Κορωνοϊός - Νότια Κορέα: Γιατί ορισμένοι ιαθέντες εμφανίζονται αργότερα θετικοί στον Covid-19

Κορωνοϊός - Νότια Κορέα: Γιατί ορισμένοι ιαθέντες εμφανίζονται αργότερα θετικοί στον Covid-19

Οι αρχές αναζητούν ερμηνεία για τους 141 ασθενείς που αν και ανέρρωσαν, διαγνώστηκαν αργότερα και πάλι θετικοί - Στο τραπέζι η επαναμόλυνση, η υποτροπή ή η ανακρίβεια των τεστ

south_korea_coron
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας οι περιπτώσεις ασθενών που αν και ιάθηκαν από τον κορωνοϊό, διαγνώστηκαν αργότερα και πάλι θετικοί.

Στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια της επαναμόλυνσης της υποτροπής, χωρίς να αποκλείεται η έλλειψη ακρίβειας των διαγνωστικών ελέγχων.

Μέχρι στιγμής 141 ιαθέντες νόσησαν και πάλι

Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει 141 τέτοια περιστατικά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (KCDC).

Το σενάριο της επαναμόλυνσης θεωρείται το πλέον ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει επιπλοκές στην ανάπτυξη της ανοσίας. Ωστόσο, το KCDC, όσο και πολλοί ειδικοί, δηλώνουν ότι δεν είναι πολύ πιθανό.
Σύμφωνα με το KCDC τείνει προς την υπόθεση κάποιου είδους υποτροπής ή «επανενεργοποίησης» του ιού.

Το σενάριο της υποτροπής

Στην υποτροπή, τμήματα του ιού περνούν σε κάποιου είδους λανθάνουσας κατάστασης για ένα διάστημα, ή ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από νόσους ή να έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα που καθιστά δυνατή την αναβίωση του ιού στον οργανισμό τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κλείσιμο
Πρόσφατη έρευνα από γιατρούς στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να πλήξει τα T λεμφοκύτταρα, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να πολεμήσει τον ιό.

Ο Kim Yeong-ki, ιολόγος από το Korea University College of Pharmacy, παρομοίασε την υποτροπή μετά την ίαση με ένα ελατήριο που επανέρχεται μετά την πίεση. «Όταν πιέσεις ένα ελατήριο, γίνεται μικρότερο, όταν πάρεις τα χέρια σου, το ελατήριο επανέρχεται».

Ωστόσο, και η περίπτωση της υποτροπής σημαίνει νέες επιπλοκές στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας.

«Οι αρχές της Νότιας Κορέας δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει περιπτώσεις όπου ασθενείς με «επανενεργοποιημένη» μόλυνση έχουν μεταδώσει τον κορωνοϊό σε άλλους, αλλά αν αποδειχθεί τέτοιου είδους μεταδοτικότητα, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα», προειδοποιεί ο Seol Dai-wu, ειδικός στην ανάπτυξη εμβολίων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Chung-Ang

Τα όρια των διαγνωστικών τεστ

Στη Νότια Κορέα, ένας ασθενής θεωρείται καθαρός από τον ιό, όταν έχει αρνητικά αποτελέσματα δύο φορές σε περίοδο 48 ωρών.

Ενώ τα τεστ RT-PCR που χρησιμοποιούνται στην Νότια Κορέα θεωρούνται γενικά ακριβή, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πιθανότητες για εσφαλμένα ή ανακριβή αποτελέσματα σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

«Τα τεστ RT-PCR έχουν ακρίβεια 95%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ακόμη 2% έως 5% των περιπτώσεων για τις οποίες τα αποτελέσματα θα είναι εσφαλμένα αρνητικά ή εσφαλμένα θετικά», λέει ο Kim Yeong-ki, προσθέτοντας ότι «υπολείμματα του ιού μπορεί να παραμείνουν σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ώστε να είναι ανιχνεύσιμα από το τεστ».

Πότε τίθεται σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία των τεστ

Από την άλλη πλευρά, τα τεστ μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητα που ανιχνεύουν χαμηλά, εν δυνάμει αβλαβή, επίπεδα του ιού, οδηγώντας σε νέα θετικά αποτελέσματα, ακόμη και αν ο ασθενής έχει ιαθεί, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υποδιευθυντής του KCDC Kwon Jun-wook.

Η αξιοπιστία των τεστ μπορεί επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν τα αναγκαία δείγματα δεν έχουν ληφθεί σωστά, σύμφωνα με τον Eom Joong-sik, καθηγητή Λοιμωξιολογίας του Gachon University Gil Medical Centre.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται μετά την πανδημία

Κορωνοϊός: 551 νεκροί σε 24 ώρες στην Ισπανία

Το ερώτημα που θα κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας: Ποιος αποκτά τελικά ανοσία στον κορωνοϊό;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ