Η Αχτσιόγλου παραδέχεται: Νέο κούρεμα για μία στις τρεις συντάξεις!

Η Αχτσιόγλου παραδέχεται: Νέο κούρεμα για μία στις τρεις συντάξεις!

Αφορά όσους έχουν πάρει συντάξεις πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας - Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι η αρνητική μεταβολή θα αφορά τις προσωπικές διαφορές, δηλαδή το ένα τρίτο των συνταξιούχων!

Τη μείωση των συντάξεων για το 30% των συνταξιούχων επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην υπό κατάρτιση συμφωνία με τους δανειστές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, στον καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, με το οποίο θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «αυτή η αρνητική μεταβολή θα αφορά μόνο τις προσωπικές διαφορές, το ένα τρίτο των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου το 30% και πρόκειται για όσους έχουν πάρει συντάξεις, πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και των οποίων η σύνταξη ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού. Αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές».

Για την διαπραγμάτευση 
Όσον αφορά την διαπραγμάτευση, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «πρώτα θα λυθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και μετά θα γίνει η τεχνική διαπραγμάτευση». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ενώ το ΔΝΤ, ζητούσε το Δεκέμβρη 4,5 δις ευρώ λιτότητα, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το έκανε διότι δεν έβλεπε ότι μπορούσε να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα το 2019. Η εκτίμησή του ήταν εσφαλμένη, δεδομένου ότι ξεπεράσαμε το 3,5% πλεόνασμα το 2016».  
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, δηλαδή με την νομοθέτηση του 1% αρνητικών μέτρων, θα υπάρχει και 1% θετικών μέτρων. Αυτά θα νομοθετηθούν μαζί και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η θεσμοθέτηση των θετικών μέτρων να στοχεύει για την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους».
 
Για τις συντάξεις
Με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3. 
Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος.
 
Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018,  θα είναι συνολική και θα ορίζει τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος για το 2019 και για το 2020, τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρπόθεσμα μέτρα για το χρέος.
 
Ουσιαστικά στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, δεν πρόκειται να θιγεί. 
 
Η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, όπως σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1300 ευρώ. Οπότε, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξει καμία εκκρεμότητα ως προς τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2017.
 
Για την μαύρη εργασία
«Από το 2010-2014 πέρασαν 12 νόμοι οι οποίοι ισοπέδωσαν το πλαίσιο προστασίας της εργασίας. Αυτή η θεσμική απορρύθμιση επέτρεψε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας.
 
Ταυτόχρονα, η ίδια, τόνισε ότι «αυτόν τον καιρό γίνεται προσπάθεια για την επαναφορά των ΣΣΕ, για την επαναφορά της κανονικότητας και της νομμότητας μέσω της δράσης του ΣΕΠΕ. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη δράση του ΣΕΠΕ το επόμενο διάστημα».
 
«Ήδη λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα εδώ και λίγους μήνες για στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν συνολικά 25 δράσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας», σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης, είπε ότι «από τον επόμενο μήνα θα διενεργούνται  έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Οικονομική Αστυνομία αλλά και το αντίστοιχο όργανο του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Αττικής». Η υπουργός εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο, «θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα». Τονισε ότι «μια πρωτοβουλία που είχε αξία, είναι ότι φροντίσαμε τα έσοδα από πρόστιμα σε επιχειρήσεις, θα προορίζονται για τον ΕΦΚΑ». 
 
Για τον ΕΦΚΑ
« Η εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι καλή, καθώς υπάρχει πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ επισήμανε ότι «αυτό συνέβη καθώς βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα των εσόδων άνω του 60%, ενώ πριν ήταν 55%».
 
«Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει 12 δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Η ρύθμιση των οφειλών θα βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ τα θετικά έσοδα του ΕΦΚΑ θα διατηρηθούν όσο προσέρχονται άνθρωποι στην ασφάλιση και μειώνεται η ανασφάλιστη εργασία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας. Όσον αφορά τον εξαδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προβλέπει τη δυνατότητα να γίνονται ρυθμίσεις στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ», ενώ πρόσθεσε πως «ο νόμος είναι διατυπωμένος αλλά θα εξειδικευτεί με υπουργικές αποφάσεις προκειμένου οι άνθρωποι που είναι ασφαλισμένοι να μπορούν να είναι συνεπείς και ασφαλιστικά ενήμεροι». Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι αυτές οι ρυθμίσεις να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να μπει η χώρα σε ομαλότητα και έπειτα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο συνταξιοδοτικό.
 
Για τα μπλοκάκια
Αναφορικά με τους εργαζόμενους που είναι με «μπλοκάκια», η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «ο ασφαλιστικός νόμος προσπάθησε να λύσει μια παγιωμένη παράνομη τακτική περιπτώσεων μισθωτών που ασφαλίζονται με «μπλοκάκια, αλλά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι».  Το πρόβλημα είναι ότι «εργαζόμενος που είναι μισθωτός, αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι, επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολούμενου», είπε η υπουργός, ενώ επισήμανε ότι «τώρα, ένας εργαζόμενος που είναι με μπλοκάκι και έχει δύο εργοδότες, θα πληρώνει το χαμηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 9%». Για να γίνει αυτό, η Έφη Αχτσιόγλου  είπε ότι υπάρχιε ειδική πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν κάνει δηλώσεις 10.000 άνθρωποι. Η ίδια σημείωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Αυτό θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν». 
 
Για την απασχόληση των νέων
«Το μέτωπο της ανεργίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, αυτή τη στιγμή», τόνισε η υπουργός, ενώ είπε ότι « από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί από το 27 στο 23%,δηλαδή υπάρχει αποκλιμάκωση». Αναφορικά με τις νέες θέσεις εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι «τον Μάρτιο είχαμε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 16 ετών στην ΕΡΓΑΝΗ, με θατικό ισοζύγιο 38.000 θέσεων εργασίας, ενώ είχαμε επιπλέον 170.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους 15 μήνες». Η υπουργός είπε ότι «το 2013-2014, η μερική απασχόληση εκτινβάχθηκε από το 35% στο 55%, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 50%, ενώ ήδη έχουν ανοίξει 70.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 86.000 το επόμενο διάστημα».

ΣΧΟΛΙΑ (39)

AX......

ΑΧ-ΤΣΑΚΠΙΝΑ-ΟΓΛΟΥ...... μας διέλυσες!!!!! Κάποια στιγμή θα σας πάρει και θα σας σηκώσει ανεμομαζώματα.... διαβολοσκορπίσματα.... Εύχομαι σύντομα να είστε μια ανάμνηση παλιά για τον Ελληνικό Λαό.....

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΛΕΕΙ ,ΟΙ $ΥΝ000μιλιε$$ για τους θεσμους, με τους θεσμους .....0γλου τ$ακαλωτ....μη παθετε καμια υπερκοπωση βρε απο τις πολλες $υν0μιλιες εκει στον μπουφε τς σουητας στο χιλτον!

κάτοικος εξωτερικού

Σας το έλεγα ότι θα το πληρώσετε εσείς που ψηφίσατε Σύριζα και Ανέλ , και λέγατε θα δούμε , ας τους δοκιμάσουμε είναι νέοι και άσπιλοι. Δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή ότι ψηφίζουν το κακό Πασόκ, με τους κλέφτες και απατεώνες, δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή ότι οι αριστεροί είναι οι χειρότεροι κυβερνήτες ανά τον κόσμο και φέρνουν πάντα τον λαό τους σε πείνα και διάλυση. Εγώ είμαι στο εξωτερικό και σας αφήνω τους κλέφτες και απατεώνες να σας κυβερνάνε. Καλό κουράγιο Έλληνες πανίβλακες.

Μίνος

Τα Λαμογάκια μας τελειώνουν φροντίζοντας το μέλλον τους. Τελειώνοντας όμως εμάς στερεύει και η τύχη τους, εμείς βρισκόμαστε στο τέλος της πορείας ενώ αυτοί τώρα ξεκίνησαν με οτι αυτό συνεπάγεται. Σε λίγο πα περπατούν σε κεντρικούς δρόμους και δεν θα τους κοιτάζει κανένας, ίσως όμως να υπάρξει εξαίρεση απο αυτούς που θα τους περάσουν για το πίσω μέρος γραμματοσήμου. Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει, ευκαιριακοί πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ.

kostas109

αγαπητοί σχολιαστές... το έπιασα το νόημα τα παιδιά και τα εγγόνια σας να δουλεύουν για 500 και εσείς σύνταξη 1200-1500 αν πιστεύεται ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτό έχει καλώς

μαριος φουντα

ουστ

Cris

Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν απόλαυση να ακούς μία αριστεράντζα, που δεν έχει ένσημα στη ζωή της, να μιλάει με τέτοια άνεση για το κόψιμο των συντάξεων. Μετά την ήττα στις επόμενες εκλογές, τη βλέπω σκαρφαλωμένη στα κάγκελα της ΕΡΤ, να κατηγορεί τους επόμενους, που ανάλγητα μείωσαν τις συντάξεις. Στην Ελλάδα ζούμε, στη χώρα των λωτοφάγων.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οταν κουρευεις και ξανακουρευεις το μισθο και τη συνταξη,γιατι εισαι του πεζοδρομιακου πανεπιστημιου και δεν ξερεις τιποτε αλλο να κανεις,μοιραια καταληγεις σε λιγο, στο μισθο και στη συνταξη φιλοδωρημα και στη συνεχεια στο κουπονι και στον αριθμο προτεραιοτητας σε κοινα συσσιτια,κο μουνι στικα!Ετσι καταπολεμας και διωχνεις μακρια το καταραμενο κεφαλαιο(!) και την Αναπτυξη απο τη Χωρα σου, οπως σε ψευτοδασκαλεψαν οι αναρχοκομουνιστες! Μονο ο Μητσοτακης θα μπορεσει να μας βγαλει απο αυτο τον οικονομ. κυκεωνα με τον καλυτερο δυνατο τροπο!

Σουργελο

σφιξου λιγο ακομα......

www

ΞΕΦΤΗΛΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

Πληρωνόμαστε...

για να παραδεχόμαστε. Ρε, τι γούστο που έχει η ζωή για μερικούς αφισοκολλητές...

Ύπουλοι άνθρωποι

Εσένα να κουρέψουν κι άσε τις συντάξεις στην ησυχία τους. Αρκετά ήπιατε το αίμα του κόσμου κατ'εντολήν των αφεντικών σας. Τέτοιοι είστε όμως: μόνο αριστερίλα κι ανθρωπισμό πουλάνε όλοι και μετά δείχνουν το πραγματικό τους εγκληματικό πρόσωπο. Σύντομα και στην Νδ-έκδοση.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kon25

Περιοδεία στα Χανιά πραγματοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης - Αναφορά στις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις πουν έγιναν, καθώς και στην ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων

tsipras-boutaris

Βολές του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση για το χρόνο των εκλογών - Θα πάρει την απάντηση στις εκλογές για το αχρείαστο μνημόνιο και το νέο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων λέει η ΝΔ

7
skop0

Νέο αδιέξοδο για το όνομα, ενώ υπήρχε κλίμα για το αντίθετο- Ανατροπή στις συνομιλίες με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που επανέφερε στο τραπέζι των συζητήσεων ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ- Στις Βρυξέλλες θα συνεχισθούν οι συνομιλίες Κοτζιά- Ντιμιτρόφ

44