H ζωγράφος Άννα Μπρα εξομολογείται: Η δημιουργία είναι λόγος ύπαρξης

H ζωγράφος Άννα Μπρα εξομολογείται: Η δημιουργία είναι λόγος ύπαρξης

Πρόκειται για μια ανερχόμενη καλλιτέχνιδα όπου στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, βάζει τις δικές της πινελιές δίνοντας χρώμα στις ζωές μας

anna-mpra
Η Άννα Μπρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η ίδια σπούδασε στη Πάτρα, Διοίκηση και Οικονομία στον Τομέα των Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλά την κέρδισε η ζωγραφική. Πρόκειται για μια ανερχόμενη καλλιτέχνιδα όπου στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, βάζει τις δικές της πινελιές δίνοντας χρώμα στις ζωές μας.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα. 
Α.Μ. Ζυγός με ωροσκόπο δίδυμο (καμία σωτηρία) και πολύ αναποφάσιστη μέχρι να πάρω απόφαση και να μουλαρώσω. Τί? Δεν εννοούσες αυτό όταν είπες να με γνωρίσετε καλύτερα ,ε? (γέλια). Σοβαρά τωρα..Έχω σπουδάσει Διοίκηση και Οικονομία στον Τομέα των Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Πάτρας κάτι που εξάσκησα για 2 χρόνια. Ως αναποφάσιστη όμως (να πως δένουν όλα τώρα μεταξύ τους) άλλαξα πορεία στη συνέχεια και απέκτησα επάρκεια και άδεια διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας, κάτι που εξάσκησα επί 12 συναπτά έτη, παρακαλώ! Ωστόσο, λατρεύω τη ζωγραφική και όλα ξεκίνησαν όταν η ανάγκη μου να ζωγραφίζω ασταμάτητα και να πειραματίζομαι με οποιαδήποτε καινούρια ιδέα έχω στο μυαλό μου, με οδήγησε στο να ζωγραφίσω πάνω σε ένα δικό μου T-shirt. Στη συνέχεια, φίλοι και γνωστοί, θέλησαν να έχουν και εκείνοι custom σχέδια πάνω στα T-shirt τους και κάπως έτσι συνειδητοποίησα πώς η χαρά και η αγάπη που πήρα από τους ανθρώπους που φόρεσαν το δικό τους custom/hand-painted ρούχο ή αξεσουάρ ή που τους το έδωσε κάποιος ως δώρο, ήταν τεράστια και ανεκτίμητη. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα πως αυτό θέλω να το ζω συνέχεια! Να μοιράζομαι αγάπη και χαρά μέσω της τέχνης! Δεν θα μπορούσα με κανέναν τρόπο να περιγράψω το απίστευτο συναίσθημα του να φοράει κάποιος ένα δημιούργημα σου!  Κάπως έτσι, οι επιφάνειες πάνω στις οποίες ζωγράφίζω, αυξήθηκαν. Από το χαρτί πήγαν στα T-shirt και τα φούτερ, στη συνέχεια στα καπέλα, jackets, jeans, τσάντες και γενικότερα, όπως είπα και παραπάνω, ό,τι δεν κινείται βάφεται!

Πως μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σου; 
Α.Μ. Η ζωγραφική υπήρχε πάντα στη ζωή μου. Με θυμάμαι –στην πρώτη οικογενειακή μας κατοικία- να έχω ένα χώρο κάτω από τη σκάλα , σαν μικρή αποθήκη, όπου εκεί οι γονείς μου είχαν όλα τα χρώματα και τα χαρτιά μου. Ο χώρος αυτός έκλεινε με μία κουρτίνα και έτσι είχα το προσωπικό μου στούντιο, όπου εκεί περνούσα πολλές ώρες της ημέρας ζωγραφίζοντας. Στη συνέχεια υπήρξε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα , από τη χρονιά που πέρασα στη σχολή μου στην Πάτρα έως και το 2016, μέσα στο οποίο δεν είχα ζωγραφίσει καθόλου. Σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ η ζωγραφική στη ζωή μου. Το 2016 ενώ διένυα μια βαλτώδη περίοδο, η ζωγραφική ήταν σαν να εισέβαλε στη ζωή μου. Σαν μία άμυνα του οργανισμού μου που μου θύμισε κάτι που αγαπούσα πολύ, για να με βοηθήσει. Έτσι, βρήκα κάτι περίεργα χρωματάκια («περίεργα» τα είχα ονομάσει τότε που δεν ήξερα…στην πραγματικότητα λέγονται ξηρά παστέλ), μου άρεσαν και τα αγόρασα για να δω τί κάνουμε με αυτά. Έκτοτε, η ζωγραφική είναι καθημερινά στη ζωή μου.

Γιατί στράφηκες στη ζωγραφική και όχι σε κάποια άλλη τέχνη;
Α.Μ. Όλες οι μορφές τέχνης με μαγεύουν και πιστεύω ότι όλες συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο ή και αλληλοσυμπληρώνονται. Αγαπώ την δημιουργία και θα ήθελα να αφιερωθώ και σε άλλες μορφές τέχνης, να δημιουργήσω όσο πιο πολύ γίνεται. Καλή ερώτηση γιατί μόλις συνειδητοποίησα ότι δε γνωρίζω-ουσιαστικά-γιατί στράφηκα στη ζωγραφική αλλά-προφανώς- αυτό με κέρδισε. Ίσως είναι αυτό που κυριαρχεί μέσα μου.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει ως καλλιτέχνιδα; Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου; 
Α.Μ. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε και αυτό είναι που με μαγεύει. Από ένα ερέθισμα των αισθήσεων έως και μία φιλική κουβέντα, μία άποψη, μία λέξη. Ακόμα και ένα χρώμα από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να πυροδοτήσει μία σειρά από ιδέες. Και βέβαια, δεν μπορώ να παραλείψω τη φύση, όπου μπορεί να περάσω ώρες ατέλειωτες να την παρατηρώ και να προσπαθώ να την καταλάβω και να αντλήσω έμπνευση μέσα από αυτήν. Άλλες φορές η έμπνευση έρχεται έτοιμη, από ανθρώπους που θα μου ζητήσουν να τους φτιάξω κάτι προσωπικό, με το θέμα το οποίο θα ζητήσουν. Έχει και αυτό τη μαγεία του γιατί ουσιαστικά πρέπει να κάνεις εικόνα αυτό που κάποιος άλλος έχει στο μυαλό του.

Σε ενθάρρυνε η οικογένειά σου βλέποντας την κλίση σου στη ζωγραφική και πως; 
Α.Μ. Από μικρή τις αποφάσεις για το τι θέλω να κάνω τις έπαιρνα μόνη μου και η οικογένεια μου στεκόταν κάπου «δίπλα» για να δώσει κάποια συμβουλή όταν χρειαστεί, οπότε δεν μπορώ να πω ότι με ενθάρρυνε η οικογένεια μου με κάποιο τρόπο αλλά ούτε και ότι με απέτρεψε.

Αν σε γυρίσω πίσω στα εφηβικά σου χρόνια, θυμάσαι να έχεις επιθυμίες γι΄ αυτό το επάγγελμα; 
Κλείσιμο
Α.Μ. Νομίζω πως όχι. Και έχει ίσως να κάνει με το ότι δεν υπήρξε το κατάλληλο «σπρώξιμο» προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θυμάμαι ποτέ στο σχολείο να μας μιλήσουν για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τις τέχνες. Οπότε στα εφηβικά μου χρόνια, η επιθυμία μου ήταν να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο γι’ αυτό και ο τομέας του τουρισμού ήταν η πρώτη επιλογή μου.

Μπορεί κάποιος να ζήσει από αυτό ή τουλάχιστον να έχει μία σχετική άνεση έχοντας επιλέξει τη ζωγραφική ως επάγγελμα; 
Α.Μ. Δεν είναι εύκολο, θέλει τεράστια αφοσίωση και ανεξάντλητο πείσμα. Ζούμε όμως στην εποχή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και αν έχεις τα παραπάνω, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ήταν πριν από αυτά.

Βιώνουμε λόγω της πανδημίας Covid-19, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εσύ πως βίωσες τη καραντίνα; 
Α.Μ. Με μεγάλη θλίψη για το τί μας συμβαίνει και πολλή σκέψη, ώστε να διαμορφώσω τη προσωπική μου άποψη πάνω στο θέμα αυτό και να είναι όσο πιο αντικειμενικά σωστή γίνεται όχι μόνο για μένα αλλά και για τους άλλους. Δεν έβγαινα έξω καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας όμως δεν μπορώ να πω ότι βαρέθηκα στιγμή να είμαι μόνη μου με τον εαυτό μου. Σε αυτό βέβαια βοήθησε η τέχνη μου, που όχι μόνο με κρατούσε συνέχεια απασχολημένη αλλά ένιωθα και ότι δεν προλαβαίνω να κάνω όλα αυτά που θέλω. Οι μέρες περνούσαν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα άντεχα και ένα δεύτερο γύρο.

Τι είναι για εσένα η ζωγραφική; 
Α.Μ. Δημιουργία! Και για μένα η δημιουργία (σε οποιαδήποτε μορφή της) είναι λόγος ύπαρξης.

Διαβάστε περισσότερα στο lay-out

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Χτύπησε 8χρονο παιδί επειδή έπαιζε… ακορντεόν!

Εκβίαζε την 19χρονη πρώην του με «ροζ» βίντεο στη Λάρισα

Σάλος με Αμερικανό σερίφη που απαγορεύει τη χρήση μάσκας στο τμήμα, ακόμα και σε πολίτες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης