Κικίλιας στο Star: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί

Κικίλιας στο Star: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί

Προανήγγειλε απαγόρευση μετακινήσεων σε γειτονικούς νομούς - «Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα», στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα τόνισε ο υπουργός Υγείας

kikilias_syn
Για «δύσκολο χειμώνα» προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και στην Αττική και προανήγγειλε ουσιαστικά την απαγόρευση μετακινήσεων σε γειτονικούς νομούς.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.

Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση σε χώρες της Ευρώπης, όπως στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία κ.ά. αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συναίσθηση ευθύνης, με σεβασμό στα ιατρικά δεδομένα και στην αντίληψη της ανθρώπινης ζωής» κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Υπάρχει αύξηση στα test και στα rapid test αλλά δυστυχώς υπάρχουν καθημερινά δεδομένα προς το χειρότερο. Μας προβληματίζει η κατάσταση» παραδέχθηκε ο κ. Κικίλιας, ενώ σε ερώτηση για το αν προκαλεί σύγχυση στους πολίτες η συνεχής ανακοίνωση μέτρων με αντικατάσταση των προηγούμενων, απάντησε:

«Τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός σε πολλούς, μας αναγκάζει να αναθεωρούμε συνεχώς τα δεδομένα, όπως συνέβη στη Μακεδονία».

Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός πάντως και σε αυτό το σημείο ότι «δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα», στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα.

Κλείσιμο
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «η πίεση που δέονται πλέον οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη», εξήρε τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υπογράμμισε «ότι βεβαίως υπάρχουν εφεδρείες αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη».

Για το ίδιο ζήτημα δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει διάφορα σχέδια ανάλογα με την πίεση που ασκείται σε κάθε πόλη, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη μετακινείται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσουμε κι άλλο τις ΜΕΘ μας, έχουμε τα μηχανήματα για να αναπτύξουμε περισσότερες ΜΕΘ όπως κάναμε και πέρσι, αλλά τα όρια του συστήματος είναι πεπερασμένα».

«Εκεί που υπάρχει ανάγκη αναπροσαρμόζουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, ενώ συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο κ. Κικίλιας, αλλά επισήμανε ότι μεγάλο μέρος της αντοχής του ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία των πολιτών. «Πρέπει όλοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Κάποιοι λίγοι, διακινδύνευσαν την υγεία όλων» ανέφερε.

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας ακόμη σε ερώτηση για το πώς δε θα πάνε να διασκεδάσουν όσοι το επιθυμούν σε γειτονικούς Νομούς (Εύβοια και Κορινθία καθώς η Βοιωτία είναι στο «κόκκινο» όπως και η Αττική), προανήγγειλε ουσιαστικά περιορισμό στις μετακινήσεις: «Θα ληφθεί μέριμνα και για αυτό προφανώς, για τη δυνατότητα να φύγει από την Αττική κάποιος και να πάει σε διπλανές περιοχές».

Ο κ. Κικίλιας ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. «Ζητώ για μια ακόμη φορά από τους συμπολίτες μας να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών» τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Ειδήσεις σήμερα

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ποιος προηγείται στις αμφίρροπες πολιτείες - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Επίθεση στη Βιέννη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα

Συγκλονίζει ο αδερφός του 54χρονου που κατέληξε από κορωνοϊό: Δεν είχε συμπτώματα, πονούσε μόνο η πλάτη του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης