Παράνομη δωρεά από L’Oreal προς… Σαρκοζί

Παράνομη δωρεά από L’Oreal προς… Σαρκοζί

Νέο σκάνδαλο ταλανίζει αυτές τις ημέρες τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καθώς δημοσίευμα αναφέρει ότι έλαβε παράνομη δωρεά 150.000 ευρώ σε ρευστό από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας και της Ευρώπης για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.

Παράνομη δωρεά από L’Oreal προς… Σαρκοζί
Νέο σκάνδαλο ταλανίζει αυτές τις ημέρες τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καθώς δημοσίευμα αναφέρει ότι έλαβε παράνομη δωρεά 150.000 ευρώ σε ρευστό από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας και της Ευρώπης για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.


Μία λογίστρια, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν για την 87χρονη Λιλιάν Μπετανκούρ, τη βασική μέτοχο στην κολοσσιαία εταιρία καλλυντικών L'Oreal, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι έδωσε η ίδια τα χρήματα στον υπουργό Εργασίας Ερικ Βερτ.

    Αξιωματούχος στο γραφείο του Σαρκοζί, ερωτηθείς για το αν ο πρόεδρος έλαβε δωρεά σε ρευστό, δήλωσε: «Αυτό είναι απολύτως αναληθές».
Κλείσιμο

    Ερωτηθείς για το αν ο Βερτ, υπεύθυνος οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007, είχε λάβει τέτοια δωρεά, ο αξιωματούχος απάντησε: «Αυτό στερείται βάσης, αλλά πρέπει να το ελέγξετε με τον υπεύθυνο των οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας».

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, η οποία τον περασμένο μήνα δημοσίευσε το περιεχόμενο τηλεφωνικών υποκλοπών ανάμεσα στην Μπετανκούρ και τον διαχειριστή της περιουσίας της Πατρίς ντε Μεστρ υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της αποκλειστική συνέντευξη της πρώην λογίστριας, η οποία δήλωσε ότι η δισεκατομμυριούχος και ο εκλιπών σύζυγός της χρηματοδοτούσαν συστηματικά συντηρητικούς πολιτικούς.

    Την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών έκανε ο πρώην μπάτλερ της Μπετανκούρ.

    Το υλικό- 21 ώρες απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών υποκλοπών- περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε η Μπετανκούρ να αποφύγει την καταβολή φόρων και να χρηματοδοτεί πολιτικούς.


 «Αναφέρει δύο πρόσωπα, τον Ερικ Βερτ, σημερινό υπουργό Εργασίας, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος (του Σαρκοζί) UMP, και θυμάται πως τον Μάρτιο του 2007 του έδωσε χρήματα- τόσα που αναγκάστηκε να φέρει τμήμα τους από την Ελβετία- συνολικά 150.000 ευρώ και του τα έδωσε για τον Νικολά Σαρκοζί», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο διευθυντής του Mediapart Εντουί Πλενέλ.

    Ο Βερτ, η σύζυγος του οποίου εργαζόταν για τον διαχειριστή της περιουσίας της Μπετανκούρ μέχρι την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, διέψευσε ότι υπήρξαν παρατυπίες και σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον διπλό ρόλο του ως υπεύθυνο οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος και υπουργό Προϋπολογισμού μέχρι τον Μάρτιο.

    Ο Πλενέλ δεν αποκάλυψε το όνομα της πρώην λογίστριας.

    Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Mediapart την αναφέρει μόνο ως Κλερ Τ.

    Πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη η Κλερ Τ. ανακρίθηκε επί σειρά ημερών από τη γαλλική αστυνομία σχετικά με το περιεχόμενο των υποκλοπών.

    Στη συνέντευξή της, η Κλερ Τ. αναφέρει ότι αρνήθηκε να κάνει τη συγκεκριμένη ανάληψη όταν της ζητήθηκε από τον ντε Μεστρ γιατί το πιστωτικό της όριο ήταν 50.000 ευρώ την εβδομάδα.

    Λέει ότι ο ντε Μεστρ ενοχλήθηκε και της απάντησε: «Ναι, όμως κοίταξε, είναι για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί...και 50.000 ευρώ δεν είναι αρκετά».

    Ο γαλλικός νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων περιορίζει τις προεκλογικές οικονομικές συνεισφορές από ιδιώτες στα 4.600 ευρώ.

    Η συνεισφορά σε ρευστό δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 150 ευρώ. Όλες οι ιδιωτικές συνεισφορές σε προεκλογική εκστρατεία που ξεπερνούν αυτό το ποσό θα πρέπει να καταβάλλονται με επιταγή ή online και να είναι εμφανής η ταυτότητα του καταθέτη.

    Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι την εποχή που ο Βερτ ήταν υπουργός Προϋπολογισμού του Σαρκοζί, ο εισαγγελέας ενημέρωσε το υπουργείο του ότι η Μπετανκούρ είναι ύποπτη φοροδιαφυγής για μία υπόθεση που αφορούσε την μεταφορά περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ σε ξένες τράπεζες.

    Το υπουργείο δεν ανέλαβε δράση μετά από αυτή την πληροφορία.

    Ο εισαγγελέας τώρα σχεδιάζει να ξεκινήσει σχετική έρευνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης