Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινά ο διάλογος για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινά ο διάλογος για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των θέσεων εργασίας με μισθούς που θα υπερβαίνουν κατά πολύ το κατώτατο όριο, μέσω των επενδύσεων

xatzidakis
Την άμεση έναρξη διαλόγου για την αύξηση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη Βουλή. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, υπογράμμισε ότι «ο πρώτος κύκλος διαλόγου ξεκινά τώρα και θα αφορά τα στοιχεία της τελευταίας διετίας. Αυτός ο κύκλος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Από το καλοκαίρι και μετά, που ελπίζουμε ότι θα έχει κλείσει το θέμα της πανδημίας, θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, για να καταλήξουμε στο ύψος του κατώτατου μισθού».

Παράλληλα, τόνισε ότι πως η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των θέσεων εργασίας με μισθούς που θα υπερβαίνουν κατά πολύ το κατώτατο όριο, μέσω των επενδύσεων.
Ως πρώτο βήμα θα προσκληθούν οι επιστημονικοί φορείς να εκτιμήσουν τα οικονομικά μεγέθη ενώ το τελευταίο βήμα της τετράμηνης διαδικασίας είναι να εισηγηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ο κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το 2020 έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021 να κινδυνεύει να κλείσει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα έπρεπε να εκτιμήσουν τις δυνατότητες προσαρμογής του κατώτατου μισθού μέσα στις σημερινές, εξαιρετικά δυσμενείς, οικονομικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή θέτει ως προτεραιότητα τον κατώτατο μισθό σε περιβάλλον covid επισημαίνοντας την ανάγκη να θεσπιστεί ένας ομοιόμορφος κατώτατος μισθός που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Για το λόγο αυτό συντάσσεται και προωθείται ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία θα διασφαλίζεται ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα καθορίζονται, κατά περίπτωση, πάντα πάνω από το όριο της φτώχειας. Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίθιο στα 29,04 ευρώ.



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για τα εμβόλια - Τι κρύβεται από πίσω;

Βρετανία: «Μάσκες και αποστάσεις θα μας συνοδεύουν για καιρό» προειδοποιεί κορυφαία επιδημιολόγος

Η καραντίνα μείωσε τις γεννήσεις στην Ελλάδα κατά 6,5%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης