LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Η προέλευση της Covid-19 - Τι λένε οι ερευνητές

wuhan

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ιός προέρχεται από τη νυχτερίδα, αλλά εξακολουθούν να αγνοούν ποιο άλλο ζώο μπορεί να χρησίμευσε ως ενδιάμεσο για να μεταδοθεί στον άνθρωπο

Στην αρχή ο πανικός στην Κίνα, μετά η αδιαφάνεια του κομμουνιστικού συστήματος, τέλος οι κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ: έναν χρόνο μετά τον θάνατο του πρώτου θύματος της Covid-19, η πολιτικοποίηση της επιδημίας απομακρύνει τις πιθανότητες να μάθουμε μια ημέρα την προέλευση του ιού.

Στις 11 Ιανουαρίου 2020, το Πεκίνο ανακοίνωνε τον θάνατο, δύο ημέρες νωρίτερα, του πρώτου γνωστού θύματος του νέου κορωνοϊού, ενός 61χρονου άντρα ο οποίος έκανε τακτικά τα ψώνια του σε μια αγορά της Ουχάν, μιας μητρόπολης 11 εκατομμυρίων κατοίκων στο κέντρο της Κίνας.

Τον θάνατο αυτού του άντρα, του οποίου ακόμη και το όνομα παραμένει άγνωστο, θα ακολουθήσουν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου σχεδόν 1,9 εκατομμύριο άλλοι σε όλο τον πλανήτη. Μολονότι είναι σαφές πως η επιδημία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στη μεγάλη αγορά Χουανάν της Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα, η προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν εντοπίζεται ωστόσο απαραιτήτως εκεί.

Και αυτό συμβαίνει απλούστατα επειδή χρειάζεται χρόνος για να μεταλλαχθεί ένας ιός σε σημείο να γίνει πολύ μεταδοτικός, υπογραμμίζει ο επιδημιολόγος Ντάνιελ Λάσεϊ του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον.

Το γεγονός ότι ο ιός ήταν πολύ μεταδοτικός όταν επισημάνθηκε, τον Δεκέμβριο 2019, σημαίνει ότι κυκλοφορούσε ήδη από καιρό. «Δεν είναι καθόλου πιθανό» ο ιός να γεννήθηκε στην αγορά της Ουχάν, σύμφωνα με τον καθηγητή Λάσεϊ. «Είχε εμφανισθεί με φυσικό τρόπο μήνες πριν, ίσως έναν χρόνο πριν, ίσως και ακόμη νωρίτερα».

-- Ο ΠΟΥ παραμερισμένος --

 οι κινεζικές αρχές, θέλοντας να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη για την εμφάνιση του ιού, επιχειρούν να επιβεβαιώσουν χωρίς αποδείξεις μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία η επιδημία εισήχθη στην Κίνα από το εξωτερικό. Θα επισημάνουν πως ίχνη του ιού ανακαλύφθηκαν σε λύματα στην Ιταλία ή τη Βραζιλία πριν από την εμφάνιση της ασθένειας στην Ουχάν. Όμως οι αναλύσεις αυτές δεν αποδεικνύουν τίποτε όσον αφορά την προέλευση του ιού, σύμφωνα με ειδικούς. Από τον Ιανουάριο 2020, οι ίδιοι οι κινέζοι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ιός προήλθε από την αγορά Χουανάν, παρά τις προηγούμενες έρευνες που αποκαλύπτουν πως μερικοί από τους πρώτους ασθενείς δεν είχαν καμιά σχέση με το μέρος αυτό.

Η πόλη της Ουχάν τίθεται σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ολόκληρη η επαρχία, η Χουμπέι, παγιδεύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια κατοίκους. Τον Μάρτιο, το αφήγημα των αρχών αρχίζει να αλλάζει: ο επικεφαλής των κινεζικών επιδημιολογικών υπηρεσιών Γκάο Φου εξηγεί πως η αγορά δεν είναι η πηγή, αλλά «το θύμα» του ιού. Το μέρος όπου η επιδημία απλώς διογκώθηκε.

Όμως το Πεκίνο δεν παρέσχε έκτοτε καμιά άλλη πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση του ιού και δεν έδωσε παρά λίγες μόνο πληροφορίες για τα δείγματα που ελήφθησαν στην Ουχάν. Όσο για τους ξένους εμπειρογνώμονες, κρατήθηκαν σε απόσταση: μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επρόκειτο να φθάσει στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, εμποδίσθηκε την τελευταία στιγμή, με το Πεκίνο να λέει πως εξακολουθεί να «διαπραγματεύεται» με τον ΠΟΥ σχετικά με την εξέλιξη της αποστολής.

coronavirus_usa


-- Ίχνη που σβήσθηκαν --

Η ανακάλυψη της προέλευσης του ιού έχει εντούτοις κρίσιμη σημασία για να προληφθεί η επανεμφάνιση μιας επιδημίας. Θα επέτρεπε να προσανατολισθουν τα μέτρα πρόληψης προς τα μεν ή τα δε ζωικά είδη, να απαγορευθεί το κυνήγι τους ή η εκτροφή τους και να αποφευχθούν οι αλληλεπιδράσεις με τον άνθρωπο. «Αν καταφέρουμε να καταλάβουμε γιατί εμφανίζονται (οι επιδημίες), θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τους φορείς τους», λέει ο Πίτερ Ντάζακ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance, μιας ένωσης με έδρα τις ΗΠΑ που ειδικεύεται στην πρόληψη των ασθενειών. Ο καθαρά επιστημονικός ρόλος της Κίνας επαινέθηκε διεθνώς, καθώς η χώρα μοιράσθηκε γρήγορα το γονιδίωμα του ιού, σε αντίθεση με την αδιαφανή εκ μέρους της διαχείριση της επιδημίας SARS τα έτη 2002-2003.

Η Κίνα «φάνηκε σχετικά ανοικτή», παραδέχεται η βιολόγος Νταϊάνα Μπελ του πανεπιστημίου East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόβλημα είναι πως, μέσα στο χάος που υπήρξε στην αρχή του 2020 στην Ουχάν, ίχνη του ιού κατέστη δυνατό να σβηστούν ή να μετατοπισθούν, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τον γρίφο. «Δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί έκπληξη. Κάθε επιδημία εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο.

Μέσα στο χάος και τον πανικό», παρατηρεί ο Πίτερ Ντάζακ.

-- «Κινεζικός ιός» --

Από πολιτικής πλευράς αντιθέτως, το καθεστώς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ δεν θεωρεί απαραίτητο να επεκταθεί σχετικά με τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας, αφού την εποχή εκείνη είχε επικριθεί ότι επιχείρησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 να «πνίξει» τις προειδοποιήσεις γιατρών. Ένας μεταξύ αυτών, ο Λι Ουενλιάνγκ, είχε κατηγορηθεί από την αστυνομία ότι «διέδιδε φήμες», πριν πεθάνει από την Covid στις 7 Φεβρουαρίου 2020 σε ένα νοσοκομείο της Ουχάν. Ο θάνατός του προκάλεσε θυμό κατά του καθεστώτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως αφού κατάφερε να ελέγξει την επιδημία ήδη από την περασμένη άνοιξη, το Πεκίνο εμφανίζεται πλέον ως σωτήρας της ανθρωπότητας, προσφέροντας τα εμβόλιά του στις φτωχές χώρες εν είδει «παγκόσμιων δημόσιων αγαθών». Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής για τις επικριτικές φωνές. Στα τέλη Δεκεμβρίου, μια «πολίτης δημοσιογράφος», η οποία είχε καλύψει την καραντίνα στην Ουχάν, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, όχι μόνο δεν διόρθωσε τίποτε, αλλά συνέβαλε στο να αποτρέψει τις κινεζικές αρχές να μοιρασθούν τις γνώσεις τους για τον ιό, εκτιμά ο Πίτερ Ντάζακ, ο οποίος ελπίζει σε μια βελτίωση με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Αυτός ο τελευταίος δηλητηρίασε την ατμόσφαιρα συνεργασίας μιλώντας για «κινεζικό ιό» και λέγοντας πως αυτός ο τελευταίος μπορεί να ξέφυγε από το εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν -- ένα ενδεχόμενο που απορρίφθηκε από την επιστημονική κοινότητα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ιός προέρχεται από τη νυχτερίδα, αλλά εξακολουθούν να αγνοούν πιο άλλο ζώο μπορεί να χρησίμευσε ως ενδιάμεσος για να μεταδοθεί στον άνθρωπο. «Είμαι πεπεισμένος πως στο τέλος θα βρούμε το είδος της νυχτερίδας που τον μετέδωσε, καθώς και την πιθανή οδό της μόλυνσης», λέει ο Πίτερ Ντάζακ. «Δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι, όμως θα έχουμε ασφαλώς στέρεες αποδείξεις».

Όμως το ζήτημα του είδους είναι δευτερεύον για την Νταϊάνα Μπελ. «Λίγο ενδιαφέρει η πηγή: αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να βάλουμε τέλος σ' αυτή την αναθεματισμένη ανάμιξη των ειδών στις αγορές. Πρέπει να σταματήσει το εμπόριο άγριων ζώων που προορίζονται για διατροφή».

Ειδήσεις σήμερα: 

Χαρδαλιάς για τα εμβόλια: Η Ελλάδα θα παραλάβει 424.624 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον «Βίκινγκ» με την προβιά και τα κέρατα 

Η Αττική βάζει «φρένο» στην άρση του lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Χαρης

Ο κινεζος έχει στην ουχαν τις βασικές εγκαταστάσεις του βιοχημικού πολέμου αν όχι τις μοναδικές ποιος ψεκασμένος δεν μπορεί να συμπεράνει πως ο ιός ήρθε από τις αυστραλιανές μπριζόλες που και πάλι για κάποιο λόγο ψήθηκαν εξω από τις εγκαταστάσεις στις οποίες αρνούνται πρόσβαση οι Κινέζοι;;;;;

Νικόλας

Μέχρι να βρεθούν κάποια στοιχεία, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει αλλά ούτε και να θεωρήσει σωστό κάτι. Μπορεί ο ιός να προήλθε από εργαστήριο, μπορεί και από την φύση. Σε βάθος χρόνου, θα βρεθεί η πιο πιθανή οδός με την οποία πέρασε στον άνθρωπο. Το θέμα είναι ότι οι Κινέζοι κρύβουν πράγματα και ...κάνουν τους Κινέζους. Η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση επίσης είναι επικίνδυνη. Αν είχαν κλείσει τα σύνορα με την Κίνα, με την Ιταλία, με την Ισπανία, με το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί. Οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι για να γλυτώσουν το κλείσιμο 100 επιχειρήσεων σε μια βδομάδα, έκλεισαν 10000 επιχειρήσεις για 3-4 μήνες. Επίσης, Κίνα, Ρωσία και άλλες χώρες (πολλές φορές και οι ΗΠΑ) είναι επικίνδυνες για την ανθρωπότητα, γιατί παραπληροφορούν και προπαγανδίζουν, ακόμα και αν κινδυνεύει όλη η ανθρωπότητα.

George

Το θέμα δεν είναι από που προήλθε ο ιός αλλά τι έκανε η παγκόσμια κοινότητα για να εμποδίσει τη μετάδοση. Η απάντηση είναι «Τίποτα».

Αλέξανδρος

Όλοι ξέρουν, αλλά όλοι κάνουν τον Κινέζο

μαλλον

πρεπει να βρεθει ενας ιος που να αδρανοποιει τους αριστερους.

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Σάββατο 21/03/20: Ένας επιστήμονας από το Κέντρο Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου Μπάκινγχαμ ισχυρίζεται ότι ο φονικός κορονοϊός Covid-19, που έχει ήδη προσβάλει περισσότερους από 130 χιλ. ανθρώπους σε όλη την υφήλιο με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 5 χιλ., δεν προήλθε από κάποιο ζώο, αλλά ήρθε από το διάστημα με μετεωρίτη που εξερράγη στον ουρανό πάνω από την Κίνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσάντρα Βικραμασίνγκε από τη Σρι Λάνκα, ο κορονοϊος δεν έχει ζωική προέλευση, αλλά είναι κοσμικής καταγωγής.Ειδικότερα ο επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ο μετεωρίτης που εξερράγη πάνω από την Κίνα στις 11 Οκτωβρίου, 2019, απελευθέρωσε μολυσμένα σωματίδια. Για να στηρίξει την αμφιλεγόμενη θεωρία του -πολλοί ειδικοί επιδημιών την έχουν απορρίψει αναφέροντας ότι ο κορονοϊός είναι παρόμοιος με τον SARS ή τον MERS, επιδημίες που μεταδόθηκαν στον άνθρωπο από νυχτερίδες και καμήλες αντίστοιχα- ο καθηγητής προσθέτει ότι η αρχή της έξαρσης του κορονοϊού έλαβε χώρα στην περιοχή όπου ο μετεωρίτης εθεάθη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής Βικραμασίνγκε είναι υποστηρικτής της θεωρίας της πανσπερμίας, η οποία αναφέρει ότι η ζωή υπάρχει κατά μήκος ολόκληρου του σύμπαντος και διανέμεται μέσω αστρικής σκόνης, μετεωριτών, κομητών και άλλων αστρικών σωμάτων. Νωρίτερα, ο επιστήμονας είχε ισχυριστεί ότι μολυσματικές ασθένειες όπως η πανδημία γρίπης του 1918, η πολιομυελίτιδα και ο SARS έχουν εξωγήινη καταγωγή.......ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ

Τσουρέκια

Η Αμερική και η Ευρώπη με διεθνή ατζέντα οδηγειται στην κινεζοποιηση. Διαβίωση με επίδομα και περιορισμένη πολιτική ελευθερία και πλήρες έλεγχος των πάντων. Η ανακυρυξη της ρομποτικής θα συμβάλει στο να δούμε τηλεκπαιδευση των παιδιών μας από προγραμματισμένη ρομπότ και με ύλη της επιλογής τους. Το υπέροχο 5g θα παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και το μόνο που λειπει είναι η διοχέτευση του πομπού στον άνθρωπο μέσω ενός εμβολίου κάποιας μελλοντικής πανδημίας.

τραμπάκουλας

πάρε τα χάπια σου σε παρακαλώ

Απο που προηλθε

Δεν ξερω αν προηλθε απο τη νυχτεριδα, αλλα το ζωο που το μετεδωσε στον ανθρωπο ηταν ενα διποδο που το μελετουσε στο εργαστηριο ιολογιας της Ουχαν, και δεν προσεξε αρκετα, με αποτελεσμα να του ξεφυγει και να εξαπλωθει στην αγορα αρχικα, και μετα σε ολοκληρο τον πλανητη. Η Κινα ευθυνεται για τη μη εγκαιρη ληψη μετρων προς αποφυγη της εξαπλωσης, αλλα κυριως για την προσπαθεια συγκαλυψης των γεγονοτων οταν εκδηλωθηκαν τα πρωτα κρουσματα, και πανω απ ολα, για τη φιμωση του 34 γιατρου που προσπαθησε να προϊδοποιησει την ανθρωποτητα γι αυτο που θα ακολουθουσε.

Εισαι φοβεροσ! Μπραβο ρε φιλε, μακαρι να ειχαμε κ αλλους ηλιθιους σαν εσενα... αφου εμεις το ξεραμε

απο αρχες ιανουαριου, γιατι δεν κλεισαμε τα συνορα; Η κινα εκλεισε τα συνορα με ελλαδα τελη ιανουαρι

kostas

Σωστος Δεν μπορει να ειναι τυχαιο οτι σε 2δις πληθισμο που ζουν σε εκατονταδες χιλιαδες πολεις και χωρια να εσκασε εκει που ειναι το μοναδικο ινστιτουτο ιολογιας στην χωρα και που πειραματιζεται με κρονοιους απο νυχτεριδες. Στο μονο που δινω δικιο στον Τραμπ ειναι οτι ο ΠΟΥ δεν εκανε τιποτα επρεπε να προτεινει απαγορευση πτησεων οπως κανανε χωρες σαν Ταιβαν Κορεα κλπ που ξερουναπο το SARS οτι η Κινα παραμυθειαζει και αποκρυπτει.

Παγκολίνος

κρίμα που δεν ήσουν ινδικό χοιρίδιο σ' αυτό ......το (διποδο που το μελετουσε στο εργαστηριο ιολογιας της Ουχαν). Εσύ και πολλοί ακόμα εδώ μέσα.

Α

Σωστός..

George

Στις 30 Δεκεμβρίου έστειλε email ο Κινέζος οφθαλμίατρος σε συναδέλφους του και τους ειδοποιούσε για έναν ύποπτο ιό που θεώρησε πως έμοιαζε με τον SARS. Τις επόμενες μέρες τον επισκέφτηκε η αστυνομία για αυστηρή προειδοποίηση περί διασποράς ειδήσεων που προκαλούν τον πανικό (και σωστά έπραξαν τη δεδομένη στιγμή). Τέλη Ιανουαρίου του ζήτησαν συγγνώμη αφού προηγουμένως η Κίνα (20 Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει επίσημα τον ιό). Στις 15 Ιανουαρίου μπήκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ και ανιχνεύθηκε στις 19 του ίδιου μήνα. Το ερώτημα είναι τι έκανε η Αμερική και οι Δυτικοί από τη στιγμή που είχαν τις πληροφορίες αρκετά έγκαιρα και που σε κάθε περίπτωση αντιμετώπιζαν έναν άγνωστο ιό. Όταν μάλιστα οι Κινέζοι είχαν ήδη μεγάλο πρόβλημα και δεν το έκρυβαν. Κι αφού κατέστειλαν την πανδημία στο εσωτερικό της Κίνας έκλεισαν τα σύνορα για να μην επανεισάγουν τον ιό. Οι Δυτικοί όμως τους αγνόησαν. Ποιοι ευθύνονται λοιπόν για την εξάπλωση της πανδημίας?

.....

Κακά τα ψέματα, η μόνη χώρα που έχει βγει ύποπτα πλήρως από τον κίνδυνο και έχει ανακάμψει η οικονομία της είναι η Κίνα! Επίσης ο ιός έχει ένα ολόκληρο τμήμα στο RNA του που έχει προκαλέσει απορίες για το αν είναι από φυσιολογική μετάλλαξη του SARS ή αν τελικά ο ιός αυτός αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο που δεν έχει μεγάλη θνητότητα αλλά που έχει σχετικά γρήγορη και ύπουλη μετάδοση και μπορεί με αυτό το τρόπο να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην υγεία μεγάλου μέρους ενός πληθυσμού (στατιστικά ένα 20% αυτών που θα κολλήσουν θα χρειαστεί κάποια στιγμή να νοσηλευθούν - στατιστικό που υπάρχει από την εποχή που ήταν ακόμα στην Wuhan) όπως ΧΑΠ. Φανταστείτε πχ ένα 10% των Ελλήνων να αποκτούσαν ΧΑΠ, τι θα ήταν για τις ίδιες τις οικογένειες, την οικονομία της χώρας αλλά και για το μέλλον του Ελληνισμού; Σημειώνω ξανά, η μόνη ωφελημένη οικονομία του κόσμου, η Κινέζικη!

1.οι επιστημονες λενε οτι ΔΕΝ προηλθε απο εργαστηριο ο ιοσ, αλλα μαλλον εσυ ξερεις καλυτερα.

2. Η κινα επεβαλε αυστηρο λοκνταουν για περιπου 3μηνεσ. Αυστηροτατο οχι σαν το δικο μας

Resident evil

Εάν στην θέση της Raccoon City βάλετε την Γουχάν δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο.

Χαρι Μεισον

Προτιμω Silent Hill...!!

Mickle

Να παίξω με τον Lion ή τον Chris ??? Resident Evil for ever...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία