Κορωνοϊός - Λος Άντζελες: Οδοιπορικό του protothema.gr στην εποχή του φονικού ιού

Κορωνοϊός - Λος Άντζελες: Οδοιπορικό του protothema.gr στην εποχή του φονικού ιού

Η Πόλη των Αγγέλων ερημώνει, μουδιάζει και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της - Ο Γιώργος Σατσίδης, ο μοναδικός Έλληνας ανταποκριτής που βρίσκεται στο Λος Αντζελες περιγράφει πώς βιώνει ο κόσμος του θεάματος τον τρόμο της επέλασης του φονικού ιού

Adjustments
Λίγες ώρες πριν το Λος Άντζελες γίνει «Νέα Υόρκη», σύμφωνα με τις δυσοίωνες  εκτιμήσεις του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, τίποτα δεν θυμίζει στην Πόλη των Αγγέλων αυτό που ήταν πριν από δύο-τρεις εβδομάδες. 

Η πολύβουη, λαμπερή πολιτεία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει κυριολεκτικά ερημώσει, τα χαμόγελα πάγωσαν και η χαλαρή -laid back- διάθεση - χαρακτηριστικό γνώρισμα των μόνων κατοίκων στον κόσμο που «δικαιούνται» να ακυρώνουν επαγγελματικό ραντεβού δέκα λεπτά πριν - έχει εξαφανιστεί για τα καλά.

Ο τρόμος της μεταδοτικότητας του ιού έκανε λαμπερούς σούπερ σταρ όπως την Αντζελίνα Τζολί, τη Τζένιφερ Χάντσον, τον Αστον Κούτσερ και τη Ντεμι Μουρ να συνωστίζονται σαν κοινοί θνητοί στις ατελείωτες ουρές των σούπερ μάρκετ  «καθώς πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν», όπως είπε χαρακτηριστικά η Όπρα Γουίνφρεϊ με αφορμή την πρωτόγνωρη πανδημία του κορωνοϊού.  

Η επέλαση του θανατηφόρου ιού δεν άλλαξε μόνο τις καθημερινές συνήθειες μας αλλά και τη δομή τις κοινωνίας, τις διαπροσωπικές και ερωτικές σχέσεις όπως και τον πυρήνα του κόσμου του θεάματος που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ανθρώπινη επαφή, τη μετάδοση συναισθημάτων σε μαζικά γεγονότα όπως οι κινηματογραφικές πρεμιέρες, οι πολυπληθείς απονομές βραβείων και τα μουσικά Φεστιβάλ.

Los angeles 1


Κλείσιμο
Los angeles  2


Αναβολές και ακυρώσεις


Για την ώρα πρεμιέρες, βραβεία και φεστιβάλ έχουν αναβληθεί στο άγνωστο και ήδη υπάρχει σκεπτικισμός για το πώς θα απονεμηθούν τα τηλεοπτικά βραβεία ΕΜΜΥ τον Σεπτέμβριο αλλά και οι Χρυσές Σφαίρες τον Ιανουάριο του 2021! Τα γυρίσματα πολυδάπανων, πολυαναμενόμενων  δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών όπως το You στο Netflix & το Morning Show στην Apple TV έχουν παγώσει για τα καλά όπως και πολλές, πολλές ταινίες με το κόστος να ξεπερνάει σύμφωνα με κάποιους γρήγορους υπολογισμούς τα 5 δις δολάρια. 

Αυτό και αν είναι σενάριο ολικής καταστροφής. Το τραγικό είναι ότι αυτή τη φορά το σενάριο είναι αληθινό και άκρως εφιαλτικό. Πολλά τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις - φανταστείτε πόσα κανάλια και εκπομπές ασχολούνται δεκαετίες τώρα με την διασκεδαστική, ανάλαφρη πλευρά της βιομηχανίας του θεάματος ενώ τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής τηλεόρασης οδηγήθηκαν…σε μία μέρα σπίτι τους, όπως ας πούμε οι κυρίαρχοι της βραδινής entertainment ζώνης Τζίμι Φάλον και Τζίμι Κίμελ αλλά και η σταρ της μεσημβρινής ζώνης Έλεν Ντε Τζένερις.

Η τελευταία, δε, είχε δημιουργήσει τόσα μέτωπα ώστε οι εξωφρενικές της απαιτήσεις, τα καπρίτσια και η σνομπ συμπεριφορά έκανε το twitter να πάρει φωτιά στην πρώτη κιόλας εβδομάδα που βρέθηκε στο αξίας 39.5 εκατομμυρίων δολαρίων «φτωχικό» της. Διάθεση για αποδόμηση των ειδώλων; Γιατί όχι; Ποιος μπορεί να αδικήσει πρώην συνεργάτες και φαν όταν βλέπουν ακριβοπληρωμένους σταρ να μην κάνουν τίποτα για να στηρίξουν τη χώρα τους που βρίσκεται «σε πόλεμο;».

«Η πανδημία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία τόσο στο Λος Άντζελες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω την αίσθηση ότι θα καταποντιστούν προσωπικότητες που αποθεώθηκαν αδικαιολόγητα τα τελευταία χρόνια και θα αναδυθούν άνθρωποι με βαθύτερες αξίες» τονίζει ο ηθοποιός Μάριος Λαζαρίδης που μένει στο ΛΑ τα ταλευταία δέκα χρόνια. 

Los angeles 3


Φρένο στους influencers

Σε ένα μέρος, όπως το Λος Άντζελες όπου μία μεγάλη μερίδα των κατοίκων του κυνηγούσε -τουλάχιστον μέχρι χθες- τον πλούτο, τη δόξα και τη δύναμη τόσο λυσσαλέα όσο σε καμία άλλη πόλη στον πλανήτη, φαντάζει ακραία αυτή η διαπίστωση, ωστόσο είναι ρεαλιστική. 

Πριν από την επέλαση του κορωνοϊού η αλαζονεία των digital influencers ήταν παροιμιώδης. Οι αμοιβές των σταρ του Instagram με δέκα, δώδεκα εκατομμύρια followers ξεπερνούσαν τα 10.000 ή και 20.000 δολάρια το ποστ. Σε αυτές τις αμοιβές προσθέστε τα αμέτρητα δώρα, τα ταξίδια first class και τις προσκλήσεις στα πιο λαμπερά events. 

Για τις επίδοξες Καρντάσιαν ή Νταν Μπιλζέριαν... το χαμόγελο πάγωσε όπως πάγωσαν και τα likes και οι χορηγίες που μέχρι πριν μισό μήνα έπεφταν βροχή. Και όχι μόνο. Η αυτοπροώθηση στα social media εκλαμβάνεται πια ως άκαιρη και άτοπη. Και οι περισσότεροι digital stars δείχνουν όντως να έχουν σχετική συναίσθηση και ευαισθησία και δεν κάνουν άκυρες αναρτήσεις αλλά ποστ με κοινωνικά μηνύματα. 

Επίσης οι διάσημοι νοσούντες από τον ιό, όπως ας πούμε ο άκρως δημοφιλής περσινός νικητής του Bachelor, Colton Underwood μιλούν με λεπτομέρειες για τα συμπτώματα της ύπουλης ασθένειας. Βλέπετε, κάποιοι διάσημοι σε αυτή τη ζωή τυχαίνει να μην είναι «ασυμπτωματικοί»… 

«Στην Αμερική υπάρχει πάντα μια καλώς εννοούμενη αφέλεια που σε δένει με τον τόπο και τους Αμερικανούς. Και οι σελέμπριτις δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα, δείχνοντας συχνά τα συναισθήματα τους και τη συγκίνησή τους αβίαστα στα ΜΜΕ ενώ πολύ συχνά ισχυρά πρόσωπα της βιομηχανίας βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για κοινωνικούς σκοπούς», επισημαίνει ο Ιταλικής καταγωγής εκδότης του Καλιφορνέζικου Angeleno magazine, Christopher Gialanella. Πράγματι, όπως ας πούμε η Ριάνα που κατέθεσε  δωρεά 5 εκατομμυρίων αλλά και οι Αντζελίνα Τζολί και Κάιλι Τζένερ που έδωσαν από ένα εκατομμύριο δολάρια για τη στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού στο Λος Άντζελες. 

Adjustments-_1_
Ακόμα και το εμβληματικό ξενοδοχείο Chateau Marmont που άνοιξε το 1929 δεν γλύτωσε από τη λαίλαπα του κορωνοϊού αφού έκλεισε μέσα σε μια εβδομάδα από την επιβολή των μέτρων σε κατ' οίκον περιορισμό για τους κατοίκους του Λος Άντζελες. Το μυθικό hotel στο οποίο έμενε μόνιμα η Μέριλιν Μονροε, πέρασε από οντισιόν Τζέιμς Ντιν για τον Επαναστάτη χωρίς αιτία, η Σκάρλετ Γιοχάνσον και ο Μπενίτσιο Ντελ Τόρο φημολογείται ότι έκαναν σεξ στο ασανσέρ πριν από τα Οσκαρ του 2004 και η Σάρον Στόουν ορκίζεται ότι έχει δει φάντασμα στην προεδρική του σουίτα....απέλυσε όλους του τους υπαλλήλους μέσα σε μία μέρα.
Adjustments


Η Eλληνίδα γιατρός

Η ελληνική καταγωγής γιατρός του παγκοσμίου φήμης νοσοκομείου Cedars Sinai στο Beverly Hills , Georgia Sotiropoulos- Sarris -με ειδικότητα στα επείγοντα περιστατικά- περιγράφει ότι παρά την ανησυχία που έχει κυριεύσει δικαιολογημένα τους κατοίκους της Καλιφόρνιας, η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει υπο έλεγχο προς το παρόν. Η ίδια μάλιστα ελπίζει ότι η Πόλη των Αγγέλων καθώς ειναι αραιοκατοικημένη και δεν υπάρχει διευρημένο Μετρό - όπως σε άλλες μεγαλουπόλεις όπου αποτελεί το βασικό μέσο μετακίνησης- θα έχει λιγότερη επέκταση ο ιός.


Με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν τους 28 C αυτή την εβδομάδα, μένει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός αλλά και οι «Angelenos», (όπως λένε τους κατοίκους του Λος Αντζελες) παρατηρεί η παρουσιάστρια του ιατρικού ρεπορτάζ στο ABC, Τζένιφερ Αστον. Πράγματι, με απαγορευτικές κορδέλες στο πολυσύχναστο λόφο του Runyon Canyon όπου μέχρι προχθές συνωστίζονταν η πιο stylish νεολαία του Λος Άντζελες για αναρρίχηση και φωτογραφίες, τις παραλίες Βένις, Σάντα Μόνικα και Μαλιμπού εντελώς κλειστές στο κοινό και τη Rodeo Drive με όλα τα πολυτελή καταστήματα σφραγισμένα και εντελώς άδεια από το φόβο του πλιάτσικου- οι κάτοικοι της Πόλης των Αγγέλων έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες σατανικές προκλήσεις. 

Ολικος επαναπροσδιορισμός

Με μειωμένο έως καθόλου εισόδημα που θυμίζει «χρυσές εποχές» Ελλάδας 2008, ενοίκια που «τρέχουν» και ξεκινούν τα πιο φτηνά από τα 1500 $ και μια νέα «ανιαρή» πραγματικότητα με κλειστά τα τοπ γυμναστήρια Equinox με trainers που αμείβονταν μέχρι χθες με 350 δολάρια την ώρα, ολική απαγόρευση του καλλωπισμού με μπότοξ και καθημερινό αγώνα  για απολύμανση και social distancing, η πόλη με τους πιο καλομαθημένους κατοίκους στον πλανήτη γη επαναπροσδιορίζει κυριολεκτικά τον εαυτό της. 

Δουλειά από το σπίτι, τζόκινγκ, τηλεόραση και ίσως some... face time sex καθώς η πόλη έχει τα πρωτεία στα ποσοστά των ανθρώπων χωρίς μόνιμη σχέση στις ΗΠΑ «αφού κανείς δεν δεσμεύεται» μέσα σε μια παραίσθηση ότι «παραμονεύει» στη γωνία η ευκαιρία να γίνεις σούπερ σταρ.

Όμως, όπως βίαια αλλάζει ο κόσμος, έτσι αλλάζει και το Λος Άντζελες. Με κλειστά σινεμά οι πρεμιέρες των πιο πολυαναμενόμενων ταινιών της χρονιάς αναμένεται να γίνουν on demand στην τηλεόραση, αλλα και μέσα από τις υπηρεσίες streaming στο Νetflix, το Hulu & το Amazon. Την ίδια στιγμή η Άνοιξη είναι εδώ δημιουργώντας την οφθαλμαπάτη ότι τίποτα δεν άλλαξε. Όμως άλλαξαν πολλά. Ποτέ πριν ένας περίπατος στους κατάφυτους δρόμους του Λος Άντζελες δεν είχε τόσο μεγάλη συναισθηματική αξία για όλους ανεξαιρέτως. Οι σύγχρονοι άνθρωποι μαθαίνουμε... Τhe hard way!

Ειδήσεις ημέρας:

Ποια είναι τα δύο συμπτώματα - «κλειδιά» για τον κορωνοϊό

Ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι θα κολλήσει κορωνοϊό!

Συγκλονίζει η γυναίκα του Τούρκου τερματοφύλακα Ρουστού: «Το δέρμα του είχε γίνει γκρι, δίνει μάχη ζωής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ