Ο Σαρκοζί με «βραχιολάκι», η Κάρλα Μπρούνι κατακτά τις πασαρέλες

Ο Σαρκοζί με «βραχιολάκι», η Κάρλα Μπρούνι κατακτά τις πασαρέλες

Την ώρα που ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί καταδικάστηκε εκ νέου σε φυλάκιση και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, η σύζυγός του συμμετείχε σε λαμπερή επίδειξη μόδας του οίκου Balmain

SARKOZY_BRUNI_2
Τελικά ο Νικολά Σαρκοζί δεν είναι εφτάψυχος. Σχεδόν με το....καλημέρα στην προεδρία της Γαλλίας τον Μάιο του 2007, ο «Terminator» (Εξολοθρευτής), όπως τον ονόμαζαν οι ένθερμοι υποστηρικτές του, αντιμετώπισε μία σειρά από οικονομικά σκάνδαλα που έριξαν τη δημοτικότητά του στο 26%! Τώρα όμως ήρθε η ώρα να πληρώσει τον λογαριασμό!  Δικαστήριο των Παρισίων έκρινε σήμερα ένοχο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον.

Την ίδια ώρα η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι και πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, μαζί με άλλα διάσημα μοντέλα που έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στον χώρο της μόδας -και όχι μόνο- ανέβηκαν στην πασαρέλα για να τιμήσουν τα 10α γεννέθλια του τον σχεδιαστή Ολιβιέ Ρουστέινγκ στον οίκο Balmain. Ανάμεσά τους η Ναόμπι Κάμπελ, η Μίλα Γιόβοβιτς και η Νατάλια Βοντιάνοβα.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη του Σαρκοζί τη φετινή χρονιά. Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε την 1η Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών».Ο Σαρκοζί φόρεσε βραχιολάκι και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το συντηρητικό κόμμα ξόδεψε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ που επέτρεπε ο εκλογικός νόμος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να «κρύψει» το κόστος.

Τα σκάνδαλα που στοιχειώνουν τον Σαρκοζί

Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του για δωροδοκία, αθέμιτη άσκηση επιρροής και αποδοχή παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου. Φέρεται ότι μαζί με τον δικηγόρο του προσπάθησε να μάθει από έναν δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μία άλλη υπόθεση που τον αφορούσε. Σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε να παρέμβει ώστε ο δικαστής αυτός να διοριστεί σε μία θέση κύρους στο Μονακό. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Σαρκοζί παίρνει μία βαθιά ανάσα. Λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι επιστρέφει δριμύτερος στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας,το εφετείο του Παρισιού ανέστειλε την έρευνα κατά του πρώην προέδρου ο οποίος τεθεί επισήμως από τον Ιούλιο υπό δικαστική έρευνα.

Τηλεφωνικές υποκλοπές

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά το πώς ο πρώην πρόεδρος πληροφορήθηκε ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του. Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στο πλαίσιο της διερεύνησης των κατηγοριών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς Καντάφι.

Η έρευνα για αθέμιτη άσκηση επιρροής προέκυψε από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του. Από τον Απρίλιο του 2013 η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη, κυρίως με τη μεσολάβηση του εμπόρου όπλων Ζιαντ Τακιεντίν.

Κλείσιμο
sarkozi12_2


Υπόθεση Καντάφι

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εγκαλείται για ένα «περίεργο δάνειο», ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δέχτηκε το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι για τα προεκλογικά του έξοδα, χρήματα τα οποία «ξεπλύθηκαν» μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε Ελβετία και Παναμά. Τα δωράκια όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Και το 2012 έλαβε ένα ακαθόριστο ποσό από «πρόσωπα της γαλλικής κοινωνίας».

Σκάνδαλο Μπετανκούρ

Το επιτελείο του Σαρκοζί είχε δώσει μάχη με τα ΜΜΕ για να δικαιολογήσει τα σκάνδαλο της L’Oreal. O τότε υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ βαρύνεται με την κατηγορία ότι πήρε «κάτω από το τραπέζι» 150.000 ευρώ από την τότε 87χρονη Λιλιάν Μπετανκούρ, τη βασική μέτοχο της κολοσσιαίας εταιρείας καλλυντικών L’Oreal, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Σε συνέντευξή της στον ερευνητικό ιστότοπο Mediapart η πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία επιβεβαίωσε ότι η οικογένεια Μπετανκούρ στήριζε με φακέλους με χρήματα τις πολιτικές εκστρατείες του Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει έξαλλος έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις δηλώνοντας ότι όλα είναι ψέματα. «Φρίκη και συκοφαντίες, που δεν έχουν άλλο στόχο παρά το να κηλιδώσουν την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όλα αυτά» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που δεν φάνηκε όμως να πείθει κανέναν. Όσο για τον Ερίκ Βερτ, τον υπουργό που φέρεται να έκανε το οικονομικό «delivery» από τα ταμεία της Μπετανκούρ στα ταμεία του κόμματος του Σαρκοζί, η αντίδρασή του ήταν άμεση και οργισμένη: «Ξέρω τι έχω και τι δεν έχω κάνει. Είμαι ακέραιος άνθρωπος και τίμιος. Πρόκειται για ανοησίες. Πού είναι οι αποδείξεις;» δήλωσε εκνευρισμένος ο Βερτ. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ισχυρό επιχείρημα στη συνείδηση του γαλλικού λαού. Το ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις δεν σημαίνει ότι οι κατηγορίες είναι αποκύημα της φαντασίας της πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ. Το σκάνδαλο της L’Oreal πάντως ήταν το κερασάκι στην τούρτα στα όσα σκανδαλώδη καταλόγιζαν τον Σαρκοζί και στους υπουργούς του. Μετά τα πούρα, τα ταξίδια με τα ιδιωτικά αεροσκάφη και τη διαμονή σε πανάκριβα ξενοδοχεία στελεχών της κυβέρνησης, αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Υπόθεση Μπερνάρ Ταπί

Η υπόθεση αυτή ενοχοποίησε τον Σαρκοζί ως εξής: Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι η διαιτησία αυτή, που κατέληξε τον Ιούλιο του 2008 σε μία απόφαση με την οποία δόθηκαν στον Μπερνάρ Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ρυθμιστεί η δικαστική διαμάχη του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για τη μεταπώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, ήταν καρπός μιας απάτης για να επωφεληθεί ο επιχειρηματίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Ηλυσίων. Ένοικος του προεδρικού μεγάρου την εποχή εκείνη ήταν ο Σαρκοζί.

Το μαρτύριο του Σαρκοζί- 15 ώρες υπό κράτηση

Τον Ιούλιο του 2014, 15 ώρες είχε διαρκέσει το μαρτύριο του Νικολά Σαρκοζί. Μετά την αποχώρηση του από την υπηρεσία των γαλλικών αστυνομικών αρχών στην πόλη Ναντέρ, μέσα στο βαθύ ξημέρωμα μεταφέρθηκε σε δικαστήριο όπου εκεί άκουσε από τα τα χείλη των δικαστών τα κακά μαντάτα: ότι ξεκινάει σε βάρος του δικαστική έρευνα καθώς κρίθηκε ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροδοκία. Με κατεβασμένο το κεφάλι και φανερά προβληματισμένος, ο φακός απαθανάτισε τον Σαρκοζί να μεταβαίνει από τη Ναντέρ στο δικαστήριο.

Υπόθεση Βygmalion

Υπόλογος στο γαλλικό λαό βρέθηκε τον Φεβρουάριου του 2016 ο Σαρκοζί παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση μετά την ανακοίνωση της οικονομικής εισαγγελίας του Παρισιού ότι τελεί υπό δικαστική έρευνα για «πιθανή παράνομη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου, οι δαπάνες της οποίας υπερέβησαν το νόμιμο όριο που προβλέπεται». Πρόκειται για την υπόθεση «Bygmalion» που αφορά το ταμείο του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς. Ο Σαρκοζί θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, είχε μεταδώσει την είδηση το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστική πηγή. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο την παραπομπή του Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα». Η έρευνα είχε φέρει στο φως πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δημόσιων σχέσεων «Bygmalion» φέρεται να χρέωσε 18,5 εκατομμύρια ευρώ στο κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί αντί να τα χρεώσει στην προεκλογική του εκστρατεία αποφεύγοντας δια της πλαγίας οδού το πλαφόν. Στελέχη της Bygmalion έχουν παραδεχτεί τις παρατυπίες, όμως το ερώτημα είναι εάν ο Νικολά Σαρκοζί είχε γνώση της υπόθεσης ή, ακόμα χειρότερα, εάν ήταν αυτός που έδινε τις «εντολές». Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι είχε γνώση της αδήλωτης δαπάνης. Μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας παραπέμφθηκαν ακόμη 13 ύποπτοι. Σήμερα κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη χρηματοδότηση και οι 14.

Η άνοδος και η πτώση του Σαρκοζί στην προεδρία

Στις 14 Ιανουαρίου του 2007 παίρνει από το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς -UMP- το χρίσμα για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 22 Απριλίου 2007, προηγήθηκε της Σεγκολέν Ρουαγιάλ με 31,1% των ψήφων. Στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου 2007, εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 53% των ψήφων. Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 16 Μαΐου του 2007. Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για μία δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2012. Κύριος αντίπαλός του, από την πλευρά των Σοσιαλιστών ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. Στον πρώτο γύρο ο Σαρκοζί έλαβε 26,18 % των ψήφων έναντι 28,6% του Ολάντ και στον δεύτερο γύρο των εκλογών ηττήθηκε από τον Ολλάντ με 48,36% έναντι 51,64%. Στις 15 Μαΐου 2012 ο Ολάντ διαδέχθηκε τον Σαρκοζί στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έκτοτε κινείται παρασκηνιακά... Μόνο που τώρα με το βραχιολάκι επιτήρησης θα περιοριστούν οι επαφές του. Και μάλιστα, την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η όμορφη Κάρλα

Από την άλλη πλευρά, τώρα, η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας και σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί Κάρλα Μπρούνι πήρε μέρος σε μια λαμπερή επίδειξη που γιόρτασε ο γαλλικός οίκος μόδας Balmain για τα δέκα χρόνια παρουσίας του Ολιβιέ Ρουστέινγκ στη θέση του δημιουργικού διευθυντή.

Φορώντας δημιουργίες υψηλής ραπτικής με στρατηγικά «ανοίγματα» που αποκάλυπταν τμήματα γυμνού δέρματος, δυναμικά σακάκια με βάτες και μακριά παλτό, τα μοντέλα έλαμψαν μέσα στο κατάμεστο music hall κοντά στον Σηκουάνα.



Στο τέλος της επίδειξης, ο σχεδιαστής υποκλίθηκε μπροστά στο κοινό που τον επευφημούσε, πλαισιωμένος από περισσότερα από 10 εντυπωσιακά μοντέλα, ντυμένα με φορέματα με παγιέτες.



Στο διήμερο φεστιβάλ που διοργάνωσε ο οίκος Balmain για να τιμήσει τον σχεδιαστή του, συμμετείχαν οι διάσημοι καλλιτέχνες Jesse Jo Stark, Doja Cat and Franz Ferdinand.



Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες οίκοι πραγματοποιούν επιδείξεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, που θα κρατήσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, καθώς η επιβράδυνση της πανδημίας και η χαλάρωση των μέτρων διευκολύνουν τη διεξαγωγή event που πριν από λίγο καιρό ήταν απαγορευμένα.


Balmain_naomi
Balmain_mila
Balmain_carla

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Εργασίας: Παρατείνεται η προθεσμία για τις 120 δόσεις - Ευνοϊκότεροι όροι για το επίδομα των εποχικών

Εφορία: «Δύσκολη» Πέμπτη με… 5 ραντεβού!

Επίθεση με βιτριόλι - Λύτρας: «Η κατηγορούμενη έριξε ένα λίτρο οξύ στην Ιωάννα» - «Το αριστερό της αυτί εξαφανίστηκε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης