«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της Moderna

«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της Moderna

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση και του δεύτερου εμβολίου, έπειτα από αυτό των BioNTech-Pfizer, για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί άμεσα - Φον ντερ Λάιεν: Ευχάριστα νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια στους Ευρωπαίους

moderna-arthro
Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου της εταιρείας Moderna εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP).

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση και του δεύτερου εμβολίου μετά από αυτό των BioNTech-Pfizer για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ισραήλ έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Moderna. Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για χρήση έκτακτης ανάγκης σε άτομα άνω των 18 ετών στις 18 Δεκεμβρίου, ακολουθούμενες από τον Καναδά πέντε ημέρες αργότερα ενώ το Ισραήλ ενέκρινε το εμβόλιο την περασμένη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Παράλληλα από την Πορτογαλία όπου βρέθηκε λόγω της ανάληψης από τη Λισαβόνα της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕE, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι πριν από το τέλος του Ιανουαρίου οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να εξετάσουν την πορεία του εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή τα κράτη – μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας με τη Γερμανία να επεκτείνει και να ενισχύει τους περιορισμούς μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Τα περισσότερα καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι συναντήσεις επιτρέπονται μόνο με ένα άτομο εκτός του νοικοκυριού.

Η Δανία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, επιβάλει αυστηρότερα μέτρα επιτρέποντας, από τις 6 Ιανουαρίου, συγκεντρώσεις το πολύ 5 ατόμων, έναντι 10 που ίσχυε έως τώρα. Τα σχολεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά ενδεχομένως μέχρι την 17η Ιανουαρίου.

Το Λουξεμβούργο χαλαρώνει εν μέρει τα μέτρα, καθώς τα καταστήματα πιθανότατα θα ανοίξουν ξανά υπό αυστηρούς όρους από τη Δευτέρα, ενώ κάποιες σχολικές μονάδες θα μπορούσαν να ανοίξουν επίσης υπό όρους, ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Αγιασμός των Υδάτων έγινε και στον Πειραιά (βίντεο)!

Με… πορτιέρη ο εορτασμός των Θεοφανίων στην Πεντέλη

«Μπάχαλο» στο Αίγιο: Ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος και ο Αμβρόσιος έκαναν Αγιασμό της θάλασσας (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ