πορεύτηκε όλη του τη ζωή τιμώντας το ελληνικό Κοινοβούλιο επί 58 χρόνια.
 
Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, με βαθιά ριζωμένη αίσθηση καθήκοντος, που οδήγησε την παράταξη σε τρεις μεγαλειώδεις νίκες,  έχοντας μαζί του σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε τη Νέα Δημοκρατία με αυταπάρνηση και αφοσίωση ως το τέλος της ζωής του.
 
Σύσσωμη η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, - ο Πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη και όλοι οι φίλοι της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης - αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη και οδύνη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
 
Το 1941 πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού μετώπου. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών ως ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς.
 
Κατά τη δεύτερη φυλάκιση απελευθερώθηκε μετά από ανταλλαγή Βρετανών και Γερμανών αιχμαλώτων, η οποία συμφωνήθηκε σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε το 1986 από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
 
Πρωταγωνίστησε στην πραγματοποίηση των Συμφωνιών του Θερίσσου και της Τρομάρισσας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυγή της εμφύλιας διαμάχης στην Κρήτη.
 
Οξυδερκής, διορατικός και ρεαλιστής, υπήρξε η φωνή της λογικής, της συναίνεσης και της μετριοπάθειας στη μακρά σταδιοδρομία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που διήρκεσε 58 χρόνια. Η συμβολή του στην άρση των διχαστικών διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου πολέμου και στην ενότητα του Ελληνικού λαού υπήρξε καθοριστική. Εργάστηκε συστηματικά για την σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας και τη συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Στην πολιτική του πορεία ήταν σταθερά αντίθετος στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1946 και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Βουλή το 2004.
 
Ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου το 1951.
 
Στις 21 Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού. Αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και διέφυγε στη Γαλλία. Εκεί, παρέμεινε περίπου πεντέμισι χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1973. Μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη εκ νέου και ελευθερώθηκε τελικώς τον Ιούλιο του 1974, οπότε και ανατράπηκε το δικτατορικό καθεστώς.
 
Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της ως αρχηγός και ιδρυτής του Κόμματος των Νεοφιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Χανίων. Ένα χρόνο αργότερα, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, επί Προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.
 
Εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το Σεπτέμβριο του 1984. Τον Ιούνιο και το Νοέμβριο του 1989 η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε στις εκλογές την πρώτη θέση και συνέβαλε στο σχηματισμό της Κυβέρνησης Τζανετάκη σε συνεργασία με το Συνασπισμό και στη συνέχεια της οικουμενικής Κυβέρνησης.
 
Στις 8 Απριλίου 1990, υπό την ηγεσία του, η Νέα Δημοκρατία νίκησε στις εκλογές, σχηματίζοντας Κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις 10 Οκτωβρίου του 1993.
 
Με πρόταση του Μ. Έβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος στις 3 Νοεμβρίου του 1993.
 
Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» για τις δράσεις του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.
 
Τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ
».
 
Παυλόπουλος: Κορυφαίος πολιτικός ηγέτης
«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη» που «άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου» χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης.
Αιωνία η μνήμη του
».

Τσίπρας: Συνέβαλε στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας

Για ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου που κλείνει με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κάνει λόγο στο συλλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό ως έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, τονίζοντας ότι «κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας».

Ο πρωθυπουργός, τέλος, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΝΔ και γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προκειμένου να του εκφράσει και προσωπικά τα συλλυπητήριά του.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους  πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.  Στην οικογένειά του,  στους οικείους και στο κόμμα του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.


Φώφη Γεννηματά: Σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα
«Σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα» που παρέμεινε «πιστός στις απόψεις του» μέχρι την τελευταία στιγμή, αναφέρει στην δήλωσή της για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ολόκληρη η δήλωσή της:
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του
».


Τηλεφωνική επικοινωνία Δημήτρη Κουτσούμπα - Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, για την απώλεια του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


Θεοδωράκης: Θα σε θυμόμαστε όρθιο
Με μια ανάρτηση στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήριά μου σε οικογένεια και φίλους» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.


Τη θλίψη του εκφράζει ο Βασίλης Λεβέντης
Τη θλίψη του για την απώλεια «του παλαίμαχου της πολιτικής» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.


Κώστας Καραμανλής: Σπουδαίος πολιτικός
«Σπουδαίο πολιτικό» τον οποίο «θα τιμούμε για όσα προσέφερε στον Τόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.  

Ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η δήλωσή του: 
«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.  Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


Σαμαράς: Ήταν ο τελευταίος μιας γενιάς με μεγάλη ιστορική παρουσία
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει πως ήταν «ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία» και επισημαίνει πως «άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας». Ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά: 
«Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου
».
Αβραμόπουλος: Η τελευταία μεγάλη προσωπικότητα
Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει, με συλλυπητήρια δήλωσή του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για την «τελευταία μεγάλη προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας». 

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό, συγκίνηση, τιμή, αναγνώριση και αγάπη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την τελευταία μεγάλη αυτή προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Μια ηγετική μορφή που την διέκρινε σύνεση, ρεαλισμός, πατριωτική ευθύνη, ενορατικότητα και πολιτική τόλμη και της οποίας η προσφορά και παρακαταθήκη στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Ελλάδα είναι σήμερα οδηγός σκέψεων και πράξεων» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος. 

«Στέκομαι με σεβασμό στη μνήμη του και βαθιά αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του στην πολιτική μου διαδρομή και στη διαμόρφωση των αρχών της και μοιράζομαι τα ανθρώπινα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτόν τον αποχωρισμό με τον Κυριάκο, την Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα και τις οικογένειες τους. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ελληνική ιστορία έχει κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων φυσικών ηγετών
», καταλήγει ο Έλληνας Επίτροπος, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.


Βούτσης: Πρωταγωνίστησε στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία
Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης.

Στη δήλωσή του αναφέρει: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη». 


Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Υπήρξε μεταρρυθμιστής και οραματιστής
Το δικό του «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτηρίζοντας τον «μεταρρυθμιστή και οραματιστή». «Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία» προσθέτει στη δήλωσή του που έχει ως εξής: «Έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγάλους της πολιτικής, στον οποίο οφείλουμε πολλά.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε μαχητής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μεταρρυθμιστής και οραματιστής. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό.
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
».


Θεοχαρόπουλος: Μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης
Περνά στην ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης, αναφέρει στην δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πάλεψε για τις ιδέες του, τη Δημοκρατία και την εθνική συμφιλίωση. Περνά στην ιστορία ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».​

Δήλωση Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

«Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετώ σήμερα τον Επίτιμο Πρόεδρο της παράταξής μας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Τον Πρωθυπουργό που οραματίστηκε μια Ελλάδα ισχυρή, χωρίς δεσμεύσεις και εξωτερικές εξαρτήσεις, και εργάστηκε σκληρά για αυτήν. Τον πολιτικό που συνέβαλε έμπρακτα στην προσπάθεια για τη συμφιλίωση του Έθνους μας και που αφήνει σήμερα μια πολύτιμη κληρονομιά για τους νεότερους. Τον άνθρωπο με τον οποίο μας συνέδεε μια μακροχρόνια και ειλικρινής φιλία.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια». 


Τα tweets των πολιτικών για το «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, έγραψε: 


Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Χατζηδάκης, έγραψε:


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε: 


Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έγραψε:
 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε:


Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, έγραψε: 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έγραψε:O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έγραψε: 


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, έγραψε: 


O πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατία, Γιώργος Βουλγαράκης, έγραψε: 


O πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, έγραψε: 


O πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έγραψε: 


Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έγραψε: 


 Η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, έγραψε: 


Ο βουλευτής της ΝΔ,  Σταύρος Καλαφάτης, ;έγραψε: 

«Καραμανλικά» συλλυπητήρια για τον Μητσοτάκη 
Με μια ανάρτηση του στο facebook «αποχαιρέτησε» ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ έγραψε «Έφυγε ο τελευταίος αυτής της μεγάλης γενιάς» και συνόδεψε τα λόγια του αυτά με μια φωτογραφία με τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και  τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, να συνομιλούν.


Η Μαρία Δαμανάκη για τον Μητσοτάκη
Τα δικά της συλλυπητήρια εξέδωσε η τέως αρχηγός του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μετέπειτα Επίτροπος της Ελλάδος στην ΕΕ κα. Μαρία Δαμανάκη. Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως : Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη υπήρξαμε για πολλά χρόνια πολιτικοί αντίπαλοι. Οι έντονες πολιτικές μας αντιπαραθέσεις είναι γνωστές. Τον αποχαιρετώ όμως με μεγάλο σεβασμό.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αγαπούσε και τιμούσε το Κοινοβούλιο. Υπήρξε ίσως ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης της Ελλάδας με απόλυτη κοινοβουλευτική προσήλωση.
 Ήταν πολιτικός με άποψη και δεν δίστασε ποτέ να πάρει θέση απέναντι στα πράγματα ακόμα και αν δεν ήταν αρεστός. Διατύπωνε τη θέση του με καθαρότητα και σαφήνεια, απέναντι σε φίλους και αντιπάλους. Σεβόταν την ουσία της πολιτικής.


Βενιζέλος για Μητσοτάκη
Με μια λιτή και περιεκτική ανάρτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στον θάνατο του Κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε πλέον στην Ιστορία του τόπου».


ΔΗΜΑΡ: Συνέβαλε στο να κλείσει οριστικά ο κύκλος του εμφυλίου
Θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας, εκφράζει η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι εκτιμάται «ιδιαιτέρως για την αντιδικτατορική του στάση και τη συμβολή του στο να κλείσει οριστικά ο κύκλος του εμφυλίου στην Ελλάδα. Περνά στην ιστορία ως μια από τις προσωπικότητες της μεταπολίτευσης».


Καμμένος: Καλό ταξίδι Πρόεδρε
"Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη, υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα, που ανατράπηκε από την προδοσία Σαμαρά. Καλό ταξίδι Πρόεδρε", έγραψε στο τουίτερ με αφορμή το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.


Μεϊμαράκης: Υπήρξε μαχητής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μεταρρυθμιστής και οραματιστής
«Έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγάλους της πολιτικής, στον οποίο οφείλουμε πολλά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
 
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε μαχητής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μεταρρυθμιστής και οραματιστής. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία.
 
Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό.
 
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του», προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης.


Συλλυπητήρια Αναστασιάδη για τον θάνατο Μητσοτάκη
Τα συλλυπητήριά του στον ελληνικό λαό για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Έφυγε ένας ρεαλιστής πατριώτης με ακέραιο το θάρρος της γνώμης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό για τον θάνατο του», έγραψε ο Κύπριος Πρόεδρος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Κουίκ: «Έφυγε ο τελευταίος ξεχωριστής γενιάς πολιτικών»
«Έφυγε ο τελευταίος ξεχωριστής γενιάς πολιτικών. Καλοτάξιδος εκεί που θα ξαναβρεί την αγαπημένη του Μαρίκα. Συλλυπητήριά στην οικογένειά του» έγραψε στο τουίτερ, από την Αυστραλία όπου πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ανακοίνωση ΣΕΒ για τον θάνατο του Μητσοτάκη
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε με συνέπεια το όραμα για μία Ελλάδα ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη, δηλαδή σύγχρονη και ανοικτή», επισημαίνει ο ΣΕΒ, σε ανακοίνωσή του, για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού.
 
«Οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσε και υπηρέτησε αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης», τονίζει ο Σύνδεσμος και κάνει λόγο για πολιτικό ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης