Οι Αρμένιοι νίκησαν τον Ατατούρκ στο Χόλιγουντ

Με ισχυρή παρέμβαση στις ΗΠΑ πέτυχαν να ακυρωθεί η φιλόδοξη παραγωγή της Disney με αφορμή τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας που κόστισε 8 εκατ. δολάρια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ataturk_disney_arthro
Ο παγκόσμιος ξεσηκωμός των Αρμενίων και το ισχυρό λόμπι τους στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων άφησαν στο συρτάρι τη φιλόδοξη παραγωγή της Disney, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024 και κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις που συγκρούστηκε μετωπικά με την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Disney κατηγορώντας τον κολοσσό ψυχαγωγίας ότι έχει ασπαστεί τη woke culture, αλλά και οι απανταχού Αρμένιοι, όταν πληροφορήθηκαν την πρόθεση της πανίσχυρης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής να γυρίσει αφιερωματική σειρά έξι επεισοδίων για τον Κεμάλ Ατατούρκ, με αφορμή φέτος τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

ataturk_disney
Ανάρτηση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ στο Twitter για την ακύρωση (Cancelled) της ταινίας


Διεθνής συναγερμός
Στο ερώτημα «τι δουλειά έχει ο Μίκι Μάους με τον Κεμάλ;» ομογενειακές οργανώσεις των Αρμενίων απάντησαν με διεθνή συναγερμό, προκειμένου να αποτρέψουν την παραγωγή και εκπομπή τηλεοπτικής σειράς η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου, ενώ η διάθεσή της στο κοινό θα γινόταν μέσα από την πλατφόρμα Disney+, η οποία διαθέτει 160 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Σκοπός της αυτοβιογραφικής σειράς της Disney+ υπό τον τίτλο «Ατατούρκ», που κόστισε 8 εκατ. δολάρια, ήταν, κατά την εταιρεία, το «να πει την ιστορία του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», περιγραφή που ξεσήκωσε τις αρμενικές κοινότητες ανά τον πλανήτη.

Ντυμένος με στρατιωτική στολή και κρατώντας ένα ξίφος στο δεξί του χέρι, ο τότε αντισυνταγματάρχης Μουσταφά Κεμάλ απεικονίζεται στο τρέιλερ, που κυκλοφόρησε στις 2 Ιουλίου, να βγαίνει από τα χαρακώματα πριν από τη μάχη του Τσουνούκ Μπαΐρ, προφέροντας μια εκδοχή στίχων του Τούρκου συγγραφέα Ναμίκ Κεμάλ: «Αφήστε τον εχθρό να κολλήσει το στιλέτο του στην καρδιά της πατρίδας, θα δουν έναν άνθρωπο που θα σώσει τη μαύρη μοίρα της μητέρας του».

Disney sparks outrage in Turkey over revised distribution plan for Ataturk series


Σύμφωνα με την «Daily Sabah», «η μάχη του Τσουνούκ Μπαΐρ σηματοδοτεί τη νικηφόρα ήττα μιας εχθρικής επίθεσης την πρώτη μέρα της μάχης οδηγώντας στην τελική κατάληψη της κυρίαρχης περιοχής λόφων, μετά από μια σκληρή μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Σώματος Στρατού της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZAC) και των Οθωμανών που κατέληξε σε νίκη», με τις πρώτες σκηνές της μάχης επί της μεγάλης οθόνης να προκαλούν την έντονη αποδοκιμασία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ (ANCA) στο Twitter.

Εξαιρετικά δραστήρια στα κοινωνικά δίκτυα, η αρμενική διασπορά στην Αμερική κατήγγειλε πως «η Disney, ένα παιδικό κανάλι, δεν πρέπει να δοξάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ, έναν ρατσιστή δικτάτορα που είναι υπεύθυνος για τους θανάτους αμέτρητων χριστιανών και Κούρδων. Διδάξτε την ειρήνη, όχι το μίσος», απάντησαν στη θέα των πρώτων σκηνών της κινηματογραφικής μεταφοράς της ζωής του Κεμάλ Ατατούρκ.

Κλείσιμο
Είχε προηγηθεί δημόσιο κάλεσμα των Αρμενίων της Αμερικής προς τον πολυεθνικό κολοσσό ψυχαγωγίας «να ακυρώσει τη σειρά που δοξάζει τον Ατατούρκ, έναν Τούρκο δικτάτορα και δολοφόνο της γενοκτονίας με το αίμα εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Σύρων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων χριστιανών μαρτύρων στα χέρια του», όπως ανέφερε η ANCA, κινητοποιώντας όλες τις διόδους της στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να μπλοκάρει την προβολή της σειράς. Για τους Αρμένιους, άλλωστε, η διαμάχη με την Disney υπερέβαινε τα όρια της διένεξης με μια κινηματογραφική εταιρεία, καθώς κατέστησαν σαφές ότι σε περίπτωση αναμετάδοσης της σειράς αυτό θα επηρέαζε τις διπλωματικές σχέσεις.

ataturk_disney_1
Για τον Αντόνιο Μπαντέρας είναι η δεύτερη φορά που του κόβουν τον ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ, αφού το 1998 ακυρώθηκε κινηματογραφική ταινία χάρη στις αντιδράσεις της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ
Η Παμποντιακή
Με τίτλο «Ανεπίτρεπτο; Οχι, ντροπιαστικό», σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό των Αρμενίων, επισημαίνοντας πως «η ανάδειξη μιας προσωπικότητας χωρίς την ανάλογη εμβάθυνση στο σύνολο των πεπραγμένων της δεν εισφέρει στον δημόσιο διάλογο, αλλά στη διαμόρφωση αναληθών εντυπώσεων τις οποίες ο θεατής εκλαμβάνει ως τις μόνες πραγματικές».

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι έντονες αντιδράσεις των Αρμενίων της Αμερικής ανατροφοδοτούνται από την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τον Απρίλιο του 2021 τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δηλώνοντας πως «κάθε χρόνο αυτή την ημέρα θυμόμαστε τις ζωές εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία».

Δικαίωση για Αρμένιους-Έλληνες: Η Disney ακύρωσε τη σειρά που ξέπλενε τα εγκλήματα του Κ. Ατατούρκ
Το κύμα διαμαρτυρίας, ωστόσο, στις τάξεις της αρμενικής ομογένειας στις ΗΠΑ φούντωσε ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη σειρά η γνωστή ηθοποιός Εμα Γουότσον, ενώ πληροφορίες ήθελαν να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή και ο Αντόνιο Μπαντέρας, υποδυόμενος τον Κεμάλ Ατατούρκ στην ύστερη φάση της ζωής του. Μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός είχε επιχειρήσει να ενσαρκώσει τον Κεμάλ Ατατούρκ σε μια κινηματογραφική ταινία και το 1998, χωρίς, ωστόσο, ποτέ αυτή να ολοκληρωθεί, υπό το βάρος των αντιδράσεων της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Παρότι λίγα στοιχεία για τη σειρά έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, τον Κεμάλ θα υποδυόταν ο γνωστός Τούρκος ηθοποιός Αράς Μπουλούτ Ινεμλί, μολονότι μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε καμία ένδειξη από πλευράς Disney+ πως επρόκειτο να ακυρώσει τη σειρά. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ωστόσο, η επίμαχη σειρά οδεύει προς αναβολή, όταν η Γενοκτονία των Αρμενίων υπενθυμίζει με κάθε τρόπο τη συστηματική σφαγή που έλαβε χώρα μεταξύ 1915 και 1923 από τους Τούρκους εθνικιστές, υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ειδήσεις σήμερα:

«Είμαστε σε συζητήσεις» - Ο Ζούκερμπεργκ και ο Έλον Μασκ μπορεί να παλέψουν στο... Κολοσσαίο


Απολογούνται στον ανακριτή για τη δολοφονία του Μιχάλη - Οι πέντε βασικοί ύποπτοι για τη μοιραία μαχαιριά


Πέθανε η τραγουδίστρια Λιζέτα Νικολάου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης