Το πρώτο γκάλοπ ALCO: 79% μας απογοήτευσες

Το πρώτο γκάλοπ ALCO: 79% μας απογοήτευσες

Εκλογές ντέρμπι, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά της ΝΔ, χάνει από παντού δυνάμεις - Ονειρο θερινής νυκτός η αυτοδυναμία - 70% λέει ότι το 3ο μνημόνιο ήταν το χειρότερο

Νέα δεδομένα στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό δημιουργούν η άνευ προηγουμένου κατάρρευση της εικόνας του απελθόντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ευρεία κοινή γνώμη και μεταξύ όσων τον ψήφισαν ενθουσιωδώς μόλις πριν από επτά μήνες, αλλά και η πρωτοφανής αρνητική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου από τους πολίτες, όπως αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Στην αφετηρία της κούρσας προς την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, το εκλογικό παιχνίδι μοιάζει απολύτως ανοιχτό σε όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η ραγδαία αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σημαντικά τις ελπίδες της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει το ελαφρύ προβάδισμα της τάξης του 1,5%, που διατηρεί το αποδεκατισμένο κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα, και να κόψει εκείνη πρώτη το νήμα.

Κλείνοντας τον επτάμηνο κύκλο της παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι επέστρεψε στην Κουμουνδούρου έχοντας σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που είχε συσσωρεύσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργικής του θητείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Alco που διεξήχθη στις 25 με 28 Αυγούστου, 8 στους 10 πολίτες -για την ακρίβεια, το 79% των ερωτηθέντων- δηλώνουν απογοητευμένοι από τον κ. Τσίπρα, ενώ μόλις το 10% εκφράζει την άποψη ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον πριν από επτά μήνες που ανέλαβε τη διακυβέρνηση.Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα κατακρημνίζεται καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ, αφού οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν τον εμπιστεύονται καθόλου (50%), που μαζί με το «λίγο» που απαντά το 26% περιορίζουν το εύρος της θετικής απήχησης στο 7% που δηλώνει «πολύ» και στο 15% που απαντά «αρκετά».

Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι το «αντίπαλον δέος» του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει την ίδια ακριβώς θετική αξιολόγηση -με το 7% να δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο» και το 15% «αρκετά»-, ενώ μάλλον υπερέχει ελαφρώς, αφού «λίγη» ικανοποίηση προς το πρόσωπό του δηλώνει ότι έχει το 23% και «καθόλου» το 49%. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο κ. Μεϊμαράκης έχει καλύψει σε λιγότερο από δύο μήνες όπου βρίσκεται στο τιμόνι της Ν.Δ. τη χαώδη υπεροχή που είχε μέχρι τις αρχές του περασμένου μήνα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, εξίσου αποκαρδιωτικά για την απελθούσα κυβέρνηση είναι τα στοιχεία που αφορούν το κυβερνητικό έργο. Και αυτό καθώς περιορίζεται στο 15% το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που δηλώνει ικανοποίηση από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ το αντίθετο απαντά το 77%, που δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Αρνητική προαίρεση μάλιστα έχουν και όσοι ψήφισαν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, με τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αρνητική αξιολόγηση σε ποσοστό 63% και των ΑΝ.ΕΛ. σε 59%.

Κατά των εκλογών και του μνημονίου
Οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνη στην κυβέρνηση και για το Μεταναστευτικό σε ποσοστό 48%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία εκφράζεται αρνητικά για την απόφαση του πρωθυπουργού να στηθούν πρόωρες κάλπες, με τις οποίες συμφωνεί μόνον ένας στους τέσσερις, την ίδια ώρα που το 66% τη θεωρεί λανθασμένη.

Εκείνο, όμως, που φαίνεται να βαρύνει περισσότερο στην αρνητική διάθεση του εκλογικού σώματος είναι η μνημονιακή στροφή και η υπογραφή του κ. Τσίπρα. Και αυτό καθώς το 57% του εκλογικού σώματος -και ανάμεσά τους το 61% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% όσων ψήφισαν τους ΑΝ.ΕΛ.- θεωρεί ότι ήταν λάθος η πρωθυπουργική απόφαση.

Σωστή, αντιστοίχως, εκτιμάται ότι υπήρξε η απόφαση της μνημονιακής στροφής από το 30% των ερωτηθέντων, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την αντιπολίτευση, με πιο ενθουσιώδεις, κατά σειρά, όσους ψήφισαν Ποτάμι (61%), ΠΑΣΟΚ (47%), Ν.Δ. (40%), ΣΥΡΙΖΑ (28%), ΑΝ.ΕΛ. (17%), ΚΚΕ (11%) και Χρυσή Αυγή (10%).

Το χειρότερο όλων, πάντως, για τον απερχόμενο πρωθυπουργό είναι ότι το 70% των πολιτών έχει την πεποίθηση ότι το τρίτο μνημόνιο, είναι το χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, έναντι μόλις του 15% που πιστεύει τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του επιτελείου της Κουμουνδούρου.

Στο ερώτημα, μάλιστα, ποιος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το τρίτο μνημόνιο το 29% των πολιτών απαντά κατονομάζοντας τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό και το 12% τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ενώ το 43% θεωρεί ότι έχουν τον ίδιο βαθμό ευθύνης.

Μονόδρομος η πολυκομματική κυβέρνηση
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,6% και κατατάσσεται πρώτος, με δεύτερη τη Ν.Δ. που είναι στο 21,1%. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,3% και ακολουθούν, με την ίδια σειρά κατάταξης του περασμένου Ιανουαρίου, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, ανεβαίνει μια θέση, καθώς φαίνεται να υποχωρούν και στην παρούσα φάση να μένουν εκτός Βουλής οι ΑΝ.ΕΛ. με το 2,4% που συγκεντρώνουν στη μέτρηση της Alco.

Το εισιτήριο για την επόμενη Βουλή φαίνεται να παίρνει η νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των υπόλοιπων στελεχών που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και, προς το παρόν, συγκεντρώνει 4%. Το γεγονός ότι με το νέο κόμμα συμφωνεί το 23% του εκλογικού σώματος και το 20% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες κάλπες δίνει προοπτικές στο εγχείρημα του κ. Λαφαζάνη και των συντρόφων του.

Μικρή έκπληξη αποτελεί η εκτίναξη της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που φτάνει στο 3% και προς το παρόν περνά οριακά τον πήχη για να εκλέξει βουλευτές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, που υποχωρεί στο 1,3%, και την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, που μένει στο 1%, ενώ σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία φτάνει στο 22,9%, εκ των οποίων το 13,6% δηλώνει αναποφάσιστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην εκλογική μάχη με το πολύ σοβαρό μειονέκτημα που συνιστά η μικρότερη συσπείρωση που είχε ποτέ κυβερνών κόμμα έπειτα από τόσο μικρό διάστημα παραμονής στην εξουσία, καθώς μόνο το 53% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση δηλώνει ότι θα τον ξαναψηφίσει. Αντιστοίχως, η συσπείρωση για τα άλλα κόμματα είναι: στο 86% για τη Χ.Α., στο 82% για το ΚΚΕ, στο 71% για τη Ν.Δ., στο 64% για το Ποτάμι, στο 59% για το ΠΑΣΟΚ και στο 55% για τους ΑΝ.ΕΛ.Το κόμμα του κ. Τσίπρα εμφανίζει διαρροές σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις, με σημαντικότερες απώλειες της τάξης του 8% προς τη Λαϊκή Ενότητα και του 5% προς τη Νέα Δημοκρατία, από την οποία προς την αντίθετη κατεύθυνση κινείται μόνον το 2% όσων την επέλεξαν τον Ιανουάριο. Ετσι, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει να προσελκύσει όλους τους ψηφοφόρους του που δηλώνουν αναποφάσιστοι, πολύ δύσκολα θα υπερβεί το 30% που χρειάζεται για να κατακτήσει τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Τα ευρήματα, εξάλλου, της έρευνας της Alco, που θυμίζουν σκηνικό ανάλογο με εκείνο του Ιουνίου του 2012, αποκλείουν τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης και μάλλον οδηγούν αναπότρεπτα σε πολυκομματική, με πιθανότερες εκδοχές είτε μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε συμμετοχή στο σχήμα περισσότερων από δύο κομμάτων. Με βάση τις συγκεκριμένες επιδόσεις που εμφανίζονται στη μέτρηση της Alco, η πιθανή κατανομή των εδρών σε μια κατά τα φαινόμενα οκτακομματική κοινοβουλευτική σύνθεση θα ήταν: ΣΥΡΙΖΑ 129 (συμπεριλαμβανομένου του μπόνους των 50 εδρών), Ν.Δ. 75, Χ.Α. 22, Ποτάμι 18, ΚΚΕ 17, ΠΑΣΟΚ 14, ΛΑΕ 14 και Ενωση Κεντρώων 11.

ΣΧΟΛΙΑ (216)

Basw

Να κάνετε ΟΛΟΥΣ τους μισθούς σας 750 ευρώ οι βουλευτές, υπουργοί και λοιποί, να το ψηφίσετε στη βουλή, και να το κρατήσετε μέχρι την ώρα που θα αρχίσουν να αυξάνονται ο βασικός του ιδιωτικού και οι άλλοι μισθοί και συντάξεις που μειώνονται τις δύο τελευταίες 10ετίες, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ μόνο τότε. ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΟΙ ΛΕΥΚΟ

Ο φτώχος νεοφιλελεύθερος

Είναι το πίο ηλίθιο πλάσμα του κόσμου.

Πάλι τα ίδια!

Αφού τα ποσοστά όπως λένε δεν αποτελούν πρόθεση ψήφου αλλά καταγραφή τάσεων, πώς ο Λεβέντης έχει 3% ;; Αυτή την στιγμή έχει με διαφορά την μεγαλύτερη τάση. Αλλά και στο δημοψήφισμα το Ναι ήταν μπροστά 2 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Nik

Δεν ξέρω γιατί αλλά διαβάζοντας τα σχόλια μου ήρθε στο νου το σύνθημα που έλεγαν οι συγκεντρωμένοι κάποτε στο Γαρουφαλλιά! "Πέτρο μ@@@κ@ ήρθαμε για πλάκα".

ετσι για το image

Πως και δεν τον εχουν γιαουρτωσει ακομα?

che

μην ανησυχείς, τωρα τα πήζουν σε πήλινα

Το τρίτο το....καλυτερο

Τον Γενάρη παραμυθιαστήκατε οτι οι αναποφάσιστοι θα ψηφίζανε δεξιά για να μην πάμε στην δραχμή, στο δημοψήφισμα ήσασταν σίγουροι για το ναι και τωρα νομίζετε οτι θα τιμωρήσουμε τον ΤΣίπρα γιατι κατέστρεψε δήθεν την χώρα σε 7 μήνες και θα επιστρέψετε...φασιστακια αυτο θα σας πονέσει περισσότερο απο όλα. ΝΑι βρε ζώα και απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι είμαστε απο τον Αλέξη αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να τον τιμωρήσουμε και να γυρίσουμε την χώρα στην λαίλαπα της δεξιάς. Που..α πάλι σας έρχεται και θα ειναι η μεγάλη

.???

Και πόσοι νομίζετε ότι είσαστε ρε καημένε; Νομίζεις ότι κάθε μέρα είναι του Άι Γιαννιού; Επειδή σας ψήφισε ο κόσμος αντιδραστικά τον Γενάρη, πιστέψατε ότι έχετε όντος τόσους ψηφοφόρους;;; Α ρε καραγκιοζάκο δημόσιε υπάλληλε, πάλι στο 3% θα είστε σε λίγο καιρό, κηφήνες!

TR

η αλήθεια είναι ότι φαίνεσε πολύ αναποφάσιστος και με επιχειρήματα...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

....ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΖΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.?ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ Η ΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ?Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ.Υ.Γ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ 500 ΕΥΡΩ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ''ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ''.ΣΑΝ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΑΝ ΒΛΑΚΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ.ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΛΠΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΙΛΗΜΜΑ ΔΕΞΙΑ Η ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΠΟΝΗΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΞΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΔ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΕΡ ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΣΟΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΤΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΝΑΙ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΜΕΣΑ ΠΕΣΑΤΕ ΡΕ ΜΠΑΓΑΣΕΣ

io

Όνειρα γλυκά

.???

Καλά ΕΣΥ άντε τώρα στην ουρά στο ΑΤΜ να σηκώσεις κανένα φράγκο και τα λέμε μετά...αλλά μάλλον δεν έχεις φράγκο για να σηκώσεις...

Που να το βρει ?

5 χρόνια οι κυβερνήσεις που ψηφίζεις του τα παίρνουν.

ΥΤ

οταν οι ίδιες εταιρείες έδιναν τον Μάρτη διαφορά 20% ήταν αξιόπιστες τώρα έχασαν την αξιοπιστία τους

profitelol

Αν ηξερες ποσο πολυ θελω να παρει αυτοδυναμια ο αλεξ και να τον δω να εφαρμοζει το 3ο το καλυτερο!!!!γιατι φαντασου να γινει αντιπολιτευση και να καταγγελει τα αρθρα που θα φερνουν οι αλλοι και θα καταψηφιζει!!!μια ζωη ζωα...ζωα βεβαια ειναι και τα λιονταρια...αλλα εμεις μια ζωα προβατα..

Η μελαγχολία της αριστεράς

Βαγγέλας και ξερό ψωμί. Τσίπρα ήσουν σκέτη αποτυχία. Το λες και μόνος σου.

Νεμεσις

Αυτο που ζησαμε τον Ιουλιο εφτασε η ωρα να το πληρωσεις Αλεξη!Εχει να πεσει μαυροοοο!!!!

Τοκ τοκ τοκ...

Τσίπρα πες αλεύρι. Η αντιπολίτευση σε γυρεύει. Α, εκεί θέλεις να γυρίσεις, γι' αυτό κάνεις εκλογές, έτσι; Πονηρούλη...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mits_main01

«Η αναγνώριση θα ήταν μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη. Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωτική ανάγνωση της ιστορίας.  Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ´ εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

2
tsipras-merk1

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του να λύσει το Σκοπιανό, η Άνγκελα Μέρκελ του είπε «δεν σε πιστεύω γιατί κανείς από τους προκατόχους σου δεν ήθελε να ανοίξει αυτό το θέμα, ειδικά ο Σαμαράς»

5
flessa-akra

Πρώτα σταμάτησε η προβολή των εκπομπών της υποψήφιας ευρωβουλευτού με τη ΝΔ και τώρα αποκλείστηκε η πρόσβαση στο αρχείο των εκπομπών στη διαδικτυακή πλατφόρμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης - Παίζουν κανονικά οι εκπομπές άλλων υποψηφίων ευρωβουλευτών - δημοσιογράφων της ΕΡΤ

8
tsipras-gelia1

Χαρακτήρισε «ήπια προσαρμογή» τα μέτρα 6 δισ. ευρώ που πήρε η κυβέρνησή του - «Εγώ ζω στον ήλιο» είπε για τις διακοπές του στη θαλαμηγό Παναγόπουλου - Έταξε και δώρο Χριστουγέννων

27