Οι υιοί Σιούφα και οι εισπρακτικές εταιρίες

Οι υιοί Σιούφα και οι εισπρακτικές εταιρίες

Την ώρα που η οικονομική κρίση αρχίζει και αγγίζει όλο και περισσότερo xιλιάδες ελληνικές οικογένειες, πολλαπλασιάζονται οι φωνές αγανάκτησης για τον ρόλο και τις μεθοδεύσεις των εισπρακτικών εταιρειών που προσλαμβάνουν οι τράπεζες και οι οποίες τείνουν να μετατραπούν σε κοινωνική μάστιγα.

 

 

 

Οι υιοί Σιούφα και οι εισπρακτικές εταιρίες

Την ώρα που η οικονομική κρίση αρχίζει και αγγίζει όλο και περισσότερo xιλιάδες ελληνικές οικογένειες, πολλαπλασιάζονται οι φωνές αγανάκτησης για τον ρόλο και τις μεθοδεύσεις των εισπρακτικών εταιρειών που προσλαμβάνουν οι τράπεζες και οι οποίες τείνουν να μετατραπούν σε κοινωνική μάστιγα.

 

 

 

Οι εταιρείες αυτές υπό τον μανδύα της νομιμότητας διεκπεραιώνουν τη βρόμικη δουλειά των τραπεζώνκαι δεν ορρωδούν προ ουδενός, μέχρι που βγάζουν στοσφυρί και περιουσιακά στοιχεία αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών. Και βέβαια στην κλιμάκωση των ενεργειών τους είναι απαραίτητοι και οι δικηγόροι. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», οι κ. Γιώργος και Μάριος Σιούφας (υιοί του Προέδρου της Βουλής) συνεργάζονται, μεταξύ άλλων, εδώ και χρόνια και με μεγάλη εισπρακτική εταιρεία, διεκπεραιώνοντας τις νομικές ενέργειες για λογαριασμό όλων των μεγάλων τραπεζών, ακόμη και το στάδιο των πλειστηριασμών. Με την ίδια εταιρεία όμως συνεργάζεται και το δικηγορικό γραφείο του κ. Γιάννη Μούργελα, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της «Τειρεσίας Α.Ε.», δηλαδή της εταιρείας που έχουν συστήσει οι τράπεζες προκειμένου να προφυλάσσονται από τους κακοπληρωτές πελάτες τους!

Η δικηγορική εταιρεία των νεαρών δικηγόρων και υιών Σιούφα γνώρισε πλήρη άνθηση και τεράστιο τζίρο κατά τη διάρκεια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας μεγάλα πακέτα συνεργασίας με όλες τις τράπεζες. Μέσω της οικογενειακής δικηγορικής εταιρείας οι κύριοι Γιώργος και Μάριος Σιούφας δημιούργησαν «βιομηχανία» κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εμπορική, Eurobank, Aspis κ.λπ), από τις οποίες παίρνουν πακέτα προσημειώσεων ακινήτων, διαταγών πληρωμών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών εισπράττοντας ως αμοιβή εκατομμύρια ευρώ.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ο νεότερος Σιούφας, την πρώτη χρονιά της άσκησης του επαγγέλματός του, έκοψε γραμμάτια προείσπραξης (η κατώτερη επιτρεπόμενη αμοιβή δικηγόρου) από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ύψους 300.000 ευρώ, όταν κανένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα δικηγορικά γραφεία δεν φτάνει σε αυτό το επίπεδο. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία των αδελφών Σιούφα δήλωσε στην εφορία για το 2007 καθαρά κέρδη 639.336 ευρώ. Το θέμα, όπως είναι φυσικό, έγινε αντικείμενο συζητήσεων σε όλο το δικηγορικό σώμα.

Επίσημος συνεργάτης Πέρα όμως από τις απευθείας αναθέσεις από τις τράπεζες, η φίρμα της εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες» φιγουράρει μεταξύ των επίσημων νομικών συνεργατών μιας από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, της «Pano Finance», καταχωρημένης στα μητρώα του υπουργείου Ανάπτυξης ως εταιρεία «Παροχής Συμβουλευτικών και Xρηματοοικονομικών Yπηρεσιών», η οποία φέρεται να ανήκει στον κατ’ επάγγελμα δικαστικό επιμελητή κ. Γεώργιο Πανόπουλο.

Οι υπηρεσίες βέβαια που παρέχει στην εταιρεία το γραφείο Σιούφα, καθώς και τρία ακόμη δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της εταιρείας «Τειρεσίας» κ. Μούργελα, κινούνται στα όρια της νομιμότητας εάν φυσικά ισχύουν τα όσα διαπίστωσε η ανεξάρτητη αρχή του Συνήγορου του Καταναλωτή, η οποία διενήργησε έρευνα για τη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματά της τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο τότε Συνήγορος του Kαταναλωτή κ. Γιάννης Αδαμόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η είσπραξη απαιτήσεων από τέτοιες εταιρείες συνιστά αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος και θίγει τις θεσμοθετημένες από την Πολιτεία και τους νόμους αποκλειστικές αρμοδιότητες δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών». Κυβερνητικές πηγές, πάντως, μιλούν για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα που δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από τα προφανή συνήθη επιχειρήματα. Αντιθέτως, σε μια εποχή που η δράση των εταιρειών αυτών έχει προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, το ηθικό ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί άραγε όλες οι μεγάλες τράπεζες επέλεξαν τους υιούς Σιούφα, 28 και 33 ετών έκαστος, για όλες αυτές τις δουλειές;

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ που εμφάνιζε τους συνεργάτες δικηγόρους μέχρι τις... 25 Oκτωβρίου

 

 

 

 

Πλειστηριασμοί, εγγραφή προσημειώσεων, σύνταξη εξώδικων καταγγελιών, έκδοση διαταγών πληρωμής, πράξεις εκτέλεσης. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που παρέχει στους ενδιαφερομένους η εισπρακτική εταιρεία «Pano Finance» μέσω των συνεργατών της,που στην προκειμένη περίπτωση είναι η δικηγορική εταιρεία των υιών Σιούφα(«Σιούφας και Συνεργάτες»), που ανήκει στους κυρίους Γιώργο και Μάριο Σιούφα, και το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της εταιρείας «Τειρεσίας Α.Ε.» και νομικού συμβούλου της Ενωσης Τραπεζώ κ. Μούργελα («Μούργελας -Δημητρόπουλος - Κωνσταντέλιας - Γαλανός»). Στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εισπρακτικής εταιρείας εμφανίζονταν μέχρι πρότινος όλα τα ονόματα των συνεργατών, μεταξύ των οποίων και άλλες δύο μεγάλες δι κηγορικές εταιρείες («Παπαϊωάννου - Τσιρόγιαννη και   Συνεργάτες» και «Μαγριπλής - Χαλακατεβάκης και Συνεργάτες»), αλλά και το γραφείο του ιδιοκτήτη της «Pano Finance» κ. Πανόπουλου, με την επωνυμία «Γραφείο Δικαστικών Επιμελητών Γιώργος Πανόπουλος - Πολίτα Πανοπούλου».

Χάθηκε η ιστοσελίδα. Από τις 25 Οκτωβρίου του 2008,δηλαδή σχεδόν μέχρι πριν από έναν μήνα, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα εμφανίζονταν όλα τα ονόματα των  συνεργαζόμενων δικηγορικών γραφείων. Στη συνέχεια, ως εκ θαύματος,η ιστοσελίδα έπαψε να υπάρχει. Να θυμίσουμε ότι ήταν η εποχή που άρχισε να δημιουργείται θόρυβος γύρω από τον ρόλο των εισπρακτικών εταιρειών.Θαύμα επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι η «Pan Finance» δεν υπάρχει στη λίστα των εισπρακτικών εταιρειών που πριν από λίγο καιρό έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εταιρεία έπαψε να υφίσταται. Με πελατολόγιο που θα ζήλευαν όλες οι εισπρακτικές εταιρείες, στην ιστοσελίδα της φιγουράριζαν ονόματα τραπεζών όπως οι Alpha Bank, Aspis Bank, ABN AMRO, FBB (θυγατρική της ΑΤΕ), Emporiki Bank, Eurobank, Marfin Egnatia Bank, Marfin Laiki Bank και η εταιρεία «Συκάρης».

Κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη εξαθλιωμένων δανειοληπτών 

Η ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Pano Finance», όπως διαφημιζόταν μέχρι πρόσφατα μέσα από την ιστοσελίδα της, είναι μια εταιρεία που δημιούργησε 355 νέες θέσεις εργασίας στον Πύργο Ηλείας, αφού πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, στην περιοχή.  

Σχεδιάζει δε -αν δεν έχει ήδη προχωρήσει- τουριστικές επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων και 91 κλινών. Η ίδια η εταιρεία μάλιστα μέσω του Ιντερνετ, όπου διατηρούσε την ιστοσελίδα της μέχρι πρόσφατα, διαφήμιζε τις υπηρεσίες της αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Διαπραγμάτευσημε πιστούχους ή οφειλέτες και παροχή συμβουλών σε αυτούς για επιτάχυνση και εξασφάλιση της εξόφλησης των απαιτήσεων. Η εταιρεία διαθέτει στελέχη με επαρκή προσόντα, εξειδίκευση και εμπειρία για την προσέγγιση των πιστούχων ή των οφειλετών, τη διαπίστωση των λόγων καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους και τη διαπραγμάτευση μαζί τους με σκοπό τη διευκόλυνση αυτών να ανταποκριθούν στις αναληφθείσες υποχρεώσεις τους. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται στο πλαίσιο των αναγκών του κάθε οργανισμού ή επιχείρησης, ανάλογα με το προφίλ αυτού και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και τη στρατηγική που χαράσσεται από τα στελέχη του οργανισμού και της επιχείρησης». Η εταιρεία αυτή που ιδρύθηκε το 1999 από τον κ. Γιώργο Πανόπουλο, δικαστικό επιμελητή, συνεργάζεται με τους γιους Σιούφα.

Αραγε οι κύριοι Γιώργος και Μάριος Σιούφας γνώριζαν με τι εταιρεία θα συνεργάζονταν ή μήπως πείστηκαν ότι η «Pano Finance» ειδικεύεται στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση, στις δημοσκοπήσεις και στην προώθηση πωλήσεων, όπως ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της; Γνώριζαν και μάλιστα πολύ καλά. Γιατί, εκτός του ότι τα χρηματοοικονομικά είναι πρώτα στη λίστα των υπηρεσιών, στο μητρώο των ανώνυμων εταιρειών η «Pano Finance» του κ. Πανόπουλο αναφέρεται ξεκάθαρα ως εισπρακτική, αφού ο επίσημος τίτλος της είναι: «PANO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

Γνώριζαν εκ των προτέρων λοιπόν ότι θα συνεργάζονταν άμεσα με μια εταιρεία που διαθέτει προσωπικά δεδομένα πελατών, η οποία, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει να διερευνήσει και να επιβεβαιώσει την περιουσιακή και νομική κατάσταση των οφειλετών και στη συνέχεια ξεκινά τις «οχλήσεις», οι οποίες, όπως έχει δημόσια πλέον καταγραφεί, μπορεί να μετατραπούν ακόμη και σε «εκβιασμούς ή τραμπουκισμούς» προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη της οφειλής.

Στο σφυρί σπίτι συνταξιούχου για 7.000 ευρώ μέσω του γραφείου Γ.&Μ. Σιούφα 

Τ ο «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα πρόγραμμα πλειστηριασμού που βγήκε τον Μάιο του 2007, σύμφωνα με το οποίο ένας συνταξιούχος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για ένα χρέος 7.000 ευρώ! Ο συνταξιούχος κ. Θ.Γ., ανάμεσα στους χιλιάδες άλλους αυτής της χώρας, ο οποίος προσπαθεί να ζήσει με μια πενιχρότατη σύνταξη και μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, έρχεται αντιμέτωπος με τη μανία των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες απειλούν να του πάρουν ένα διαμέρισμα 71 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας… Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός εκδόθηκε από τον ιδιοκτήτη της εισπρακτικής εταιρείας, κ. Γεώργιο Πανόπουλο, ο οποίος είναι και δικαστικός επιμελητής του Πρωτοδικείου Αθηνών, και η δικηγόρος που ανέλαβε τη διεκπεραίωση είναι η κυρία Ιωάννα Πλευράκη, μία εκ των συνεργατών του γραφείου Σιούφα, το όνομα της οποίας αναγράφεται και στην πινακίδα του γραφείου στην οδό Πανεπιστημίου… Ωστόσο, στο άλλο γραφείο που διαθέτειη «οικογενειακή επιχείρηση», στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, φιγουράρει μόνο μία πινακίδα που φέρει την επωνυμία «Σιούφας και Συνεργάτες».

Συνεπώς αναφερόμαστε σε μια δικηγορική εταιρεία, η οποία εκτός από το κεντρικό της γραφείο έχει και υποκατάστημα, γεγονός πο σημαίνει ότι απασχολεί αρκετούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος»,στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο απασχολούνται νεαροί δικηγόροι που με την αμοιβή των 1.000 ευρώ καλούνται να πραγματοποιήσουν έναν ορισμένο όγκο γραφικής δουλειάς, ο οποίος αφορά σε προσημειώσεις, εντολές πληρωμών και βέβαια πλειστηριασμούς.

Οπως είναι φυσικό, μια τέτοια θέση εργασίας,ειδικά όταν καλύπτεται από νεαρούς δικηγόρους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα μείνει κενή και οι εργοδότες θα πρέπει να αναζητήσουν και πάλι νέο προσωπικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK