Bερολίνο: Ουδέν σχόλιο ακόμη για την ελληνική πρόταση

Bερολίνο: Ουδέν σχόλιο ακόμη για την ελληνική πρόταση

Το ελληνικό ζήτημα θα έρθει στη Βουλή μόνο αν η Ελλάδα δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας - «Όχι» σε κούρεμα χρέους λέει, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε

Bερολίνο: Ουδέν σχόλιο ακόμη για την ελληνική πρόταση
Συγκρατημένη εμφανίζεται η γερμανική πλευρά όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα τις επόμενες ώρες, καθώς όπως είπε ο Γερμανός εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμα να σχολιάσει το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων καθώς περιμένει πρώτα από τους Θεσμούς να τις αξιολογήσουν.

Επιπλέον ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να πάει στην Bundestag για να ζητήσει εντολή διαπραγμάτευσης.«Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας εξέπνευσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις δαπάνες και υποχρεώσεις που συζητούνταν τον Ιούνιο. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα ως βασικούς πυλώνες το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτή την μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, καθώς και εάν ονομάσει και τα λεγόμενα prior actions, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σημείωσε επίσης πως δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Το τελευταίο σχόλιο πάντως έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες του Reuters που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές οι οποίες αναφέρουν πως αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup σήμερα ή αύριο, τότε ενδέχεται να μην χρειαστεί να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Στην ίδια εκτίμηση προχώρησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε πως ευελπιστεί να μην χρειαστεί Σύνοδος εφόσον υπάρξει νωρίτερα συμφωνία
 
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ τόνισε ότι δεν αρκεί να υποβληθούν οι παλιές προτάσεις με νέα συσκευασία, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το εάν συζητείται μια χρηματοδότηση-γέφυρα, επισήμανε ότι εφόσον υπάρχει συνολική συμφωνία, τότε θα μπορεί ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο κ. Γέγκερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει καθώς δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι και στο θέμα αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης υπάρχει πολύ περιορισμένο περιθώριο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης