Πάμπλουτη και κάτω των 30: Πώς η Κάιλι Τζένερ «εκθρόνισε» τα σπασικλάκια της Σίλικον Βάλεϊ

Πάμπλουτη και κάτω των 30: Πώς η Κάιλι Τζένερ «εκθρόνισε» τα σπασικλάκια της Σίλικον Βάλεϊ

Στην κορυφή της φετινής λίστας του «Forbes» με τους millennial κροίσους βρίσκεται το στερνοπούλι της οικογένειας Καρντάσιαν - Δείτε ποιοι είναι οι billionaires που δεν έκλεισαν ακόμη τα 30

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
KYLIE-JENER-ARTHROU
Μπορεί ο COVID-19 να έχει θέσει σε παύση τον μισό (και βάλε) πλανήτη, όμως φαίνεται ότι δεν μπορεί με τίποτα να ανακόψει την κεκτημένη ταχύτητα με την οποία άλλοι πλουτίζουν και άλλοι καταμετρούν το γεωμετρικά αυξανόμενο βιος εκείνων που έχουν βαρεθεί να πληροφορούνται από τον οικονομικό Τύπο ότι οι περιουσίες τους αυγατίζουν.

Η προηγούμενη Πέμπτη προφανώς ήταν μια συνηθισμένη μέρα στο γραφείο για τους συντάκτες του περιοδικού «Forbes» που αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα, όπως κάθε χρόνο, τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους επί Γης. Αν και το timing μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση άκαιρο, ίσως τελικά να μην είναι τόσο. Ποιος δεν θέλει να γνωρίζει από ποιον μπορεί να ζητήσει δανεικά, όταν και όποτε επιχειρήσει ξανά να μπουσουλήσει έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του και να γνωριστεί από την αρχή με τον έξω κόσμο; Αλλά αυτό είναι μια αυθαίρετη εικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η λίστα για φέτος περιλαμβάνει 2.095 δισεκατομμυριούχους -58 λιγότερους από την περσινή-, το 51% από αυτούς εμφανίζεται φτωχότερο από το 2019, ενώ ο συνολικός πλούτος τους αγγίζει τα 8 τρισ. δολάρια. Το λιθαράκι της σε αυτό τον δυσθεώρητο λογαριασμό βάζει και η γενιά των millennials.

Είναι οι άνθρωποι που λογικά θα διαδεχτούν στο απώτερο μέλλον τα μεγαθήρια της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, τον Τζεφ Μπέζος (113 δισ. δολάρια), τον Μπιλ Γκέιτς (98 δισ.), τον Μπερνάρ Αρνό (76 δισ.) -αυτοί είναι οι τρεις κορυφαίοι για το 2020- και τους άλλους εκλεκτούς συνήθεις υπόπτους. Οι δέκα δισεκατομμυριούχοι κάτω των 30 ετών, η περιουσία των οποίων αθροίζεται συνολικά σε 15,9 δισ. δολάρια, θα μπορούσαν να είναι η ανάγλυφη επαλήθευση της λαϊκής θυμοσοφίας «ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου».

Μην πάει ο νους σας στο κακό. Στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων κάτω των 30 ετών δεν στρογγυλοκάθεται κάποιο geek της Silicon Valley με τα σημάδια από την ακμή ακόμα νωπά στο πρόσωπό του, αλλά το στερνοπούλι της οικογένειας Καρντάσιαν, η Κάιλι Τζένερ.

Βιοπάλης ξεκίνημα

Τα νέα για την τοποθέτησή της για τρίτη χρονιά στην κάστα των αφόρητα πλούσιων νέων του πλανήτη βρήκαν την 22χρονη reality star, influencer και ιδρύτρια της εταιρείας καλλυντικών Kylie Cosmetics στην έπαυλή της στο Χίντεν Χιλς του Λος Αντζελες. Αυτές τις ημέρες της καραντίνας η Τζένερ δείχνει -μέσω του προφίλ της στο Instagram το οποίο διαθέτει ακροατήριο 169 εκατομμυρίων followers- να γνωρίζει τη σκληρή πλευρά της ζωής. Βαριέται, πλήττει, δεν τη χωρά ο τόπος.

Κλείσιμο
Ούτε ο Αντι Γουόρχολ, η Τρέισι Εμιν και ο Ντέμιαν Χερστ, των οποίων (πανάκριβα) έργα βρίσκονται κρεμασμένα εν είδει τροπαίου εδώ κι εκεί στο σπίτι της τής προσφέρουν παρηγοριά. Κι ύστερα, σου λέει, ότι η τέχνη είναι μια πρώτης τάξεως σανίδα σωτηρίας.

Η Τζένερ τον Αύγουστο του 2018 δέχτηκε πιθανότατα το καλύτερο δώρο της ζωής της, έγινε δηλαδή το cover girl του περιοδικού «Forbes» ως η επικεφαλής των 60 αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων γυναικών στον πλανήτη. Ταυτόχρονα έγινε και η νεότερη δισεκατομμυριούχος στην ιστορία του πλανήτη, αφού κατάφερε να υπερβεί τον πήχη που προηγουμένως είχε θέσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
millennial_billionaires-f1
Η 22χρονη reality star, influencer και ιδρύτρια της εταιρείας καλλυντικών Kylie Cosmetics είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος στην Ιστορία, αφού κατάφερε να υπερβεί τον πήχη που προηγουμένως είχε θέσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Με όχημα την αμφιλεγόμενη δημόσια εικόνα της οικογένειάς της, εμπειρία από την προϋπηρεσία ήδη από τα μικράτα της στο reality show «Keeping Up With The Kardashians» και δούρειο ίππο την εταιρεία καλλυντικών που ίδρυσε το 2016, ο θηλυκός βενιαμίν της φαμίλιας απολαμβάνει σήμερα τιμές όχι μόνο πλούσιας και διάσημης, αλλά κυρίως επιδραστικής προσωπικότητας. Παρότι το 2019 πούλησε το 51% των μετοχών του βασιλείου της στον αμερικανικό κολοσσό Coty, η συμφωνία των 600 εκατ. δολαρίων που πέτυχε ήταν αρκετή για να κρατήσει τα έσοδά της ψηλά και την ίδια στον παγκόσμιο οικονομικό αφρό.

Στην κατηγορία αυτών που έπιασαν την πέτρα, την έστυψαν και εκείνη έσταξε δισεκατομμύρια ανήκει και ο Εβαν Σπίγκελ, γνωστός ως εφευρέτης και CEO του Snapchat, μα κυρίως ως σύζυγος του παλαίμαχου «Αγγέλου» της Victoria’s Secret, της Αυστραλής Μιράντα Κερ. Το 2020 μπορεί να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον 29χρονο startuper, αφού η μετοχή της εταιρείας του έχει απολέσει το 50% της αξίας της, όμως η αλήθεια είναι ότι το αυτί του δεν ιδρώνει, αφού διαθέτει μαξιλάρι περιουσίας ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.

Και φυσικά το απολαμβάνει ως το μεδούλι. Ο Σπίγκελ φαίνεται να ασπάζεται το δόγμα πως η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι στον ίδιο τον εαυτό του. Αν και πολιτογραφημένος πια Γάλλος -για φορολογικούς λόγους-, περνά ξέγνοιαστα τη ζωή του μαζί με την καλλονή σύζυγο και τους δύο γιους τους στο 7.000 τ.μ. φτωχικό τους στα προάστια του Λος Αντζελες, το οποίο μάλιστα κάποτε ανήκε στον Ιντιάνα Τζόουνς της καρδιάς μας, τον Χάρισον Φορντ.

Ο βασιλιάς του σολομού

Εφάμιλλη κοσμοθεωρία με αυτή του Σπίγκελ, δηλαδή η καλοπέραση δεν είναι προνόμιο της φτώχειας, αλλά σχεδόν ηθική υποχρέωση των ζάπλουτων, έχει και ο Γκούσταβ Μάγκαρ Γουίτζο. Ο 27χρονος Νορβηγός με το κομπόδεμα των 2,3 δισ. δολαρίων βγάζει φλύκταινες όταν ακούει να τον αποκαλούν ως «βασιλιά του σολομού» - αυτό, να ξέρετε, μπορεί να οδηγήσει σε υπαρξιακό δράμα έναν millennial. Αναγκάζεται, ωστόσο, να πιει το πικρό ποτήρι, αφού στα 19 του χρόνια δέχτηκε δώρο από τον πατέρα του το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών της εταιρείας Salmar ή αλλιώς του παγκόσμιου κολοσσού στην αλιεία και επεξεργασία σολομού.

Ναι, οι λόγοι ήταν κυρίως φορολογικοί. Προτού ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του Γουσταύου του πρεσβύτερου, είχε ήδη μετανιώσει για την απόφασή του η οποία αποδείχτηκε αποκοτιά. Τη χρονιά που ο γιος του έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Νορβηγία -και χτύπησε σε τατουάζ στο μπράτσο του τους γονείς του ως φύλακες αγγέλους-, έγινε και εξώφυλλο στον τοπικό Τύπο, αφού συνελήφθη να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα και μάλιστα εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων.

Τον δρόμο της ινφλουενσιμότητας έχει επιλέξει να ιχνηλατήσει και η συμπατριώτισσά του, η 24χρονη Καταρίνα Αντερσεν, η οποία μαζί με την 23χρονη αδελφή της Αλεξάντρα μοιράζονται το 84% της πατρογονικής επενδυτικής εταιρείας Ferd - αυτό μεταφράζεται σε 1,1 δισ. δολάρια για καθεμιά τους.

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες, θα υπέθετε κανείς. Και θα έπεφτε ολωσδιόλου έξω. Μπορεί οι ίδιες να έχουν το καρπούζι, όμως το μαχαίρι κρατά ακόμα ο 58χρονος πατέρας τους που διαφεντεύει την εταιρεία και δηλώνει με περίσσιο φιλελευθερισμό ότι εάν οι κόρες του δεν το επιθυμούν δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν την οικογενειακή παράδοση στις μπίζνες. Μπορούν απλώς να τρώνε τα έτοιμα. Και αυτό κάνουν.
millennial_billionaires-f3
Ο 27χρονος Νορβηγός Γκούσταβ Μάγκαρ Γουίτσο στα 19 του δέχτηκε δώρο από τον πατέρα του το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών της εταιρείας Salma, ή αλλιώς του παγκόσμιου κολοσσού στην αλιεία και την επεξεργασία σολομού, και σήμερα το κομπόδεμά του αγγίζει τα 2,3 δισ. δολάρια
Οι αδελφές Αντερσεν δεν είναι οι μόνες που φιγουράρουν στη λίστα «Forbes» και εκτός από την αμύθητη περιουσία τους συνδέονται και με δεσμούς αίματος. Η Ιρλανδία οφείλει να αποδίδει τιμές ήρωα στα αγροτόπαιδα από το Λίμερικ που τη βγάζουν ασπροπρόσωπη, τους αδελφούς Πάτρικ και Τζον Κόλιζον.

Κανείς δεν υπέθετε ότι οι γιοι δύο ξενοδόχων από τον Νότο της ιρλανδικής επαρχίας θα εξελίσσονταν σε επιδραστικούς τύπους της Silicon Valley, οι οποίοι χάρη στη δημιουργία της πλατφόρμας πληρωμών Stripe αποτιμώνται σήμερα σε 3,2 δισ. δολάρια έκαστος. Ενας από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν στην ιδέα τους και τη χρηματοδότησαν ήταν ο Ελον Μασκ, ενώ πέρυσι τα δύο αδέλφια άντλησαν κεφάλαια και από την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google.

Ποιος είπε βέβαια ότι η ζωή είναι δίκαιη ακόμα κι όταν είσαι οικονομικά εύρωστος; Σίγουρα όχι ο Πάτρικ Κόλιζον, που βλέπει τον 29χρονο αδελφό του Τζον να μαζεύει φασούλι το φασούλι όλη τη δόξα και την εύφημο μνεία από τον οικονομικό Τύπο.

Πρώτη φορά δισεκατομμυριούχοι

Το βάπτισμα του πυρός στη δημοσιότητα που έρχεται ως παράπλευρη απώλεια της οικονομικής δραστηριότητάς τους παίρνουν φέτος ο Πέτρο ντε Γκοντόι Μπουένο, ο 29χρονος κληρονόμος της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη Βραζιλία με περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων, η συνομήλική του Λίζα Ντρέξλμαγερ, που συνδιοικώντας τoν γερμανικό κολοσσό της αυτοκίνησης Draexlmaier μαζί με τον πατέρα της πέρασε τον πήχη του 1 δισ. δολαρίων, και η Ελίζαμπεθ Φουρτβένγκλερ, κόρη του μεγιστάνα του γερμανικού Τύπου Χούμπερτ Μπούρντα, ο οποίος απαρνήθηκε τη θέση του στις λίστες των οικονομικών ελίτ από την ημέρα που της παραχώρησε το 37,4% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας του, η οποία περιλαμβάνει περίπου 600 τίτλους περιοδικών, sites και άλλων μιντιακών προϊόντων.

Αλλά αυτό καθόλου δεν φαίνεται να απασχολεί την 28χρονη, η οποία, παρότι συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, δεν μπήκε καν στον κόπο να λάβει το επώνυμο του πατέρα της, προτιμώντας εκείνο της μητέρας της, ηθοποιού Μαρίας Φουρτβένγκλερ. Σπουδασμένη στο Κέμπριτζ αλλά και στην Καλιφόρνια, όπου παρακολούθησε μαθήματα Μουσικής, η νεαρή κληρονόμος αποτάσσεται ό,τι συνηθίζει να αγκαλιάζει ο Τύπος: τα στερεότυπα, την τοξική πατριαρχία, την ομοιογένεια. Revival τού «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια»;

Πείτε το κι έτσι. Είναι φεμινίστρια, στηρίζει το diversity απ’ όπου κι αν προέρχεται, δραστηριοποιείται μαζί με τη μητέρα της στο ίδρυμα που έχουν δημιουργήσει με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και στον ελεύθερο χρόνο της κάνει καριέρα ως τραγουδοποιός με το ψευδώνυμο Lisa Fou. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει να διαχειριστεί και μια περιουσία που γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο φτάνοντας μόνο πέρυσι τα 1,2 δισ. δολάρια.
millennial_billionaires-f2
Ο Εβαν Σπίγκελ, γνωστός ως εφευρέτης και CEO του Snapchat με τη σύζυγό του και παλαίμαχο «Αγγελο» της Victoria’s Secret Μιράντα Κερ. Η περιουσία του είναι 1,9 δισ. δολάρια

Ειδήσεις σήμερα:

Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Μείωση 20% στις εισπράξεις της ΔΕΗ τον τελευταίο μήνα

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Ο Ερντογάν κρατικοποιεί τα πάντα στην Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης