Πρόταση δυσπιστίας: Επικοινωνία Ανδρουλάκη με Φάμελλο, Κωνσταντοπούλου, Χαρίτση και Κουτσούμπα

Πρόταση δυσπιστίας: Επικοινωνία Ανδρουλάκη με Φάμελλο, Κωνσταντοπούλου, Χαρίτση και Κουτσούμπα

Τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Κορυφώνονται οι διεργασίες και στον ΣΥΡΙΖΑ, κομβικός ο ρόλος Φάμελλου

androulakis__2_
Στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει μονόδρομο την πρόταση μομφής για τα Τέμπη, μετά και από πρόσφατο δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής. Μάλιστα το επιτελείο Ανδρουλάκη έχει ήδη συντάξει το πρώτο κείμενο, το οποίο παρουσιάστηκε στις ηγεσίες των κομμάτων που προτίθενται να υπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που χρησιμοποίησε το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους», τόνισε το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. «Ελπίζω όταν κατατεθεί η αυτονόητη αυτή θεσμική κίνηση, σήμερα το μεσημέρι οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής να νιώσουν την ανάγκη να έρθουν στη Βουλή. Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κατατεθεί στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και είναι σημαντικό ότι έχουν τοποθετηθεί θετικά», είπε ο κ. Χρηστίδης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d03i6qhpgw2x)

Όπως είπε, «υπάρχουν σειρά από στοιχεία που μας κάνουν να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών το μόνο που την ένοιαζε είναι να συγκροτήσει επικοινωνιακή ομάδα που να εξυπηρετεί το σενάριο ότι δεν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης αλλά μόνο ανθρώπινο λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ποιος το έκανε, αφού αποδεικνύεται ότι η ΕΛ. ΑΣ. πήρε τις συνομιλίες του πρώτου 24ωρου από την τραγωδία τρεις ημέρες μετά και επομένως κάποιος μπήκε στο υλικό, το πείραξε και στη συνέχεια το διέρρευσε σε κάποια ΜΜΕ. Πρέπει να πάρουμε απαντήσεις. Είτε η κυβέρνηση γνωρίζει είτε δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να παρενέβη σε συνομιλίες δημοσίων υπηρεσιών και άρα είναι επικίνδυνη για τον τόπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ο ρόλος του Σωκράτη Φάμελλου

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι μοναδικός συντάκτης της πρότασης δυσπιστίας παραμένει το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, ακόμη και αν ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου θα επιθυμούσαν τυχόν συνδιαμόρφωση της επίμαχης πρότασης με τη Χαριλάου Τρικούπη, το ενδεχόμενο της από κοινού συγγραφής δε φαίνεται δυνατόν, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών για την αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω απώλειας της πρωτοβουλίας των κινήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, την οπτική του απέναντι στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εξηγεί με άρθρο του σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αναλύοντας αφενός την πρόταση του για παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και αφετέρου τους λόγους, για τους οποίους ζήτησε διεθνείς παρατηρητές.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των διεθνών παρατηρητών, πάντως, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «νομίζω ήταν μια βαριά υπερβολική η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη αλλά και αυτά που έχουν γίνει από εκεί και πέρα είναι βαριά». Σχετικά με τα Τέμπη, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «έχουν μαζευτεί 1,5 εκατ. υπογραφές για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών». «Δεν αισθάνομαι ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο όταν είχαμε μια σύμβαση που ήταν διάτρητη, έλλειπαν υλικά, δεν παράγονταν υλικά εδώ και 15 χρόνια, δεν υπήρχαν ανταλλακτικά, δεν υπήρχαν προδιαγραφές ασφαλείας» επισήμανε ο κ. Σπίρτζης καταλήγοντας πως και ο ίδιος πρέπει να διερευνηθεί αν έχει ευθύνη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d02ny53apifd)

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την απουσία Κασσελάκη λόγω της θητείς του, το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και οι προβολείς της δημοσιότητας θα πέσουν τόσο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, στην περίπτωση που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τους: Νίκο Παππά, Διονύση Καλαματιανό και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, με αναπληρωτές τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη.

Από πλευράς του, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς ανέφερε σε ανάρτησή του για τα Τέμπη πως «Στις 5 Μαρτίου 2023, μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καταγγείλαμε ότι οι τότε διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, παρότι είχαν παραιτηθεί, παρέμεναν στο θέσεις τους. Πήγαιναν στα γραφεία τους. Είχαν πρόσβαση σε κρίσιμο υλικό. Είχαν βάλει μπρος ( ; ) μονταζιερές και καταστροφείς εγγράφων. Πιέζαμε επί μακρόν για το θέμα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. λοιδωρούσε και λασπολογούσε. Χωρίς, όμως, να διαψεύδει».

Ειδήσεις σήμερα:

19χρονος Γεωργιανός εισέβαλε με μαχαίρι σε σχολείο στην Κυψέλη - Τραυμάτισε τον διευθυντή και έναν μαθητή

Βίντεο σοκ από Βαλτιμόρη - Πλοίο έπεσε στη γέφυρα Francis Scott Key προκαλώντας την κατάρρευσή της

Από την άνοδο στην πτώση: Πώς πήρε ο Παπαλέκας τη βίλα Βωβού στο Ψυχικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης