LIVE

Κορωνοϊός

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-Χουλουσί Ακάρ: Θα υπερασπιστούμε τη «Γαλάζια Πατρίδα»

hulusi_ar

Τι είπαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χουλουσί Ακάρ με αφορμή την 482η επέτειο απο τη ναυμαχία της Πρέβεζας - Διπλωματικό «σκάκι» ενόψει των διερευνητικών επαφών - Γιατί ο Σάρατζ μιλά για ΑΟΖ με Ελλάδα

Μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματα της Τουρκίας έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538.

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούνα σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη "Γαλάζια Πατρίδα" για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Ακάρ.

Διπλωματικός «πυρετός»

Η έντονη διπλωματική κινητικότητα συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Ακόμα, όμως, δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης τους, ούτε και έχει επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από το βήμα του ΟΗΕ, τόσο ο Κυριακος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης προέταξαν το κοινό μέτωπο Αθήνας -Λευκωσίας. Επιπλέον, υπέδειξαν το διάλογο, αλλά αυτή την φορά, υπερτονιζοντας και τα όρια του. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν, μια είναι η κατάληξη: το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Πιο συγκεκριμένα, «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός την έναρξη των διερευνητικών επαφών, μιλώντας μαγνητοσκοπημένα στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόκειται, όμως, για ένα βήμα ιδιαίτερα ασταθές. Αυτό φαίνεται να συμμερίζονται αμφότερες οι πλευρές.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει η πληροφορία πως έχει προσυμφωνηθεί προθεσμία λίγων εβδομάδων για την πρόοδο των διερευνητικών επαφών. Δεν θα παραταθεί δηλαδή ο χρόνος διαλόγου, αν εντέλει αυτός καταλήξει σε αδιέξοδο. Η ιδιαιτέρως συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική έκβαση αποτυπώθηκε και στο σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού: «Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» είπε, προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Την ίδια στιγμή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 1 και στις 2 Οκτωβρίου, ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την ευρωπαϊκή θέση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις: «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς». Ειδικά την ώρα που καταβάλλονται, όπως είπε, προσπάθειες «μαζί με μας» (Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία), «για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Μια σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε και η Γερμανία. Για πρώτη φορά υιοθέτησε την κόκκινη γραμμή της Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας θα περιλαμβάνουν μόνον ένα θέμα. Αυτό των θαλάσσιων ζωνών.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όμως, με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τις παγιωμένες βλέψεις της γειτονικής χώρας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγίου, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους. Το ζήτημα αυτό φαίνεται να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την Άγκυρα.

Εντωμεταξύ, ερωτήματα εγείρονται και για τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Άγκυρα, οι οποίες μοιάζουν να απομακρύνονται... Η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, Νάταλι Τότσι δήλωσε σε διαδικτυακή συζήτηση: «Ξεχάστε τις κυρώσεις! Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο, οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία. Ο τελευταίος, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυο χωρών θα πραγματοποιείται παράλληλα με τον στρατιωτικό που ήδη εξελίσσεται. Εν μέσω όλων αυτών, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο στην Ελλάδα. Και μάλιστα χωρις αυτη να ακολουθείται από μια ανάλογη στην Τουρκία. Ο πρώτος σταθμός του είναι η Θεσσαλονίκη. Εκεί θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.

Πέτσας: Καμία κυβέρνηση δεν συζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Εντωμεταξύ το πρωί του Σαββάτου σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δε συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Ο ίδιος σημείωσε πως στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος ενώ ανέφερε πως θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «είμαστε συντονισμένοι με την Κύπρο σε όλα τα θέματα»

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός ότι για να υπάρξει επικοινωνία χρειάζεται εμπιστοσύνη και προετοιμασία. «Αν υπάρξουν αυτά τα δύο δεν αποκλείεται κάποια συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών» συμπλήρωσε.

Καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα θέλει ο Σάρατζ

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχει η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα τη σύναψη συμφωνίας για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Σιάλα, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC ) Μουσταφά Σανάλα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κύριο θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα, με «επίλυση των διαφορών με φιλικό τρόπο που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Λιβύης και των άλλων κρατών σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».

Ο Σιάλα προτίθεται να επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και της Μάλτας προκειμένου να συζητήσει το θέμα και να υπάρξει λύση «που δεν θα βλάπτει τα συμφέροντα της Λιβύης».

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκίνησε η ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ στο Mytaxis

Καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα θέλει ο Σάρατζ

Μπραντ Πιτ - Νικόλ Ποτουράλσκι: Έρωτας στο Βερολίνο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Κλαίω

Τρομερό το πρωτος θεμας σε αφήνει να σχολιάσεις. Μπραβο του. Είναι λοιπόν να θες να ξεφυγεις από κάποιον ενοχλητικό και δεν μπορείς. Δηλαδή είπε κάτι ο αμορφοτος ουνος και θα συγχιστω. Βρε ας μην πανε ένα σαββατοκυριακο οι Έλληνες στα μαγαζιά σου στην παραμεθωριο και θα δουμε. Αλλά και ντομάτες από εκεί ψωνίζουν! Έτσι είναι...

Batman

Ισχυροποιηστε τος ενοπλες δυναμεισ. Μονο ετσι καταλαβαινουν οι μογγολοι!

Ο ίδιος

ερντο θα μας κλ...σεις τ αντίδια....... (ΠΘ παίζει να "περάσει"....?)

exzaios

Μόλις μεταφερθεί το Ιντσιρλίκ στην Σούδα ξεχάστε την έννοια Τουρκία.

Τακης uk

Το πρόβλημα είναι άλλου Έχει εκποιηθεί η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια Η Ελλάδα και δεν μπορεί λόγω μπλοκαρίσματος που την έχει αιχμαλωτίσει η Γερμανία να χρησιμοποιήσει τα ναυπηγεία της και την πολεμική βιομηχανία της και εξόρυξη ορυκτού πλούτου λόγω χρέους 400 δις που ξοδεύτηκε από πολιτικούς και επιχειρηματιες στο Λονδίνο Ντουμπάϊ λος αντζελες Σιγκαπούρη Η κατάσταση πάει για διαπραγματεύσεις εκτός βρεθεί κάποιος Έλληνας να σώσει την κατάσταση θέτοντας θέματα Ανατολικής Θράκης Μαύρης θάλασσας Ίμβρος Τενεδος Δαρδανέλλια γενοκτονια Σμύρνης και Ελλήνων κωνλης 1955 θέμα Αττιλα Κύπρου

Μνημόνια; Όχι αλλά ναι.

Αυτό υπέγραψαν αριστεροι κ δεξιοί. Για την καρέκλα. Να χαίρεστε τους πολιτικούς που ψηφίζατε.

Περιεργος

Κουλη ακούει κανείς;;

Γιαννης

παλι λεφτα θέλει. Δεν εφτασαν αυτα που πηρε τον τελευταιο μηνα και θέλει παραπανω. Αγκελα ακουει? για σε τα λέει. Καλο κουραγιο. Οι γκρυζοι λυκοι ειναι στην κυβερνηση να το εχετε υποψη σας φραου.

η

ΒΡΕ ΓΑΤΟΙ....ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ.....ΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ πρωτα ΑΚΥΡΩΣΗ ΦΑΡΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ , ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ.....αν συζητησουμε με φαρατζ νομιμοποιουμε συμφωνια με τουρκια

Μανώλης

Ερτογάν και Ακάρ να ξεχάσετε αυτά που ονειρεύεστε περί γαλάζιας πατρίδας,διότι το αίμα των Τούρκων στρατιωτών θα τρέξει ποτάμι.

Πακης

Στέλνω αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης