Οταν η Ελλάδα έφτασε μία ανάσα πριν το Grexit: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται

Οταν η Ελλάδα έφτασε μία ανάσα πριν το Grexit: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται

Σόιμπλε: Ποτέ δεν ζήτησα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Σαμαράς: Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο - Βενιζέλος: Το βράδυ των Καννών ζητήθηκε να ετοιμάσουμε σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη

Οταν η Ελλάδα έφτασε μία ανάσα πριν το Grexit: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται
Τη δική τους εκδοχή για τα δραματικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011 που η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη, δίνουν αυτές τις ημέρες πολλοί από όσους έζησαν από κοντά τα γεγονότα. Αφορμή στάθηκε το αφιέρωμα των Financial Times στην ευρωπαϊκή κρίση, που περιγράφει με λεπτομέρειες όσα έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες εκείνη την περίοδο.

Στα δημοσιεύματα απάντησε χθες το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών, διαψεύδοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα η Deutsche Welle αναφέρει ότι «με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει τη χώρα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι».

Στο ρεπορτάζ ωστόσο, με βάση δηλώσεις της ίδιας πηγής, αναφέρεται ότι «πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό, όμως, δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο στην εφημερίδα Financial Times», μέσω του «Σχεδίου Ζ». Διαβάστε αναλυτικά τις αποκαλύψεις των Financial Times για το σχέδιο Ζ http://www.protothema.gr/economy/article/378884/ft-to-akros-aporrito-shedio-z-gia-tin-exodo-tis-elladas-apo-to-euro/

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι ο κ. Σπίγκελ, αρθρογράφος των Financial Times, είχε επισκεφτεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργείο και ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στελέχη του.

Τέλος, σχετικά με την αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ για τη συνομιλία του με τον κ. Σόιμπλε, το καλοκαίρι του 2012, το υπουργείο συνιστά μια προσεκτική ανάγνωση του εδαφίου, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν.

Στην ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, εκεί που πάει να ξεκινήσει να τρέχει μπροστά, μπορεί να βρεθεί να κουτσαίνει πάλι προς τα πίσω. Κι αυτό δεν το αντέχουμε. Και μάλιστα προσέξτε, τώρα αποκαλύπτεται ότι το 2011 υπήρχε πραγματικό σχέδιο να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Πράγμα που θα ήταν ολέθριο για την Πατρίδα μας. Αυτό το σχέδιο το αποτρέψαμε και τότε και την επόμενη χρονιά! Όταν σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτά όλα πράγματι τα αφήνουμε τώρα πίσω μας οριστικά! Αλλά πρέπει να το λέω. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά θέλει να μας επαναφέρει».

Χθες ήταν και η σειρά του Ευάγγελου Βενιζέλου να κάνει αποκαλύψεις. Ήταν «εθνικό καθήκον να ''σκοτώσουμε'' το δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Χούκλη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1, εξηγώντας τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα. Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε, ήταν ότι «είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεραμυνόμενος της τότε απόφασής του, τόνισε ότι αν δεν είχε κάνει εκείνη τη δήλωση, στις 5 το πρωί, «στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία».

Στις Κάννες, όπως είπε, «την πρωτοβουλία είχαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί» και χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως «ασφυκτική».

Το ερώτημα που τέθηκε από τους Ευρωπαίους, ανέφερε επίσης, ήταν ότι ή δεν θα γίνει το δημοψήφισμα ή αν γίνει τα ερώτημα που πρέπει να τεθεί θα έπρεπε να είναι «εντός ή εκτός ευρώ».

Διαβάστε περισσότερα http://www.protothema.gr/politics/article/379192/venizelos-to-vradu-ton-kannon-zitithike-na-etoimasoume-shedio-exodou-ap-to-euro/


Γιούνκερ: «Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα»

«Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στον υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα, όταν ο Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη που θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Επί σειρά ετών εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

Είχε προηγηθεί η ερώτηση του κ. Τσίπρα: «Τι έγινε στις διαβουλεύσεις των Καννών που ήσασταν μαζί με τον Ζ. Μπαρόζο; Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος».

Κακλαμάνης: Μου πρότειναν πρωθυπουργία, είχα σχηματίσει και κυβέρνηση...

Με μία τρισέλιδη δήλωση, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε χθες τη δική του άποψη για όσα συνέβησαν το Νοέμβριο του 2011 και οδήγησαν στο σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ υπό την πρωθυπουργία του Λουκά Παπαδήμου.

«Το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 2011, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή και μου ανακοίνωσε την απόφασή του όπως, για λόγους εθνικού συμφέροντος παραιτηθεί, ότι θα παραμείνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ότι πρότεινε στον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, που συμφώνησε αμέσως, να αναλάβω ως πρωθυπουργός το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετείχαν και θα στήριζαν στη Βουλή οι Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», ξεκινά την περιγραφή του ο κ. Κακλαμάνης αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο όσων συνέβησαν μετά την επιστροφή των κυρίων Παπανδρέου και Βενιζέλου από τις Κάννες.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης