Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός σε περίπτωση πρόωρων εκλογών

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός σε περίπτωση πρόωρων εκλογών

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας - Η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο θα διαδεχθεί της παραιτήσεως Τσίπρα

Ενισχύονται, όπως όλα δείχνουν, τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες, με το πολιτικό σύστημα να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αναμένοντας και τις επίσημες αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν τα εν λόγω σενάρια πιθανότητα να κληθεί να αναλάβει για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός. Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη θέση του πρωθυπουργού μπορεί να προταθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αρχαιότερη επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου, είχε περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου τέλη Ιουλίου, με τις τότε πληροφορίες -χωρίς να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται- να αναφέρουν ότι στο τραπέζι είχε πέσει και το θέμα των διαδικασιών υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται, τα σενάρια για κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή απομακρύνονται, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαλέσει απευθείας εκλογές, αφού δεν έχει συμπληρώσει 12 μήνες ζωής και ως εκ τούτου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Συντάγματος, όπως οι διερευνητικές εντολές. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν μπορεί να προκύψει, άρα και αυξάνεται η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές.

Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ενώ κάποιοι Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.

Σύμφωνα με τη θεσμική διαδικασία (παρ. 1 αρ. 41 και παρ. 3 αρ. 37) η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος δηλαδή τον κ. Βαγέλλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί εως και τρεις ημέρες.

Εάν διαπιστωθεί πλήρης αδυναμία συνεννόησης και άρα βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση -ορίζεται και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, και που θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών.

Να σημειωθεί ότι η κ. Θάνου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975 και είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο, η οποία και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης.

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΤΣΑΚΩΝΑ

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩ8ΕΙ .. ΓΙΑΤΙ ΔΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩ8ΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΠΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ...ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ?

why her ?

D I S L I K E.

eleos

Φυτεμενη απο τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικα. Ευγε μας

stayros

Ο καλύτερος ηγέτης που έχει βγει μέχρι τώρα, τεχνοκράτες επιστήμονες Γυναίκες Άντρες στης κυβέρνησης και οχι πολιτικοί και διάφοροι άλλη τυπαδες που ψηφίζονται απο τον κάθε παπάρα!

...........δυστυχως

ο συριζοφασισμος επιβαλει τα παντα.

CHRISTOS

ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΕΚΡΙΝΕ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ. ΕΥΓΕ. ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΛΙΚΙ.

Loukas

Είναι λάθος ο προσωρινός πρωθυπουργός να είναι ένας ανώτατος δικαστικός υπάλληλος και όχι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις ιδεοληψίες και ας μεγαλώσουμε λίγο.

+1

σωστο.

Γιάννης

Όχι απαραίτητα, προσωρινός πρωθυπουργός διορίζεται ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Υπάρχουν άλλοι δύο υποψήφιοι.

Συριζομπαχαλιστάν

Συνδικάλα των δικαστηρίων η μανδάμ... Επιλογή Παρασκευόπουλου για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Δεν πιστεύω να μην καταλάβατε τώρα, ε;

το πιο σύντομο ανέκδοτο

ελληνική δικαιοσύνη

Lord Bygon

Ahahahaha!

OH ..... SHIT

ΩΧ ... ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ..... ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΔΥΜΟ ΑΧΤΥΠΗΤΟ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ !!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Καταγραφη111

Αρχικά μου είπε ότι το θέμα της Συμφωνίας θα έρθει μετά τις εκλογές - Μετά με διαβεβαίωνε ότι θα έρθει τον Μάρτιο είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε συνέντευξη του στη Βεργίνα τηλεόραση -  Κάλεσε τον Ζουράρι να σκεφθεί πολύ καλά την απόφαση που θα λέβει- Νέα σφοδρή επίθεση στον Νίκο Κοτζιά

maik_pen708

«Θα παραμείνουμε στην περιοχή και θα συνεχίσουμε τον αγώνα» είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μια ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε εναντίον του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ

mits0

«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας«Τέσσερις από τους έξι βουλευτές που δήλωσαν δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους: οι δύο είναι στην Κϊνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους»

3
vouli12

«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην επιστρέψουμε στον σκοταδισμό», λέει ο  Γιάννης Δραγασάκης - «Θεατρική παράσταση» με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, συμπρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας - Κατάντια της πολιτικής οι «μουσικές καρέκλες» βουλευτών, σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης