Μητσοτάκης: Τις προτεραιότητες Μαξίμου μετά τη «Μήδεια» θα εξηγήσει στην ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Τις προτεραιότητες Μαξίμου μετά τη «Μήδεια» θα εξηγήσει στην ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός

Στη μάχη επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε το πέρασμα της «Μήδειας» και στη στήριξη της εμβολιαστικής διαδικασίας ρίχνει τις δυνάμεις του το Μέγαρο Μαξίμου, σαφή μηνύματα και προς την αντιπολίτευση 

mitsotakis_ko
Η αποκατάσταση των ζημιών της «Μήδειας», η άμεση επιστροφή του ρεύματος σε εκατοντάδες νοικοκυριά στην Αττική και η στήριξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στο λεκανοπέδιο αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου για τα επόμενα 24ωρα.

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλίνει από τον κεντρικό σχεδιασμό που «επιβάλλει» ο «οδικός χάρτης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εντούτοις -όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει σήμερα το πρωί στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- ρίχνει τις δυνάμεις του στην μάχη επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε το πέρασμα της «Μήδειας» και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν με προληπτικές δράσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες. Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά επιδιώκει σε αυτήν την φάση, σύγκρουση είτε με τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς, είτε με τους επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ και τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη με τον έναν ή άλλο τρόπο για την συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Και αυτό φαίνεται καθώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως σε ερωτήματα για τις ευθύνες της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, όπου η θεομηνία άφησε ισχυρό «αποτύπωμα» ζημιών με «αφορμή» την πτώση δέντρων σε καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης. Σε αυτήν την φάση το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κερδίσει το στοίχημα της γρήγορης αποκατάστασης στις περιοχές κυρίως των βορείων προαστίων της Αττικής και να προετοιμάσει ταυτόχρονα την αλλαγή του πλαισίου για την αντιμετώπιση πχ εκ των προτέρων των ζημιών που προκαλεί η πτώση ενός δέντρου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ερωτηθείς για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν για τα πεσμένα δέντρα που προκάλεσαν το πρόβλημα απάντησε δείχνοντας αρχικά τον ΔΕΔΔΗΕ: «Έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο. Έτσι, έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια». Μάλιστα ο κ. Βορίδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι: «Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά μόνο γι' αυτό».

Σύμφωνα με τον υπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη καταγράφεται εργώδης προσπάθεια των αρμόδιων φορέων που ενεργούν «υπό ακραίες συνθήκες» για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Έμπειρο κυβερνητικός στέλεχος πάντως θυμίζει πως η συναρμοδιότητα περιπλέκει την κατάσταση και στην συγκεκριμένη περίπτωση και πως η περιφέρεια και οι δήμοι πρέπει επαγρυπνώντας να λύσουν οριστικά τα γραφειοκρατικά τουλάχιστον ζητήματα. «Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι’ αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών», τονίζει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος πάντως δεν απέφυγε να «υπενθυμίσει» στον Αλέξη Τσίπρα που κατηγόρησε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της εθνικής οδού, εικόνες από «πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών- Λαμίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προλογίζοντας» με την τοποθέτησή του στις 10 το πρωί την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να περιγράψει με ενάργεια τον σχεδιασμό και όλες τις δράσεις σχετικά με τον εμβολιασμό και το «τείχος» ανοσίας, τα σταδιακά βήματα προς το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου. Θα ξεκινήσει δε με ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε άμεσο χρόνο και για την ασπίδα πρόληψης παρόμοιων συμβάντων από μια νέα θεομηνία. Θα στείλει τέλος με την ομιλία του σαφή μηνύματα και προς την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για τις «αδυναμίες» του «επιτελικού κράτους».


Ειδήσεις σήμερα:

Μάχη για να ηλεκτροδοτηθούν τα τελευταία 10.000 νοικοκυριά σε Αττική

Κρούσματα κορωνοϊού: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο - Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες

Ιταλία: Ο Ντράγκι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης