Εξεταστική και στο βάθος εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις

Εξεταστική και στο βάθος εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις

 Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Πολιτική Γραμματεία - «Οι ηχηρές παραιτήσεις αποτελούν ομολογία ενοχής», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου

tsipras_alexis2
Στην επιλογή των επόμενων κινήσεών του απέναντι στο «σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» προχωρά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς συνεδριάζει εκτάκτως στις 10 το πρωί -διαδικτυακά- η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκειά της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών παραιτήσεων του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά τόσο οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, όσο και όλα τα θεσμικά αντίβαρα που έχει στη διάθεσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να εκθέσει πλήρως το «καθεστώς Μητσοτάκη» στα μάτια και την κρίση της ελληνικής κοινής γνώμης.

Ομολογία ενοχής

Για την Κουμουνδούρου, άλλωστε, πρόκειται για «τεράστιο σκάνδαλο», το οποίο φέρει ακέραια την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τονίζουν, και «το οποίο αφορά ευρύτερα στις παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών», με ένα από τα ερωτήματα που εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες ώρες να αφορά σε τυχόν ύπαρξη και άλλων νόμιμων επισυνδέσεων και πόσων, παρατηρώντας την ίδια ώρα δραματική υποχώρηση ως προς το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πνεύμα, «οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού» ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του «watergate». «Είναι ζήτημα Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φέρεται, κατά πληροφορίες, να διάκειται θετικά στην ιδέα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, ενώ απομένει η σχετική έγκριση του κόμματός του μέσω της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα, για την υιοθέτηση αυτής της στάσης.

Πλήρης διαλεύκανση

Δεδομένου ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προϋποθέτει το αίτημα να συνοδεύεται από υπογραφές από 120 Βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τείνουν στο να διατυπώσουν κοινό αίτημα, δίνοντας την αίσθηση ότι συντάσσονται στην ίδια πλευρά σε μια από τις λίγες φορές έως τώρα, μολονότι εκφράστηκαν και κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με το αίτημα για την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, καθώς η αμέσως προηγούμενη προ ολίγων ημερών, η οποία εξέταζε και το θέμα της λίστας Πέτσα, ολοκλήρωσε τις εργασίες της, χωρίς να κληθούν κεντρικά πρόσωπα, όπως ο κ. Πέτσας, αφήνοντας απογοητευμένα υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εντείνοντας την ίδια ώρα τις εντυπώσεις περί αδιαφάνειας στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Στην περίπτωση του «σκανδάλου των παρακολουθήσεων», ωστόσο, μια ελληνική εκδοχή του watergate κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κος Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τοποθετώντας στον πυρήνα του ζητήματος τον Πρωθυπουργό, ενώ μάλιστα υπενθύμισε πως η κυβέρνηση για τον κ. Παντελέοντα «άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δε πληρούσε τα κριτήρια του νόμου».

Ταυτόχρονα, από τα βέλη της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το χειρισμό της υπόθεσης των παρακολουθήσεων δεν εξαιρούνται ούτε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ούτε σειρά κορυφαίων Υπουργών της κυβέρνησης. «Όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα» υποστήριξε η Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως «ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν μία μόλις εβδομάδα».

Σηκώνοντας το γάντι απέναντι στο επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου περί πολιτικής τοξικότητας, η οποία ώθησε στην παραίτηση του κ. Δημητριάδη και επιστρέφοντας τα βέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λόγο για «γελοίες διαρροές» του Μεγάρου Μαξίμου «που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε «κλίμα τοξικότητας», δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του». «Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές» προσθέτει η Κουμουνδούρου, ανοίγοντας για πρώτη φορά παράθυρο διερεύνησης ευθυνών σε ποινικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα το ειδικό δικαστήριο.

Στον αντίποδα, μονίμως ανοιχτό θεωρεί η Κουμουνδούρου ότι παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν πάνω στο πρωθυπουργικό τραπέζι του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Την προεκλογική ετοιμότητα απέκρουαν, ωστόσο, προσώρας οι πληροφορίες που κατέφθαναν χθες από κυβερνητικές πηγές, τοποθετώντας τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, σε μια στιγμή που «η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει» υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

Κλείσιμο
Αυτό που υπόσχονται, πάντως, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία είναι για τον κ. Μητσοτάκη, ότι «ο ίδιος θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του», καθώς ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την παραίτηση του κ. Δημητριάδη ως «ομολογία ενοχής», διαβεβαιώνοντας ότι «όλα θα έρθουν στο φως».


Ειδήσεις σήμερα:

ΡΑΕ: Ελέγχονται τρεις μεγάλοι προμηθευτές για παραπλανητικές διαφημίσεις

Gov.gr Wallet: Διαθέσιμο για όλους τους πολίτες - Πώς «φορτώνουμε» τις ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα

Περιστέρι: Η 17χρονη είχε καταθέσει υπέρ του Πακιστανού για αιματηρό επεισόδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης