ΠΑΣΟΚ: Οι οδηγίες Ανδρουλάκη στους βουλευτές μετά την πρόταση δυσπιστίας - «Κάναμε τη σωστή επιλογή»

ΠΑΣΟΚ: Οι οδηγίες Ανδρουλάκη στους βουλευτές μετά την πρόταση δυσπιστίας - «Κάναμε τη σωστή επιλογή»

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ μέσω της πρότασης δυσπιστίας με φόντο τις ευρωεκλογές

androylakis-vouli
Τη «γραμμή πλεύσης» εντός της Ολομέλειας κατά την τριήμερη διαδικασία επιχείρησε να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης στους βουλευτές του, ζητώντας συγκροτημένο λόγο αλλά και σαφείς, αυστηρούς και επιθετικούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τους χειρισμούς της σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκάλεσε αφού κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας και πριν αρχίσει η συζήτηση επί του θέματος στην Ολομέλεια, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε με τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του έκανε τη σωστή επιλογή την κατάλληλη ώρα, ότι κατάφερε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση επί τρεις ημέρες και ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους πολίτες αποκαλύπτοντας «τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Θα δεχθούμε επίθεση με διάφορα δήθεν επιχειρήματα από την κυβέρνηση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλους τους έωλους και ανύπαρκτους ισχυρισμούς τους», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στους βουλευτές του, επαναλαμβάνοντας ουκ ολίγες φορές ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συνδεθεί με τεκμηριωμένες επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και όχι με αντιπαραθέσεις με τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό δεν σημαίνει- τόνισε – ότι δεν αντιπαρατιθέμεθα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ό,τι διαφωνούμε, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί όχι εντός της τριήμερης διαδικασίας στη βουλή, αλλά μόνο κατά τις δημόσιες, τηλεοπτικές και άλλες παρεμβάσεις μας. «Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τη συναίνεση που καταφέραμε με την πρωτοβουλία μας», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφοντας τις στοχεύσεις του «σκληρού ροκ» που θα επιθυμούσε να εξελιχθεί μέσα στην Ολομέλεια με μοναδικό στόχο το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης (από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα) πήραν το λόγο αρκετοί βουλευτές, όπως η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λαικαούλη, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παύλος Χρηστίδης, η Χριστίνα Σταρακά και άλλοι. Όλοι οι βουλευτές μίλησαν με θετικά λόγια για την πρωτοβουλία- παρότι κάποιοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για το «δια ταύτα», υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ορισμένοι, ωστόσο, επέμειναν εντός της συνεδρίασης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει ρωγμές ασχέτως ότι όλοι θα καταψηφίσουν την πρόταση και θύμισαν ότι δεν ήταν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απουσίαζε την προηγούμενη εβδομάδα από τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής αλλά και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές.

Στη συνεδρίαση συμφώνησαν επίσης ότι ο λόγος τους πρέπει να είναι ένα «καρφί» στην κυβέρνηση για την καταπάτηση του κράτους δικαίου κι ότι τα «ντιμπέιτ» με τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές για τα άλλα μείζονα θέματα πρέπει να είναι περιορισμένα, να μην ξεφεύγουν από το θέμα. Η αίσθηση που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση ήταν ότι η Χαριλάου Τρικούπη αναθάρρησε κι ότι μετά και τα πρόσφατα γκάλοπ που κατέγραψαν υποχώρηση των δυνάμεών της κατάφερε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την αποκάλυψη των υπεύθυνων της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Η πρόταση δυσπιστίας θα φέρει στη βουλή στον μονίμως κρυπτόμενο πρωθυπουργό», διαπίστωσε άλλωστε ο Δημήτρης Μάντζος. Ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη προσπάθησε να καταδείξει τη σημασία της επιλογής να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση δυσπιστίας. «Είναι ένα θεσμικό μέσο που έχει η αντιπολίτευση ώστε να εκτεθεί η ευθύνη της Κυβέρνησης για τη συγκάλυψη μιας εγκληματικής υπόθεσης», είπε και πρόσθεσε παράλληλα πως «είναι μακριά από εμάς τα λαϊκά δικαστήρια και άλλοι εξωθεσμικοί τρόποι διερεύνησης, καθώς εμείς είμαστε θεσμικό κόμμα, σεβόμαστε τους θεσμούς της δημοκρατίας και τους υπερασπιζόμαστε».

Η πρόταση δυσπιστίας

Νωρίτερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας σημείωσε ότι το μοτίβο «διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» επαναλαμβάνεται σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία. «Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», δήλωσε και αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, έκανε λόγο για μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης, με τον τόπο του δυστυχήματος να αλλοιώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξαρχής ζήτησε προανακριτική επιτροπή βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717, την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε. «Η εξεταστική επιτροπή, την οποία υπερψηφίσατε, απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρώην επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μάγδα Γεροντίδου, η οποία για δύο χρόνια ερεύνησε τη σύμβαση 717. Υπογράμμισε πως στο εκατοντάδων σελίδων πόρισμα της πλειοψηφίας η ευθύνη αποδίδεται πλήρως σε ανθρώπινο λάθος, αγνοώντας ακόμη και το πόρισμα της ορισμένης από την κυβέρνηση τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι αν το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.

Κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη - 26.3.24
Κλείσιμο


Τα ερωτήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ

«Προχθές, δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ ακόμα η Ελλάδα θρηνούσε και ο ελληνικός λαός ήταν παγωμένος από το σοκ της απώλειας 57 συνανθρώπων μας, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης και παρέθεσε τα ερωτήματα στα οποία «η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές απαντήσεις»:

  • • Ποιος, την ώρα της τραγωδίας, είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο ηχητικό υλικό;
  • • Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη;
  • • Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο;


«Έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτών, που οργάνωσαν τις υποκλοπές. Αυτών, που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως ήρθε πια η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. «Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας», σημείωσε, σχετικά με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, υπογεγραμμένη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Βλέπουν γαλάζιες ρωγμές

Παράλληλα, τόνισε πως όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι. «Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα και να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού. Γιατί επιτέλους πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία σας, στην ασυδοσία σας, που οδηγούν τη χώρα σε θεσμική παρακμή, την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε.

Περί συμφερόντων

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και στην επιχειρούμενη από κυβερνητικά στελέχη σύνδεση αυτής της πρωτοβουλίας με συμφέροντα. «Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε το έγκλημα των Τεμπών να παραμείνει ένα διαρκές έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε.

«Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε, υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών», διεμήνυσε ο κ. Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας πως και όταν αποκάλυψε το παρακράτος των υποκλοπών, τον βαφτίσαν «πράκτορα ξένων δυνάμεων» για να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα. «Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισμός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό», κατέληξε.

Πολιτικό Συμβούλιο την Παρασκευή

Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα κορυφωθεί με την αυριανή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί σκληρή μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή κατά την προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κάνει «πρόβα εκλογών», περιγράφοντας το διακύβευμα της εκλογικής μάχης και ζητώντας από τα στελέχη και τους βουλευτές του να αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα μετατραπεί ενδεχομένως σε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, με στόχο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης (που το ΠΑΣΟΚ απώλεσε πρόσφατα στις δημοσκοπήσεις) από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν όλα για τη χρήση κινητών στα σχολεία: Μέχρι και οριστική αποβολή στο νέο ποινολόγιο

Τουλάχιστον 6 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Το πλοίο υπέστη ολικό μπλακ άουτ πριν από τη σύγκρουση

Ξενερωμένη 100% η τρίτη υποψήφια προς αποχώρηση από το Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης